Kam s tím? (skladování)

Založil Jindroush, 06.07.2004, 15:06:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Jindroush

Hi,

dneska jsem něco rozebral a dostal jsem se opět do té nepříjemné situace, že mi přetekly krabice.

Od tý doby, co obalovou techniku LEGO navrhuje nějakej spořivej idiot, se nedají LEGO krabice na nic použít a rovnou je vyhazuju. Poslední krabice s víkem a chlívkama má u mě datum 1997. Krabice od 8455 je příliš měkká a nemá chlívky.

Tak se pochlubte, jak a kde skladujete svoje LEGO? Jaký máte systém třídění? (barvy/tvary) Americké zkušenosti jsou bohužel nepřenositelné, ti si řeknou, že v Home Depot jsou krabice Plano a maj celkem vymalováno. Jsem přošel Obi, Baumax a Globusovej Baumarkt a celkem nic použitelnýho/levnýho tam nemaj. A potravinový  krabice se nedají uspokojivě štosovat. A na nějaký domadělky nemám ani ruce ani čas.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peter

Zdravím, no já mám své hlavní lego ve velkém kufru. V krabici od LEGA č. 335 mám takové ty basic kostky. V krabici od LEGA č. 525 mám všechny stromy, palmy a vůbec květenu. Technic mám roztříděný v platu od LEGA Model Team Tahač s helikoptérou. Pajduláky mám ve větším pytlíku a Elektro komponenty mám v dalším pytlíku. V jednom sáčku z GM-electronic mám zlaťáčky a v druhém mám všechny předměty pro pajduláky (lopaty, nářadí, zbraně atp.). A takové ty drobnůstky mám v krabici od Lokomotivního Depa č. 10027. No a poslední krabice je od Mindstorms, ve krteré mám jen Mindstorms; uf to jsem se zapotil. 8)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Mičánek

S ukládáním kostek je problém. 500 stavebnic, to už je pěkná hromada dílků. A to mám některé stavebnice 2x,3x a i 10x. Také jsem koupil několik igelitek s dílky. Musel jsem najít systém. Větší kostky třídím podle barev, drobné dílky podle tvaru. Když jsme začínali, stačil velký plastový box. Jenž byl problém najít jeden konkrétní dílek. Proto jsem postavil Legový stůl. Podrobnější  popis i s obrázky na stránce http://mojelego.wz.cz. Tam jsem použil plastové krabice s víkem. Jsou velmi šikovné. Bohužel, časem byly malé. Proto jsem přikoupil sektorovou skřínku se třemi šuflaty. Na nějakou dobu to stačilo, pak přibyla ještě jedna se čtyřmi šuflaty. Jedno šufle jedna barva. Také drobných dílků přibývá a tak jsem musel využít plechových skříněk s plastovými zásuvkami. Mám tři menší a uvažuji o jedné veliké. Také ostatní doplňky jako jsou zvířata, rostliny, okna, skla, kola, koleje mají samostatný box odpovídající jejich množství. Bohužel (nebo bohudík) dílků přibývá a tak se pořád stěhují do větších a větších boxů. postavičky (cca 1.000 ks) mám úplně v jiném pokoji. Další problém je s krabicemi. Žádnou nevyhodím a skladuji je v komoře. Je jich asi 2 metry vysoká hromada. Plánky jsou také zvlášť. Mám je v plastových mapách podle čísel v šanonech. Kdybych vše soustředil na jedno místo, už by to zaplnilo jeden menší panelový pokoj. Naštěstí máme velký dům a tak to nezpůsobuje zase tak velký problém.
Je zajímavé sledovat množství kostek v určitých barvách. Ze začátku bylo nejvíce červených kostek. Pak začalo přibývat černých, kterých je 2x více jak ostatních barev. Žlutých je více jak modrých ale největší skok udělaly světle šedé. Před 4 roky  jsem jich měl jen pár a dnes jsou na druhém místě za černýma. Bílých je stejně jak žlutých. Také je pozoruhodný nárůst tmavě šedých kostek. Ty se za jeden rok ztrojnásobily. Hnědých a zelených není mnoho. Přibývá oranžových a fialových. Nové moderní stavebnice jsou barevnější, dřívë stačilo 5 barev, dnes je jich asi 20. V současné době jsem nucen zakoupit velké plastové bedny s víkem na tři barvy, kterým už jsou šuflata malá. Naštěstí je z čeho vybírat.

KLF

Mno... so skladovanim LEGA to je problem aj u mna. Nakolko ma tiez vacsi pocet stavebnic. ;) Mohol by som spravit snapshot mojej izby, ale je tu neporiadok, hehe. ;) Zlozene modely mam v skriniach, vitrine, ale nie ako vystavu (zatial) ale na kope ulozene. MAM MALO MIESTA! Teraz si chcem dat spravit vitrinu a aspon DASLIE kusy vystavit. Lebo ostatne mam v dalsich skriniach. To su poskladane modely. Neposkladane mam v krabiciach ulozene na sebe v izbe. Vyzera to pekne, ale strasne to so mnou cuka ZLOZIT to! ;) Ved si zoberte, ze s tam modely ako 8880 a podobne... ;) Ale nebudem to skladat, kym to nemam kam dat. Dieliky - s tym je najvacsi problem. Dlho som rozmyslal podla coho ich budem triedit, ale myslim, ze najlepsi system je - podla typu. Priklad: vsetky 2x4 diely (vsetky farby) mam v jednom boxe, atd. Je totiz ovela lahsie najst istu farbu v kope rovnakych dielov, ako nejaky diel v kope jednej farby. Ale mam vela dielov a tak uvazujem, ze si kupim nieco ako maju stolari, a vobec v dielnach take tie boxy s suflikmi. Len zatial som nasiel len DOST male a DOST drahe... Tak musim este pozret. Faktom je, ze som pozeral zatial len v Baumaxe a to je drahy megablocks, ale pozrem aj v nejakych nasich. Ak budu.
Terminated.

Jindroush

Já právě koukal na ty boxy Mars (to jsou takový ty plechový modrý/červený skříňky na zavěšení), ale vyjde to celkem draho, i když to třeba v Globusu mívaj často ve slevách.

Na mini díly, třeba Technic kolíky mám takový pořadače na šrouby z Globusu, říkaj tomu organizér 24" a stojí to 319. Jenže je to celkem velký a blbě se to kolem sebe rozkládá. A u součástek, který jsou velký/je jich mnoho, to takhle nelze řešit. Například šikmejch (slopes) mám dost, nemluvě o Technic kostkách.

Viděl jsem v IKEA takovej zajímavej šuplíkovej systém, prostě krabice, co má širší okraj, k tomu kolejničky a ty se pak můžou přidělat do nějakýho regálu zevnitř. Ten regál si asi nechám udělat od nějakýho stolaře a ceny těch krabic nejsou zas tak strašlivý.

Jinak co se týče výstavek, tak já osobně to řeším rotačním způsobem, tj. složím, kochám se, synátor si hraje, pak se to rozebere a postaví se alternativní model apod. Delší dobu mi tu akorát leží ty velké SW sety. Ono to stejně legu nedělá moc dobře, protože to výrazně žloutne (a kór jestli někdo doma kouří).
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

KLF

K skladovaniu este - ono ja som sa kedysi stale hraval s LEGOm aj s bratom !  KAZDY tyzden sme postavili nieco ine. A potom zase "zakladny kamen" co bol nazov pre hlavny model.  Dnes som uz viac menej zberatel a velky fanda. Z toho zltnutia mam aj ja hruozu. Ale zatial to skladujem v tme, takze snad...
Terminated.

Rob


  • schraňuju hranatý krabice od uzenáčů nebo co to je
  • velký oválný krabice od bramborovýho salátu (kilovky) se taky hodí
  • občas se daj sehnat hranatý plastový krabice od zmrzliny, jen přes léto a člověk musí prodavačky dost ukecávat
  • velký věci (1x10+ technic beamy a 2+x10+ plates) mám v pětilitrovým kýbli od kečupu (vyžebral jsem ho u nějakýho stánku s párkama v rohlíku)
  • Všechno štosovat JDE, jen je to kulatý což vadí.
  • Pan Jirout z Plzně někde skoupil potravinový krabice HoneyMaid -- to jsou ty do mrazáku. Ty jdou taky štosovat.
  • Drobnosti mám porůznu rozstrkaný v krabicích od starejch Technic setů (ty z 1997 - s plastovýma vnitřkama)
  • motorky, battery boxy a ostatní elektrický věci mám v Mindstorms bedně spolu s pár dalšíma věcima
  • Asi úplně přejdu na obaly od potravin, jsou zadarmo a nepráší se do nich

....no, to je pustá teorie. Většinou je všechno všude a pokaždý když něco hledám si říkám, že už to fakt musím uklidit.
Rob

otaznik

Je fakt škoda, že už LEGO nedělá boxy co dřív s několika "chlívkama". Ale i teď se dají některé krabice, které mají pevnější stěny (4512, 8455) použít na skladování. Já mám ale jiný systém. Odděluju staré a nové LEGO a taky TECHNIC a LEGOLAND. Dříve jsem měl zvlášť každý set, ale to je strašně pracné.
Kupuju vaničky do mikrovlnky (3 litrové) a v těch skladuju, co se nevejde do krabic.

Rob

Vcera jsem u nás v papírnictví objevil plastový potravinový vaničky 250, 500 a 1000 ml. Na výšku se přesně vejdou do setů 8466, 8475 a 8431, takže by mohly do všech nových Technic setů. Až udělám obrázky a dotřídím Lego, tak o tom postnu něco víc (teda ale až se vrátím z prázdnin).
Vaničky jsou asi za 2 Kč jedna, což je slušná cena vzhledem k množství, které asi budem potřebovat.
Rob

Adamsith

Mno vzhledem k tomu, že mám místa na lego málo, zvláště kdy mnoho modelů mám nerozdělaných a chráněných proti prachu, tak jsem si časem našetřil na několik dobrých věcí.
Velmi dobrá je na toto IKEA. Mají tam takové modré krabičky pro děti (oddělení děti). Stojí sice stovku, ale dají se rozumně rozdělit a skladuji v nich jednotlivé panáčky. Panáčků se tam vleze dost a dají se rozdělit i tematicky. Nejlepší na těchto krabicích pak je, že do sebe zapadnou.
No a v Baumaxu jsem kdysi koupil ve výprodeji tři veliké krabice a do nich dávám v sáčcích jednotlivé dílky.
Jenže dobré sáčky jsou hrozně drahé, takže to musím různě kombinovat. Často dělím podle barvy a to jednoho "barevného" pytlíku dám několik hodně odlišných typů dílků, abych s tím mohl dobře manipulovat.

Dříve mi rodiče krabice povyhazovali (*vzlyk*), ale dneska si je schovávám. Dobré je krabice skládat podél nějaké stěny jako kostičky.

peter

Nedávno mi Jindroush poslal pár obrázků, kde to má uskladněné on. Jedná se o černé plastové kufry se žlutými přihrádkami. Dají se koupit v obchodech "Globus" a stojí cca 320,- Jakmile si ho pořídím, tak zde sem umístím fotku ;)
Druhou alternativou a asi tou nejlepší jsou plechové skříňky "MARS", bohužel však na množství, které by bylo zapotřebí jsou trošku dražší.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Mičánek

#11
Rád bych upozornil na akci v OBI s úložným boxem. Koupil jsem si dva kusy a jsou velmi praktické (uvažuji o dalších třech, abych je měl pro kostičky pěti barev).  Za přijatelnou cenu vyřešíte uložení většího množství dílků. Výhodou je, že je to na kolečkách a tak se dají pohodlně zasunout třeba pod postel. Víko je půlené a tak se nemusí sundat,  jen se překlopí a může se hledat. Další  výhodou je, že ve víku jsou vylisovány prohlubně pro kolečka a proto se dá pohodlně štosovat, nerozjíždí se a s tímto sloupcem  můžete zajet někam do rohu. Tato akce  v OBI platí od 12.10.2004.

peter

Citacenepotřebné sem patří panáčci,věci,kola,podvozky,kostky,náhraní díly,masky,pistole hrnky atd.

Tak tohle je fakt síla. Brát za nepotřebné kostky a všechny viz výše napsané věci, tak to nechápu ???. Člověče a proč si vlastně kupuješ LEGO? Kup si jen ty "Action Many" a různý takový figurky a budeš na tom stejně ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peter

#13
Již dříve jsem se zmínil, že jsem se nechal inspirovat Jindroushovým organizerem 24 a své dílky třídím v nich. Při mém dnešním nákupu dalších organizeru jsem se šel kouknout do konkurenčního Hornbach. A co jsem nenašel; ten samý organizer 24 zde nabízejí, né za 319,- Kč jako v Globusu, ale za 275,- Kč (cena v roce 2004). Bohužel tato cena se po letech postupně zvedla na současných 310,- Kč :-\
Jinak mezi mé další patří celoprůhledný organizer 2701 (pro malé dílky) - ten stojí 99,- Kč a pro úplně nejmenší dílky používám organizer 12, který stojí 25,- Kč. Pro lepší představu zde uvedu i malé obrázky:

EDIT: Velmi výhodnou alternativou jak nakoupit moje oblíbené organizery 24 je nákup u dodavatele - NAKO Kolín. Zde je možné organizer 24 koupit za cenu 210,- Kč/ks. pokud jich ale pořizujete větší množství, tak je možné objednat balení po 7-mi kusech, kde pak cena pro jeden kus je jen 190,- Kč a to už je solidní rozdíl oproti Hornbachu nebo Globusu. ;) Škoda, že jsem na toto nepřišel dřív ...
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik


Maci

K tomu skladování.
Obaly od potravin a kontejnery od všeho možného jsou super, když na to celé pak máte skříň kam se ten " opičinec"  potom zavře. Já v bytě 2+0 (+ dvě děti a manžel) preferuju stejný kusy nábytku se spoustou mrňavejch vyndavacích šuplat. Na zakázkovou výrobu taky nemám prachy, ale nedávno jsem v Penny marketu narazila na geniální kontejnery na kolečkách. Je to šest šuplíků  10x30x30 cm (výška x šířka x hloubka) nad sebou a jdou vyndat a přenést kam potřebujete. Mám zatím dva vedle sebe a myslím, že by šly i štosovat do výšky. Akce v Penny se už dvakrát opakovala (stály kolem 600 Kč kus) a byl k nim i stůl podobné barevné kombinace. Čela šuplíků jsou modrý a červený (což do děcáku nevadí) a "echt" dřevo pro estéty, co nemají rádi překližku s formaldehydem (jen tak mimochodem, plasty matovatí a žloutnou hlavně po něm (kostky lega asi taky)). Závidím šťastlivcům, co mají místnost jen na lego. Krabice bohužel s těžkým srdcem vyhazuju, návody mám v krabici od vlaku v knihovně.
Tak mě napadá k té knihovně - vyšla v češtině  někdy nějaká knížka s povídáním o Legu?
Docela bych si jí dovedla představit - nějaké pěkné návody, trocha  historie, fotky..já vím, tohle všechno je na  webu,  ale není nad pěknou knihu do vany a např. když stavím tak mám návod radši v ruce. Uff uff, už mi to nějak moc kecá.. :P

Rob

Stavíš ve vaně??? :o
To jo cool!

- my máme lego pod postelí, takže se užijou i ty krabice. Do special kusu nábytku mě investovat nenapadlo, imho by se mi stejně do pokojíku už nevešel.

- V češtině knížka nikdy nevyšla, aspoň co vím. Možná to bude líp vědět paní Nováčková, ta má docela přehled.
Pro malý děti sice (krátkou dobu)  vycházel časopis o legu, ale nějak se moc neujal. Je nás hrozně málo. Vem si že němců je osmnáctkrát tolik (a to nepočítám vyšší kupní sílu) a mají jenom magazín vydávanej přímo Legem.

v GB jsem viděl knížku s pytlíkem s dílky a několika návody a soutěžemi. ta by se ti líbila (byla v nepromokavý upravě  ;)
Rob

peter

O nějaké knížce též nevím, ale mám doma jednu českou "brožuru" formátu A3. Je v tom napsáno několik informací z historie, o výrobě, výrobní politice atd. V půl ledna ji dám oskenovanou na můj web, tak se přijďte podívat 8)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

franta

V Ikea se prodává za necelých 300kč úložná krabice pod postel o rozměru 70x74x20cm, už po ní nějaký čas pokukuju, protože vypadá prakticky, ale nemám postel na nožkách, tak si ještě nějaký čas počkám. Zatím mám plnej špajs, kompoty jsou u babičky.
Franta

Maci

Tak ve vaně ještě nestavím, jen tam zalejzám s katalogy, aby mě zbytek rodiny neotravoval při plánování, co bych si koupila kdybych na to měla.
Do vany si bere lego dcerka, hlavně rytíře, galidory a Harryho a zatím se nezdá, že by to mělo na něj nějaký špatný vliv.

Rob

#20
ani by nemělo, pokud neutopí drobnější díly v kanálu jak se mi to stalo když jsem se rozhodl osprchovat svoje plastikové modely.

Všechny kulomety, anténky a pitotovy trubice byly nenávratně v tahu  :'(

(ale stejně ve vaně preferuju osvědčenou kačenku  :) :) :)
Rob

Aki

Citace od: Rob kdy 07.01.2005, 18:53:33
(ale stejně ve vaně preferuju osvědčenou kačenku  :) :) :)
kačenku nebo Kačenku?  8) no nic to sem nepatří. Já ale Lego sprchuji běžně. Jen se nesmí zapomenout nasadit sítko že?  ::)
Většinu stavebnic ze sbírky mám stále postavenou a uloženou hlavně na skříních, no a tak jednou za 14 dní vyhlásím sprchovací den.

Rob

kačenku. líp se vejdem (jsem rozený praktik)   ::)


Rob

Micho

Já aplikujem radšej suché čistenie s väčším jemným štetcom, zhruba raz za mesiac až max. dva. Aj na iné veci - drevené sošky a pod. Pokiaľ by sa jednalo o mastnejší prach, potom je to vhodné vyčistiť teplou vodou s jemným pridaním saponátov.

rasik8

Kostky mám v mega velkém šuplíku,ale Aero tube hangar mám na výstavce.
Moje Brickshelf galerie http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Legac
Trains,trains,trains,...,ale jen 9v  http://mafiapage.wz.cz - stránky o MAFII - hře na PC

Teddy Bear

#25
Ja mam lego v pikslach z IKEA (Glis) - ted jsou jedna za 99 Kc. Opravdu vsem doporucuju!!!
Krabice je rozdelena do tri casti a jsou k ni prilozene takové plastove karticky, kterýma jde vytvorit prepazky.
Krabice, na sebe skvele nasedaji, a tak i pri sebevetsim pohybu nesklouzavaji.
Dilky tridim dle barvy.
Na modre kosticky a na male Adventures modely mam 3 LEGO plechove krabice (koupil jsem je ve Spanelsku, kde v nich byly maslove susenky!!!)
Buďte sami sebou!!!

Micho

Tie plechovky sú veľmi pekné. Clapcom by sa určite páčili. Lego aplikované na plechovke som zatiaľ ešte nevidel.

Na praktické uskladnenie sú samozrejme najlepšie plastové boxy. Ja mám niečo podobné ...

Hansel

LEGO nám začalo vyrábět kontejnery:

http://www.eduxe.cz/legomenu/konte.htm

Ceny jsou ale patřičně mastné, chci vidět někoho, kdo si koupí za pětistovku ekvivalent krabice do mikrovlnky ;D
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Leguán

Za 500 Kč prázdná krabice? To si dělaj legraci. V nedávném výprodeji v Globusu se dal koupit podobný kontejner za 350 Kč, a navíc měl v sobě 1000 lego kostek...

Krejna

Nevíte kde bych koupil  boxy na ukládaní kostek samozřejmě za dobrou cenu.