Narrow Gauge

Založil fanda, 28.03.2024, 01:53:26

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

fanda

"Spolupracuju" (kecam mu do toho ;-) s jednim sikovnym malym vyrobcem 3D tisteneho lego-kompatibilniho kolejiva z PLA -  tistenekoleje.cz.

Jde mi o vyvoj splitkovych vyhybek, ktere zatim nikdo na svete nevyrabi (pokud je mi znamo). Tyto by doplnovaly bohaty sortiment uzkeho rozchodu napr. od Trixbrixu, ktery ale mema ani jednu splitkovou vyhybku s jazykem.

Vyhody uzkeho rozchodu jsou nabiledni:
- svymi mensimi rozmery se lepe vejde do bytu
- mensi lokomotivy a vozy, ale pouziva stejne minifigy, tzn. kabiny se museji vejit do cca 6 studu sirky vozidel
- je mnohem roztomilejsi a romantictejsi, nez normalni rozchod s 8 wide vozidly
- i pri mensich rozmerech vypada mnohem realisticteji, nez 6 wide normalnerozchodna vozidla (ve skutecnosti jsou to vlastne hodne sirokorozchodna vozidla)
- postavit uzkorozchodne hnaci vozidlo je mnohem vetsi vyzva, nez normalni rozchod

Splitkove kolejivo kombinuje pak vyhody obou systemu, na male plose lze realizovat zabavnejsi a komplexnejsi provoz, pripominajici prvni polovinu 20. stoleti.

Pokladam tedy dotaz: jaky zajem by byl o pocatecni sortiment na prilozenem obr?

Nejsem schopen prilozit obr. ani to cele smazat. Asi jsem uplne blbej...
Kdo ma zajem, tak mi holt napiste nebo radsi zavolejte 603 486 096, jak nahrat obrazek, nebo vam ho muzu poslat SZ nebo mejlem, jestli to take nepujde. Boze

Tak se mi nakonec podarilo vlozit ten obr.  v praci ;-)
Tam, kde je napsano MOZNA LZE, ma byt ZATIM NELZE.

poMOCník

Tenhle obrazek je z tech stranek nahore. Jestli je to tedy ono:


fanda

Jj, jenze on umi vic, ale jeste to nestihl dat na svuj web a me zas nejde tady nahrat obrazek se vsemi. Zlej sen  >:D

Pise mi to:
Během nahrávání narow.png došlo k problému.
Příloha nemohla být uložena. Buď trvalo příliš dlouho ji nahrát, nebo je delší, než server dovoluje.

Pritom to ma jen 375 kB.

Ja uz pouzivam 5 tehle jeho vyhybek.

fanda

Tak se mi nakonec podařilo vložit (do 1. příspěvku) ten zatracený obrázek, který ukazuje, co by šlo bez (větších) problémů vyrobit.

Já už používám na domácím kolejišti 009 a 010.

003 až 006 samozřejmě budou bez jazyku.

Takže potřebujeme slyšet zájem u československé komunity :-)

Anatyt

Vyzerá to použitelne. Čo znamená, že budú bez jazykov? Je to len zbiehacia výhybka, alebo ako funguje jazda proti hrotu?

fanda

Citace od: Anatyt kdy 03.04.2024, 18:39:11Vyzerá to použitelne. Čo znamená, že budú bez jazykov? Je to len zbiehacia výhybka, alebo ako funguje jazda proti hrotu?
Není tam potřeba jazyku ani při jízdě proti hrotu srdcovky (připadá mi to trochu jako Abtova výhybka, která také nemá jazyk).

Tuto splítkovou kolej např. 005 nazývám KONEC SPLÍTKY R. Není tam potřeba jazyku - ten je nahrazen podpůrnou plochou vlevo v místě, kde chybí kolejnice úzkého rozchodu a u pravé kolejnice prídržnicí (v reálnem světe se odvalováni okolku po podpůrné ploše používá většinou POUZE u srdcovek).

České řešení BEZ JAZYKU od tistenekoleje.cz - KONEC SPLITKY (003-006) funguje úplně stejně jako polský Trixbrix, jen Češi mají společnou kolejnici na opačné straně, než Poláci.

Např. česká splítka 005 by se dala nahradit polským řešením na přiloženém obr., ale je to trochu kostrbaté ;-)

České i polské bezjazykové řešení v "legu" má výhodu, že je BEZPEČNÉ. Např. splítka 005 s JAZYKEM je denně používána u Jindřichova Hradce v místě Kanclov, kde odbočuje úzká kolej doprava směrem na Novou Bystřici:
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fegeon.s3.amazonaws.com%2Fphotos%2F0d92cc542b99781bb79a72ce3894ac75f5e69e99.jpg%3F1577992905&tbnid=33rWre8eOm3dpM&vet=12ahUKEwjt7eDzifSEAxU6uP0HHXZqB5sQMygAegQIARAw..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Fegeon.cz%2Fcile%2F2640%2Fkolejova-splitka-u-jindrichova-hradce%3Fc%3D2580&docid=CR3oIle-Ciy9rM&w=950&h=629&q=havarie%20na%20kolejove%20spl%C3%ADtce%20u%20jindrichova%20hradce&ved=2ahUKEwjt7eDzifSEAxU6uP0HHXZqB5sQMygAegQIARAw

A před lety tam jeden nešťastník poslal velkou elektrickou mašinu do odbočky na úzkou kolej, ta chudák zkusila jet jen po levých kolech asi 20 m, ale gravitace ji nakonec přinutila si lehnout doprava na holou zem. Ale jelikož měla těžiště nízko, tak si nelehla zcela na bok - možná ještě dnes žije ;-)
https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/v-jindrichove-hradci-vykolejil-rychlik.A040909_104829_krimi_jpl


fanda

Tak kde je ten zájem od československé komunity?  :'(

Vždyť úzký rozchod je tak roztomilý.  :-*

Ti nešťastníci, co milují 6-ti studové vlaky, by se konečně mohli legálně vyřádit s 6-ti study a nemuseli by se stydět před 8-wide komunitou.   :-[

Tehdy by jim snad konečně došlo, že úzký rozchod s minifigy, nemůže mít stejnou šiřku vozidel (6-studů), jako normální rozchod se stejnými minifigy. Neboť úzkorozchodná vozidla se na celém světě většinou dělala UŽŠÍ, než normálněrozchodná (neplatí to zcela u tramvcají).   >:D >:D >:D

otaznik

Citace od: fanda kdy 03.04.2024, 21:59:37Tak kde je ten zájem od československé komunity?  :'(
Hmm, mně to nic neříká, ani se mi nelíbí vlaky, které na tom úzkém rozchodu jezdí. Promiň.

Colonel32

Né každý vláčkolegař chodí na Kostky.
Né každý chce stavět úzkorozchod 4/6s.
Né každý chce jezdit po plastových kolejích.
Né každý chce jezdit po dílech z 3D tisku.

Obávám se, že buď se toho budeš muset ujmout sám a nebo to prosadit jako společný projekt. Ale je samozřejmě možné, že pokud to předvedeš na nějaké výstavě v praxi, že se ti povede nadchnout další lidi, kteří jsou zatím poněkud vlažní.