Vláčkaři v Království železnice

Založil peki, 21.07.2022, 10:30:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Domlouvám instalaci s Fandou na nějakou neděli cca okolo poloviny ledna. Matesy budete si chtít udělat výlet do Prahy do KŽ? Nebo se domluvíme na nějaké předávce?

Historii (a vlakové dílky) by jsem asi napřed nainstaloval a potom si připravil popisky, podle situace. Zatím se mi vyplatilo instalovat postupně přírůstkovou metodou. 

Matthes_CS

Citace od: peki kdy 03.01.2023, 09:50:56Domlouvám instalaci s Fandou na nějakou neděli cca okolo poloviny ledna. Matesy budete si chtít udělat výlet do Prahy do KŽ? Nebo se domluvíme na nějaké předávce?

22. ledna možná bude problém, ale jinak si rád výlet udělám.

peki

Dokončení instalace proběhne 15.1 (neděle) v KŽ od 9:00.
Od Vočka mám celkem 3 shůdky, kdy počítám že se 2 použijí pro vagony od Fandy.
celkem tedy 2 x(4x1) m = 8 m
peki dodá koleje


Prosím o info Mattes/Colonel jak si předáme věci k historii (na instalaci v KŽ jste vítáni s možností následné prohlídky dle libosti). Instalace proběhne souběžně, rád by jsem tedy v neděli z KŽ odcházel co nejdříve (samotná instalace nezabere více jak 1 hodinu).

Matthes_CS

#63
15. v 9.00 přijedu, můžu vzít i tátu na pokuk?
Edit:
Monorail teda ani dílky nechceš?
Ještě můžu nabídnout MISB motor 10153.
Případně nějaké katalogy, ale to asi nemá cenu.

peki

Pifík určitě :)
Monorail dobrý nápad. Vem. U 9V motoru bude stačit krabička. Mrknu snad nějakou najdu.

peki

Připomínám zítra neděle 15.1 okolo 9:00

Matthes_CS


peki

V neděli dle předchozího plánu proběhla finalizace instalace v KŽ.
Od Vočka jsme měl k dispozici celkem 3 další regály (výhodou byla stejná výška).
Fanda byl vyzbrojen s svojí 8 studovou tvorbou a šikovným vnukem.
Matthes_CZ s pifíkem přispěli do kompletace historie a dobrým nápadem s monorailem.
Colonel 32 doplnil věci kolem historie.
Od Hobbyho jsme měl krabici s materiálem k 12 V vlakům.

U historie jsem chtěl od začátku spíše pro dokreslení ukázat pro případné zájemce fyzicky hlavní věci. Nebyl a není prostor na výstavu krabic či setů. Historické okénko ještě doplním slovním popisem. Čekal jsme na výsledek instalace. Colonel32 slíbil že zkusí něco napsat a hodí to sem. Budceme moci využít třeba někdy v budoucnu. 

K samotné instalaci. Musím říci že jako vláčkař jsem se do KŽ opět těšil. Byla to vzhledem k přírůstkové instalaci 3 návštěva. Kdy se pokaždé expozice rozrostla o zajímavou tvorbu našich AFOLů.  Vše umocňuje že samotná obsluha KŽ má ráda vláčky a o návštěvnících to platí ještě více. Musím říci že opravdu potěší když  se třeba cca 6 letí klučík hrne k naší expozici a poznává  jednotlivé mašinky. Jé to je slovenská Strela... tamhle je Hektor... a všecno je z LEGA...

Expozice se rozrostla celkem o další 2 podstavce, a celkově jsme jí trochu přeuspořádali. Takže je po nedělní instalaci bohatší o celkem 9 m vagonů od Fandy + historii + ukázka monorailu. Vše v rámci prostoru který byl již minule k dipozici. A po situaci kdy  byl stažen Regiojet (tedy jeden plexi box od Mirka a jedna Mašinka od Vočka)

Mašinky jsou v kanceláři vedoucího provozu, odvezu je k sobě. Plexi box je na posledním volném podstavci  pod výstavní plochou vedle prázdných krabic.

Instalaci jsme si opět užili, všem kteří přiložili ruku k dílu děkuji. Pokud přemýšlíte o návštěvě KŽ mohu doporučit  :)     
       

Vočko

Kluci zvládli jste to skvěle. Moc se mi to líbí a jako vláčkaře mě neuv. těší, že naše modely ocení lidé, kteří mají steně blízko k železnici jako my. Měl jsem v úmyslu s holkama přijet, ale bohužel už 5 týdnů je zdraví proti a tak jsem doma.

Ve vytríně mám další vlaky, které vznilky během výstavy na Lipně a tak pokud bude za nějaký čas obměna, mohu zapůjčit další ;)

vočko


rainfall

A kde to prosim Ta presne je to KŽ ?  8)
Vdaka a krasna praca, moc sa mi to paci!
LZ

Matthes_CS


ditetemnaporad

S členstvím v Klubu hraček (Bambule, Sparkys) 1+1 vstupenka zdarma.

peki

Citace od: rainfall kdy 17.01.2023, 08:52:08A kde to prosim Ta presne je to KŽ ?  8)
Vdaka a krasna praca, moc sa mi to paci!

Dal jsem i na začátek vlákna

KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC
Adresa
Stroupežnického 23, Praha 5 – Smíchov

https://www.kralovstvi-zeleznic.cz/?gclid=EAIaIQobChMI96Sn2Ly3-wIVUPBRCh3-_AR2EAAYASAAEgKEcPD_BwE

MHD (metro) zastávka Anděl. Je to v pasáži vedle kina CINESTAR. Je tam výtah takže k expozici se dostanou i vozíčkáři.

Kdo pojede autem, tak je nejlepší zaparkovat v obchodním centru Anděl. Je to pak přes ulici (chůzí z parkoviště do 1 minuty). Ta mapka níže je spíše orientační a sloužila pro instalační vjezd.

Další podzemní garáže patří k CINESTARU, pokud by to chtěl někdo spojit i s návštěvou kina. Potom se může řídit podle přiložené mapky, s tím že jede na první parkovací místo - jsou to podzemní garáže. Na parkování upozorňuje značka. Za tímto vjezdem je pak vjezd do dvora (vyznačen šipkou na mapě), který je pouze pro služební účely. Je tam závora. Pokud pojedete v tomto směru cca 200 m rovně přes 1 křižovatku dostanete se do vjezdu na podzemní parkoviště OC Anděl.


Platí pouze pro instalaci/deinstalaci
============================================
Pro vykládku: vjez do do budovy Anděl City u ulice Radlická:
1) je to 2 vjezd kde je závora !! První vjezd je do podzemního parkoviště (tím NE)
2) u závory zazvoníte řeknete že jedete instalovat do KŽ. vjedete dovnitř a tam se domluvíme nevím jak to bude vypadat na místě. Budeme nosit krabice přes eskalátory.



Colonel32

Modrá éra
1966-1979

Modrá éra získala svůj název až zpětně podle modré barvy kolejnic.

První Lego vlaky se objevily v roce 1966, jednalo se o vlaky na ruční a bateriový pohon o napětí 4,5 voltů. V roce 1969 se k nim připojily vlaky na elektrický pohon ze sítě o napětí 12 voltů. Všechyn typy vlaků používaly stejné rovné a obloukové koleje, a v případě přechodu na pohon ze sítě stačilo dokoupit samostatné vodivé drážky. Vyhybky měl ale každý systém svoje a bylo potřeba se rozhodnout už při nákupu. Vlaky ze začátku neměly žádné označení drah, jen čísla lokomotiv, později se začaly objevovat samolepky DB - Deutsche Bundesbahn (Německé spolkové dráhy - železnice západního Německa), což je zajímavé, protože LEGO je dánská firma, ale evidentně se rozhodlo vyjít vstříc svému největšímu trhu. Na samém konci období se objevily samolepkové aršíky s několika různými variantami západoevropských železničních společností. ČSD mezi nimi ale opravdu nebyly. Ke spojení vagónů se nejdříve používaly pevné háčky a očka, později se přešlo na spojení pomocí magnetů s pevnou orientací polarity (povšimněte si u vystavených vagónů že jeden magnet je vždy modrý a druhy červený). 

Colonel32

Šedá (12v) éra
1980-1990

Šedá éra dostala své označení podle změny barvy kolejnic. Přestože alternativa v podobě ručních a bateriových vlaků zůstala zachována, dvanáctivoltové vlaky neskutečným způsbem převálcovaly a dali tak alternativní označení této epoše.

Systém pohonu se oproti modré epoše nijak zásadně nezměnil, objevil se ale nový vlakový motor s možností uchycení funkčních ojnic a spojnic a obrovské množství dálkově ovládaného příslušenství, včetně světelného návěstidla, rozpojovače a nebo přejezdu s funkčními závorami a blikajícím vstražným světlem. Spousta lidí proto toto období považuje za zlatý věk Lego vlaků.

Po celé období byly vlaky dodávány s obrovskými samolepkovými archy, kde bylo možné si vybrat z více než desítky různých železničních společností. Systém spojování pomocí magnetů byl vylepšen - magnety jsou nyní uchyceny v otočném pouzdře a pokud k sobě spojíte jakékoli dva vagóny, magnety se k sobě vždycky natočí správným směrem. A ještě jedna změna nastala, vlaky zmohutněly, začaly se stavět o jednu kostku vyšší než dříve. Zde si povšimněte zajímavé perličky - protože bateriové vlaky stály v pozadí zájmu, byly použity bateriové vozy z existujících starších forem - proto je bateriový vůz menší než ostatní vagóny a úplně k nim nepasuje.

Colonel32

#75
9V éra
1991-2005

Toto období dostalo své označení podle typu napájení. Došlo k velkému redesignu celého segmentu Lego vlaků.

Systém pohonu se dramaticky změnil. Kolejové segmenty se začaly vyrábět z jenoho dílu a napájení se přesunulo do kolejnic. Napětí bylo sníženo na 9V voltů, aby byl systém kompatibilní s ostatní lego elektronikou, která využívala buď jednu 9V baterii nebo kombinaci šesti tužkovch. U vlaků ale zmizelo veškeré dálkově ovládané příslušenství i ruční nebo bateriové alternativy. Všechny koleje se prodávaly vodivé a všechny lokomotivy a vlakové sety se prodávaly s motorem. Několik lokomotiv bez pohonu se objevilo až na samém konci období, nikoli proto, že by byly určeny k ručnímu hraní, ale proto, že se počítalo s možností statiského vystavení. Další důležitou konstrukční změnou byla nová vlaková kolečka s kovovými osičkami a hrotovým uložením, která měla mnohem plynulejší chod a kladla mnohem menší odpor.

Všechny Lego vlaky také dostaly nové logo - kolečko se šipkami na obě strany <-o->, fiktivní Lego železniční společnosti, která narozdíl od jejich petrolejářské společnosti OCTAN nikdy nedostala jméno.   

Přestože 9V systém se už mnoho let nevyrábí, na spoustě fanouškovských Lego výstav stále zůstává standardem, protože dramaticky zjednodušuje obsluhu - není potřeba každou chvíli měnit baterie.

 

Colonel32

IR RC éra
2006-2009

Toto období dostalo své označení podle infračerveného dálkového ovládání.

Došlo k velkému zjednodušení. Lego se vrátilo k plastovým kolejnicím a k pohonů vlaků na baterie, tentokrát už však nebyly ovládány pomocí páčky na boku bateriového vozu, ale pomocí dálkového ovladače. Základem pohonu byla vlaková podložka o atypické délce 30 ťuflíků (správnou terminologií "studů"), s integrovaným držákem na baterie a a infračerveným přijímačem. To značně omezovalo možnosti, jaké lokomotivy člověk mohl sám stavět.

Došlo i k drobné změně u magnetů. Z bezpečnostních důvodů byl magnet zapouzdřen a stal se neoddělitelnou součástí nárazníkového dílu. Stále se ale uvnitř umí otáčet a jde tedy k sobě spojit kterékoli dva vagóny.

Jako perličky si povšimněte špíny na podvozku bílé expresní lokomotivy. Je způsobena postupný obrušováním dílům o sebe, když jsou vlaky vystaveny dlouhodobému intenzivnímu provozu na výstavách. V domácích podmínkách toto nenastává.   


Colonel32

PF RC éra
2010-2017


Lego vlaky stále využívají infračervené dálkové ovládání, které ale nyní dostalo označení Power Functions.

Oproti předchozímu systému došlo k rozdělení na samostatné prvky - zvlášť vlaková podložka, krabička s bateriemi, přijímač, i motor a značně se tak rozšířily stavební možnosti.

Colonel32

PU RC éra
2018-součastnost


Poslední změna která proběhla byla přechod na systém označovaný PoweredUp, který komunikuje pomocí technologie Bluetooth a je tam možné Lego vlaky ovládat nejen originálním dálkovým ovladačem, ale i pomocí aplikace do mobilního telefonu.

Colonel32

Předávám do připomínkového řízení.

Berou se všechny připomínky - věcné, stylistické, překlepy a interpunkce.   

Pokud by některé bloky textu měly být příliš velké, navrhuji zvážit možnost nechat je vyrobit v podobě samolepky a (po dohodě s KŽmanažerem) prostě je nalepit na sklo, aby si to lidi mohli případně sami v klidu přečíst.

paaja

Posílám pár připomínek k pěknému a čitelnému přehledu:

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:12:17Všechyn typy
Všechny typy

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:26:06Šedá (12v) éra
12V

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:26:06Přestože alternativa v podobě ručních a bateriových vlaků zůstala zachována, dvanáctivoltové vlaky neskutečným způsbem převálcovaly
dvanáctivoltové vlaky (napájené ze sítě) je neskutečným způsobem převálcovaly

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:40:57možností statiského vystavení
statického

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:55:27Základem pohonu byla vlaková podložka o atypické délce
Nejsem odborníkem a tak mi chvíli trvalo, než mi došlo, že vlaková podložka je vlastně speciální baseplate pro lokomotivy – já bych to lépe chápal, pokud by to bylo řečeno nějak takto:
Základem pohonu byla speciální základna pro lokomotivy o atypické délce ...

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:55:27postupný obrušováním dílům
postupným obrušováním dílů

Citace od: Colonel32 kdy 19.01.2023, 00:05:04Poslední změna která proběhla byla přechod
Poslední změna, která proběhla, byla přechod

Citace od: Colonel32 kdy 19.01.2023, 00:05:04aplikace do mobilního telefonu
možná by šlo napsat telefonu/tabletu

Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:12:17protože LEGO je dánská firma
Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2023, 23:40:57s ostatní lego elektronikou
Nejsem si jist, jak se správně píše Lego/lego/LEGO, čekal bych všude Lego, ale možná je rozdíl mezi firmou a výrobkem.


hobby

Je to napsáno velmi dobře a je vidět, že jsi lego/trains-odborník. Pokud bych měl něco vylepšit, tak snad někde doplnit instruktážním obrázkem, ale chápu, že tím narůstá objem textu.
U 12V éry bych výrazně zdůraznil, že velkým přínosem bylo ono funkční i světelné příslušenství, pro každou železnici neodmyslitelné. Ale to bylo pro firmu nerentabilní a tak se na to ke škodě trains-fanoušků vyflákli (dodnes postrádám funkční soustrojí pro páru a zřejmně se ho nedočkám). Já na 12V éru nedám dopustit, nejen kvůli tomu příslušenství >:D   

peki

Citace od: Colonel32 kdy 19.01.2023, 00:12:54Pokud by některé bloky textu měly být příliš velké,......

Není to velké v pohodě klidně by jsem hodil i nějaké ikonické obrázky. Na každou epochu věřím že bude k dispozici 1 - 2 stránky A4

Colonel32

Dávám do placu nějaké návrhy ilustračních fotek.

Pokud chcete pomáhat, můžete listovat katalogama, např. zde:

https://brickset.com/library/catalogues

nebo ideabookama:

http://www.peeron.com/scans/241-1/
http://www.peeron.com/scans/7777-1/

peki

původně mělo dojít k deinstalaci expozice začátkem roku 2024. Je zájem pokračovat:
- hledá se sponzor
- expozice se bude muset přesunout o několik metrů v levo (tam kde je velká formule a autodráha)

Ptám se stávajících:
1) kdo má zájem pokračovat (není problém zapůjčené věci vrátit a expozici obměnit)
2) napište mi SZ jaké jsou vaše představy za nájemné na rok (vztařené k tomu co půjčujete nebo m2 které váš model zabírá.
3) možnost zapojení dalších kolegů
- dioráma/stavby s vlakovou tématikou
- modely vlaků

tady napřed pošlete do vlákna obrázek odkaz co je kdispozici s orientačními rozměry v metrech délka pohledová x hloubka modelu.

 

Hardegon

Já tam mám jen modulární mini domy z města. Je-li zájem, další rok je tam klidně nechám. Případně můžu nějak vyměnit za nové nebo doplnit.

Vočko

Budu rád pokračovat, chci obměnit modely.

pifik

Podle fotek je tam  veliký Bradavický expres, ale nemá nástupiště. Já originální zvětšil a trochu upravil, takže ho mohu nabídnout(viz foto). Lepší foto teď nemám, protože je to ve výtopně.

Robkteryten

Je to omezené jen na pozemské kolejiště? Mohu nabídnout vesmírné.

peki

Citace od: Robkteryten kdy 15.12.2023, 05:22:04Je to omezené jen na pozemské kolejiště? Mohu nabídnout vesmírné.

Uvidíme zatím spíše "pozemské"