Který Mindstorms na konci 2021?

Založil GENERÁL, 04.12.2021, 20:41:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

GENERÁL

Zdravím všechny lego šílence. Chtěl bych se prosím zeptat a nechat si poradit. Už mnoho let sbírám technic (primárně ty velké motorové sety nebo space tématika - creator, ideas) a také už mnoho let koukám po Mindstorms a odolávám :) Ve svých 38 letech ale asi mám vážně chuť do něj jít 😃 Jen jsem s hrůzou zjistil že cena za EV3 poněkud vystřelila od mého posledního pošilhávání. I tak bych do něj chtěl jít už jen z důvodu toho, že na něj vyšla česká knížka jak stavět a programovat. U nové generace těch informací v češtině moc není. Má smysl do toho jít, když neumím programovat? Technicky úplná lama nejsem počítače si třeba skládám doma sám ale tohle je přece jen něco jiné.. i když ve své sbírce bych ho rád měl a zkoušel si s ním hrát ;D Jak se prosím aktuálně jeví srovnání verze ev3 a ev4? Měl bych v plánu ideálně ev3 home verzi (mám nabídku bazar nová krabice za 11k) s tím že bych dokoupil Ultrasonic a Gyro Sensor a Expansion Set. Nebo už je lepší jít do nové verze? Právě málo cz obsahu o nové verzi mě celkem limituje a odrazuje... Díky všem za rady a přeji hodné zdraví a hezké nadcházející svátky..

Foton

EV4 je  "robot invention" (nikde jsem neviděl, že by to tak nazývali.
Tady máš  pár důvodů pro jedno https://www.youtube.com/watch?v=8RxWJyYUszc  někde bylo i "opačné video". Ale nemůžu to teď najít.
Za mě
  + EV3   displej
  + RI  motory kompatibilní s Control+ a PowerUp
 
  Doporučil bych koupit jen základní sadu a zkusit, jestli tě to chytne. Na další senzory je času dost.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Tomik

Já bych osobně doporučil Mindstorms EV3. Mám jak EV3, tak nové Mindstorms Robot Inventor, i když ty jsem ještě nestihl rozbalit. Největší výhodou EV3 oproti novější verzi je určitě displej a dostatek tlačítek na kostce. Díky tomu se dají stavět a programovat skutečně samostatní roboti, kteří nepotřebují k ovládání telefon. Robot Inventor mi přijde spíše jako sada na stavění robotů ovládaných telefonem, což mi nepřijde jako nejlepší řešení - toto umí i standardní Control+.

Co se týká vlastního programování EV3, tak toho bych se úplně nebál. Já jsem se vždy programování vyhýbal jako čert kříži (profesí jsem stavební inženýr), takže moje startovní pozice byla ještě nižší než ta tvoje. Pokud mluvíš o knize "LEGO MINDSTORMS EV3" od Eun Jung Park, potom více do začátku nepotřebuješ. Díky této knize jsem se celkem rychle naučil programovací základy a pochopil logiku algoritmizace, takže jsem byl schopný vytvořit i poměrně složité programy. Neobejdeš se tu samozřejmě bez pokusů a omylů, ale to je celkem běžná věc, když se učíš něco nového. Originální programovací jazyk od Lega mi také maximálně vyhovuje, protože se nemusíš učit žádné příkazy. Vybereš si pouze odpovídající blok, zapojíš ho do řetězce programu jako vagón k vlaku a nakonec jen doplníš požadované hodnoty do bloku. U větších a složitějších programů bývá jen trochu problém s přehledností, protože se ti nevejdou celé na obrazovku a musíš si jí posouvat doprava/doleva pomocí posuvníků, protože kolečko u myši funguje pouze pro posun nahoru/dolu.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Strider

Ahoj, rád bych se zeptal - má smysl začít se učit programovat na verzi NXT (set #8527 z roku 2006), nebo už moc nemá cenu do toho jít. Děkuji za názory.

Foton

Programování je pořád stejné, jen ty bloky vypadají jinak. Takže pokud to máš, tak klidně na tom. Ale jako nové/použité bych to už asi nekupoval.
Ale zase NXT kostka nabíhá rychle :-)
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

GENERÁL

Chlapi moc díky :) Tak mám na cestě EV3

bartas

Chci se zeptat, dva roky jsem nepoužíval Mindstorms EV3. Teď jsem si nainstaloval EV3 Classroom na Win10 a programy s příponou .ev3 nelze načíst. Pouze přípony .lmsp a .lleu.

Nevíte, jak, resp. do čeho načíst původní programy .ev3 a pak je nahrát do ovládací CPU kostky?
Myslím, že starý Mindstorm Education 32 bit na Win10 nepůjde nainstalovat.

Děkuji za uvedení v obraz, pokud se tu ještě někdo Mindstorm EV3 zabývá.

Tomik

Citace od: bartas kdy 14.04.2022, 14:54:01
Chci se zeptat, dva roky jsem nepoužíval Mindstorms EV3. Teď jsem si nainstaloval EV3 Classroom na Win10 a programy s příponou .ev3 nelze načíst. Pouze přípony .lmsp a .lleu.

Nevíte, jak, resp. do čeho načíst původní programy .ev3 a pak je nahrát do ovládací CPU kostky?
Myslím, že starý Mindstorm Education 32 bit na Win10 nepůjde nainstalovat.

Děkuji za uvedení v obraz, pokud se tu ještě někdo Mindstorm EV3 zabývá.
Já mám na Win 10 nainstalovaný původní Mindstorms EV3 education a se soubory .ev3 pracuje úplně normálně. Přiznám se, že o těch zmíněných příponách slyším prvně. Zároveň si uvědomuju, že mi software nabízel aktualizaci na novou verzi, kterou jsou odmítl - možná je to právě ta, kterou máš ty...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Hana129

Poradí někdo jak nainstalovat (najít) SW LEGO Mindstrorms edukační verzi. Snažím se nainstalovat staženou starou verzi, ale hlásí mi to chybu a instalace se vypne. Možná je chyba v aplikaci, ale již jsem SW, který bych mohla stáhnout nenašla. Děkuji.

skipper

A pre ktorú verziu jednotky ?
Posledná Education verzia čo sa volala Mindstorms bola EV3 - https://education.lego.com/en-us/downloads/mindstorms-ev3/software#downloads
Posledná celková Mindstorms verzia už len pre konzumentov a v Education už ako SPIKE - https://education.lego.com/en-us/teacher-resources/lego-education-spike-prime/start-here/lego-education-spike-prime-the-lego-education-spiketm-app (na modrom tlačítku treba prepnúť na download a nie web app)

Hana129

Díky, jedná se o EV3 education set 45544. Stáhla jsem to, ale je to jiné než jsme zvyklí no. Uvidím jak si poradí děti. :-[

skipper

Citace od: Hana129 kdy 12.11.2022, 08:51:14Díky, jedná se o EV3 education set 45544. Stáhla jsem to, ale je to jiné než jsme zvyklí no. Uvidím jak si poradí děti. :-[
Tak ešte tu je starý SW menom Lab, tu je nejaké porovnanie starý vs nový. Osobne len viem že ten nový podobný s tým čo je v aktuálnych setoch existuje a tuším som spravil až 1 vzorovú lekciu  >:D
porovnanie https://www.robocamp.eu/en/blog/lego-mindstorms-ev3-classroom-app/
starý sw https://education.lego.com/en-us/downloads/retiredproducts/mindstorms-ev3-lab/software
zoznam Education vecí - staré dole v retired https://education.lego.com/en-us/product-resources/library


Hana129

Díky moc, ten starý to je ono, už mi to šlo i do noťasu nainstalovat  :D