(WIP) Pirátská vzducholoď

Založil HD, 11.10.2022, 22:58:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

HD

(Hardegone, mockrát díky za inspiraci se do tohoto projektu konečně po letech přemýšlení pustit.)
Ano, léta jsem tento nápad nosil jen v hlavě a vzpomněl jsem si na to jen nad brixklinkem, kdy jsem přihodil pát hnědých a zlatých dílů.
Téma romantizovaných pirátů v nepřirozeném prostředí (vzduch, vesmír) mne vždy lákalo, ale nikdy jsem se k němu pořádně nerozhoupal. Kreslil jsem si různé nápady, jak téma steampunkových (nebo vesmírných) pirátů uchopit, zda jít fantasy cestou, nebo se držet spíše realistického přístupu, a jaké ústupky v tom případě připustit. Na rozdíl od vesmírného sci-fi mi u toho parního chyběla nějaká konzistentní inspirace. No, občas jsem si něco málo postavil, reálně i digitálně, ale nikdy to nebylo ono.
Až letos v zimě zavál vítr tím správným směrem.
Náhodou jsem narazil na song Airship pirates a několik podobných.
Pak to šlo skoro samo. Skici mi začaly dávat smysl, začal jsem stavět jedno skoro SHIPtemberové monstrum ve stud.io. No, po pěti hodinách stavění mi došlo, že to co mám na obrazovce před sebou na poličku doma nenacpu. No, a tato myšlenka vedla přímo k tomuto počinu, který je jeho zmenšenou variantou.

DSC_0727.JPG

Zatím je to dílo jednoho večera, tedy hrubý koncept pro určení rozměrů atd.
Plášť nosného balonu bude nelego, to upozorňuji rovnou, uvažuji o ušití vlastního.

HD

Když jsem psal o skicách...

Hardegon

Super. To se těšim. A na ten balon jsem hodně zvědav. Postavit takový objem z kostek asi já úplně nechci a na NeLego verzi jsem zatim nenašel nápad, který bych uměl sám realizovat.

HD

Viděl jsem pár těles vzducholodí postavených z plate a wedgeplate (youtube Beyond the brick, airship), s vnitřní strukturou s technicem, nicméně osobně bych se chtěl vydat cestou na míru vytvořeného potahu z plátna. Přičemž nahoře bude otvor zakrytý pozorovatelnou. V úvahu připadal i 3d tisk. 

poMOCník

Párkrát už jsem viděl použité tyhle balóny, i když nevím, co je to za díly. Ve Skearbaeku byla k vidění tahle parádní vzducholoď, nedala se v tom prostoru ale vyfotit celá, takže jen detail:

20220924_133024.jpg

HD

Díky. Myslím že to jsou planety  z nějakých SW polybagů. Je to taky možnost, ale nejsrm si jist co pak  s takovým množstvím.  :laugh:

Níže přikládám rendery toho leviathana kterého jsem začal stavět jako náčrt. V realitě bude dost věcí jinak. 

HD

Dnešní update - dokončena první iterace tvaru tělesa vzducholodi, přidány postranní vrtule a upraveno zábradlí na horní palubě.
Obhevil se problém s potahem, manufaktura která dostala zakázku na jeho výrobu  tvrdí, že ušít na konstrukci půjde těžko.  >:D

Tomik

Vypadá to zajímavě. Co se týká potahu na balón, tak mě ještě napadá nějaká tlustá silonka nebo podobná natahovací látka, u které bys nemusel řešit střih - stačí jí jen natáhnout na konstrukci a na koncích zauzlovat.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

HD

@Tomik - jo, to je fakt. Díky za tip.  :)

HD

Tak, od minule tento projekt dlouho spal, a když jsem se do něj opět pustil, trochu jsem změnil koncepci.
Nebudu se asi držet fyzikálních zákonů, budu je nejspíš brát jen jako doporučený přístup. A jelikož piráti uznávají většinou vlastní sadu pravidel, asi tušíte jak to dopadne.
Původní myšlenka parní vzducholodi neustále narážela na zásobu vody, topiva a hmotnost kotle. Přenos síly pomocí hřídelů je dosti industriální a punkový, ale nedával mi smysl. Chytííl jsem se tedy této myšlenky a použil ji na celou stavbu.
Kompozice vzducholodi zavěšené pod balonem se mi také nelíbila.

Foton

Souhlasím s nesouhlasem ohledně "vzducholoď zavěšená pod balonem".
Jsem zvědavý co vytvoříš teď.
Steampunk  vzducholoď je  i na mém seznamu TODO.

BTW: Hodně se mi líbil koncept dvoutělesové vzducholodi z verneffky Pán vzduchu https://www.databazeknih.cz/obalka-knihy/tajemstvi-peti-svetadilu-pan-vzduchu-prevypraveni-207103
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

HD

Práce lehce pokročily, loď opět narostla

Napadá někoho vhodné jméno pro tento vzduchoparník? 

Hardegon

Tak to je velká paráda, a to máš zatím "jen" kostru lodi. Posouváš téma Steampunk na vyšší úroveň.

HD

@Hardegon Mockrát díky. No, uvidím jak to dopadne,  :laugh:

Colonel32

Citace od: HD kdy 22.09.2023, 08:45:26Napadá někoho vhodné jméno pro tento vzduchoparník?

The Voidbringer?

You can never go wrong with The Voidbringer.

(názvem Voidbringer nikdy nic nezkazíš)

milanv

Moc pěkně se ti to rýsuje! Jsem na to opravdu zvědavý. Jako název, s ohledem na ten STEAMpunk, navrhuju párátko :)
Pán na Žlutém hradě

HD

Díky za tipy na jméno. Vydáváte se zcela jiným směrem než jsem se chtěl pohybovat původně. :D

@milanv - při instalaci převodů od motoru k vrtulím a klikám parního stroje jsem si vzpomněl na instalaci transmisí v mechanickém betlémě. :D

Hardegon

Citace od: HD kdy 22.09.2023, 12:23:31@milanv - při instalaci převodů od motoru k vrtulím a klikám parního stroje jsem si vzpomněl na instalaci transmisí v mechanickém betlémě. :D

Ono je to celé motorizované? Já měl na svých modelech ozubená kolečka jen pro parádu... Cítím se trochu zahanbeně. Ale beru to jako hozenou rukavici.  ;)

HD

@Hardegon  no jo, rád bych to měl na výstavy pohyblivé. 

Borun

Je to super.U takového modelu je paradní jak se člověk může vyřádit se svou fantazii a představivosti.Kéž bych se přes všechny plány  jednou dostal k takové stavbě.

milanv

Citace od: HD kdy 22.09.2023, 12:23:31@milanv - při instalaci převodů od motoru k vrtulím a klikám parního stroje jsem si vzpomněl na instalaci transmisí v mechanickém betlémě. :D
Však to taky byl skvělý projekt díky vám, co jste do takové blázniviny se mnou šli. Tak mě to s váma bavilo!
A tohle vypadá jako podobně pěkná kombinace techniky a detailů. I když  joná ve stylu. Moc se mi líbí všechny ty úhly diky tomu základu  z Technicu. Jen to načasování, to načasování... Nemohl jsi to zveřejnit před Kostelcem? Prokecal bych o tom s tebou večer  :-)
Pán na Žlutém hradě

HD

Stavba pokročila.
V rámci SHIPtemberu to asi nestihnu dostavět. No, nevadí tak někdy přístě.
Nyní má vzducholoď téměř kompletní plášť, zhruba třetinu interiérů, gondolu s detailním pracovištěm kormidelníka a já mám zhuba plán co je potřeba ještě dodělat.
To budou zejména interiéry, komplet strojovna, ošetřovna/laboratoř pološíleného vědce a ještě několik dalších zákoutí. A vymyslet, kde budou v plášti průzory do interiérů, a která lampa bude kde a jak svítit, aby z interiérů měl i divák potěšení.
A mimo jiné bych rád stihl smontovat i přepravní krabici. :D

A přidávám ještě soundtrack pro trochu inspirace.
https://www.youtube.com/watch?v=L2W7r_aNxrg&ab_channel=TigermothProductions

Foton

Vydařené. Obzvláště mě zaujali ty "žebříky" na vnějším plášti.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.