Space Police soutěž #2 - PRAVIDLA

Založil Jindroush, 24.07.2009, 13:57:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jindroush

Téma:
Postavit budovu tématicky se hodící k setům Space Police.
Téma budovy je: bar, doupě pašeráků, tunerská garáž lumpů, i kombinace téhož.
Budova má rozměr 16-32x32 studů, výškově neomezená (lépe však přízemní), s navazujícím okolím o rozměrech 16-32x32 studů. V 'okolí' se vyskytují například cesty, chodníky, občanská vybavenost  8), vozidla, ploty, dvorečky, bordel, figové apod. Součástí budovy i prezentace je povinně interiér, střecha je tím pádem nepovinná.
Celkové minimální rozměry jsou tudíž ekvivalent plochy 32x32, maximálně 64x32. Tentokrát žádné přesahy, anžto místa je dost.
Stavět se smí pouze z originálních LEGO dílů, CAD není povolen, vlastní nálepky jsou povoleny.

Účast:
Může se zúčastnit každý člen Kostky.org s maximálně jedním, dříve nezveřejněným modelem. Dvě až pět fotografií o rozměrech v obou rozměrech maximálně 1024 pixelů se zasílají Haně129, na email soutez zavináč kostky.org, která jim přiřadí náhodné číslo - soutěž je ANONYMNÍ a nikdo se ke svému dílu nesmí před vyhlášením výsledků přihlásit.

Termín:
Fotografie se zasílají do neděle 30.8., od pondělí 31.8. do neděle 6.9. poběží veřejné hlasování, v neděli v noci pak bude vyhlášení výsledků.

Ceny:
Při účasti méně než tří stavitelů bude soutěž zrušena. 3-4 účastníci - cenou je set 5970, přes pět účastníků přibývá hlavní cena 5973.

Dotazy na pravidla posílat přímo přes SZ mně (zachování anonymity).


Změna pravidel (uvolnění):
Budova zabírá plochu 512 až 1024 studů. Okolí zabírá plochu 512 až 1024 studů. Celkem model zabírá 1024 až 2048 studů. Půdorys není předepsán, doufám ale, že se nebudeme handrkovat o nějaký půlstudy na šikmejch zdech apod. V průběhu focení lze stěny/střechy odebírat, aby byl vidět interiér, ale je povinnost mít aspoň jedno foto celku.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

V přílohách jsou narychlo naprasený dva příklady rozměrů v MLCadu.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

Z časově provozních důvodů se soutěž prodlužuje až do konce prázdnin (nejsem tady, nebudu možná kloudně připojen, takže by se to komplikovalo)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

#3
Hana mě informovala, že má k dispozici 2 modely, z toho u jednoho není jistá, zda nedošlo k porušení pravidel. Protože soutěž má končit zítra a existuje pravidlo o zrušení při účasti méně než 3 modelů, vyhlašuji anketu, co dál.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Hana129

#4
Během včerejšího večera ještě nějaké to dílko přibylo a třeba  ještě dnes něco přibude. ;)

Jeden dotyčný se neozval a neodpověděl na dotaz ohledně vyčíslení zastavěné plochy, u velikosti 32*32 je to trochu  problém se dopočítat na přesný stud  ;)

Takže připomínám, těm co se rozhodnou ještě stavět nebo mají postaveno na baseplate 32*32, aby si dali pozor na toto pravidlo:

Citace od: Jindroush kdy 24.07.2009, 13:57:37

Budova zabírá plochu 512 až 1024 studů. Okolí zabírá plochu 512 až 1024 studů. Celkem model zabírá 1024 až 2048 studů. Půdorys není předepsán.


Což u té nejmenší povolené velikosti 32*32 studů znamená, že budova a okolí musí být přesně napůl !
     
     


Šejmus

Spousta lidí se přes prázdniny vůbec nedostala k legu nebo dokonce k internetu...
Fool of a Took!

Jindroush

Mno, nakonec se jich sešlo snad dost, takže dneškem se končí.

Drobet jízlivě bych poznamenal, že lidi určitě nic, co by připomínalo prázdniny, nemaj (kromě důchodců, učitelskejch a rentiérů). U dětí a študáků to možná může bejt jinak, ale to je tak dávno, že si to nepamatuju.  :P
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peter

#7
Předem bych chtěl poblahopřát všem zúčastněným ať už skončili jakkoliv. Zároveň si touto cestou dovolím pogratulovat vítězi a jsem rád, že i u ostatních členů fóra se jeho model stal tím nejlepším.

Osobně jsem dal hlas modelu č. 2 a 5. Proč, to si dovolím v následujících pár řádcích vysvětlit.

Model č. 1 na mne hned v úvodním dojmu zapůsobil velmi rozsáhle a trochu nepřehledně. Stavba jako taková je provedena hezky, avšak pro mne již moc překombinovaná. U stavby mi vadí velké množství černé a na můj vkus již velké přesycení "greeblingem". Model bych proto ohodnotil slovy, že někdy méně znamená více.

Model č. 2 mě velmi upoutal zajímavým vnějším retro vzhledem a zde zejména obřím poutačem v podobě nápisu "BEER KING" a pulitrem. Na modelu je dále mnoho neokoukaných nápadů, vtipných scének, stavebních technik a v neposlední řadě i zajímavé členění interiérů, které nabourávají fádní pravoúhlé stavby. Tyto důvody byly pro mě jasnými indiciemi pro udělení hlasu.

Model č. 3 ve mě až moc evokuje soudobé standardní bary, které sice neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchnou. Bohužel ani po stavební stránce není model, krom SNOT-ových oken či schodů zajímavý. V mém hodnocení tento model však nejvíce sráží převeliké množství samolepek a to ať už jde o samolepky z klasických filmů, slečen či parafrází na soudobou politiku. Samolepky bych ocenil vlastní a pokud použít skutečné, tak alespoň např. postavy zaměnit za minifigy apod., narážky na politiku sem už nepatří vůbec. Modelu by též více slušelo logo podniku z dílů než strohou samolepkou.

Model č. 4 na mne bohužel působí dojmem, že bylo místy již vařeno z vody. Déle je na modelu patrné, že autor ještě není tolik vystavěn a proto se na modelu nevyskytují nějaké zvláštní techniky. Věřím, že ani sám autor nepočítal s nějakým lepším umístěním a proto velmi oceňuji snahu zúčastnit se. Myslím, že díky takovýmto soutěžím či jiným zkouškám by se z autora mohl časem stát dobrý stavitel.

Model č. 5 je druhý, který získal po velkém rozmýšlení můj druhý hlas. Na modelu jsem velmi ocenil vytvoření povrchu, který má nejspíše představovat zbytek asteroidu potulující se vesmírem. Exteriér je velmi vkusně vyřešen, takže na mne působí vyrovnaným dojmem. Interiéry mne též zaujmuly propracovaným stylem, zejména bar, i když jednoduchý, je velmi pěkně proveden. Bohužel modelu velmi chybí život a pár sedících hostů to již nezachrání. Myslím, že pokud by byl model doplněn více situacemi ze života obyvatel, mohl se umístit lépe, takto ho jeho prázdnota bohužel odsunula až na současnou pozici.

Model č. 6 je bohužel ještě o něco horší než model č. 4. I zde je patrný nedostatek potřebných dílků. Z fotek též není patrné, zda-li je budova kompletně obezděná - mě připadá, že zadní stěna u modelu chybí. Bohužel zejména již zmíněný nedostatek dílů tento model odsouvají na samý chvost bodového hodnocení.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jindroush

Citace od: peter kdy 07.09.2009, 11:42:41
Model č. 3 ve mě až moc evokuje soudobé standardní bary, které sice neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchnou. Bohužel ani po stavební stránce není model, krom SNOT-ových oken či schodů zajímavý. V mém hodnocení tento model však nejvíce sráží převeliké množství samolepek a to ať už jde o samolepky z klasických filmů, slečen či parafrází na soudobou politiku. Samolepky bych ocenil vlastní a pokud použít skutečné, tak alespoň např. postavy zaměnit za minifigy apod., narážky na politiku sem už nepatří vůbec. Modelu by též více slušelo logo podniku z dílů než strohou samolepkou.

Jako autorovi mi nedá okomentovat:
a) je to replika amerického dineru z 50tých let. Včetně kulatých tvarů rohů (na fotkách bohužel nevidno), červených kožených sedaček, chromovaných dílů interiérů apod. A ano, kromě zmiňovaného SNOTu (3/4 stěn budovy) na ní není nic moc stavebně extra a z principu si myslím, že ani nemůže být, tj. sám sebe jsem omezil tou volbou tématu.

b) parafráze na politiku, je to jediný billboard, v porovnáním s tím, kolik toho ti oranžoví megablocks nalepili u silnic tady, se na Nové Zemi XII krotili  :P Nevidím jediný důvod, proč by tam narážky na politiku neměly patřit, i tak 'triviální' dílo jako LEGO stavba může být autorovou reflexí současnosti.

c) nálepky uvnitř byly opět úmyslně a měly odkazovat na klasické filmy, pokud možno dobové, jako (vtipný) kontrast naivních pra-představ a reality doby, do které je zasazena tato stavba.

d) jediná výtka, která mi připadá plus mínus oprávněná, je logo z dílů. Ačkoli toto bude spíš vnímáno jako výmluva, je to tak, že celý model včetně samolepek a fotek vznikl za poslední víkend před ukončením soutěže, odhadem celé tak za 8-10 hodin práce. Nemyslím, že by se něco takového (logo z dílů) dalo zvládnout v tomto čase.

Jinak samozřejmě proti gustu žádnej dišputát - nelíbí, tak nelíbí, s tím nic nenadělám. Musím samozřejmě přiznat, že mě poměrně nízké umístění mého modelu zklamalo, proto by mě zajímaly i názory ostatních. V mých očích totiž splňuje to (a Assův model rovněž), co by měl takový model mít - dojem z reálnosti a _život_. Proto mě dobré umístění modelu 1 i 5 překvapilo - je to mrtvá nuda. U čísla jedna ještě navíc celkem nepřehledná a nepohledná, na rozdíl od čísla 5, která je sterilně chladně 'krásná'.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Honzik

Model č. 3 získal jeden z mých hlasů. Co se mi nejvíce líbilo byl interiér, který je jak vystřižený ze starého amerického filmu. Obzvlášť se mi libí kombinace bílé a černé tile užité na stavbu podlahy. Jen se zeptám autora co přesně má napsané na cedulce bezdomovec před bistrem, přečetl jsem pouze: "darujte peníze", ale dál již nevím...díky

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

Podle mě byla trojka jasné první místo, a hlasovat porota složená z několika vybraných lidí, tak to tak mohlo dopadnout. Řekl bych, že příliš mnoho lidí hlasovalo jen tak, bez toho, aby si prohlédli jednotlivé fotky.

Věšák

Citace od: peter kdy 07.09.2009, 11:42:41


Model č. 6 je bohužel ještě o něco horší než model č. 4. I zde je patrný nedostatek potřebných dílků. Z fotek též není patrné, zda-li je budova kompletně obezděná - mě připadá, že zadní stěna u modelu chybí. Bohužel zejména již zmíněný nedostatek dílů tento model odsouvají na samý chvost bodového hodnocení.

Ta nekompletní obezděnost je schválně...v pravidlech nic o tom, že by to mělo mít zeď všude, nebylo ;)
Chtěl jsem tím docílit jakéhosi optického zvětšení interiéru(jakože je rozsáhlejší)... :-\

Jinak vítězům gratuluju, ovšem model 3 bych osobně čekal výše... :)

Ondra

Všechny modely se mi moc líbili, ale jediný který bych v soutěži nečekal byl model číslo 6.Taková splácanina, alá co dům dal  ::) .

Feinobi

K modelu č.4 - Je to ohavné a vím to ^__^
Původně jsem to sem po dostavění nechtěl ani posílat, protože se to mě samotnému nelíbilo a zprohýbané zdi není ve finále vůbec vidět. I když jsem částečně i kvůli soutěži pořizoval set #4954 tak kostky bohužel nestačily na vystavění podle původního nákresu, kde byly ještě věže. Snaha byla neudělat nějaký nablyštěný bar, ale bar pro ty obyvatele, kteří nejsou tak bohatí a tak chodí na sklenku do podměstí.
Bar tedy nebyl částečně vařen z vody, jak psal Peter, ale potýkal se se silným nedostatkem kostiček což se samosebou muselo projevit. A i když vím, že další soutěž (pokud bude) bude ještě více o množství kostek a člověk jako já nebude mít sebemenší šanci, tak odmítám rozebírat jakoukoliv část našeho městečka Šlofíkova, na to mám náš Legový zapadákov až moc rád ^__^
Katárn je pašák

peter

Citace od: Feinobi kdy 07.09.2009, 16:40:14A i když vím, že další soutěž (pokud bude) bude ještě více o množství kostek a člověk jako já nebude mít sebemenší šanci, tak odmítám rozebírat jakoukoliv část našeho městečka ...

Na to jsi prosím přišel jak ???
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Feinobi

Citace od: peter kdy 07.09.2009, 18:15:28Na to jsi prosím přišel jak ???
Já neříkám, že tu o tom někdo mluvil, jen to zmiňuji
Katárn je pašák

S.t.a.l.k.e.r.

Model č. 1 si zaslúžil môj hlas aj preto, lebo autor ako jediný siahol po inom námete ako bar. Som vcelku rád, že som na náš model zabudol, interiéru modelu č. 3 by sme nápadom nemohli konkurovať. Tie plagáty na stenách sú úplne jedinečné.
Keby sa dali prideliť tri hlasy, boli by to modely 3, 2 a 1.
Keby bolo možné prideliť len jediný hlas, ťažko by som sa rozhodoval medzi modelmi 2 a 3, vyhrala by asi trojka práve kvôli interiéru.

Robbed

V první řadě bych rád poděkoval pořadatelům, všem zúčastněným i všem hlasujícím. Stejně jako u minulé soutěže mě velmi překvapila účast a vysoká kvalita modelů. 

Zde je mé krátké hodnocení soutěžních modelů:

Model #1 - Na první pohled mě model příliš nezaujal. Ale při pozdějším prozkoumání se mi zalíbil natolik, že jsem mu dal hlas. Velmi mě zaujaly především podzemní interiéry.

Model #2 - Podle mě asi nejlepší stavba ve všech směrech. Především použité techniky (rozbíjení pravých úhlů, půllitr) a celková atmosféra.

Model #3 - Taktéž jeden z mých favoritů. Bohužel celkový dojem kazí již zmiňované samolepky (billboard, logo a hlavně úplně holá zadní stěna pokrytá pouze plakáty)

Model #4 - Rozhodně to není špatný model, ale ve srovnání s jinými je pouze průměrný. Jako start velmi dobré.

Model #5 - [můj model] Mé umístění mi bylo jasné již při prvním shlédnutí všech modelů. Absenci 'života' připouštím. Bral jsem to spíše jako zapadlý vesmírný bar, kde se za den objeví hrstka lidí. Očividně jsem vsadil na špatné karty.

Citace od: Jindroush kdy 07.09.2009, 13:52:56
Proto mě dobré umístění modelu 1 i 5 překvapilo

Ehm, tak to už trochu přeháníš. Troufám si tvrdit že i přes to mrtvo není můj model až tak špatný, aby si zasloužil horší místo, než čtvrté. Po technické stránce je jeden z nejlepších.

Model #6 - Bohužel velmi slabý model. Jediná věc, co mě zaujala, je vznášející se kolo.

gearcs

Dal jsem svůj hlas modelu 3. Byl vtipný, plakáty na zdi dotvářely atmosféru a interiér byl jako v reálu. Navíc ty potvory na talíři...  ;D

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 07.09.2009, 14:57:44
Podle mě byla trojka jasné první místo, a hlasovat porota složená z několika vybraných lidí, tak to tak mohlo dopadnout. Řekl bych, že příliš mnoho lidí hlasovalo jen tak, bez toho, aby si prohlédli jednotlivé fotky.
Nesouhlasím. Navíc není asi úplně vhodné tímto způsobem teoretizovat o tom, jak kdo hlasoval.

otaznik

Citace od: Robbed kdy 08.09.2009, 18:47:11
Ehm, tak to už trochu přeháníš. Troufám si tvrdit že i přes to mrtvo není můj model až tak špatný, aby si zasloužil horší místo, než čtvrté. Po technické stránce je jeden z nejlepších.

IMHO v takovéto soutěži je naprosto irelevantní, jaká je technická stránka modelu. Šlo hlavně o vystihnutí atmosféry daného místa.
Tím nechci říci, že tvoje stavba byla špatná.

Hana129

#22
Chtěla jsem především poděkovat  všem zúčastněným stavitelům a taky všem těm, kteří si našli chvilku a dílka si prohlídli a stavitelé pak svými hlasy podpořili.

Mě osobně radost udělalo každé nové příchozí dílko a s touto soutěží mě výběr děl začal pořádně bavit.
Divím se těm, kteří si některé dílka ani řádně neprohlídli - nevědí oč přichází. (některé detaily jsou fakt skvělé). 

U této soutěže bylo těžší se rozhodnout za co a jak hlasovat, naštěstí byly hlasy dva, takže jsem 1. dala za skvěle ztvárněný život v těchto vesmírných končinách a druhý za stavitelskou dokonalost.

K těm  dílům dokonale  ztvárňující život navíc plný optimismu  patřil samozřejmě  model číslo 3, kde je  strašná spousta takových nápaditých věcí. Jak v exteriéru (nálepka s upřímně myslícím mimozemšťanem se mě tam právě hodně líbila. Taktéž mimozemšťan prozkoumávající dotyčnou ženštinu, či  ,,odlétající" motorka,  žebrající veterán. V exteriéru pak mi skvělou inspiraci k vaření dodal místní jídelníček.. Jinak + za hezkou barevnou kombinaci. Je fakt, že logo restaurace mohlo být jiné, případně udělaná jinak. Celkový  dojem možná trochu kazí sluneční stíny na některých fotkách ( i když to možná mělo dokreslovat vesmírnou tématiku).´

Dalším povedeným živým dílkem byl model číslo 2. Tam mne především zaujaly nejednotvárně postavené interiéry a  zobrazení skutečného života v baru, mezi nej patří samozřejmě kapela, ale i další spousta detailů (číšník leštící skleničku). Trošku míň mne zaujal exteriér před barem, který k interiéru je trochu masivní a ten život elán  tam  trochu  chybí. 

U děl č. 1 a 5 jsem zanechala své hodnocení u jejich prezentace.

Díla číslo 4 a 6, oběma by prospěla hodinka práce a dotáhnout ještě nějaké detaily.
Zvlášť nešťastné bylo dílo 6, u kterého mi nesedělo i dodržení pravidel a stačilo tam kousek přidat. Ale toto dílo bylo zřejmě stavěno v rychlosti před odjezdem na dovolenou. Škoda, že návrat byl až po "ukončení" soutěže, mohlo to být možná propracovanější.

U obou děl, i když nezískaly můj hlas jsem ráda, že byly a každopádně se budu těšit na nové stavby, ať už  v další soutěži nebo jen tak. 

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.  ;)