hippotetická soutěž

Založil Colonel32, 13.06.2022, 01:31:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Otázka do davu:

V hlavě mi nějaký čas rezonoval nápad uspořádat stavitelskou soutěž, jejímž tématem by byl železniční model (ideálně vozidlo, ale klidně i architektura), který by stylem stavby a duchem přesně zapadl do 80. let (šedá 12v éra) nebo začátku 90. let (počátky 9v). Takový, že kdybyste ho viděli v katalogu, ani by vás nenapadlo předpokládat, že to není originál lego.

Chtěl by se ale vůbec někdo takové soutěžě zúčastnit? Má smysl jasně shrnout pravidla, shánět porotu a sponzory? Nebo mezitím "věda pokročila"* a stavět retro modely už dneska  nikoho neláká?


*reference na vtip ze starého Čtyřlístku - Pacient se ptá doktora: a budete mne operovat v narkóze? Vždyť už včera jsem vám říkal že ano, proč se na to znova ptáte?! No já si říkal, že třeba od včerejška věda pokročila.

Colonel32


racco42

Tak v tom případě, se můžu zcela off-topic zeptat - co máte pořád s těma hrochama?

Colonel32

No, musím říct, že mne poněkud mrzí, že jediný ohlas, který příspěvek o retrovlacích vyvolal, byl dotaz, proč píšu "hippotetický" místo "hypotetický".

Marty713

Bohužel nejsem vláčkař, ale myšlenka retro stavění mě už delší dobu hrozně láká. Jen jsem zatím nepřišel na to, jak nejjednodušeji zařídit to, aby člověk pracoval pouze s díly dostupnými v dané době. Nevíte, jestli se to nedá někde ve Studio nastavit? Ideální by byl nějaký filtr, který by v paletě ponechal k dispozici pouze v tu dobu existující díly, a to ještě pouze v reálně dostupných barvách. V opačném případě by to totiž muselo být u každého druhého dílku velké zjišťování, zda již existoval a v jaké barvě. ::)

Colonel32

Přiznám se, že jsem v CADu zkoušel jen chvíli a vůbec mne to neoslovilo, takže já sám ti určitě neporadím.

Na druhou stranu, je to velmi specifická technická otázka, takže pokud nebude vědět nikdo z Kostkařů, zkusil bych ten dotaz vznést na nějakém větším zahraničním fóru (např. výše odkazované Eurobricks) v jejich CAD sekci. Tam bych považoval za mnohem pravděpodobnější, že už někdo podobnou otázku řešil. Ale je taky možné, že tím, že těch dílů v 80. letech byla velmi omezená paleta, tak mají lidi prostě namemorováno, co se půžít může a co ne.

otaznik

Já pochopil retro stavění jako něco o stylu, ne o vymezené paletě dílů a barev. Naopak udržet retro nádech a při tom použít (i) nové díly, to je to, co může přinést "novou krev".

Petronel

Souhlas s Otaznikem. Také jsem přemýšlel o stavbě nějakého MOCu v retro stylu. Castle nebo Pirates. Určitě bych ale neřešil jaký dílek je od jakého roku a jestli je to stará nebo nová šedá.
Retro styl podle starých setů by to bylo tím jak stavba vypadá - známé prvky a techniky +případně styl prezentace (jako z katalogu z 80.-90.let).

Velké zkušenosti s takovými výtvory už mají někteří stavitelé ze sekce Space. ;)

Colonel32

Dobře, a kdyby se zadání rozšířilo na stavba v retro stylu 80./90. léta, mělo by smysl soutěž uspořádat? Našlo by se více účastníků?