Kvalita lego produktů

Založil peki, 24.10.2018, 16:34:35

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Anatyt

Tak tie Archy sú už dobrých pár rokov na trhu hoši.

Robbed

Dokonce jsou 3 velikosti (tloušťky)

3307 - 4 mm
12939 - 2.5 mm
15254 - 3.25 mm

Nejnovější je ten "medium" - 15254

Hardegon

Citace od: Robbed kdy 27.05.2021, 22:37:16
Dokonce jsou 3 velikosti (tloušťky)


No to je vopruz. U těch archů 1 brick vysokých je rozdíl v provedení vidět na první pohled, ale tyhle prostě musim zkoušet.


poMOCník

Mně na tom nejvíc vadí to, že do těch nových už nejdou nacvaknout 1x1 plate dovnitř do oblouku jako dřív, protože vypadávají. Byla to sice zakázaná stavební technika, ale hodně dobrá. Ty staré se někdy už nedají sehnat nebo jsou předražené.

Chairudo

Citace od: Robbed kdy 27.05.2021, 22:37:16
Dokonce jsou 3 velikosti (tloušťky)

3307 - 4 mm
12939 - 2.5 mm
15254 - 3.25 mm

Nejnovější je ten "medium" - 15254


teď řeším ten samý problém  :D Rozumím tomu správně že potřebuju ty nejužší 12939 ?
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Robbed

Citace od: Chairudo kdy 31.05.2021, 20:57:03
teď řeším ten samý problém  :D Rozumím tomu správně že potřebuju ty nejužší 12939 ?

Ne, tu poslední (medium) 15254

Např tady je to použité https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?S=41398-1#T=S&O={%22st%22:%224%22,%22rpp%22:%2250%22,%22iconly%22:0}


Togaran

Bohužel už mám taky zkušenost se špatnými dílky. Dřív se mi to nestávalo, v posledních letech ale jo.

V setu 31120 (Creator velký hrad) mám několik žlutých bricků 1x1 prasklých. Set je jednou sestavený. Na jiných barvách to není.

Pak mám Bennyho ze setu 70816 (Spaceship!), který má prasklé tělo a rukáv. Jen pro jistotu se zeptám, jestli to náhodou není záměrné, jako prasklá přilba?

Děkuji za vaše zkušenosti a odpovědi.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

ditetemnaporad

Citace od: Togaran kdy 01.04.2022, 19:45:29
Pak mám Bennyho ze setu 70816 (Spaceship!), který má prasklé tělo a rukáv. Jen pro jistotu se zeptám, jestli to náhodou není záměrné, jako prasklá přilba?

;D Parádní nahrávka pro tiskové oddělení TLG. Jasně, že prasknuté tělíčko a rukáv nejsou vyrobeny záměrně. Už jenom proto, že takové poškození je potenciálně nebezpečné. Bohužel kvalita LEGO poslední roky celkem upadá. Zrovna u praskání dílů bude téměř jistě na vině nějaká nová příměs do lisovací hmoty, přidaná nejspíše za účelem "zekologičtění" produktu. Některé technologie zkrátka vyžadují dlouhodobý výzkum a testování nebo jsou přímo v rozporu s eko požadavkem, nicméně PíáR v tomto tahá za delší provaz.

Pro zajímavost k Bennyho helmě:

"Why is Benny's helmet cracked?
Since he is an old minifigure, he has a worn out appearance with his chest logo being partially erased and his helmet cracked at one spot. The cracked part on his helmet is said to cause oxygen to leak from his suit, which is alleged to affect his brain."


jbohac

#68
Po dlouhé době jsem koupl nové Lego, nákladní vlak 60198; a jedna train base 6 x 24 (92088) je po vybalení na první pohled prohnutá. Změril jsem, že když se položí na rovnou podložku, je uprostřed cca 2.5 - 3 mm nad podložkou.



Další fotky na http://jiri.boha.cz/tmp/2023-vadna-lego-train-base

To je dneska standard? Přijde mi to ostuda, hledal jsem na webu Lega jak si postěžovat a jediný co jsem našel je rovnou žádost o novou kostku. Tak jsem to úplně nemyslel, ale když jiná možnost nebyla, tak jsem jí vyplnil a uvidíme, co se stane, no :-D

Edit: nechtěli ani vidět fotku, ani nic jiného, prostě poslali novou desku, cca do dvou týdnů byla doma, prohnutá nepatrně. Ta stará je samozřejmě skoro bez problémů použitelná, takže jsem na tom ještě vydělal. Je to moje první zkušenost se zákaznickym servisem, a považuju tu ostudu za dokonale napravenou :-D

otaznik

Podle mě se při stavbě train base "narovná", ale tím nechci říct, že je to v pořádku. Podobnou vlastnost mají bohužel i velké plates.

celda

V únoru jsem vybalil několik těchto train base a uprostřed bývá tak do 1 mm (odstup od podložky).

Maigi

V posledních dnech jsem si všiml, že sově Hedvice padá jeden pařátek. Když jsem ho nasazoval zpátky, všiml jsem si, že jde nějak moc lehce, a že je nakřápnutý. I když sova jen sedí na poličce a nikdo s ní nic nedělá. Packa se hned zlomila, jak jsem na ní sáhnul. Neřešil jsem to do doby, než jsem si hned druhý den všiml toho samého na jiném setu, který také jen sedí v poličce. Stejná součástka, jen jiná barva. Nakřápnuto bylo nakonec hned 5 pacek, které našel. Dal jsem je k sobě na vyfocení a je to prostě stejné místo, kde se sami od sebe bez dotknutí lámou.
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

STARHAWK

Citace od: Maigi kdy 12.03.2023, 14:48:06V posledních dnech jsem si všiml, že sově Hedvice padá jeden pařátek. Když jsem ho nasazoval zpátky, všiml jsem si, že jde nějak moc lehce, a že je nakřápnutý. I když sova jen sedí na poličce a nikdo s ní nic nedělá. Packa se hned zlomila, jak jsem na ní sáhnul. Neřešil jsem to do doby, než jsem si hned druhý den všiml toho samého na jiném setu, který také jen sedí v poličce. Stejná součástka, jen jiná barva. Nakřápnuto bylo nakonec hned 5 pacek, které našel. Dal jsem je k sobě na vyfocení a je to prostě stejné místo, kde se sami od sebe bez dotknutí lámou.

tieto dieli nejak casto praskaju aj mne. Babi ich maju na uchytenie kridiel pegasom a kazdu chvilu mi pridu, ze je zlomene. Nastve to hlavne pri unikatnych farbach

Pool

Tento díl praskal i 30 let zpátky u Lega mého dětství. Je to malý kousek plastu na který působí moc velké síly, tak pokud nezmění jeho konstrukci a neudělají ho mnohem masivnější, tak to bude stále praskat. U tohoto dílku to praskne buď časem z únavy materiálu nebo klidně i brzo při překročení meze pevnosti toho malého kousku plastu. S tímto dílkem se musí manipulovat šíleně opatrně, jediné co se s tím dá dělat a i tak to může lehce prdnout  :( .

Marty713

Ach jo. :-\
Na těchto dílkách je to pitomý o to víc, že jsou "funkční", tedy že když takhle prasknou, ovlivní to vzhled/funkčnost modelu. Když praskne plate nebo brick, taky to zamrzí, ale set aspoň tak nějak dál drží pohromadě.

Mě včera naštvalo, když jsem ve svém setu 31113 našel přes 20 prasklých dílků. Většinou šlo právě o bricky 1x1, headlighty, plate 1x2, brick archy 1x1x1 1\3, kukátka (stick w/knob), ingot apod. Ale až na ta kukátka (která teď na studu už skoro nedrží) to naštěstí stavební vlastnosti téměř neovlivnilo.

poMOCník

Citace od: Pool kdy 12.03.2023, 16:11:30Tento díl praskal i 30 let zpátky u Lega mého dětství. Je to malý kousek plastu na který působí moc velké síly, tak pokud nezmění jeho konstrukci a neudělají ho mnohem masivnější, tak to bude stále praskat. U tohoto dílku to praskne buď časem z únavy materiálu nebo klidně i brzo při překročení meze pevnosti toho malého kousku plastu. S tímto dílkem se musí manipulovat šíleně opatrně, jediné co se s tím dá dělat a i tak to může lehce prdnout  :( .

Mne ještě nepraskl ani jeden, asi jsem šetrnější a taky používám ty staré (koupené jako "used"), vyzkoušené. Jedine jsem narazil na to, že byl nějakou dřívější námahou clip víc rozevreny a pak už nedrzel.

peter

Tak jsem se konečně po mnoha letech dostal do fáze příprav ke stavbě nového modelu. Bohužel po dnešku mi nadšení velmi rychle zase zmizelo.

Než budu moci začít, je totiž potřeba, abych rozebral některé modely a u jednoho na mne čekalo opravdu "krásné" překvapení. To, že LEGO není co bývalo, jsem si tak nějak už zvykl, ale takováto zkušenost i mne vždy velmi na.. štve.

Takže opravdu "Only the Best is Good Enough" ... :'(  >:(

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Citace od: peter kdy 10.07.2023, 20:01:11Takže opravdu "Only the Best is Good Enough" ... :'(  >:(

Asi nemáš představu z jakých setů nebo alespoň z jakého období ty praskací plates jsou, co?

ditetemnaporad

Citace od: peter kdy 10.07.2023, 20:01:11Tak jsem se konečně po mnoha letech dostal do fáze příprav ke stavbě nového modelu. Bohužel po dnešku mi nadšení velmi rychle zase zmizelo.

Taky jste u toho videa dostali neovladatelnou chuť na čokoládu? Asi před díly z rostlin zkoušeli kakaové boby a podařilo se jim tuto slepou vývojovou kampaň dobře ututlat. Tedy kromě již dodaných kostiček.

Ještě celkem nedávno poskytovali na starší kostky kompenzaci. Sám jsem ale nepotřeboval a jak je to nyní, to netuším.

Hana129

#79
Tak toto samé nám dělá v kroužku. :'(

DKred Tile 1*1, byly všechné vadné v jednom Lugbulku, při nacvaknutí na stud praskla každá, nevím, který to byl rok. Vypadalo to jak špatně vylisované.
Hnědé plate, ale i kostky, vytahujem popraskané každou chvíli. Už jich pěkná řádka taky byla vyřazená a při bourání a třídění vyřazujem pořád.



Colonel32

https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=44878.msg302450#msg302450

Řešil jsem nedávno u panelů ze staré formy, které už se nevyrábí. Nakonec jsem spodky dílů musel trochu vyfrézovat, aby mi nepraskly.

(omlouvám se pokud to někdo vnímá jako duplicitu, ale přišlo mi vhodné to zmínit, když tohle je diskuse explicitně o (ne)kvalitě a praskání)

Colonel32

Napadají mne dvě otázky.

1) jak tohle povědomí ovlivní cenu starých MISBů? Nedojde k situaci, kdy ve finále postavený set po dospělem majiteli bude mít větší cenu, protože bude možné na vyžádání ověřit, že tam nejsou žádné zcepenělé díly?

2) neměl by tuto situaci zkusit Peki oficiálně řešit skrz ambasadorskou síť? Tedy formální dotaz na Lego, zda
- si uvědomují že problém existuje
- byla udělána analýza proč k tomu dochází
- byly zavedeny postupy pro to, aby se podobné problémy ve výrobě do bodoucna neopakovaly
- a jestli je nastavený nějaký oficiální systém náhrady a podpory, jak mají lidé postupovat, pokud jim doma kostky popraskají, přestože se jedná o kostky starší než dva roky a tudíž se na ně nevztahuje běžná záruka

Tedy, nějaká forma sebereflexe a otevřenosti ze strany TLC.

ditetemnaporad

#82
Citace od: Colonel32 kdy 11.07.2023, 13:41:30- si uvědomují že problém existuje
- byla udělána analýza proč k tomu dochází
- byly zavedeny postupy pro to, aby se podobné problémy ve výrobě do bodoucna neopakovaly
- a jestli je nastavený nějaký oficiální systém náhrady a podpory, jak mají lidé postupovat, pokud jim doma kostky popraskají, přestože se jedná o kostky starší než dva roky a tudíž se na ně nevztahuje běžná záruka
Tedy, nějaká forma sebereflexe a otevřenosti ze strany TLC.

Viz obrázek níže. Každý se někdy utne. A pro ně je jednodušší provádět výměnu na vyžádání než stahovat vše podezřelé (i když by to dohledat určitě dokázali).
Sebereflexe.jpg

STARHAWK

UCS Sandcrawler mi takto popraskal, ked som ho chcel rozmontovat. Strasne vela dielikov tam zacalo takto praskat a nie len male ale aj vecsie plates. A zrovna predvcerom som zlomil 2ks hnedych stoliciek - tie boli zo steny kupene niekolko rokov dozadu.

peki

Citace od: Colonel32 kdy 11.07.2023, 13:41:302) neměl by tuto situaci zkusit Peki oficiálně řešit skrz ambasadorskou síť? Tedy formální dotaz na Lego, zda
- si uvědomují že problém existuje
- byla udělána analýza proč k tomu dochází
- byly zavedeny postupy pro to, aby se podobné problémy ve výrobě do bodoucna neopakovaly
- a jestli je nastavený nějaký oficiální systém náhrady a podpory, jak mají lidé postupovat, pokud jim doma kostky popraskají, přestože se jedná o kostky starší než dva roky a tudíž se na ně nevztahuje běžná záruka

Tedy, nějaká forma sebereflexe a otevřenosti ze strany TLC.

Je na to celé vlákno, kam také tu a tam hlásím. Tohle je oficiální reakce z loňska:
Posted June 16, 2022
I have a meeting with Consumer Perceived Quality coming up in few weeks. I would like to discuss with them some of the current 2022 hot topics in regards to quality. I am not looking for historical issues nor one off situations but issues that are prevalent with 2022 products.

Are there any sets that immediately come to mind as being problematic?

Are there any minifigures with light printing on dark elements that do no look correct?

Besides minifigures, are there any printing issues that are being discussed with 2022 products?

Any elements issues?

Please don't rehash old issues or 2021 products. Consumer Perceived Quality is making adjustments and changes and we need info on current products only.

peki

Posted September 13, 2021
I wanted to highlight an old conversation here on the LAN but also add additional context. Hopefully this will help your community members or help when fielding questions from event visitors.

There were a few years around 2014 where Reddish Brown elements were extremely brittle. These bricks could shatter when disassembling with a brick separator. After an internal investigation the issue was found and it was fixed. News of the fix was withheld for a few months while testing was being done but in December of 2018 Kim shared the news here on the LAN. Since then, Bjarke from Consumer Perceived Quality (CPQ) has spoken about Brittle Brown at events and during Fan Media Days.

Perhaps the wording from 2018 can be of help you:

Official message shared on the LAN:

The LEGO Group has been working hard to address reported issues with Reddish Brown bricks becoming brittle and breaking under use.

The issues have been identified and we are happy to announce that they have been fixed.

The fixes were put in place earlier this year for the LEGO colors 154 (New Dark Red), 192 (Reddish Brown) and 308 (Dark Brown).

We waited until now to make the announcement, as we wanted to be 100% certain all issues had been addressed and fixed.

If you, at any time, have a LEGO Element which doesn't live up to the standard you'd expect from us - then please don't hesitate to contact Customer Service and we will send you replacement parts.

We are terribly sorry for the inconveniences this has caused our loyal LEGO Fans across the World.

Official message shared by Consumer Services:

We heard from a number of LEGO® fans about issues with dark red, reddish brown, and dark brown LEGO® pieces becoming brittle and breaking. We were able to figure out what was causing the pieces to break and put fixes in place.

If at any time you find that a LEGO piece doesn't live up to the LEGO standard, we'll gladly send you a replacement. Just visit Bricks & Pieces on LEGO.com/service or contact us.

We take feedback from our fans seriously, so thanks for taking the time to contact us. We've already passed your comments on to our quality team.

 

For safety reasons, I believe as a LEGO employee I need to encourage you to contact Consumer Services but here is a thread with more creative uses for the brittle brown bricks:


peki

Posted December 4, 2018
The LEGO Group has been working hard to address reported issues with Reddish Brown bricks becoming brittle and breaking under use.

The issues have been identified and we are happy to announce that they have been fixed.

The fixes were put in place earlier this year for the LEGO colors 154 (New Dark Red), 192 (Reddish Brown) and 308 (Dark Brown).

We waited until now to make the announcement, as we wanted to be 100% certain all issues had been addressed and fixed.

If you, at any time, have a LEGO Element which doesn't live up to the standard you'd expect from us - then please don't hesitate to contact Customer Service and we will send you replacement parts.

We are terribly sorry for the inconveniences this has caused our loyal LEGO Fans across the World.