(Vlastní) Železniční přejezd

Založil peter, 14.08.2005, 12:21:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

Už zde bylo mnohokrát zmíněno, že 9V systém vlaků je ochuzen o mnoho detailů, které naopak nechyběli u 12V. Jedním z nich je i funkční železniční přejezd. Pokusil jsem se tedy obnovit původní železniční přejezd č. 7866.

Můj je sice jen jednokolejný, ale přidání více kolejí není žádný problém. Největší problém, krom naprogramování, byl ve vlastní stavbě. Na Brickshlef.com jsem sice našel funkční přejezd, ale výška kolejí je u něj o mnoho výš, kvůli použití Technic osiček. Já jsem chtěl výšku kolejí nad vozovkou zachovat originální, tak abych mohl použít jen standardní nájezdy pro auta. Jelikož nemám dva mikromotory a velké motory se mi použít nechtělo, kvůli nutnému zpřevodování, použil jsem pro pohyb obou závor lanka s jedním mikromotorem.

O správnou funkci přejezdu se stará jednotka RCX. Hlídání pozic vlaku zabezpečují dva optické senzory a polohu závor jeden dotykový. Přejezd je zatím funkční jen pro jeden směr, ale tento problém je už jen otázkou dobrého naprogramování RCX.

Jelikož využívám jen jeden výstupní prvek ze tří, je možné na další výstup třeba připojit osvětlení z dílků Light&Sound a doplnit tak přejezd i o varovná blikající světla ;)

To je asi tak vše k popisu mého přejezdu a zde ještě uvádím obrázek a odtud si můžete stáhnout ukázkové video. Video je ve formátu mov a je pořízeno jen pomocí digitálního fotoaparátu. Nečekejte tedy závratnou kvalitu, ale pro ukázku stačí. Další obrázky naleznete v mé galerii na Brickshlef.com.

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peter

Citace od: peki kdy 20.04.2009, 11:32:35
Zde je pro ilustraci řešení za použití mikromotoru dokonce od člena fóra  ;) Více na BL. Vypínání motoru je řešeno pomocí dotykového čidla.  Takže to pak vede na použití "nějaká logiky na řízení" tady je to stará dobrá RCX.

Řešení se mi líbilo, všechny potřebné dílky mám. K realizaci a zátěžovému testu jsem se však zatím nedostal. Třeba by mohl sám autor peter říci více :o

Klidně odpovím. Tehdá, když jsem to sem umístil, tak se bohužel nedostalo žádné reakce :'(, takže jsem se už rozšiřováním a dolaďováním přejezdu do hezčí podoby vůbec nezabýval. V dnešní době mám již motorky dva, takže by se dali závory ovládat každá samostatně. Avšak dnes bych spíše závory ovládal také jedním, ale umístil bych ho úplně mimo do nějaké budky aby u první závory nebyla taková nevzhledná konstrukce.

Každopádně díky a jsem rád, že aspoň někomu se mé řešení tehdy zalíbilo a utkvělo v paměti :D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Medicek1

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,RCX kostka ovládáte tím dálkovým ovladačem?Děkuji

MÍLA

Tady se asi reakce nedočkáš když je to 9 let starý téma.

peter

Citace od: MÍLA kdy 15.04.2018, 18:29:36Tady se asi reakce nedočkáš když je to 9 let starý téma.

Proč by se nedočkal ::)

Dálkový ovladač jsem používal pro ladění, ale hlavně pro zapnutí nebo vypnutí programu. Jakmile ale program byl spuštěný, vše se řídilo již automaticky, tzn. zvedání/spouštění závor již záviselo na čidlech.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.