(vlastní) Bitva o hrad Itter

Založil šipka, 18.06.2023, 13:21:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

šipka

Vždycky jsem si chtěl postavit hrad, nebyl ale materiál ani odvaha. Letos jsem to konečně zkusil a užíval jsem si to parádně. ;)  Jde sice spíše o parodii na originál, ale jistá podobnost tam snad je.

https://www.flickr.com/photos/127256529@N08/

Historické okénko:

5. května 1945. Rakousko. Bitva se odehrála pět dní poté, co se Hitler ve svém bunkru v Berlíně zastřelil a dva dny před tím, než se Německo nakonec vzdalo. Bojovali zde společně němečtí vojáci, američtí tankisté, francouzští vězni a bojovníci rakouského hnutí odporu proti jednotce SS.
Hrad byl za druhé světové války vězením pro prominentní francouzské vězně, např. E. Daladier, sestra Charlese de Gaullea Marie-Agnès Cailliau, generálové Maxime Weygand a Maurice Gamelin nebo tenisová hvězda Jean Borotra.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_z%C3%A1mek_Itter



hobby

Líbí se to, i ten zajímavý, pro mě neznámý historický příběh :)

Ryxe

Já to chválil, už když jsem to viděl naživo a znovu musím zopakovat, je to prostě pecka. A co se mi i moc líbí je to zasazení hradu do modernější doby. O detailech ani nemluvím, to je u tebe vždy záruka kvality  :)

Mcmatus

Za mě naprosto dokonalé a ta podoba s originálem je neuvěřitelná :)

Petronel

Luxusní dílko. O tomto hradě a historii z války jsem zrovna nedávno slyšel. Byl o tom zajímavý dokument v TV. Hlavně o pokusech jak z něj utéct. ;)
Líbí se mi ten most, hlavně dláždění. Stavba taky skvělá. Vozidla nemá cenu komentovat. Tam dlouhodobě držíš laťku na nejvyšší úrovni.  ;D  8)

Jediné co mě trochu trhá za oči je ta ruka německého důstojníka ;D Ale to je jen můj problém. >:D

Borun

Skály,most,dlažební kostky,rozbité okno no prostě spousta parádních detailů👍

milanv

Krásné diorama, tradičně od tebe dotažené do detailů včetně usazení do formátu, orámování - prostě profi práce.

Z detailů nevím, co vypíchnout dřív, snad ta okna "vlastní výroby", ta se mi opravdu moc líbí. V každém případě ale nejvíc působí celek, a a to je to nejlepší, ne?

Co se týče tématu, tak jsi mě ovšem rozesmál. Aneb jak zkusit jiné téma a přitom zůstat u svého. Ještě mě napadají témata: egyptské vykopávky (film Anglický pacient), architektura Indonésie (potopení ponorky na trase Berlín-Japonsko), Space (zhmotnělé plány využití V2)... :)
Pán na Žlutém hradě

yoshimaka

An it's the end of the line of the final journey
Enemies leaving the past
And it's American troops and the German army
Joining together at last...
Sabaton - The last battle


Nemám slov. Včera jsem nevěřícně hleděl (při odjezdu na večerní trénink), cože to "sensei stavitel" vypustil do světa!

Ale popořádku: asi tak 3 roky zpět jsem se zaposlouchal do textů švédského metalu a posléze ohromen zjišťoval informace o této výjimečné bitvě na sklonku 2. světové války. S úžasem jsem poté hledal veškeré zprávy, zmínky a pověsti, které se vážou k historii hradu Itter. Nenašel jsem žádné zfilmování (jen velmi chabý pokus polských nadšenců na YT).
A hle... nyní mistr Šipka, nejenže kvalitně a originálně (věren svému stylu a umu) zpracuje moji srdeční záležitost!

Děkuji, je to nádhera. Takhle nějak to mohlo být...
Lust och fägring stor

poMOCník

Tohle je jeden z těch modelů, na které se dá koukat opakovaně a pořád nacházet nové a nové detaily a stavební techniky, což mě děsně baví. Na každé výstavě, kde bude, se přijdu znovu rád podívat.

Třeba jen ty opadané zdi, kde je vidět vnitřní struktura, ta skála pod tím jak je krásně barevně vyladěná, stejně jako v přírodě nejsou tam žádné jednobarevné plochy (nebo i zakřivené plochy) jako u většiny lego modelů, ale naopak působí velice realisticky. Málokdy se na nějakém MOCu vidí tak pěkně opadaná zeď, jako máš třeba v té levé části, to je samo o sobě umělecké dílo.

A takhle by se dalo pokračovat dlouho, ale nebudu to tu zahlcovat svými dojmy, kterých je hodně. Jen dodám, že ty tvoje vozidla, která vždycky obdivuju i samostatně, takhle dostávají úplně jiný rozměr.

Igorus

Tak není bezpochyby o tom, že stavět umíš:) Model parádní, ale hlavně je zatím příběh s využitím parádní techniky. A co dalšího se mi líbí, že je tam znát tvůj rukopis, který se postupně vylepšuje. Terén, skály atd. A v tomto tvém zatím posledním modelu navíc s monumentárním hradem nad kterým zaplesá nejen oko hradaře.

Fakt super! Stav dál ;)

šipka

Díky, díky. Sabaton skutečně pomohl k nasměrování. První kostka padla na silvestra a stavbu jsem si nepředstavitelně užil. Na případnou výstavy je to nachystáno, tak sned někdy bude příležitost lepšího průzkumu.
A jak psal Milan, dalších možností je spousta.  ;D 

Kuba

Super, líbí se mi zpracování i zasazení diorama do 20stol.

Hned si jdu dostudovat udalosti kolem tohoto hradu za 2. Sv. Války.

Hardegon

No zase to máš vyfešákovaný po všech stranách... Parádní hrad, promakaný terén, sokl kolem celého modelu, figurky... Velká paráda.

Historické okénko mě taky zaujalo. Slyším o téhle bitvě prvně. Díky za velmi zajímavé info ;)

Pool

Jooo, to je tedy mazec. Jedinou chybu vidím v tom, že máš málo fotek udělaných  >:D .