Dotazy, které si dříve či později každý rodič položí

Založil Pixie, 10.03.2006, 14:55:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pixie

Poznámka Llewelyn o návštěvě 17 a 19 letých kamarádů běhajících po bytě s Duplo puškami vlastní výroby mne inspirovala k založení tohoto tématu...

Zajímaly by mne vaše zkušenosti a názory týkající se následujících dvou dotazů:
1. Kdy koupit svému dítěti jeho první Duplo?
2. Kdy přejdou děti z Duplo na normální Lego?



A tady jsou zatím mé zkušenosti:

Kdy koupit svému dítěti jeho první Duplo?

Na tuto otázku není zcela jednoznačná odpověď – každé dítě je jiné a zcela jinak se vyvíjí! Přesto mi jako ideální příležitost pro první seznámení s nějakou menší stavebnicí přijdou první narozeniny. Pokud nebudete očekávat příliš mnoho, můžete být i příjemně překvapeni. Děti v tomto věku sice obvykle ještě nejsou schopné stavět z Duplo kostek, ale umějí si s nimi hrát a velice často se jim líbí kostky rozebírat. Také je fascinuje fakt, že kostky drží pohromadě, i když do nich strčíte a obrátíte je vzhůru nohama.
V neposlední řadě mi přijde pro rodiče Duplo jako jednoznačně lepší investice než Lego Baby (Primo), kterému děti velmi rychle odrostou. Duplo je velice trvanlivé (snad až na potisky u zvířátek, které mají tendenci se opotřebovat).
Dle mých zkušeností je z momentální nabídky pro začátek dobré například Baby Zoo #4962, kde jsou zvířátka, ošetřovatelka a několik kostiček, které jdou spojovat. A zcela bezkonkurenční zejména pro kluky mi přijde Post Office #4662 - je zde autíčko s panáčkem, kostky které jdou spojovat a převážet, a v neposlední řadě stěna s okénkem a stěna s dveřmi. Můj roční syn se dlouhou dobu bavil jen tím, že zkoušel, které kostky projdou skrz okénko/dveře...


Kdy přejdou děti z Duplo na normální Lego?

I zde platí, že není zcela jednoznačná odpověď, protože každé dítě je jiné a zcela jinak se vyvíjí! Obvykle děti projeví zájem o normální Lego okolo věku čtyř let. Není totiž pochyb, že normální Lego nabízí mnohem více možností. Jenže, většina dětí v tomto věku není schopná z normálního Lega stavět vlastní výtvory. Méně šikovní si s normálním Legem pouze hrají v sestavené podobě, ti šikovnější umějí skládat jednodušší věci podle plánku. Z toho důvodu mi přijde nepatřičné děti omezovat stylem:  ,,Už jsi velký kluk, Duplo je pro mrňata!". Zatím nemám potvrzeno z vlastní zkušenosti, ale věřím, že Duplo poslouží ke hraní i šestiletým – takže takovou skutečnější věkovou hranicí je podle mě asi sedm let. Nejvhodnější mi přijde podporovat zájem o normální Lego, ale nechat prostor pro stavby z Dupla, popřípadě dokonce i tolerovat stavby kombinované (příklad – zoo s použitím výběhů vybudovaných z normálních kostek a zvířátek z Duplo).

Myska

Já myslím, že Duplo není nutné "odklízet" vůbec a neřekla bych "tolerovat" kombinace ale podporovat.
Někdy se mi zdá, že Duplo fantazii našeho prcka rozvíjí skoro víc - míchačka je jen ze dvou kostiček a nevadí mu, že se netočí, zato z Lega vyžaduje dokonalou kopii  :)

Jindroush

Mno, já sice synovi občas vytýkám, že už by jaksi mohl něco postavit ze Systém kostek, ale je na to nějakej línej, přece jen něco splácat z dupla, kde jedna základní kostka vydá za 8 systémovejch je rychlejší a méně bolestivé  ;)

(Má 4.5).

I když už teď začal aspoň dělat to, že složí podle návodu menší Systémovej set a zase ho dá dohromady (za vydatnýho sakrování). Zrovna teď tam má letištního hasiče rozloženýho na prvočinitele.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Dickie

Citace od: Pixie kdy 10.03.2006, 14:55:12
Dle mých zkušeností je z momentální nabídky pro začátek dobré například Baby Zoo #4962, kde jsou zvířátka, ošetřovatelka a několik kostiček, které jdou spojovat. A zcela bezkonkurenční zejména pro kluky mi přijde Post Office #4662 - je zde autíčko s panáčkem, kostky které jdou spojovat a převážet, a v neposlední řadě stěna s okénkem a stěna s dveřmi. Můj roční syn se dlouhou dobu bavil jen tím, že zkoušel, které kostky projdou skrz okénko/dveře...

Kuba dostal k prvním narozeninám vláček a dost si s ním vyhrál... to taky není špatná volba na první set...
Ceterum autem censeo Carthaginem delendam esse.

Hana129

Nevím proč na duplo uvádějí, že je to pro děti do 5 let??
Dcera bude mít  7, a i když už čím dál víc dává přednost klasickým kostičkám, duplo neopouští a myslím, že hned tak neopustíme -zvířátka a hlavně figurky. Duplo je na takové to rychlé hraní, lego kostičky potřebují přece jenom více času, soustředění a hlavně trpělivosti.


Raistlin M

ad 1) Souhlasím s Pixie. Mám to ověřené od výborných přátel, kteří mají dvě holčičky a už někdy v roce a půl jim někde výhodně sehnali Duplo-vláčky. Samozřejmě to vyžaduje i dost času toho rodiče, ale děti jsou si schopné již stavět kostku na kostku a ikdyž berou ten set ze začátku jako obyčejnou hračku, tak postupně začnou něco předělávat a tak. Také si myslím, že jakékoliv "mladší " systémy jsou dost špatná investice. Prostě Duplo splňuje podmínku téměř nerozbitné hračky, kterou si malinké dítě neublíží a poskytuje dostatečnou možnost dělat později i komplikovanější věci. Dost mi u Dupla chybí akorát návody. Náš "trpaslík" staví z Dupla podle návodů od Creatorů. Kdyby třeba k těm kyblíkům byl návod, tak by to bylo lepší. U složitějších setů to chybí ještě víc, neboť bez návodu to malé dítě prostě dokupy nedá. Mám s tím jen podle obrázku na krabici občas problém i já.
Znám i případ, kdy Duplo rodiče ani nekoupili a rovnou koupili velké Lego.

ad 2) Právě výše uvedený příklad je vyjímkou. Jednalo se o vyjímečně klidné dítě. Už asi od roku a půl měl normální Lego a seděl nad tim, dokud něco nedal dohromady.
Obecně je myslím dobré nechat dítě s Duplem co nejdéle. Samozřejmě mu dát nějaký přístup i k velkému Legu, ale nenutit ho zavrhnout Duplo. Třba náš Martin si staví celé dny z Dupla, ale když já stavím něco ze svého Lega, on sedí u mně a minifigy a jednodušší věci už podle návodu a za mé asistence staví. Budeme mu teď dělat jeho první vlastní "kýbl". Dáme tam zachovalé basic kostky a podvozky s kolečky a jeté, do setů už nepřípustné, "specielní" dílky.
Na přechod mi tedy přijde ideální použít nějaký ten Creator pro samostatné stavění ( návody jsou pro něj k nezaplacení)
Pro společné stavění nějaký jednodušší set. Ehm....jednodušší setík a asi půl tuny trpělivosti. ;D ;D ;D ;D

Rozhodně příliš nedoporučuji sety 4+, neboť obsahují spoustu "špeků". Jednak některá spojení třeba pinem, která nemůže malé dítě, bez destrukce zbytku, citlivě a s dostatečnou silou dát dohromady. Další "špek" jsou panáčci, kteří se dost špatně umísťují na potřebné místo. Ve stoje moc nedrží. To jsou věci, které dítě akorát rozčílí. 8)

Jindroush

Vesměs nelze nesouhlasit (je to věc názoru, tak co), ale s tím 4+ se mi to nějak nezdá... Syn to umí skoro poslepu, má celou tu pirátskou řadu a nějak si nemůžu vybavit, co tak můžeš myslet těma věcma s pinama? S těma figama je to pravda...
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Raistlin M

#7
Myslím například, že díl http://www.peeron.com/inv/parts/47973 je problematické zacvaknout do stožáru. 

Llevelyn

No já bych robátku koupila první lego Primo..když už umí samo sedět, pochopí princip kostka na kostku.. . Primo je i malé dítě schopno stavět bez problému na sebe  i rozebrat. Potom Duplo okolo prvních narozenin.

Třeba náš minifig /5/ má Duplo jen pro sebe, k volnému použití. Lego systém staví spíše pod dohledem a s dopomocí dospělých, i když má krabici svých dílků..jinak by jsme s ním nevydželi.. a občas překvapí, že je schopen sám tvořit..podle návodu.

Hodně záleží na temperamentu a šikovnosti dítěte. Takže nějaká jasná hranice není. Jak už psal Raistlin, syn našich známých nikdy duplo neměl, rovnou "velké" lego. Ale on je takový klidný rozumbrada..přesný opak našeho poděsa. ;)
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Jindroush

Citace od: Raistlin M kdy 11.03.2006, 09:14:43
Myslím například, že díl http://www.peeron.com/inv/parts/47973 je problematické zacvaknout do stožáru. 

Málo drezůry.  ;D Mladej si nestěžuje, určitě už něco spolumastil z Techniku, takže na čudlíky má výcvik.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Raistlin M

Citace od: Jindroush kdy 11.03.2006, 10:03:04
Citace od: Raistlin M kdy 11.03.2006, 09:14:43
Myslím například, že díl http://www.peeron.com/inv/parts/47973 je problematické zacvaknout do stožáru. 

Málo drezůry.  ;D Mladej si nestěžuje, určitě už něco spolumastil z Techniku, takže na čudlíky má výcvik.

Drezůra probíhá aktivně, ale je fakt, že Martin má lehké Lego-zpoždění.  ;) Den ode dne je ale šikovnější. Možná, že kdybych mu to nechal stavět dnes, tak by mu to už šlo lépe. S pinama měl problém tak před půl rokem. :)

rouseanne

Já jsem i pro lego baby, naše 10-ti měsíční princezna ho má, zatím jezdí s housenkou a učíme se dávat kostku na kostku.Jinak náš větší svišť (5) má klasické lego a je zasně šikovný,staví supr modely a neustále nás udivuje. V jedné chytré knížce jsem četla, že rozvojem jemné motoriky se rozvíjí řeč a věřím tomu,od 4 let co ho dostal, začal postupně krásně mluvit a spousta lidí si toho rychlého znatelného pokroku všimla.Lego bych pozlatila :-) A argumenty některých mých kamarádek,že je drahé, jsou absurdní,aspoň pro mě.Nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat levné věci a lego, i když mám doma pěkného ničitele, vydrží všechno. Peníze investované do lega považuju za mou nejlepší investici vůbec.

Raistlin M

Argument o ceně je velmi častý. Většinou takhle ale argumentují lidé, kteří by s tou cenou neměli ani takový problém, ale kupují dětem radši hromadu levných hraček. Děti toho mají za tu samou cenu víc. Jenže zapomínají, že:
1) Levná hračka se velmi rychle zničí
2) Dítě si stejnak hraje většinu času jen s určitými hračkami. ( Náš Martin má hromady hraček, ale stejnak z těch starejch občas tak maximálně vytáhne koleje ala Brio a nástupiště stejnak staví z Dupla)
3) Levné hračky mnohdy nemají dostatečné testování, co se neškodnosti zdraví týče.

Naopak, znám lidi, kteří mají "loktem do kapsy" a Lego je pro ně jasná volba.   ;)


Karolina

Citace od: Raistlin M kdy 18.03.2006, 08:07:44
Argument o ceně je velmi častý. Většinou takhle ale argumentují lidé, kteří by s tou cenou neměli ani takový problém, ale kupují dětem radši hromadu levných hraček. Děti toho mají za tu samou cenu víc. Jenže zapomínají, že:
1) Levná hračka se velmi rychle zničí
2) Dítě si stejnak hraje většinu času jen s určitými hračkami. ( Náš Martin má hromady hraček, ale stejnak z těch starejch občas tak maximálně vytáhne koleje ala Brio a nástupiště stejnak staví z Dupla)
3) Levné hračky mnohdy nemají dostatečné testování, co se neškodnosti zdraví týče.

Naopak, znám lidi, kteří mají "loktem do kapsy" a Lego je pro ně jasná volba.   ;)




Naprosto souhlasím, investice do Lega se vyplatí. Je opravdu kvalitní, téměř nezničitelné. Naše děti (2 a 4 roky) jsou skvělými testovači hraček, musí vše prozkoumat a levné čínské hračky, kterými nás zásobuje jedna z babiček, u nás vydrží max. týden, ale většinou je rozbijí ještě ten den, co je dostanou. Nemyslím, že by s nimi zacházely nějak zvlášť špatně, jen se je snaží prozkoumat a normálně si s nimi hrají. Raději koupím 1 kvalitní DUPLO, se kterým si stejně hrají nejvíce. Člověk má pak za stejnou cenu hraček sice méně, ale pro dítě je to mnohem lepší, než aby bylo zavalené spoustou hraček, to pak ani neví, s čím si má hrát.

niessnet

Citace od: Karolina kdy 19.03.2006, 23:40:55
Citace od: Raistlin M kdy 18.03.2006, 08:07:44
Argument o ceně je velmi častý. Většinou takhle ale argumentují lidé, kteří by s tou cenou neměli ani takový problém, ale kupují dětem radši hromadu levných hraček. Děti toho mají za tu samou cenu víc. Jenže zapomínají, že:
1) Levná hračka se velmi rychle zničí
2) Dítě si stejnak hraje většinu času jen s určitými hračkami. ( Náš Martin má hromady hraček, ale stejnak z těch starejch občas tak maximálně vytáhne koleje ala Brio a nástupiště stejnak staví z Dupla)
3) Levné hračky mnohdy nemají dostatečné testování, co se neškodnosti zdraví týče.

Naopak, znám lidi, kteří mají "loktem do kapsy" a Lego je pro ně jasná volba.   ;)




Naprosto souhlasím, investice do Lega se vyplatí. Je opravdu kvalitní, téměř nezničitelné. Naše děti (2 a 4 roky) jsou skvělými testovači hraček, musí vše prozkoumat a levné čínské hračky, kterými nás zásobuje jedna z babiček, u nás vydrží max. týden, ale většinou je rozbijí ještě ten den, co je dostanou. Nemyslím, že by s nimi zacházely nějak zvlášť špatně, jen se je snaží prozkoumat a normálně si s nimi hrají. Raději koupím 1 kvalitní DUPLO, se kterým si stejně hrají nejvíce. Člověk má pak za stejnou cenu hraček sice méně, ale pro dítě je to mnohem lepší, než aby bylo zavalené spoustou hraček, to pak ani neví, s čím si má hrát.

JJ, to můžu potvrdit. Hlavně jak vidno, Lego bude mít jednou historickou cenu.  ;D
Když jsem byl já malej (kde jsou ty časy) tak sem si hrál jedině s Legem. Duplo sem sice nikdy neměl, ale podle toho taky dneska vypadá můj Lego System (okousaný, strhané nálepky). Doporučuju proto nepřeskakovat legařskou ,,Duplo fázi" vývoje a na začátku ,,klasické Lego fáze" trvat na tom, aby děti používaly brick separator nebo nůž (vyberte bezpečnější variantu  ;D ).
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Colonel32

tak jim ze zacatku davam jen basic 3+ , kde nejsou tiles, a vsechno se da odcvakat rukou...

Jenčula

CitaceJJ, to můžu potvrdit. Hlavně jak vidno, Lego bude mít jednou historickou cenu. 
Když jsem byl já malej (kde jsou ty časy) tak sem si hrál jedině s Legem. Duplo sem sice nikdy neměl, ale podle toho taky dneska vypadá můj Lego System (okousaný, strhané nálepky). Doporučuju proto nepřeskakovat legařskou ,,Duplo fázi" vývoje a na začátku ,,klasické Lego fáze" trvat na tom, aby děti používaly brick separator nebo nůž

Jo, jo, tak to jsme na tom podobně. Já měl odmala jen trochu BASIC, jinak už jen kl. sety. A taky to tak dnes vypadá. Brick separator jsem vůbec neznal. Takže dcerka (16 měs.) má DUPLO a je to asi ta nejlepší volba. Už se naučila nestrkat kostičky do pusy a nežvejkat panáčkům hlavičky. To já se nikdy nenaučil  ;D. S DUPLEM si dokáže bez problémů sama hrát, stavět kostičky na podložku a dělat komínky. Nejvíce se jí samozřejmě líbí zvířátka ze ZOO a panáčci. Největší úspěch z celého dupla má u nás modrý traktůrek.

Když byla menší, měla chvíli LEGO QUATRO, ale to jí moc "nevzalo". To spíš ještě někdy vezme vkládací domeček z LEGO BABY, který dostala ještě jako úplně maličká.

Zkoušel jsem jí už podstrčit BASIC kostky, ale ještě nemá tolik síly na jejich rozdělání od sebe. Nicméně zájem už jeví, a jak jsem psal na jiném místě, z mého LEGA jí zajímají minifigové, se kterými si už taky docela vyhraje.

Můj RELAX

niessnet

Citace od: Colonel32 kdy 20.03.2006, 09:20:27
tak jim ze zacatku davam jen basic 3+ , kde nejsou tiles, a vsechno se da odcvakat rukou...
Taky řešení. Jooo, to za nás nebejvalo...  ;D ...kdepak dneska.Dneska mají děti pohodlí.
to Jenčula: Mě ten separator naši koupili až ke konci mé dětské legařské kariery. Navíc mi připadalo, že je pod mou úroveň ho používat.  ;D Ale dneska člověk lituje.
A ještě k ošetřování kostek. Z toho jsem si taky nikdy nic nedělal. A dneska, když s Legem začínám opět pokračovat (hezké slovní spojení), budu muset všechny bílé kostky prohnat savem.
Ale už nechci odbočovat od tématu.
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Pixie

CitaceNejsem tak bohatá abych si mohla kupovat levné věci a lego, i když mám doma pěkného ničitele, vydrží všechno.

Tak trvanlivost Lega je skutečně ohromující a zaslouží si zmínku! Myslím, že alespoň jednoho "ničitele" má doma většina z nás. Levnější hračky leckdy nevydrží ani hodinu a už se něco ulomí. Lego mě překvapilo svou odolností. Za celou jeho "ničitelskou" éru se juniorovi podařilo pouze nalomit spojku (očko) u duplo podvozku - což přičítám tomu, že podvozek má své roky, jelikož je ještě po mně...no a potom rozlomit víko od velkého kyblíku, ostatní kostky a elementy jeho útoky v pohodě přežívají...

Další plus mi připadá i v tom, že většinu Lega jde používat i jako hračku do vany. Náš výzkumník totiž všechno rád namáčí.

Hansel

Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Mon

Ahojte. Pisem prvy krat na toto forum. Moj syn (13 mesiacov) dostal tieto vianoce Duplo postu - presne to, ktore tu spominate, a on je z neho uplne fascinovany. Vhadzuje balicky do schranky, panacika-postara vklada do dvierok a vybera von. A vozi ho na auticku. Necakala som, ze ho duplo tak velmi zaujme. Dokonca sklada spolu a rozklada aj tie obycajne duplo kocky. Vytiahla som k tomu este moje stare duplo kocky, ktore maju nejakych 20 rokov a su na nerozonanie od tych novych. Parada. Na krabici postarskeho dupla je sice napisane, ze je to az od dvoch rokov, ale nechapem preco. Ved i takyto drobec sa s tym uplne perfektne zahra.... a hlavne bavi ho to ovela dlhsie ako akekolvek ine hracky.

hana

První Duplo radím kupovat hned při narození dítěte,nebo ještě lépe během těhotenství matky,neb můžete nakupovat výhodně ve slevách a následně máte sety,které by jste stejně později pracně sháněli :-* A na normální Lego přejdete ve chvíli,když zjistíte,že již máte z Dupla téměř vše co jste pro své dítě potřebovala...Tak si malá 5 let hraje se mnou s Belville,HP,Duplem,SW prostě dítě se přizpůsobí ;D ;D

***Banana.com

#22
Citace od: hana kdy 01.02.2007, 22:57:15
První Duplo radím kupovat hned při narození dítěte,nebo ještě lépe během těhotenství matky,neb můžete nakupovat výhodně ve slevách a následně máte sety,které by jste stejně později pracně sháněli :-* A na normální Lego přejdete ve chvíli,když zjistíte,že již máte z Dupla téměř vše co jste pro své dítě potřebovala...Tak si malá 5 let hraje se mnou s Belville,HP,Duplem,SW prostě dítě se přizpůsobí ;D ;D

No, já jsem Duplo vzal jen okrajově a malou jsem od roku a půl začal učit na 9V vlaky (přiznám z čirého alibismu, přece je kupuji pro malou, ne pro sebe  ;D ;D) Dneska první co slyším, když přijdu z práce, je "Tati vlá", a dokud nestojí alespoň malé kolejiště a nejezdí po něm vlak, nemám klid ;D
Co se setů týče, vítězí Metroliner, kde jde ukázat "Mo" (motor), vyndat "Koo" (kolo) a Club Car, ze kterého se tak krásně dá vykuchat tolik "Pá" (panáčků)   ;D ;D

hana

Asi je důležité nedat dítěti set na který věkově nemá... a hlavně nechat ho samotné se slovy:však ono to zvládne,děj se vůle boží,ale pokud si hrajete tak jako já a třeba banana.com ;) a dítě pracuje s váma,stavíte spolu ,tak pak je to v pořádku ;)

monika

Také záleží na dítěti, s čím si raději hraje. Mám 2 kluky 4 a 9 let, když stavíme se starším z  lega, vyčleníme kostky i mrňousovi (okna, dveře, stromy, podložky, kostky a figy) a v pohodě si dokáže stavět i třeba 1,5 hodiny. Naopak pokud si hraje sám preferuje duplo a staví vlastní ZOO,divadlo, nebo trajekt (podle toho, co zrovna prožil) a hlavně vlaky. Poté co jsme duplo vlaky loni doplnili o inteligentní mašinu a kameny - díky Llevelyn, tak si s vlaky hraje i ten větší, dokonce i s kamarády. Jen to chce mít prostor a hodně kolejí a výhybek.
Monika

Petrjr

Citace od: monika kdy 02.02.2007, 08:50:49
Poté co jsme duplo vlaky loni doplnili o inteligentní mašinu a kameny - díky Llevelyn, tak si s vlaky hraje i ten větší, dokonce i s kamarády. Jen to chce mít prostor a hodně kolejí a výhybek.

   Tak tak, duplo vlaky jsou velmi vděčné. Koleje se dají položit prakticky okamžitě, nemusí se stavět s velkou přesností (skoro vždy se to nějak napojí) a mašinka je k dispozici hned. Nerozbitná. Bylo období kdy si každá dětská návštěva nakonec hrála vlastně jen s duplo vláčky. Věkový rozptyl dětí vlastních i návštěv:  1/2 roku - 10 let. S duplo vláčky si hrály děti všechny a tatínků většina ;) . A to bylo kolem spousta jiných typů lega, od dupla přes auta či Vikingy až k bioniclům.

Mon

Caute. No pozeram, ze ste tu riadny duplo a lego manici ;D. Niektorym vasim pojmom este nerozumiem ;), ale uz sa trosku chytam :-). Takze mame tu zakladnu duplo postu, ktora ma velky uspech... a rozmyslame nad niecim dalsim. poradite nieco? Vlaciky som si v obchode nejako nevsimla..... myslite, ze ho to zaujme? Mate nejaky konkretny typ?
DAKUJEM.

Dickie

Citace od: Mon kdy 02.02.2007, 17:02:40
Caute. No pozeram, ze ste tu riadny duplo a lego manici ;D. Niektorym vasim pojmom este nerozumiem ;), ale uz sa trosku chytam :-). Takze mame tu zakladnu duplo postu, ktora ma velky uspech... a rozmyslame nad niecim dalsim. poradite nieco? Vlaciky som si v obchode nejako nevsimla..... myslite, ze ho to zaujme? Mate nejaky konkretny typ?
DAKUJEM.

pro třináctiměsíčního bych se ZATÍM vydávala směrem ZOO, farma nebo město - čili buď spousta zvířátek exotických (ZOO) nebo "tuzemských" (farma), který se dají i velmi nenásilně učit pojmenovávat, nebo popeláři, bagr a míchačka na beton...

s vláčkama uvidíš, až bude větší. já mám o rok staršího a k vláčkům zatím nesměřujeme, máme malej byt ;)
Ceterum autem censeo Carthaginem delendam esse.

Petrjr

   Pro menší děti jsou fascinující trubky. Nevím, zda je právě v prodeji set, který roury obsahuje, ale vyplatí se i bazarový.

   Pro informaci. Systémem trubek jdou posílat nejen koule, ale prakticky libovolná kostička která se do nich vejde a vytočí zatáčku. Včetně postaviček.

   Ohledně nových setů netuším, duplo už jsme přestali kupovat, takže tímto směrem moc radit nemohu.

Raistlin M

petrjr: Trubky mají na Eduxu a někdy i má žena Llevelyn. 8) ;D