(vlastní) Chladící Náklaďák na dálkové ovládání (šíře 4)

Založil jbohac, 24.08.2021, 21:26:32

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

jbohac

Od dětství jsem se snažil přijít na to, jak udělat autíčko klasických rozměrů, které by jezdilo a zatáčelo na dálkové (tedy drátové) ovládání. Konečně se to, myslím, povedlo:


Video na YouTube: https://youtu.be/hJwfH5iIoy0
Návod: http://jiri.boha.cz/lego/rc_chiller_lorry.pdf
Zdrojový LDR: http://jiri.boha.cz/lego/rc_chiller_lorry.ldr

Celé to je čisté LEGO (jen na videu je neoriginální jeden z kabelů, protože takhle dlouhé dva nemám, a trochu izolepy na jejich slepení dohromady).

Alternativně plánuju za auto zapojit přívěs a do něj dát nějakou malou neoriginální elektroniku a baterii, a ovládat to vysílačkou.

Díky milanv, se kterým jsme kdysi společně vymýšleli to zatáčení, a který mě hlavně po letech dokopal to nějak dotáhnout a zveřejnit :)

Proč zrovna chladící auto? No protože nahoře prostě vychází ta hnusná obrácená elektrická placka, a nebylo jak jí rozumně zamaskovat, tak se budeme tvářit, že to je jako kondenzátor chladícího systému, jo? :)

fanda

Klobouk dolů, no koukám, že se musím ještě hodně učit  :)

Marty713

Tak to je paráda! :o
Musím se ale přiznat, že i když sdílím tvoje zalíbení v klasickém 4studovém designu, mám hroznou chuť si se vzhledem auta ještě trochu pohrát. >:D

peter

Hodně dobrý! Já se zatím propracoval jen k 6-ti studovým RC autům. 4 studové mám rozpracované, ale takhle daleko jsem nebyl. Super ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Foton

Very nice, beautiful!

Zajímavý nápad, parádní zpracování. Nejvíc mě překvapila "výroba elektřiny" otáčením volantu (jestli jsem to správně pochopil).
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Anatyt


jbohac

Díky za slova chvály.

@Marty713: vím, je to takové humpolácké, já na detaily moc dobrý nejsem, ale bohužel spousta těch věcí co by člověk na první pohled rád změnil (např. ty šikmé kostky co dole dělají blatníky) tam mají docela nosnou funkci.

A ta střecha je hnusná aby nějak držela a obalila ten mikromotor. Posílám ještě starou pracovní verzi, která měla mikromotor za kabinou a ne vzhůru nohama nad ní. Původní idea byla schovat v kabině převody za standardní dvířka, která ale vycházela nevzhledně vysoko.
Od mikromotoru byl gumičkový převod, který nefungoval nijak moc dobře, a ta vysoko posazená kabina se mi nelíbila. (mmch na fotce je přívěs s přebastlenými batteryboxy, v jednom neoriginální baterie a v druhém arduino a další elektronika - pokus ovládat to přes bluetooth z počítače)

@Foton: jo, na zatáčení jsem skutečně generoval elektřinu jiným motorem; je to docela příjemné, dá se daleko líp zatočit jen trošku, což se mi čudlíky z batteryboxu moc nedařilo. Akorát na generování elektřiny je naprosto nejlepší ten 71427c01, který auto pohání, ale ten mám bohužel jen jeden. Jde to s ním nádherně zlehoučka a je to takový super pocit. Vůbec to je můj nejoblíbenější LEGO motor! Ve videu jsem z nouze použil bb0129, a to tak skvělý zážitek nebyl, skoro jsem se bál, jestli nějak neprasím ty převody vevnitř, tak jsem to ani nijak moc nechtěl v tom videu prezentovat.

milanv

Jirko, ještě jednou díky za to, jak jsi to dotáhl do konce. Raději ani nevzpomínám, před jakou dobou jsme vymýšleli spolu to zatáčení :) Ale výsledek je krásně funkční! Ještě líp než jsem čekal, navíc to ovládání mikromotoru motorem je nádherně plynulé, hodně tomu pomáhá. Nechceš sem dát fotku ovladače, pro příští generace? :)

Samozřejmě děkuju za splněný i můj dětský sen. Popravdě, než jsme se začali o tom bavit tehdy spolu, tak jsem ani netušil, že by to šlo vyřešit pure lego. To mě úplně fascinovalo. A proto jsem tak rád, žes to dotáhl a prezentoval.

Motor 71427c01 je pro malé modýlky přímo zázračný - doslova: nebýt něj, tak nikdy nefunguje kočár ve Strašidelné krajině. Nikdonechce věřit, že dokáže jezdit přes dvě hodiny na baterčičky, které se vejdou dvě do pirátské truhly(!) - a to je právě zásluha 71427c01, každý jiný legový motor tak nechutně brzdí, že ztrácí elektriku ve velkém.

@Marty713: To by bylo super, kdybys zkusil udělat designovou variantu! Jirka vypiplal technickou část skvěle, tak kdybys přidal design...
Pán na Žlutém hradě

jbohac

na tom ovládání fakt není co ukazovat: na batteryboxu (připojeném na pohon auta) je dvojice technic brick, v nich osa s volantem, a o dvě placky nad tím ten motor-generátor bb0129 pro zatáčení. Od volantu k motoru je převod 3x do rychla (na ose s volantem je dvojice 24z a na motoru dvojice 8z); Pak už je to akorát spojený napříč technicem aby to drželo pohromadě. Je to vidět v čase 2:12 toho videa.

Marty713

Citace od: milanv kdy 25.08.2021, 21:16:53@Marty713: To by bylo super, kdybys zkusil udělat designovou variantu! Jirka vypiplal technickou část skvěle, tak kdybys přidal design...

No, když mi Jirka poskytne soubor, který si budu umět otevřít ve Studio 2.0 nebo v LDD, tak můžu něco zkusit. Nápad bych měl. ;) Jen pro mě asi bude nejdůležitější, abych náhodou neodstranil nějaký dílek důležitý pro mechanismus a napájení. Jak se v tom tolik nevyznám, tak by se to mohlo stát snadno. Nejlepší by proto bylo, kdyby v souboru byl jednou celý model chladicího vozu a jednou pouze sestavený mechanismus v prostoru složený z dílků, které by nebylo možné nahradit. Kolem toho bych pak mohl vytvořit design. :)

Díky, Martin

jbohac

Citace od: Marty713 kdy 26.08.2021, 09:05:58
No, když mi Jirka poskytne soubor, který si budu umět otevřít ve Studio 2.0 nebo v LDD, tak můžu něco zkusit

S tím bohužel nemám zkušenosti, nevím, jestli některý z těch programů umí naimportovat LDraw. Já to dělal v LDcadu a návod v LPub3D. LDR zdroják je výše, stejně jako z něj vygenerovaný PDF návod.

Marty713

Už se mi to povedlo. :) Teď jen: Je tohle všechno, co tvoří mechanismus? Pokud ano, vidím spoustu možností! :D

yoshimaka

Neskutečné žůžo! Nad návodem jsem učurával blahem. Super návrat do devadesátek!
Lust och fägring stor

jbohac

Citace od: Marty713 kdy 26.08.2021, 09:57:59
Už se mi to povedlo. :) Teď jen: Je tohle všechno, co tvoří mechanismus? Pokud ano, vidím spoustu možností! :D

jj, to je přesně ono! A ještě se dá samozřejmě s tím zadkem hýbat; to že je celej kontejner s motorem o půl studu posunutej vůči autu je design, ne nutnost; stačí to tam trošku vzadu přeorganizovat a může to být všechno na study zarovnaný