(Cizí) Rubikova kostka

Založil peter, 01.06.2006, 18:01:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

Po shlédnutí tématu o Lego automatu na Pinball, jsem si vzpoměl, na něco podobného. Nejedná se sice o automat, ale myslím si, že to je stejně zajímavé.

Jistě každý zná známý hlavolam "Rubikova kostka". Hlavolam je tak známý, že někoho prostě napadlo udělat robota z Lega, který by ji dokázal složit. Když se na světě objevila stavebnice řady Mindstorms, byl k uskutečnění tohoto plánu jen krůček. Po nějaké době koumání, stavění a programování byl konečně výsledek na světě.

Pro další informace o vývoji včetně návodů na sestavení navštivte tento web ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Shi-So

#1
Neuveritelny :o
A to jsem myslel ,ze me nic neprekvapi.
Na slozeni Rubikovi kostky musi existovat nejakej univerzalni postup ,ze vsech pozic...
Nebo umi Mindstorms i rozeznavat barvu? 8)

fuli

 :o :o :o Někde jsem postup na složení rubikovy kostky viděl, ale myslím že není univerzální na všechny pozice,nikdy bych neřekl, že se dá do RCX vložit tak komplikovaný program(stejně by mě zajímalo, jestli to funguje metodou pokus-omyl,nebo to má jistý stupeň umělé inteligence)
Uč se z chyb druhých. Nikdy nebudeš žít tak dlouho, abys je stihl všechny udělat sám.

Jindroush

Mno, je tam kamera a věž, tj. se domnívám, že skládá PC.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

betakaroten

Jo, skládá to počítač, který využívá rozpoznávání barev. Viz odkazy na Rubikovu kostku - existují určité postupy, jak prohodit konkrétní kostičky tak, aby ostatní zůstaly na místě.

JardaL

Univerzální jednoznačný postup na složení Rubikovky samozřejmě neexistuje. Vždycky je to sled různých argoritmů, které v pravou chvíli při skládání použijete. Algoritmy jsou v tomto případě sousledem pohybů při přemistování kostek na požadovaná místa. Upřímně se přiznám, že skládání kostky počítačem si představit neumím a chtěl bych to vážně vidět. Ale když naučili počítač hrát šachy "skoro" lépe jak člověk sám, tak nějaká Rubikova kostka je asi brnkačka - rozdíl je ale v programovém vybavení (Deep Blue je trochu něco jinýho než RCX. :-)) )
Já jsem se naučil skládát kostku až někdy na střední (když jsem předtím jako malý kluk řešil její skládání přelepováním nálepek, a posléze jako větší kluk rovnou rozebíráním) :-)) Takže ta moje chuděrka byla dost jetá. Z tohohle důvodu jsem si před dvěma lety na blešáku koupil origo starou rubikovku jako novou za 50Kč. (Když mi s ní přítelkyně jednou ve vzteku řízla o podlahu a předčasně zastavila její životní funce, pořídil jsem si před rokem další za 30Kč tamtéž. :-))

P.S: V pátek minulý týden jsem objevil v Hypernově v Hradci Kr. novou Rubikovku (cca za 300Kč), krásně zabalenou atd., což pro mě bylo zkrátka obrovský překvapení - dosud maximálně tak u vietnamců. Že by se móda Rubikovi kostky vracela? :-)))

P.S2: Starší si zajisté vzpomenou na soutěže v televizi o nejrychlejší složení kostky (léta osmdesátá). Bylo to v rámci Pionýrskej lástočky? Vzpomenete se někdo, kolik je rekord na složení? Mě se to jednou náhodou povedlo asi za 12 sekund. Ale to byla vážně náhoda. Normálně jsem se kdysi pohyboval kolem minuty.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Jindroush

Tu je vše
http://en.wikipedia.org/wiki/Rubik%27s_Cube

Postup existuje, stačí do počítače namlátit výchozí stav a on už spočte nejrychlejší řešení, je to vlastně jen přemisťování a otáčení kostiček, na což existují sub-postupy.

(Jo, říká to člověk, co ji nikdy nesložil  ;D)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jonas

Citace od: Jindroush kdy 01.06.2006, 19:32:44
Mno, je tam kamera a věž, tj. se domnívám, že skládá PC.

Je to presne tak. Vlastni algoritmus skladani neni tak slozity, da se najit na Webu a pro PC to je hracka, vcetne rozpoznavani barev, pokud si scenu dobre nasvitite. Asi pred 5 roky jsme to se studenty zkouseli, protoze nas tehdy ta Webova stranka velmi fascinovala.
Bohuzel hlavni problem byl v kostce. I kdyz jsme vsechno udelali podle navodu a namazali jeji 'klouby', neustale se zasekavala a motorky to nezvladaly.

Presto tento Mindstorms projekt s Rubikovou kostkou povazuji za jeden z nejzajimavejsich, co jsem kdy videl. Uz proto, ze si vystacil jen s dvema RCX jednotkami.  Tehdy jeste nebyly tak dostupne a levne jako dnes.
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Staré téma, ale nové elegantní řešení.

http://tiltedtwister.com/

Postaveno pouze s využitím základní NXT stavebnice - pracuje bez kamery a bez PC!! To tu ještě nebylo.
Jonas - Můj Brickshelf

buf91

Úžasné :o vidět to v chodu.
Můj blog... http://buf91.blog.cz

Jindroush

Je to hnusný vidět mašinu, co je chytřejší než já.  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Robbed

Teda řeknu, takhle jsme už dlouho nehleděl :o

Mimochodem rubikova kostka postavená přímo z lega je taky zajímavá...

otaznik


TomKQT

Citace od: Jonas kdy 06.03.2008, 20:51:16
Postaveno pouze s využitím základní NXT stavebnice - pracuje bez kamery a bez PC!! To tu ještě nebylo.
Že musí existovat řešení, které se vystačí dokonce pouze se 2 motory na vlastní manipulaci s kostkou, to jsem si říkal už dávno. Vidím, že tento člověk našel opravdu funkční a elegantní, dostává palec nahoru  ;)
Ale poznávání barev mu nefunguje - tohle beru jako podvod - má řešit Rubikovu kostku tak, jak se prodává a ne s přelepenými hranami - dostává palec dolů.

Celkově super práce, dobrá konstrukce, dobrý nápad, dobrý algoritmus, pracuje bez počítače, svou úlohu plní, naprosto super.
Bohužel škoda toho podvůdku, kdy "svou úlohu plní" znamená "řeší speciálně upravený hlavolam".
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Jindroush

Ne, že poznávání barev 'mu nefunguje', ale prostě 'nefunguje'. Citlivost dodávaného senzoru není dost dobrá na tento účel. V NXT totiž není 'barevný', ale jen 'světelný' senzor. Domnívám se, že pro správnou funkčnost by musely být předřazeny rotující barevné filtry, což nejen, že zesložiťuje konstrukci, ale navíc už to pak neplní další podmínku a to tu, že je robot postaven jen z Mindstorms.

Technický idealismus je poměrně velká charakterová vada.  ::) >:D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

TomKQT

#15
Vím, že v NXT je světelný senzor a vím, jak je na tom s poznáváním barev (odliší barvy lišící se jasem, odstín jako takový nepozná), takže přesně vím, před jaký problém byl onen člověk postaven. Když jsem stránku otevíral s tím, že se jdu podívat na řešení zařízení skládajícího Rubikovku za použití pouze klasického NXT obsahu, tak jsem si s údivem říkal "jak proboha dokázal rozpoznávání barev" a těšil se na řešení. Jenže to se nekonalo, on nenašel řešení úlohy rozpoznání aktuální "pozice" Rubikovy kostky, protože Rubikovu kostku to prostě složit nedokáže. Toť vše.
Zbytek udělal výborně. Samozřejmě i rozpoznávání má uděláno výborně a funkčně, jen s tím malým zádrhelem, který mi právě osobně vzal to největší překvapení, protože právě na ty barvy jsem byl zvědavý.

Citace od: Jindroush kdy 07.03.2008, 09:17:45...ale navíc už to pak neplní další podmínku a to tu, že je robot postaven jen z Mindstorms.
S použitím pomůcek nedodávaných s Mindstorms by nesplnil podmínku na postavení robota pouze z Mindstorms. Na tom se shodneme.
Pak ale nechápu, jak je možné, že nechápeš můj pohled, že:
Vynucením nutných úprav na Rubikově kostce obnášející přidání věcí, které s ní nejsou dodávány (ani s Mindstorms) nesplnil podmínku na postavení robota skládajícího Rubikovu kostku.


Neschopnost pochopit jiný pohled na věc je poměrně velká charakterová vada  ::) >:D
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Jindroush

#16
No to je asi proto, že předpokládáš, že Rubikova kostka je definována jako 'mechanické puzzle o 3x3x3 kostičkách s barvama přesně, jak je zná TomKQT'.  :P



Prostě očekávat, že by bylo možno ze setu NXT postavit funkční rozpoznávač barev bez ochcávky, to mi přijde jako, ehm, nerozumné.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Co se týká rozpoznání barev, tak jsem se tím zabýval už se starým mindstorms, na PC jsem si připravil zkušební podložku s vybarvenýma čtvercema a pak druhou s různými stupni šedé. No a pak jsem zkoumal jaké hodnoty ukazoval RCX při různých barvách. A spolehlivě rozeznat barvy prostě nešlo... protože např. tmavé barvy vždycky ukazovaly cca stejně... 

A pochybuju že nový NXT na tom bude lépe...

eNTy

Myslím, že je zcela zřejmé, že světelný senzor <> barevný senzor.
Světelný senzor měří intenzitu odraženého světla, barevný senzor měří vlnovou délku. Pokud se intenzita nemění dostatečně pro barvy, které jsou "běžně" na Rubikově kostce k nalezení (což zřejmě nemění), pak je jasné, že je nutné barvy upravit, tak aby to šlo.
Nepovažuju to v žádném případě za problém, protože podstata problému řešení Rubikovi kostky nespočívá v přesné definici RGB, CMYK či Pantone použitých barev, ale v identifikaci libovolně zvolených 6 různých barev (klidně místo toho třeba struktur povrchu), jejich identifikaci a následné složení kostky. Což je v tomto případě splněno a autorovi patří nehynoucí obdiv a sláva.

TomKQT

#19
Citace od: Jindroush kdy 07.03.2008, 13:50:44
No to je asi proto, že předpokládáš, že Rubikova kostka je definována jako 'mechanické puzzle o 3x3x3 kostičkách s barvama přesně, jak je zná TomKQT'.  :P
Ne jak je znám já, ale jak je na Rubikově kostce naprosto normální  ::)

Citace od: Jindroush kdy 07.03.2008, 13:50:44
Prostě očekávat, že by bylo možno ze setu NXT postavit funkční rozpoznávač barev bez ochcávky, to mi přijde jako, ehm, nerozumné.
Ano a právě proto jsem byl na jeho řešení hodně zvědaný. Tobě se ještě nestalo, že sis o něčem myslel, že je to nemožné a pak jsi zjistil, že to někdo vyřešil?

Mimochodem - čekal jsem spíše, že barvy se budou zadávat nějak "ručně", mačkáním tlačítek podle určeného kódu nebo něco. Moc jsem nedoufal, že tam aspoň nějaké automatické rozpoznávání mít bude - právě proto, že jsem tušil, že s dodanými senzory to půjde těžko. Takže řešení, které jsem nakonec četl, je o mnoho lepší než byla ta nejhůře očekávaná varianta, ale pořád to není ono.

Jo a neodpověděl jsi mi (teda spíše nereagoval jsi, protože to nebyla otázka) na mou úvahu nad tím, že při řešení úlohy "postavit řešič Rubikovy kostky za použití pouze obsahu NXT balení" nepřichází v úvahu použít barevné filtry (nebo podobně), ale je úplně v pohodě použít barevné nálepky  ??? I viz tohle:
Citace od: Jindroush kdy 07.03.2008, 13:50:44
...že by bylo možno ze setu NXT postavit funkční rozpoznávač barev bez ochcávky...
Ochcávka (pěkné slovo) filtr (tvůj nápad, mě by to asi nenapadlo) = nee. Ochcávka nálepka = joo. What's the difference? Ani jedno není součástí NXT, pokud vím. A s filtrem by to aspoň vyřešilo drtivou většinu Rubikovek, ne jen jednu upravenou.

No a na závěr znovu pro jistotu zopakuji to co v každém příspěvku - je to vynikající práce a nijak kvality jejího autora neshazuji! Akorát nemám v povaze pouze chrlit chválu, když existuje i něco, co mi radost nebo lépe řečeno nadšení či očekávání pokazí. Nebo to taky můžete chápat tak, že prostě závidím, že to nenapadlo mě a že jsem to nesestrojil já. Je to na vás  :P
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Jindroush

Citace od: TomKQT kdy 07.03.2008, 17:43:40
Jo a neodpověděl jsi mi (teda spíše nereagoval jsi, protože to nebyla otázka) na mou úvahu nad tím, že při řešení úlohy "postavit řešič Rubikovy kostky za použití pouze obsahu NXT balení" nepřichází v úvahu použít barevné filtry (nebo podobně), ale je úplně v pohodě použít barevné nálepky  ???

Protože můj LEGO purismus je silnější než rubikokostkopurismus  ;D a prostě mi nepřijde divné, když upraví tu kostku tak, aby vyhověla omezení LEGO a to takovým způsobem, že nemění vůbec princip toho hlavolamu. Tak stejně by mi nevadilo kdyby třeba opiloval ty vnitřní kolíky nebo to namazal muším sádlem.

Co se týče možnosti nebo nemožnosti - tady narážíme na fyziku a ta se obchází dost, ale dost špatně. To by dokázal leda s pomocí Aštara Šerana nebo svěcený vody  >:D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jonas

S překvapením zírám, kam se debata dostala. Myslím, že TomKQT hodně ale hodně ujel.

To nejzajímavější na celém Hansově výtvoru je to, že vytvořil skutečně elegantní mechanické řešení podpořené navíc (asi ne úplně jednoduchou) implementací do NXT. To před ním nikdo nedokázal. 

Že světelný senzor nerozpoznává dobře barvy, to přece všichni vědí. I zde však jeho způsob řešení považuji za velice elegantní a efektivní. To není podvod. To je jen chytré řešení v rámci daných možností. A v rámci pravidel hry, která se jmenuje Lego. Neboť Lego je hra, ne žádná strohá realita.
Jonas - Můj Brickshelf

robot

Citace od: TomKQT kdy 07.03.2008, 17:43:40
na mou úvahu nad tím, že při řešení úlohy "postavit řešič Rubikovy kostky za použití pouze obsahu NXT balení" nepřichází v úvahu použít barevné filtry (nebo podobně), ale je úplně v pohodě použít barevné nálepky ???

Od kdy, prosím, je v lego zakázané používat nálepky? Originál lego používá nálepky. IMHO tak 90% těch nejšpičkovějších AFOL modelů z lega používá custom nálepky (z autorů je tady namátkou používá JardaL, peter a další). Autor toho řešení na Rubikovu kostku dokonce profi vyrobené nálepky z této stránky http://cubesmith.com.
Kdyby je nalepil na lego kostky a tu kostku vyrobil z lego, tak to by bylo v pořádku?

Nebo možná tam měl vystříhat a nalepit tohle - pak by dosáhl toho 100% řešení, které tu požaduješ :)
http://www.peeron.com/inv/parts/x1624

Faantoom

tak jsem nasel nejake video.. docela zajimave.. http://www.youtube.com/watch?v=htnL1KTpaY8

TomKQT

Citace od: Jonas kdy 07.03.2008, 19:46:47Myslím, že TomKQT hodně ale hodně ujel.
Čím? Tím, že řekl vlastní názor? Nebo tím, že jako ostatní toto naprosto vynikající dílo sice pochválil, ale navíc se ještě opovážil vyjádřit jisté zklamání z toho, že čekal podle prvotních signálů něco trochu jiného, z čeho by mu úplně spadla čelist a což se nestalo jen díky použití nečekaných pomůcek?
Já bych možná paradoxně asi více ocenil použití těch barevných filtrů, protože by mi to připadalo jako "fikané" řešení problému rozpoznávání barev na Rubikově kostce a dokázalo by to vyřešit i tu kostku, co mám doma já (a desetitisíce dalších lidí v ČR). Tzn. asi preferuju univerzálnost. Snad z toho vyplývá, že žádný purista nejsem, to o zákazu používání custom pomůcek nutných pro "obejití" fyzikálních zákonů jsem nezačal já, já se jen podivil, že na jedné straně (kostka) jsou pro jiné z vás ok a na druhé straně (NXT) ne.
Už ale vážně nevím, jak vyjádřit to, že se mi to dílo líbí  ::)

Tímto zde definitivně končím, už jsem řekl všechno, co jsem měl na srdci, jak k tomu dílu, tak na svou obranu.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Tibor Kiss

Zdravím,

rád by som prispel na túto tému s článkom: LEGO Mindstorms robot, ktorý zloží Rubikovu kocku.

Testovali sme MindCuber Rubik Cube Solver (ďalej len RCS). Autor výtvoru: David Gilday

Keď som na LEGO stránkach natrafil na RCS, bol som zvedavý akým spôsobom a ako rýchlo dokáže táto mašinka vyskladať Rubikovu kocku (ďalej len Rkocka). Model vyzeral byť jednoduchý. Pustil som sa do stavby, ktorá trvala necelú hodinku (pri niektorých častiach som použil diely inej farby). K PC som pripojil NXT kocku a spustil vopred nainštalovaný Mindstorms program. Do NXT kocky som nahral software (MindCuber) a zbehol program. Servomotory sa rozhýbali a senzor začal skenovať povrchy Rkocky. Ale moje nadšenie netrvalo dlho.
Celý článok nájdete tu: http://www.lugsk.com/post/lego-mindstorms-robot-ktory-zlozi-rubikovu-kocku-50/

Rastwo

Ono navod na nieco podobne bol uz v roku 2010, len ho nedali na LEGO stranku. Ja som staval tento model a tiez bol super.

http://tiltedtwister.com/tiltedtwister2.html
Ementál je syr, ktorý má diery. Čím viac je dier, tým menej je syra. Čím viac je syra, tým viac je dier. Teda: Čím viac je syra, tým menej je syra.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=rastwo http://www.youtube.com/user/Rastwo666

DangarM

#27
Jak to tady pročítám tam celkem čumim. Už nedokážu složit rubikovku jak předtím (tak je to hodně o pamatování si algoritmů - což počítačům logicky nedělá problém), ale vidět tyhle Lego techniky sestavit solvujícího robota od píky, to je prostě něco! Smekám!  ;) 8) Nedávno jsem právě viděl, že na to jsou i normalní roboti (našel jsem ho někde tady https://www.fyft.cz/speedcube/), ale vidět něco takového sestavené z LEGA, to je vážně něco.
Je složité vytvořit ten program na solving? Představuju si to jako velkou databanku, která postupuje podle jednotlivých proměnných, které zastupují jednotlivé barvy.

Foton

Stavěl jsem to též, ale software jsem prostě nahrál  (binární forma, tudíž lidsky nečitelná). Takže jak přesně to ten autor  zpracoval nevím.
Jen mě překvapilo, že když mu zbývalo třeba 20 kroků z 40 a zasekl se, tak po odseknutí a znovupřečtení (nezměněné) kostky ukázal třeba 37 kroků.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.