42009 - Mobile Crane MK II (hotova)

Založil MeNadruhou, 23.07.2013, 23:59:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MeNadruhou

Již NYNÍ na vašich monitorech...


Zázemí recenze: Vše co se tu psalo byl jen maličký trolling,
Ano, opravdu mi jeřáby přišli dva, a Ano jeden je můj.  Druhý je však majetkem Malého Měcha.  Ale kupovali jsme si je každý za své. Pobavilo nás, že jste se chytli ;)   
BAZINGA.
(pro nedostatek času používám foto z BS, uživatele Walter, zde je jeho celá fotogalerie, mnoho detailních fotek)
Tak tady už je ta recenze:

Základní info:
Vydání -již vydáno, rok  2013,
Počet dílů - 2606,
Designer  - Markus Kossman
Balení – krabice rozměru cca 48*58*9 cm,
Velikost modelu  60*30*80 cm (roztažený),               
Hmotnost   2,50 kg
Doporučená cena  4999kč, český internet – od 3680kč
Potřebné technic pověření   11-16 let , AFOL, ale není podmínkou.

(vy)Balení:    Baleno  klasické lego technic krabici. Ta je plná jako žádná jiná před ní. Poprvé mám pocit, že jsem za tu cenu dostal opravdu pořádnou nálož kostek.  Návod je už standardně zabalen v samostatném pytlíku spolu s nálepkami, a špagátem,  podložený kartonem.
Po otevření se na vás vysype spousta číslovaných pytlíků, celkem jich je 24 , 10 pneumatik, a pár nebalených dílů.


Díly:      Z 2606 dílů jich cca  1000 tvoří piny (495) , trojpiny (214), axlopiny (113), axle ,,2" (76) , bušopiny (64) plus pár ostatních půl pinů,3/4 pinů apod (cca 40). Z nových dílů jsou zajímavé zejména tyto:  posuvná 8Z červená kolečka (4+1ks), nová 8Z neposuvná kolečka(19 !),  nový typ panelů 3*11 (6), špagátek zakončený round brick 30L (2+1 ks),   slabý liftarm 1*5 s axlehole na koncích (12).
Dál mě potěšilo následující : špagát na hák - který patří mezi ty nejkvalitnější, co lego používá (délka cca 2 metry), návrat Axle délky 32(1+1ks), žlutých panelů 5*11.
Je dobré že je v setu spousta dobrých dílů v nových barvách ( černé pindíropiny, tančíky)...
Z Pf komponent je v modelu použit : 1*L motor, 4*miniLinear, 2*normální Linear actuator 1*Baterybox.
Zmíním ještě 6-ti dílný návod, 3 díly tvoří podvozek, další dva základnu ramene , a poslední rameno.
Mrzí mě absence nového typu točny / mohli už vyrobit nějakou lepčejší.
To by k dílům bylo asi vše, jinak koukněte do part listu zde: part list na BL.

Stavba:    Z číslovaných pytlíků 1, 2 a 3 postavíme podvozek (z č.1) , základnu ramene (z č.2) a rameno (č3).  Na stavbu padne tak 8 hodin pohodového stavění, ale za sebe bych stavbu na jeden zátah nedoporučoval  (já stavěl 10 dní při současném psaní této recenze , a navíc v pekelných teplech po příchodu ze žní).
Během stavby je třeba dávat ultimátní pozor na barvu dílů:  ona  se mi snadno zaměňovala černá s tmavě šedou! A v návodu ten rozdíl místy není moc zřetelný.
Pak je ještě třeba dávat si pozor na dostatečné vůle v převodech a v místech kde je axle z obou stran liftarmů obsazená bušemi, Je to docela strojovna, aby šly převody z lehounka.
Pak u nástavby je asi trochu chybička, totiž u obr.63 se nasazuje ozubené kolo, ale nejde tam dost dobře dát  - zavazí mu motor.
Po dostavění mě zarazil zbylý jeden šedý liftarm 2*4 L a jeden černý 9L liftarm. Celkově mi zbylo cca 40 dílků, a nálepky (nelepím). Doufám že ten 9L mi nikde neschází. Navíc se mi zadařilo někde zaměnit černý a tmavě šedý 15L liftarm.

Vzhled:      Model zaujme hned na první pohled svojí super velikostí, dobrým designem a asi propracovaností pohonu všech funkcí. Postavený vypadá lépe než na krabici . Postrádám však maják na nástavbě, a sklonoměr.  Jako velice pozitivní hodnotím šedý/tmavě šedý / černý podvozek, ať už jeho stavba byla jakkoliv komplikovaná ;) Zaujalo mě řešení háku, je sice supr, ale je hodně lehký, a nenapíná pořádně lano.

Funkce:      Jeřáb má řízení ,,boží rukou" , řídí čtyřmi nápravami, nápravy se natáčí každá o jiný úhel (dáno délkou páky  oka racku od osy otáční náboje kola), má ,,pohon" prostředních kol . Fake 8V motor, umístěný pěkně vysoko.  Kabina má manuálně otevírací dveře a nastavitelná zrcátka .  Poslední součástí podvozku jsou vysunovací patky (outtriggers), ale o těch kousek dál.
Nástavba – rameno a jeho základna se může volně otáčet kolem své osy, avšak pohyb je bržděn - 8z kolečko na točnu, a kolečko je na modrém axlopinu. Na nástavbě je umístěný baterybox tvořící protizávaží. Na něm se zapíná L motor pro pohon funkcí.  Funkce ramene se ovládají převodovkou ve 3 polohách:  1. vlevo nahoře se ovládá zdvihání ramene, 2. Vpravo nahoře se ovládá navíjení lana háku, 3. Vpravo dole je ovládání vysouvání ramene, a nakonec  4. Vlevo dole se zapíná pohon převodovky v podvozku pro vysouvání  patek. Ta je na levé straně podvozku , a má za úkol přepínat mezi vy(za)souváním patek, a jejich zdviháním/spouštěním.  Motor má co dělat aby tyto funkce utočil, natož aby zdvihl auto na patky (nedovolí to ani pružnost modelu, racky nebo rám se prohýbá).
Zde se dostáváme podle mého ke konstrukční vadě, a to že patky mají ve své konstrukci modré axlopiny se třením, čímž motoru jen přitěžují. 
Další co je vemi ale velmi nepříjemné, tak je nízká rychlost funkcí. Jen pro příklad uvedu časy jak dlouho trvá něž:
Zdvihnutí plně vysunutého ramene úplně od spodu úplně nahoru 34 sekund, spuštění zpět 32 sek.
Zdvihnutí háku z roviny stolu do nejvyšší polohy 1 minuta 40 sekund.
Vysunutí ramene (zdviženého do nejvyšší polohy) trvá 53 sekund, zasunutí 42 sekund.
Roztažení patek do plné šířky jen 7,5 sekundy, avšak úplné spuštění patek úplně na zem trvá 42 sekund, jejich zdvižení 41 sekund, Pokud jsou zatížené váhou jeřábu tak motor celkem trpí...
Měřil jsem to s nabíjecím baterry boxem, připojeným prodlužkou.

Porovnání s 8421 nebude, protože jej nemám :D .

Shrnutí - plusy a mínusy: ( 10/10 je velké plus, 1/ z 10 je veliké mínus)
+velikost modelu                                               10/10
+množství dílů                             7/10
+otvírací dveře               6/10
+malé množství nálepek         8/10
+velké % (relativně)nových dílů         8/10
+velké % dobrých dílů v nových/jiných barvách 7/10
+návrat žlutých panelů 5*11         6/10
+šedý podvozek             7/10
+návod a stavba na části         6/10
+ extra parts (32L axle navíc)         6/10
+Zajímavý  B model            6/10
-Standardní krabice (snad se od new crawlera poučí) 4/10
-Slabé místo v návodu základny step 63      5/10
-Počet pinů, trojpinů, axlí 1*2, apod. 1000ks        1/10
-rozdíl v odstínu žluté barvy         2/10
-špatná rozpoznatelnost tm.šedé a černé v návodu   3/10
-nezakrytovaná zadní část patek       5/10
-rychlost funkcí               3/10
-hák/kotva nemá pořádnou hmotnost      4/10
-Slabá konstrukce patek- modrý axlopin      3/10
-Nové provedení zrcátek            5/10
-6-ti dílný návod               5/10
-Maják a sklonoměr            5/10
-ekologie - množství zbylého Igelitu z 24 pytlíků    (5/10)

Přes všechny  plusy a mínusy uděluji celkové hodnocení  7/10

Závěr:  Myslím, že je to impozantní model, vyniká svojí velikostí, funkcemi, byť jsou velmi velmi pomalé,  a zároveň je to model kontroverzní poměrem počtu dílů a pinů . Jako zdroj dílů si ale myslím, že je pořád velmi dobrý. Myslím si, že kdo má doma celou sérii jeřábů, si tento s klidem může přidat.

To je vše přátelé, Komentujte, ptejte se...

Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Měch

#1
Ano, MeNadruhou to odhalil. Sety nejsou od TLC ale ode mě. Zde další trolling, totiž jeden set jsem koupil sobě a druhý je pro MeNadruhou za to, že mi pomohl s modely na Lipno.
To znamená že jsi, MeNadruhou, nemusel nic kupovat ty kecko :D.

Ten svůj jeřáb už mám taky postavený. Rychlost funkcí je velké zklamání. Osobně tento set vnímám jako vytrínovku a ne na hraní. To už spíš jako zásobárnu dílů.

Co mne velmi potěšilo jsou vskutku nekonvenční stavební techniky. Příkladem může být přitláčení výsuvných vzpěr aby se pohybovali rovně...(na pravo, ty šedé brejle s perpendikulárem)

Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Jamesek

Díky moc za recenzi - sbírku jeřábů mám, tento si do nich vklidu přidám (jak jsi psal :) ). Z letošních setů pro mne jasná jednička.
Ta pomalost funkcí má třeba odpovídat reálným jeřábům - ten taky nevysune rameno za 15s. Je to opravdu tak hrozné, nebo by stálo za to pouvažovat o změně převodů (utáhnul by to pak ten jeden motor s tolika převody? Větší rychlost = menší síla).

tomaslambo

Díky za moc pěknou recenzi a děkuji, že jsi mne utvrdil v mém odhodlání si tento set pořídit. S rozeznávání tmavě šedé a černé v návodech taky mívám problém, jsem rád že nejsem jediný.

DarkDrago

Trollové jedni  ;D
U Měcha jsem měl malou předváděčku takže vím o tom modelu své. Moje otázka je směřována spíš na druhou verzi tohoto stroje.
Jak jsou na tom převody tam a hlavně co dokáže a hlavně jak je na tom z pohledu hratelnosti, pochopil jsem, že plánkový model na tom není moc slavně  ;D
Dračí páni s mocí ohně...

MeNadruhou

Citace od: Jamesek kdy 09.08.2013, 06:49:16
Díky moc za recenzi - sbírku jeřábů mám, tento si do nich vklidu přidám (jak jsi psal :) ). Z letošních setů pro mne jasná jednička.
Ta pomalost funkcí má třeba odpovídat reálným jeřábům - ten taky nevysune rameno za 15s. Je to opravdu tak hrozné, nebo by stálo za to pouvažovat o změně převodů (utáhnul by to pak ten jeden motor s tolika převody? Větší rychlost = menší síla).

Za mě, myslím si, že ten motor jede průměrně na 90 %, takže nějaké šachy s převody se asi konat nemůžou.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

otaznik

Po cca týdenní stavbě (vždycky, když byla volná chvilka) bych se rád vyjádřil k některých hodnocením recenzenta:

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
+velikost modelu                                               10/10
Velký a úchvatný model. Spolehlivě přitáhne pozornost každého, kdo ho uvidí. Bylo super si užít stavbu takového kolosu, na druhou stranu při této velikosti už velmi citelně naráží LEGO na limity, který plast a díly z něj, mají. Stejně tak počet motorů měl být vyšší, pohánět u takového obra dvě funkce na podvozku motorem z nástavby není úplně nejlepší řešení. Ale to nic nemění na tom, že stavbu jsem si užil a výsledek je úžasný.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
+množství dílů                             7/10
Souhlas, nádherný pohled do krabice plné tolika díly. Doufám, že se to bude ještě někdy opakovat!  ;)

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
+otvírací dveře               6/10
Tohle by měla býr samozřejmost a standard. V Technic stavbách je to funkce "zadarmo".

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
+návod a stavba na části         6/10
Stavbu to hodně urychlí, mně osobně ale nevadí, když je vše dohromady.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
-Standardní krabice (snad se od new crawlera poučí) 4/10
Jo, jo, krabice, kde jsou ty časy, kdy to bylo jinak.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
-Počet pinů, trojpinů, axlí 1*2, apod. 1000ks        1/10
Je pravda, že ten poměr je vysoký, ale nevybočuje nijak výrazným způsobem od poměrů těchto dílů v jiných velkých setech za posledních několik let.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
-rozdíl v odstínu žluté barvy         2/10
Souhlasím, někde je vidět ten "čínský" plast.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
-špatná rozpoznatelnost tm.šedé a černé v návodu   3/10
Dával jsem si na to pozor, ale stejně jsem udělal jednu chybu. Měli by černé díly lemovat bílou linkou (jako černé piny) a bylo by to jasné.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
-rychlost funkcí               3/10
V praxi se mi nelíbí jen snižování a zvyšování stabilizátorů, zbytek je v toleranci.

Citace od: MeNadruhou kdy 23.07.2013, 23:59:29
-Slabá konstrukce patek- modrý axlopin      3/10
Těchto designerských "přehmatů" je tam více:
- na některých místech použity tan long piny, i když nefixují žádné pohyblivé části
- a použít 32 axle ještě před tolika převody mi také mepřijde jako šťastné řešení.

Ještě bych přidal dva zápory:
- Ten největší je otáčení nástavby pouze rukou, když je zbytek modelu tak propracovaný, proč něco neudělali i s touto funkcí? Tohle mi asi vadí nejvíce.
- Malý rejd, s tím si mohli více pohrát, nápravy určitě mohly zatáčet pod větším úhlem (tohle mi obecně vadí u většiny originálních modelů).

A narozdíl od autora recenze mi žádné liftarmy nezbyly...  ;D

MeNadruhou

Citace od: otaznik kdy 17.08.2013, 23:52:28

Ještě bych přidal dva zápory:
- Ten největší je otáčení nástavby pouze rukou, když je zbytek modelu tak propracovaný, proč něco neudělali i s touto funkcí? Tohle mi asi vadí nejvíce.
- Malý rejd, s tím si mohli více pohrát, nápravy určitě mohly zatáčet pod větším úhlem (tohle mi obecně vadí u většiny originálních modelů).

A narozdíl od autora recenze mi žádné liftarmy nezbyly...  ;D
rejd je sice malý, ale poloměr otáčení není zase tak špatný jako u jiných setů (možná menší než u crawlera)
otáčení nástavby by bylo dost problematický, hlavně by to bylo pomalý, nepřesný, nebo by to motor solidně neutáhl.
a ten liftarm už jsem našel kam patří :D, sem to rozebíral podle návodu až do místa kde to chybělo.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

peter

Citace od: MeNadruhou kdy 18.08.2013, 00:13:26
Citace od: otaznik kdy 17.08.2013, 23:52:28

Ještě bych přidal dva zápory:
- Ten největší je otáčení nástavby pouze rukou,
... otáčení nástavby by bylo dost problematický, hlavně by to bylo pomalý, nepřesný, nebo by to motor solidně neutáhl.

Model sice nevlastním a ani neplánuji jeho koupi, každopádně to, že se s nástavbou musí otáčen jen rukou i z mého pohledu, modelu hodně ubírá na atraktivitě. Mně osobně by stačilo, kdyby se otáčení ovládalo pomocí nějaké kličky z boku modelu, tak jako tomu bylo u starých Technic setů.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

blindmelon

Citace od: otaznik kdy 17.08.2013, 23:52:28
...
- na některých místech použity tan long piny, i když nefixují žádné pohyblivé části

Nejsou tam použity, aby byly k dispozici při stavbě B-modelu?
Hezký den, Blindmelon

otaznik

Citace od: blindmelon kdy 12.09.2013, 22:41:28
Nejsou tam použity, aby byly k dispozici při stavbě B-modelu?
Tohle jsem nezkoumal, nicméně si myslím, že hlavní model by měl být 100%. Alternativa by měla čerpat ze součástek hlavní stavby, ne její složení ovlivňovat.

DarkDrago

#11
Tady částečně souhlasím s Otazníkem. Pokud B model vyžaduje dílky, které nebyly použity v A verzi, tak jsou prostě navíc. Nedávno jsem koupil 8051 a zjistil jsem, že pro B model je několik dílků navíc (více dílků na řetaz, 2 ozubená kola bez použití v A....).
Ale na druhou stranu mohl chtít konstruktér 100% využít všechno co měl  ;D
Dračí páni s mocí ohně...

blindmelon

Citace od: otaznik kdy 13.09.2013, 00:35:15
Tohle jsem nezkoumal, nicméně si myslím, že hlavní model by měl být 100%. Alternativa by měla čerpat ze součástek hlavní stavby, ne její složení ovlivňovat.

To ano, na druhou stranu u systemu je to běžná praxe - zejména tedy Creator je takto koncipovaný. Mně to nevadí, pokud to nemá vliv na funkci či pevnost atp. To zde nemohu posoudit, jeřáb nemám.
Hezký den, Blindmelon

tomaslambo

Tak od úterý mám tohoto mazlíka doma a včera večer se mi ho konečně podařilo dostavět. Souhlasím se všemi klady i zápory a přidávám ještě jeden zápor, který mi celkem hodně vadí. Tím je levitující rameno v přepravní pozici, kdy už se má opírat o kabinu. Točna tak dostává pěkně na frak. Ale jinak vládne maximální spokojenost

otaznik

Citace od: tomaslambo kdy 22.11.2013, 07:20:54
Tím je levitující rameno v přepravní pozici, kdy už se má opírat o kabinu. Točna tak dostává pěkně na frak.
Zvláštní, na mém jeřábu rameno sedí na kabině a při jízdě není žádný problém.

Jamesek

Tak jsem si jej dneska taky dostavěl. Dle mého názoru je to zatím nejlepší setový autojeřáb, který lego představilo. Nejsilnější, nejhratelnější a největší. Bohužel mi rameno také ve výchozí poloze levituje nad kabinou, žádnou chybu proti návodu jsem nenalezl (stavbu jsem si pomalu užíval, všechny spoje jsem kontroloval). Ještě to zkouknu podle fotek a videí na internetu.
Tento set spolehlivě konkuruje buldozeru, unimogu i crawleru. Těším se na kompletní motorizaci (zatím nemám vybranou verzi, kterou postavím).

tomaslambo

Cca po 10 hodinách v práci už mi to rameno taky sedělo na kabině (točna se té váze asi poddala) :)

Francoa

#17
Tak jsem také dostavěl MK II a musím říct, že je to naprostá bomba!  :) vše funguje dobře, tak jak má, je to bytelný a nádherný. Rameno mi taky drží nad kabinou, ale vůbec mi to nevadí, přitahuju ho hákem. Dílů mi zbylo taky pár, beru to jako normální běžnou věc a vzhledem k tomu, že mi vše šlape jak má, nic tam asi nechybí. Ani mi nevadí otáčení nástavby rukou, jen mi přijde trochu nehezký jak je odkrytej motor, to vypadá fakt divně - nedodělaně. A nechápu proč LEGO nedává návod k alternativnímu setu a je tam jen odkaz na stránky? Né že bych chtěl stavět "štekra" na kontejnery, jen mi to přijde opravdu blbý. Hlavní návod je až přehnaně jednoduchej a pořád se otáčej stránky a návod k B setu tam není - vadilo mi to například u 9397!... Moc se mi líbí rozložení barev - šedej spodek, žlutej vršek - tak to má vypadat a né jak například u 8285 či 9397 - kdo vymyslel červený podvozky to opravdu nechápu... Tohle byla moje nejkrásnější stavební zkušenost podle návodu, dřív jsem to zažil jen s 8880 a těď znova s tímhle! Smekám před konstruktérem! 

k.ondra89

S tou červenou barvou asi záleží jak u kterého setu. Třeba u odtahovky 42008 mi vůbec nevadí.  :)

holub

#19
Bohužel za krásnou cenu 3700,- se mi to nikde nepodařilo už najít takže to byla nejspíš nějaká zavaděcí cena kterou poptávka značně zvedla.
aktuálně český internet 4700.Kamenné obchody cca doporučená cena (pompo 5000,-) .


Ten alternativní model není moc atraktivní,že to ani nemá vlastní návod  ::) na druhou stranu u tak rozsáhlé stavby kterou pořídí především HC fanoušci a tátové se to dá tolerovat,spíš to bude výzva na vlastní tvorbu do soutěží.

Jinak krásný model po kterém jsem měl ihned sáhnout,ale to se stává že  ;D.

germik

V posledních letech se návody k alter modelům u větších setů nepřidávají - Lego tím šetří papír (ekologie/nomie) - samozřejmě lze polemizovat o hospodárnosti návodů kde se na stránce přidává pár dílků, žejo... ::)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

blindmelon

Americké trucky mívají červené podvozky, takže k černé kapotáži 8285 to byla jasná volba, celočerný by nebyl prostě ve stylu Lego, byť své kouzlo by měl, asi by pro děti byl příliš drsný a taky by pak v setu byly jen černé díly, což je i není plus.
Hezký den, Blindmelon

Francoa

#22
No kdyby se na stránce přidávalo jen pár dílů, ale ono mi připadá, že dost často je jen jeden dílek na stránku ::)!... Jinak k těm barvám. Ano, americké trucky mívají lakovaný podvozek, ale né vždy, většinou je klasickej černej. Občas i evropskej truck má červenej podvozek, například holandsko/německá firma Wolter Koops má spodky kamionů v červený, ale jinak to je na silnicích velice vzácné. Nechtěl jsem říct, že má bejt 8285 celej černej. Jen mám rád, když to vypadá reálnějc a rozložení barev dělá hodně! - černo/šedej podvozek a kabina třeba bílá, modrá, červená, stříbrná... A tím se dostávám zpět k 42009, která je krásná taky díky tomu, že vypadá přesně tak jak ve zkutečnosti  :) ... Já jsem MK II sehnal za 4000 s poštou, a myslim si, že jsem ještě trefil dobrou cenu a jsem za tento set velice rád.  :)

tomaslambo

Mi kombinace červená-černá vůbec nevadí, zvláště pak u kamionů amerického typu. Můžeme být celkem rádi, že si TLC nebere inspiraci z japonských úprav Dekotora ;D. To by jsme se totiž mohli dočkat i podvozku v růžové barvě.
Ty návody mne taky vždycky zamrzí, protože těch stránek je opravdu hodně, ale chápu úmysl co možná největší přehlednosti. A na stavění B varianty se zapnutým netbookem jsem si už zvykl, ale kdybych měl jen stolní PC, tak by to byl větší problém.
A cena 42009, to je takový drobný předvánoční neduh obchodů nejen v ČR. Já jsem si 42009 kupoval cca před měsícem za (dle heuréky) nejnižší cenu 3700 Kč (poštovné zdarma), ale pár dní předtím se dal tento set v některých e-shopech pořídit i za 3500 a pak tuto cenu změnili na tzv. VÁNOČNÍ AKČNÍ CENU 4500.  ;D

Hacislav

Citace od: tomaslambo kdy 27.12.2013, 06:10:45
Mi kombinace červená-černá vůbec nevadí, zvláště pak u kamionů amerického typu. Můžeme být celkem rádi, že si TLC nebere inspiraci z japonských úprav Dekotora ;D. To by jsme se totiž mohli dočkat i podvozku v růžové barvě.
Ty návody mne taky vždycky zamrzí, protože těch stránek je opravdu hodně, ale chápu úmysl co možná největší přehlednosti. A na stavění B varianty se zapnutým netbookem jsem si už zvykl, ale kdybych měl jen stolní PC, tak by to byl větší problém.
A cena 42009, to je takový drobný předvánoční neduh obchodů nejen v ČR. Já jsem si 42009 kupoval cca před měsícem za (dle heuréky) nejnižší cenu 3700 Kč (poštovné zdarma), ale pár dní předtím se dal tento set v některých e-shopech pořídit i za 3500 a pak tuto cenu změnili na tzv. VÁNOČNÍ AKČNÍ CENU 4500.  ;D

  ;D
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

holub

Tak po třech odpoledních složeno. Ale odpoledne to byli až do noci teda :D  Musím říci,jsem rád že jsem se stal majitelem takového obřího setu - je opravdu nádherný.
Můžu dát jen za pravdu,a to především co přispěl otazník tak nějak vypovídá i za můj názor.Pomalé pohyby nejsou zas tak tragické,odpovídá to realitě a ani mi to nevadí při velikosti modelu,akorát teda ty nohy nahoru dolu to trvá nepříjemně,jinak bych to modelu nevytýkal.

1)Mám problém a zároveň je to moje hlavní výtka modelu - "pístnice" zajištující pohyb ramene nahoru a dolu nemají nikde v převodech žádnou spojku ani zábranu,po té co dojedou na doraz ? Pokud to člověk včas nezastaví tak dost nepříjemně proskáčou ozubená kolečka,to mě vyloženě deptá. Procházel jsem to znovu v manuále a asi to tak prostě je,případně mě opravte a popište mi jak to má fungovat.Takhle na tom dítě za chvíli něco vyláme.
2)Druhý nedostatek je podle mě ta točna,kazí to dojem z celkové bytelné robustní konstrukce,kabina je sice navržená aby se opřela o podvozek,ale točna je malinko vyšší a tak je tam vůle pro kývaní.
3)To že rameno levituje nad kabinou je podle manuálu OK,komu nelevituje tak bych řekl že je "chyba" v místě kde se připojují "pístnice" ,je tam více možností kam dát osu.Celkově je tam pár podobných míst kde je potřeba věnovat manuálu nadměrnou pozornost.
Děkuji


papluh

Citace od: holub kdy 30.01.2014, 18:21:43...
1)Mám problém a zároveň je to moje hlavní výtka modelu - "pístnice" zajištující pohyb ramene nahoru a dolu nemají nikde v převodech žádnou spojku ani zábranu,po té co dojedou na doraz ? Pokud to člověk včas nezastaví tak dost nepříjemně proskáčou ozubená kolečka,to mě vyloženě deptá.
...

Linear actuatory maju internu spojku vid pitva jedneho bod 1.
http://www.technicbricks.com/2008/08/tbs-techreview-05-technic-pf-linear.html

holub

Bezva,tak je to v pořádku,zatím jsem totiž nepřišel s tímto komponentem do styku,udivilo mě jakou mají  sílu a na první pohled se člověk trochu lekne  ;D ,bezva článek teď už budu vědět.

cobra47

Dobra prerabka 42009  ;)  http://www.youtube.com/watch?v=kgw2mNGn0v4 uz bez tocenia rukou  :P a ma aj navod na svojej stranke :-)

branio

Citace od: cobra47 kdy 03.02.2014, 17:20:05
Dobra prerabka 42009  ;)  http://www.youtube.com/watch?v=kgw2mNGn0v4 uz bez tocenia rukou  :P a ma aj navod na svojej stranke :-)
Úžasné... normálne som rád, že som to ešte nerozbalil a neskladal pôvodný model... Ale toto ma ma naozaj navnadilo. A teší ma, že kopec dodatočných dielov mám doma, tak ani nebude treba veľa toho dokupovať. Táto prerábka je fakt skvelá.