vlastní elektronika pro PF

Založil fulda, 02.05.2019, 17:04:16

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

fulda

#30
Malej kousek do tohoto monologu.
Nacpal jsem si ESC regulátor do vnitřku "Geek Servo" motoru.
To znamená, že ho mohu připojit rovnou k RC přijímači.

https://youtu.be/DBp0vMB7Bqo
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Už jsem dlouho nic nenapsal, dnes kousek sebepropagace.
V časopise praktická Elektronika - amatérské rádio http://www.amaro.cz/ v čísle 12/2019 a 01/2020 vychází první dva díly o PF.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

milanv

Díky celkově za tohle vlákno. Já to zatím jen sleduju, protože se věnuju spíš elektronice na "blízké ovládání" (ovládání světýlek a motorků v relativně statických modelech s pohyblivými kousky, typu betlém) a nestavím auta na dálkové ovládání. Ale spousta těch obecných elektrikářských pozorování je cenná i pro mě. Ze všeho nejlepší by bylo se někde potkat a pořádně tyhle věci probrat. Co nový rok zahájit pořádnou kostkařskou hospodou, jako za starých časů?
Pán na Žlutém hradě

fulda

Pro hospodu jsem všemi deseti.

Trochu OT, možná by to bylo pro založení nového vlákna. Pro statická blikátka jsem někdy udělal TAKOVOU hračku.
Současný vzhled odpovídá potřebám vláčků, ale dovedu si představit předělání na lego.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

milanv

Po Novém roce zkusíme hospodu domluvit.
Nějakou dobu jsme se snažili pokec na různá témata dát na sobotní večery na víkendových výstavách, ale na nich je často takový fofr a někteří z nás tam mají tak nabitý program, že v sobotu večer usínají už počínaje osmou večerní... Takže hospoda úplně zvlášť mi zní dobře - i když má zase problém, že jí chybí (bez výstavy) ta motivace lidí přijet z větší dálky. No, zamyslíme se nad tím, každé má něco.

Díky za ten odkaz na stránky s blikátky! Je to zase něco pro mě úplně nového a dávající nové možnosti! Nemusel bych třeba v betlému mít Arduino, měl bych tam u každého světýlka napevno tohodle drobečka a jen bych připojil napájení a automativcky by každé světýlko dělalo svůj efekt (ohýnek, lucernička, kometa...)
Pán na Žlutém hradě

fulda

možná by stálo za úvahu si nějak naplánovat, jak mají taková blikátka vypadat?

Dovedu si představit, že každé blikátko má na sobě baterku (dejme tomu CR2032) a nevedou k němu žádné dráty.

Nebo si dovedu představit, že jsou naopak napájené z nějakého adaptéru a jsou propojená drátky.
A drátky buď na nějaké konektory, nebo třeba jen drátky, podobně jako crazy circuits?

A to samé pro vlastní LEDky? cpát je přímo na kostku, nebo na drátky jako mají PF?

Nebo cpát elektroniku do kostky jako Lego circuits?

Baterka, LEDka a drátky v podání crazy circuits
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

milanv

#36
Já si vyrábím světýlka popsaná u MJ Brick. Jsou to LEDky v SMD pouzdře 603, takže se vejdou i prostrčit děravým studem. Napájené jsou na tenký drát jak z cívky, ten zase projde i škvírou mezi bricky. Záměr je být schopný přidat osvětlení do už hotových modelů a nemuset nic předělávat, natož řezat či vrtat kostky. Stejně tak žádné vlastní svítící kostky - raději tyhle prcky možné dát kamkoliv pod cokoliv.

Funguje to dobře, ale má to mouchy z hlediska dlouhodobého provozu: drátky se snadno trhají, i mi přijde zbytečné je používat na vedení na větší vzdálenosti. Takže strašidelné krajiny už je používám jen na "průchod z lícu modelu dozadu", kde přes hřebínek už je to napojené dál na normální dvojlinku. Zbývá tedy druhá věc, ne přímo chyba, ale přeci jen ne úplně šikovná věc: mám to řízené centrálně pomocí Arduino (viz MJ brick). Když se to z nějakého důvodu poničí, musím shánět, jaký tam byl přesně program, spájet nové a naprogramovat. Přišlo mi po přečtení tvého návodu na ty šílené čipíky, že ty by mohly být obecnější a "diverzifikované" - maximáľně se zblázní jeden, tak přijdu o jedno světýlko a ne o všechna. A navíc jich stačí mít jen pár typů (oheň, blikání, lucernička...), klidně popsané tak, od každého cca 5-10, naházené v krabičce. A kdykoli můžu vyměnit zničený za další. Fungovala by má vize v praxi?

No a to je jen co zatím vím. Předpokládám, že vzájemnou debatou přijdeme na úplně nové věci nebo alespoň vylepšení...
Pán na Žlutém hradě

fulda

OK, s tím se dá pracovat.

Ano, moje světýlka jsou taková, že stačí pár kousků a používáš je "jako kostičky z lega". Chceš oheň, dáš kostičku s ohněm, chceš lucerničku, dáš lucerničku....
Jsou naprosto nezávislé - zapneš napájení, tak blikají, vypneš, tak zhasnou.

Pokud jsem pochopil, tak není problém s tím, že si tvoříš malé ledky na drátku, které na zadní straně zapíchneš do nějakého hřebínkového konektoru. Takže pokud destička bude vybavená jen pár dírkama ⌀4,8mm, které půjdou nasadit na stud, nebo technic pin, bude to celkem v poho.
Napájení ze 3 tužkových baterek (4,5V) nebo telefonní USB nabíječky je taky v poho?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

milanv

Napájení USB power bankou používám teď, protože to mám přes to Arduino, které dál pouští 3 V, na kterých můžou být ty LEDky bez odporů. Jak to udělat co nejelegantněji potom bez Arduina? Abych nevyrobil žárovky (tj. co LED ušetří oproti žárovičce, to spálím na připojeném odporu, s nadsázkou řečeno).

A k tomu provedení: přemýšlím o tom. Zatím mi přijde nejsnazší na používání úplně přestat myslet na připojení k legu. Jelikož to bude vždy použité někde v pozadí/podzemí modelu, tak vlastně nejsnazší bude, když to bude "průchodka": na jednom konci hřebínková samice, na druhém samec. A dá se to mezi ten tenký drátek a dvoulinku, kde už teď hřebínkové spojení je. Ne? A kdybych chtěl, nalepím na to tile 1x1 nebo ten tvůj nápad - zvětšit tišťák o kousek s dírou na stud. Takhle bych prostě natahal vedení k LEDkám a kdykoliv bych mohl do kteréhokoliv napojení vložit "chytrý modul". Co myslíš?

Jo, a jak to civilizovaně programovat? Jde mít nějaký programátor třeba udělaný z Arduina? (Na velkých počítačích už nejsou paralelní porty.) Abych mohl mít knihovnu těch prográmků a kdykoli si přidělat nové "kostičky".
Mimochodem, jak je to s přeprogramováváním? Můžu vzít kostičku a přeplácnout ji novým programem?
Pán na Žlutém hradě

pryb

Citace od: milanv kdy 13.12.2019, 23:06:21
Napájení USB power bankou používám teď, protože to mám přes to Arduino, které dál pouští 3 V, na kterých můžou být ty LEDky bez odporů. Jak to udělat co nejelegantněji potom bez Arduina?

Měnič?

Jinak co se konektorů týče, oblíbil jsem si teď klasické koaxiální konektory, hřebínky nemám rád. Ale to nebude na moc tenké kabely.
https://arduino-shop.cz/arduino/2097-napajeci-konektor-2.1x5.5-mm-samec-dc.html
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

fulda

Co se týká propojení mezi sebou na napájecí straně - souosý konektor je bezva, ale je strašně velikej. Já jsem si oblíbil propojování "servo prodlužovačkama" - fotka dole. Nejsou tak mohutné, mají 3 dráty, takže se dají poskládat tak, aby to bylo odolné proti otočení a tak. Navíc ty drátky jsou extra levné, moc mne nebaví je doma montovat a z Číny jich dostanu hrst za pár drobných. Koho baví je nacvakávat, tak může. Vždy dám dvojřádkový konektor, takže se dají moduly zapojovat za sebe.

Napájení z USB power banky je v pohodě, úvaha o tom, jestli je lepší napájet z 3V výstupu a nebo rovnou z 5V a marnit proud na odporu je naprosto lichá, to arduino má na sobě lineární LDO, takže se proud marní na odporu uvnitř převodníku USB/serial. Moje kostičky mají spotřebu někde kolem 1mA (i s LEDkou, samotnej procesor 300μA), takže budeš spíš řešit problém, že power banka bude usínat, protože si bude myslet, že nic nenapájí. Jo a pracují v rozsahu napájení 2-5V, takže klidně i z knoflíkovky CR2032 pár hodin vydrží.

Úvaha nad vyměňováním programu také nemá moc cenu. Procesor stojí 18,- při kusovém nákupu, při větším množství sleva. Plošňáků bude tak 50 ~ 100 ks stát 300,- (jakékoli menší množství bude stát stejně, výroba 5ks desek 10x10cm je to nejlevnější, co je na trhu), takže nemá cenu řešit, jestli nějaký smažeš a znovu nahraješ. Prostě přidáš další. Než vypotřebuješ prvních 50ks, bude to chvilku trvat.
Ale jinak je přeprogramovávat můžeš, já používám pickit 3 za 200,- i s poštovným. nemá cenu řešit nic jiného, pokud budeš dělat na desku nějaký USB programátor, akorát jí zvětšíš a zdražíš.

Pokusím se něco namalovat.

Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Co třeba takhle?
menší 3x3 pro jednu/dvě ledky, druhá 3x4 pro šest ledek. Třeba pro ty, kdo by si chtěli postavit KITTa
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

milanv

#42
Díky! Samé zajímavé informace a ještě víc, co si musím teprve dohledat.
Trošičku jsi mě vyvedl z míry tou odpovědí na přeprogramování - mně nejde o cenu (našel jsem to dokonce za 11 Kč), ale o pochopení principu, jak ten čipík vlastně funguje a jak se programuje tím pickitem. (Jestli je to systém "jednou zapíšu a konec" nebo ne.) Zkusím to najít, ale kdybys měl odkaz na dobrý spíš tutoriál než tvrdou dokumentaci (datasheet), tak bych byl rád. Četl jsem tvůj článek, ale možná moc zbrkle nebo jsem to z něj prostě nevykoukal: jak se naprogramuje 50 takových čipíků, třeba čtyřmi různými programy? A jak/kde mám mít ty programy uložené, abych za rok si mohl jednoduše naprogramovat dalších 20?

Co se týče toho provedení: netrvám na hřebínkách, ale zatím mě všechno ostatní zklamalo. Ostatně ty servokonektory jsou tytéž hřebínky, akorát ta dlouhá varianta, ne?
Proč hřebínky: cena, univerzálnost (snadno udělám jakoukoliv velikost konektoru, připojím klidně pět malých vedle sebe na jeden velký atp.), nejsou závislé na tloušťce drátů na nich napájených, jsou skladné. (To jsou odpovědi i prybovi, proč zatím preferuju hřebínky.)
Problém hřebínků: nemají zámeček.

Ať ovšem zvolím jakýkoliv konektor, tak ta hlavní myšlenka je pořád stejná: u každé LEDky budu mít záměrně jeden spoj - normálně ho použiju na přechod z těch tenounkých drátků na normální dvoulinku. A kdykoliv budu chtít pro tu LEDku nějaký efekt, do tohoto spoje přidám "průchozí" modulek s tímto čipem: tj. ten modulek musí mít na jednom konci samce a na druhém samici, aby se dal vložit mezi. A dává smysl, aby byl naprogramovaný jen na jednu LEDku, ze stejného důvodu.
Pán na Žlutém hradě

fulda

Citace od: milanv kdy 15.12.2019, 22:08:43
Trošičku jsi mě vyvedl z míry tou odpovědí na přeprogramování - mně nejde o cenu (našel jsem to dokonce za 11 Kč), ale o pochopení principu, jak ten čipík vlastně funguje a jak se programuje tím pickitem. (Jestli je to systém "jednou zapíšu a konec" nebo ne.)
A-ha, víc technická otázka než jsem čekal.
Procesory PIC se vyznačují tím, že jsou poměrně hodně ortogonální. Takže podle písmene "F" se pozná, že program je ve "Flash" paměti. (Paměť s garancí 10000 smazání a znovuzapsání). Pro doplnění, existuje varianta "C", to je CMOS paměť, která jde zapsat jen jednou.

Citace od: milanv kdy 15.12.2019, 22:08:43
Zkusím to najít, ale kdybys měl odkaz na dobrý spíš tutoriál než tvrdou dokumentaci (datasheet), tak bych byl rád. Četl jsem tvůj článek, ale možná moc zbrkle nebo jsem to z něj prostě nevykoukal: jak se naprogramuje 50 takových čipíků, třeba čtyřmi různými programy? A jak/kde mám mít ty programy uložené, abych za rok si mohl jednoduše naprogramovat dalších 20?
Uff, nevím moc co je na webu, ale třeba TAHLE kniha je docela dobrá. Není nutné se soustředit na konkrétní typ procesoru, tenhle procesor je z řady "baseline PIC" a v té řadě jsou všechny procesory stejné, stačí si přečíst jeden a pak jen přidáváš/ubíráš nožičky, nebo třeba paměť. Na tyhle procesory navazuje řada "midrange", která je o trochu modernější, rozdíl je minimální.
Co se týká skladování a nahrávání programů. Je to hodně podobné jako Arduino (pochopil jsem, že znáš). Prostředí se jmenuje MPLAB X a přináší s sebou běžné nástroje pro programování, skladování a tak.

Citace od: milanv kdy 15.12.2019, 22:08:43
Co se týče toho provedení: netrvám na hřebínkách, ale zatím mě všechno ostatní zklamalo. Ostatně ty servokonektory jsou tytéž hřebínky, akorát ta dlouhá varianta, ne?
Proč hřebínky: cena, univerzálnost (snadno udělám jakoukoliv velikost konektoru, připojím klidně pět malých vedle sebe na jeden velký atp.), nejsou závislé na tloušťce drátů na nich napájených, jsou skladné. (To jsou odpovědi i prybovi, proč zatím preferuju hřebínky.)
Problém hřebínků: nemají zámeček.
Tady jen doplním.
Ano servo dráty jsou normální dutinky. Ty levné nemají žádný zvláštní rozměr.
Co se týká zámku a nezámku, tak tady pro doplnění vzdělání doporučím prosvištět web GESu. Oni označují verzi bez zámku jako BLS a verzi se zámkem jako NCD (NCD tatínek)

Citace od: milanv kdy 15.12.2019, 22:08:43
Ať ovšem zvolím jakýkoliv konektor, tak ta hlavní myšlenka je pořád stejná: u každé LEDky budu mít záměrně jeden spoj - normálně ho použiju na přechod z těch tenounkých drátků na normální dvoulinku. A kdykoliv budu chtít pro tu LEDku nějaký efekt, do tohoto spoje přidám "průchozí" modulek s tímto čipem: tj. ten modulek musí mít na jednom konci samce a na druhém samici, aby se dal vložit mezi. A dává smysl, aby byl naprogramovaný jen na jednu LEDku, ze stejného důvodu.
Tohle by fungovalo, ALE pouze pro případ, že budeš používat pouze jednosvětýlkové efekty. Pokud půjdeš do něčeho barevnějšího, co používá víc LEDek, tak to už nefunguje. Například oheň nebo televize jsou mnohem lepší ze dvou barev. Oheň = červená+žlutá, Televize = bílá + modrá. O efektech toho typu KITT ani nemluvě.
Ale v obecné rovině to nehraje roli. je jedno, jestli si osadíš na plošňák maminky, nebo tatímky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Ahoj,

tak mám připravené plošňáky.
Vrtané jsou 4,8mm, tak mne trochu překvapilo, že nejdou nasadit volně. Bude potřeba dírky trochu doladit nějakým pilníkem. Ale asi je to tak správně, člověk se může rozhodnout, jak se mají nasazovat.
Někdy příští týden bych snad mohl osadit první experimenty.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

martindavid

Parádní.A mám dotaz co takový zvukový modul jde vyrobit.

ThomasMorta

Citace od: fulda kdy 09.12.2019, 09:39:32
V časopise praktická Elektronika - amatérské rádio http://www.amaro.cz/ v čísle 12/2019 a 01/2020 vychází první dva díly o PF.

Tak jsem se nechal nalákat a musím říct, že jsem doufal ve vysvětlení, jak funguje IR přijímač a vysílač od lega, bohužel dálkové ovládání v časopise používá jiný systém. Tak se obrátím přímo zde: Rád bych si vytvořil vlastní ovládání PF přimontované na Micro:bit. Mám IR diodu, ale vůbec nerozumím, jak funguje ten IR protokol - mohl bych poprosit o pomoc?
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

fulda

Citace od: martindavid kdy 15.01.2020, 20:43:44
Parádní.A mám dotaz co takový zvukový modul jde vyrobit.
Tak vyrobit lze ledacos, ale jak se takový zvuk má chovat? Co se od něj očekává?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Citace od: ThomasMorta kdy 15.01.2020, 21:15:43
Citace od: fulda kdy 09.12.2019, 09:39:32
V časopise praktická Elektronika - amatérské rádio http://www.amaro.cz/ v čísle 12/2019 a 01/2020 vychází první dva díly o PF.

Tak jsem se nechal nalákat a musím říct, že jsem doufal ve vysvětlení, jak funguje IR přijímač a vysílač od lega, bohužel dálkové ovládání v časopise používá jiný systém. Tak se obrátím přímo zde: Rád bych si vytvořil vlastní ovládání PF přimontované na Micro:bit. Mám IR diodu, ale vůbec nerozumím, jak funguje ten IR protokol - mohl bych poprosit o pomoc?
Popis IR protokolu jsem v časopise nezveřejňoval, je to jen spoustu tabulek.

Znáš dokument: http://www.philohome.com/pf/LEGO_Power_Functions_RC_v120.pdf
Co je podstatné je, jak se generuje nula a jak jednička.
Máš LEDku připojenou k Micro:bit, dokážeš na něm vygenerovat 6 pulzů o kmitočtu 38kHz? Tím začíná každý bit.
Potom máme tři typy bitů:
0 = 6 pulzů a pak mezera, která odpovídá 10 pulzům
1 = 6 pulzů a pak mezera, která odpovídá 21 pulzům
start/stop = 6 pulzů a pak mezera, která odpovídá 39 pulzům.
Je to pro tebe pochopitelné?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fanda

Dokázal by jsi vyrobit a prodat zvukový generátor na parní mašinu z Lega?

Zvuk by měl být závislý na otáčkách motoru.

Legový PF konektor by se přicvaknul na motor (a asi i na BB 9V).

Reproduktor co nejmenší.

A nemělo by to být dražší než PFx brick.

fulda

Citace od: fandadolega kdy 17.01.2020, 14:38:40
Dokázal by jsi vyrobit a prodat zvukový generátor na parní mašinu z Lega?

Zvuk by měl být závislý na otáčkách motoru.
To bych asi dokázal, ale bude strašná pakárna nahrát zvukový projekt. Zvuk mašiny v sedmi rychlostních krocích a tak,

Citace od: fandadolega kdy 17.01.2020, 14:38:40
A nemělo by to být dražší než PFx brick.
Tím jsi to dost pokazil.
Testoval jsi TOHLE a TIHLE?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fanda

Nevím, zda to není moc velké - nedokážeš odhadnou velikost podle těch součástek?

A v legu by se dalo brát 9 V z bateriboxu - nevím, jestli do motoru nejde impulsní proud (bylo by hezké, kdyby zvuk fungoval i pri malých rychlostech).

Nejjednodušší asi bude PFx Brick, ale mám problém, že k tomu je potřeba PF BB, který je příliš velký oproti BuWizzu a lithiový se navíc přestal dodávat (lithiový je potřeba do parních mašin, aby se nemusela rozebírat celá mašina kvůli nabíjení).

Nejlepší by bylo, kdyby BuWizzáci narvali zvuk dovnitř, samotny reproduktorek by se už někam vešel do mašiny snad.

V parních mašinách fakt není moc volného místa, pakliže mají trochu vypadat.

martindavid

Citace od: fulda kdy 17.01.2020, 13:24:01
Citace od: martindavid kdy 15.01.2020, 20:43:44
Parádní.A mám dotaz co takový zvukový modul jde vyrobit.
Tak vyrobit lze ledacos, ale jak se takový zvuk má chovat? Co se od něj očekává?
Já bych potřeboval imitovat zvuk dieseloveho motorů nakladniho auta pro moje rc modely pokud je to reálně neco dělá pfx brick ale to je finančně někde jinde.

fulda

V obecné rovině - zvuk pod 2000,- nebude reálný nikdy.

Mezi lokomotivou a náklaďákem je jeden zásadní rozdíl - řazení. Pro náklaďák bude zvukový projekt docela makačka. Navíc bude dost problém "s časem", normální náklaďák akceleruje nějakou dobu, přeřazení trvá více než jednu vteřinu, ale model má mnohem kratší úseky, takže během jedné vteřiny přechází z akcelerace do brždění několikrát.

Abychom si to nějak položili to reálné roviny - jsem schopen udělat zařízení, nejsem schopen udělat zvukový projekt, na to nemám žádné prostředky.

V žádném případě se malosériovou výrobou ani nepřiblížíme strojním dekodérům používaným ve vláčcích. malej reproduktor znamená špatné podání basů, to je jasné.

Takže znovu úvaha, jestli to stojí za to a nebo jestli by nestálo za to kanibalizovat to, co už udělali vláčkoví modeláři.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Abychom se moc nevzdaloval od tématu světel, které je daleko dosažitelnější.
Udělal jsem tři příkladová videa, jak mohou vypadat světelné efekty pro šesti-ledkovou variantu.

První jsem nazval práce na silnici VIDEO.
Druhý jsem nazval KITT VIDEO
a třetí kometa VIDEO

Pro jedno a dvou-ledkovou variantu je seznam otevřený, mám hotového svářeče, televizi, oheň a zářivku. Ještě nějaké nápady?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

peter

Citace od: fulda kdy 18.01.2020, 16:04:35Udělal jsem tři příkladová videa, jak mohou vypadat světelné efekty pro šesti-ledkovou variantu.

Moc hezký. Proč vymýšlet vymyšlené, takže myslím, že pokud by to šlo, tak bych si nějaké od tebe rád pořídil. ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

fulda

Já dost nerad dělám sériovou výrobu.
Ale protože se často někdo ptal, tak jsem domluvený s digi-cz.cz, že občas udělají nějaké kousky.
Pokud by jste se domluvili, tak jich nechám pár udělat. Nebo jestli to někdo bude osazovat, tak klidně předám dokumentaci, to je jedno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

#57
Verze pro jednu ledku, zatím jsem poladil efekt zářivky a svářeče.
Svářeč má ještě vychytávku, že je i trochu se zvukem. Je mnohem lepší, když je LEDka někde, kde na ní není přímo vidět a jsou vidět jen odrazy. Vláčkaři je strkají někam do depa.

Zářivka VIDEO

Svářeč VIDEO1 VIDEO2

Oheň VIDEO (hodně ohně, pomocí červené a žluté LED) VIDEO2 (málo ohně pomocí jedné červeno-zelené led)



Doplnil jsem videa ohně. Oheň se dá dělat pomocí červené a žluté LED, nebo pomocí červeno žluté bi-color led, nebo i pomocí červeno-zelené bi-color led. U ohně je dost potřeba, aby byly LED tak nějak schované.

Trochu jsem uvažoval nad dalšími dostupnými efekty. Možná by stálo za to udělat efekty co mají hromadnější význam. Třeba hvězdičky. Ty svítí většinu času, jen občas trochu pohasnou a zase se rozsvítí. Je to dobré, když jich je hodně, pak je obloha taková živá.
Nebo světlo do jedné místnosti. To se v náhodných časech zapíná a pak zase vypíná, jako že si někdo rozsvítil a pak zase odešel.

Ale chtělo by to nějak sledovat o co je vlastně zájem, abych nedělal videa jen tak pro nic za nic.

Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Citace od: fulda kdy 04.08.2019, 12:00:00
Tak dneska tu máme pár fotel z oblasti, které se někdy říká "drátové porno", správné označení je "PCB rework".
Podstata je jednoduchá, vezmeme kostku 8884 (verzi 1), rozebereme a odstraníme budič LB1836M, který má malé pracovní napětí a velký vnitřní odpor. Na jeho místo dáme TB6812FNG, který je o pár generací lepší. A to že má úplně jink nožičky vyřešíme pár drátkama :)

A máme tu kostku ve verzi 3, kterou lze provozovat na 13,5V (tedy tříčlánkové modelářské baterky) a má malý vnitřní odpor, takže s ní motory běhají o něco veseleji :)

Takže pozor na to, až na soutěži potkáte někoho, kdo má červeně označenou kostku 8884, tak je jasné, že poletí jako blázen :)

Mimochodem, jedna takhle upravená kostka mi doma zbyla. Původní majitel si přál, aby se dostala do dobrých rukou.
Pokud se včas ozvou dobré ruce, které mají o kostku zájem, je k dispozici zdarma, pokud s ní nebudu muset na poštu.

P.S. Raději bych někoho, kdo má za sebou nějaké prezentace svých modelů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fulda

Citace od: HD kdy 29.07.2019, 10:51:59
Já Tvoje vlákno taky vidím spíš jako velice zajímavou odbornou přednášku, než jako monolog.  ;)
Znovu se vrátím k tématu přednášky.
Pokud by byl zájem, tak klidně nějakou udělám, ale stále platí má otázka: "Kdy a kde je vhodné místo"?

Pak také mohu nějak sepsat své znalosti do nějakých článků. Normálně píši články do amára, tam je ale jiná komunita čtenářů.
Což mi vlastně připomíná, že bych rád věděl, o jakou část tématu je zájem? Mohu si připravit podrobný rozbor infra protokolu, ale pak bych třeba zjistil, že ten zrovna nikoho nezajímá. Tak pokud někoho z lego elektroniky něco zajímá, tak mi to prosím naznačte předem. Nemám moc odhad na to, jaká je tu schopnost a ochota si dělat vlastní elektroniku.

A nebo mohu udělat nějaké konečné řešení a tím je rozdat co mám (a nepoužívám) a nechat to plavat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.