RECENZE busty Terminátora T-800

Založil Petronel, 08.05.2019, 17:48:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petronel

Recenze busty Terminátora T-800

Datum vydání:
Legem "zatím" ještě nevydáno :)
Návod vydán: 30.12.2018 kostkařem Robbed
Řada: "Rare Exclusives"
Počet dílů: 3082 ks
Věk: "zkušený AFOL" (viz.text dále)
Cena: 34.99 USD návod, +dílky



Svět Terminátora mám velmi rád. Už od malička, co se objevily filmy Terminátor a Terminátor 2: Den zúčtování.
Druhý jmenovaný zůstane asi navždy můj nejoblíbenější sci-fi film vůbec.
Proto, když v roce 2010 jeden náš stavitel postavil bystu Terminátora, úplně jsem se rozplýval... 8)
Dodnes si pamatuji, jak jsem tu stavbu hltal, posílal známým a dokonce i zvažoval, že autorovi napíšu jestli by jí neprodal.
Zároveň jsem si však říkal, že za takový skvost bych se nedoplatil. :-[
Také mi bylo jasné, že takovou stavbu bych sám nikdy nepostavil. Nejde mi moc stavět podle předlohy a hlavně ne ta "sochařina" a dodržování poměrů, velikostí...

Před pár měsíci se mi však splnil dávný sen! Autor je natolik velký "šílenec", že mimo Terminátora v životní velikosti už postavil i novou verzi této busty a to včetně návodu!
Díky moc Robbe! Ani nevíš, jakou jsi mi udělělal radost. 8)


Sbírání dílků

- jakmile jsem získal návod, začalo velké sbírání a hledání dílků na bricklinku
- myslel jsem, že 90% dílů dám ze svých dosavadních zásob. Ve skutečnosti jsem však podle BL skončil na nějakých 50-55%. Hlavně z důvodu, že těch dílků je tam často opravdu velké množství od jednoho druhu v dané barvě. Ale samozřejmě model obsahuje i hodně ne tak běžných dílků.
- opravdu jsem se však zasekl jen asi u třech typů dílků, které jsem nesehnal na českých BL obchodech a objednával v zahraničních (takže sehnat se opravdu dají všechny díly)
- velkou výhodou také bylo, že Robbed-Martin Latta (autor) byl velmi ochotný a vstřícný. Poradil mi, zda nějaký díl nejde případně nahradit jiným či jaké jsou pouze na dekoraci a dají se snadno obměnit.
Nakonec jsem však nahradil snad jen
Tile, Round 1 x 1 DBG za barvu Flat Silver ;)

a Light Bluish Gray Technic, Axle Pin za původní Light Gray

Výsledek je stejně dobrý, i když jsou tyto díly viditelné. ;)
Dost vám také může pomoci, když projedete návod a zjistíte kam váš chybějící dílek patří.
Zjistíte také, že všechny hnědé, modré, červené, žluté a béžové dílky můžete vyměnit za jakoukoliv barvu (nejsou vidět).
To vše se sbíráním dílů dost pomůže!

Třídění dílků
- dílky jsem měl v jedné již několikakilové kartonové krabici a tak pro stavění to chtělo nějak připravit
- rozdělil jsem si materiál asi do čtyř...pěti nádob, podle velikosti a barvy. Případným dalším stavitelům však velmi doporučuji toto nepodcenit a věnovat přípravě a roztřídění více času!
Ono člověk, když je zvyklý velké sety stavět pohodlně postupným rozbalením sáčků s konkrétním číslem podle návodu, je celkem šok, když máte začít stavět Terminátora s návodem na 727 kroků a více jak třitísícema dílků zamíchanými a sesypanými v pár nádobách. ;D
Proto velmi doporučuji si to nějakým způsobem poctivě roztřídit. Nebudete mít poté takové nervy.
Mně se opakovaně stávalo, že když jsem byl z hledání nějakého dílku už hodně otráven,šel jsem nakonec do svých zásob a přidal dílek nový. Jen abych ho už nemusel hledat v té kupě. ;D


Stavění Terminátora

Tisk návodu neměl smysl, když je tak velký, stavěl jsem tedy u monitoru.
Stavba začíná samozřejmě podstavcem, pěkně odspodu. Říkal jsem si jaká to bude otrava, těšil jsem se na stavbu hlavy. Opak byl ale pravdou!
Stavění toho základu mě nesmírně bavila. Zaujalo mě totiž, jak je podstavec bytelný a masivní.
Vše pěkně provázané, pevně spojené a mohutné. Spousty velkých bricků, uvnitř i velká čtvercová výstuž z dvouřadých bricků a uprostřed prostor pro mechanizmus otáčení hlavy.
Stačilo postavit pár řad a už měl člověk pocit, že staví něco opravdu významného, těžkého, masivního a impozantního!



Navíc stavba té spodní masivní "zátěže" byla zpestřena o ty nevinné postupně vznikající detaily po stranách, kosti ve vitrínách :D a SNOTový bílý nápis T-800. 8)



Jakmile se člověk dostal na stavbu světle šedé části, šlo to najednou mnohem rychleji. Trup, lopatky, ramena...jednotlivé písty a další část hotova!



Třetí kapitolou byla stavba "krku" - taková samostatná zásuvná a otočná "halapartna" :)



No a poslední část byla stavba hlavy. Dokonalý, všestranný SNOT plný zajímavých technik. ;)



Všechny světle šedé části (tedy trup/tělo a hlava) již nejsou samozřejmě tak bytelné jako spodní část. Pár drobných segmentů drží jen a pouze na jednom studu. Jinak to bohužel však nejspíš opravdu nešlo. Když je člověk opatrný, nic neodpadává.


Návod

Jak jsem již psal, stavění si chce ulehčit roztříděním dílů. Ale ani tak to nebude žádné "Lego Juniors - easy to build"!
Tím se už dostávám k tomu, proč jsem v hlavičce u věku uvedl alibisticky "zkušený AFOL".
Často se mi totiž stávalo, že jsem u návodu dumal jaký dílek použít, občas podle grafiky mi nebyl jasný druh a někdy ani barva.
Hlavní problém byl rozeznat tyto tři bricky 1x1

Další komplikace pak byla také asi v tom, že obrázek rozestavěné části se vlastně v průběhu kroků vůbec neotáčí (tak jak jsme zvyklí u ofiko Lego návodů). Nebylo tedy jednoznačné kam daný dílek přesně umístit a jaký to je.
V kroce 667. dokonce kvůli tomu neotáčení přidávaná LBG plate 1x1 není vůbec vidět.
Že tam má opravdu být jsem zjistil až po tom co jsem viděl díru v hlavě Terminátora. ;D



Zde zase člověk-AFOL rozklíčuje, že se jedná ve skutečnosti o "Brick, Modified 1 x 2 with Studs on 2 Sides"
Ve stavbě je několikrát tato prý "nelegální :D" technika.



Já bych to však nehrotil, v té "mase" to není znát a naopak to horizontální propojení bricků velmi pomůže zpevnit celý model. Bylo mi jasné, proč to autor tak vymyslel.

Možná by se zdálo, že tu celý návod trochu haním. Ale není to tak, píši to hlavně kvůli tomu, aby případní další stavitelé nebyli překvapeni a věděli, že je to náročnější a budou muset přemýšlet. ;)
Když se nad tím tak zamyslím, tak mně vlastně ta úroveň obtížnosti návodu naprosto vyhovovala! 8) Užil jsem si to.
Užil jsem si, že neskládám žádnou dětskou stavebnici podle návodu pro šestileté a že musím u stavění používat mozek!
Občas jsem zkoumal kroky dopředu, abych věděl jak ta část měla být postavena, či jsem nějaké kroky obrátil, aby ten kus držel pohromadě. A o to všechno to bylo zábavnější.
Malé sety už podle návodu vůbec nestavím. A moduláry? To je taky takový čajíček. Stavíme je s manželkou napůl a nikdy se tam člověk na ničem nezasekne, je to jednoduché stavění. Jediné co tam člověka může zpomalit-okouzlit či zaskočit je nějaká stavební technika.
Proto tento model je pro mě tak jedinečný. Ano, možná šel návod udělat lépe a "non-AFOL friendly". Ale ruku na srdce - kdo z nás nějaký návod ke svému modelu už vytvořil???
I tak to musela být neskutečná práce. Už jen to, že autor model postavil znovu, s dalšími vylepšeními, funkcemi, s novými aktivními dílky. A pak podle toho pro nás návod! :o

Když návod koupí nějaký Terminátorový nadšenec, co nemá se stavbou z Lega velké zkušenosti, bude to mít trochu těžší, neznamená to ale, že model nedokončí. Už jen ta touha člověka táhne za zdárným výsledkem. 8)


Stavění Terminátora - dodatek
Model si člověk užívá, i když ještě není postavený. I během stavby jsem žasnul a obdivoval každý detail. Hlavně ty vnitřní stavební techniky. 8)
Všechny části sedí na milimetry. Některé velké komponenty jsou tak šikovně připojeny (např. přes postranní study na několika místech) že jsem doslova žasnul nad tím, jak to všechno sedí a zapadá do sebe!
Když stavitel dokončí ty jednotlivé válce z velkých kol tvořící ramena (OT: úplně mi to připomnělo toto>:D), tak je znovu vidět, jak autor vše skvěle vymyslel.
Na konec těchto ramen pasuje naprosto přesně uchycení lopatek a k tomu čtyři písty z různých stran.



A ta dlouhatánská spojovací "halapartna" tvořící krk terminátora, to je také opravdový kumšt! Délka je přesná, dole perfektně dosedne ozubeným kolečkem a dá se díky tomu otáčet s hlavou.
Hlava se na tuto část jednoduše navlíkne. Dají se tedy tyto tři komponenty kdykoliv rozendat a terminátora např. snadněji složit do krabice.
Hlava, to je jedno umělecké dílo. Nejen SNOT a study do stran, ale i v různých úhlech a sklonech!
Slopes tvořící obličej dobře drží a jsou také výborně naúhlované a pospojené.
Při stavbě jsem objevil i spousty originálních stavebních technik, které se budu snažit zapamatovat a také použít. 8)

Celkový model a detaily

Jedním slovem: Impozantní!
Dle mého naprosto věrný předloze. Autor musel Terminátora očividně hodně studovat. A to nejen stiskem "pause" během filmu. ;)
Navíc výběr dílků byl také bravůrní, je senzační, že všechno z toho je original Lego.
Všechny ty křivky jsou výborné. A navíc na modelu je spousty nezanedbatelných detailů, které dotváří celkový dojem.
Jsou to takové ty "kudrlinky", které dělají hodně, aníž by to člověka napadlo.
Mluvím teď o těch tmavě šedých sluchátkách na bocích hlavy, nevyužitých úchytech, zábradlí v podstavci, tryskami, žebříky, mřížkami... no a také kostmi a kostlivci. :)



Nebudu vám lhát. Když postavíte takový model před sebe, dokáže i pěkně vyděsit. >:D
Ano, opravdu je to Terminátor jak má být!
Navíc, když vás večer v tom šeru začne skenovat svítícíma červenýma očima... ;D

Funkce
Autorovi se dokonce povedlo model posunout ještě dál. A to ze statického a "slepého" na celkem živý kus "železa" z budoucnosti.

Červená světla v očích se rozsvítí otočením kulaté plate na bocích hlavy. Jedná se o klasické dva "RED light bricky". Takže vše opravdu pure Lego.
Otáčení hlavy zajišťuje mechanizmus a motorek uvnitř základny. Hlava se ovládá přepnutím na battery boxu doleva a doprava. Celkový mechanizmus je dobře vymyšlen, takže se nemůže "ukroutit" a zastaví se na konci vytyčeného úhlu, poté jde zase otočit zpět.

Motorek na otáčení hlavy byl integrován asi aby byl model zajímavější, mně však nepřišel moc praktický.
Jednak byl moc hlučný a navíc, aby šel terminátor ovládat, bylo potřeba vždy otevřít zadní technická dvířka, vytáhnout celý batterybox a na něm přepínat směr.
Škoda že autor nevymyslel šikovné a nenápadné integrování tohoto boxu např. do boku základny a ovládání otáčení bez nutnosti ho celý vyjmout. Na druhou stranu však očividně myslel na to, že ne každý bude chtít ovládat Terminátora tímto způsobem a že to je zkrátka jen takový "gadget".
Motor i batterybox se vkládají až v posledním kroku a vkládat se nemusí. Dokonce i dvířka jsou připravena s otvorem přesným na protažení osy a ovládání otáčení jednoduše nějakou kličkou.
 


Celkové hodnocení
Zápory mohou být snad jen:
-několik dílků či částí držících jen na jednom studu
-špatně přístupné light bricky (baterie moc nevydrží a výměna bude složitá)
-pro někoho složitější návod
-černé pneumatiky (škoda, že neexistují šedé)
Jinak je to jedinečný model věrný předloze. Promyšlený, plný skvělých prvků a detailů. Je to něco, co Lego nikdy nevydalo a jiní stavitelé nepostavili. Pro fanouška Terminátora je to srdeční záležitost. Takového "mazlíka" musí chtít na poličce každý z nich.

Mé celkové hodnocení je:
10/10
Jinými slovy, kdybych tento model bral jako Lego set, tak z těch cca 100-150 Lego setů co mám, tento by patřil mezi mé "TOP 3".
(další dva jsou srdcovky Medieval Market Village a Birds)
Na modelu je velmi znát, že autor také naprosto zbožňuje svět Terminátora, stejně jako já. A podobu skeletonu má dokonale nastudovanou.
Pro mě je Robbed - Martin Latta pan mistr stavitel.

Petronel

Moje úpravy a vylepšení
Místo motorku jsem vložil kličku k ovládání otáčení.
Vzhledem k tomu jsem chtěl upravit i převody, aby se s ní nemuselo tolik točit (motorek má velké otáčky). I když jsem se však k ozubeným kolečkům dostal, nešly již vyjmout, protože vše je velmi pevně propojeno a provázáno jak jsem již uváděl.
Proto pokud nebudete chtít Terminátora ovládat přes motor a battery box, myslete na to už při samotné stavbě a upravte (otočte) velká a malá ozubená kolečka.
Navíc jak vidíte na fotce, do zadních dvířek jsem umístil mřížky. Proč?


Místo boxu na baterky jsem implementoval zvukový modul!
Po otevření technických dvířek to vypadá takto:

Na boku podstavce jsem vyměnil slope 2x2 inverted za jakýsi posuvný spínač.
A když jej člověk takto vysune:


Spustí se z vnitřního repráčku přesně toto
Repráček hraje velmi dobře a hlasitě. Jedná se o stejný zvukový modul od Conrada jako jsem použil zde.
Zvuk vychází z mřížky a dodává to skvělý efekt. 8)

Petronel

Doufám, že svou recenzí a tímto článkem jsem nikoho moc neunudil a případným zájemcům o tento model přinesl užitečné informace.
Děkuji těm, kteří dočetli až do konce.

PS: Tohoto Terminátora budete moci vidět v květnu 2019 na výstavě v Olomouci a červnu 2019 na výstavě v Plzni, kde jej budu (po předchozím schválení autorem) vystavovat. Přijďte se podívat. ;)

Robbed

Díky moc za recenzi, jsem velice dojat, takový ohlas jsem nečekal. Moc hezky se to četlo. ;D


Zrovna pracuji na menším vylepšení návodu - v nové verzi Studia lze nastavit lepší kvalita - takže celý návod vygeneruju znova v lepší kvalitě a zároveň můžu i napravit některé drobné chyby, jako například ta zmiňovaná stránka, kde není vidět plate 1x1. Zajímavé, že jsi první, kdo si toho všiml a nahlásil :D Díky za to. Mělo by i lépe jít rozlišit ty zmiňované podobné bricky 1x1.


Těch neduhů jsem si vědom. Obzvlášť ty light bricky mě mrzí, teď bych to řešil jinak. Baterie jsou po jedné výstavě úplně mrtvý. Na vlastním modelu jsem je vyměnil za PF light napájené z battery boxu, bohužel kabel je vzadu vidět protože nevede skrz páteř.

Moc se mi líbí, jak jsi se pustil do vlastních úprav, o tohle mi šlo, aby lidi zapojili i vlastní fantazii a vylepšili si model podle sebe. Kdosi mi posílal vlastní verzi, kde měl podstavec černý a dokonce přidal motor na otevírání čelisti (ten nápad na otevírání čelisti jsem od něj pak okopíroval na svém modelu >:D).

Co se týče té "nelegální" techniky (technic brick 1x2 & brick 1x2 with 2 studs), tak mám pocit, že jsem někde slyšel, že 2 study jsou ještě "povolené", víc ale už ne.

Ještě jednou díky!


Tomik

Taktéž musím říct, že to bylo zajímavé počtení. Model je to moc pěkný a povedený. Mám otázku k tomu otáčení hlavy - jak to vlastně funguje? Hádám, že se asi nebude otáčet o 360°, takže je to řešené klikovou hřídelí, která hlavu kontinuálně otáčí zleva doprava a zpět, nebo tvrdými dorazy a ozubeným kolem s prokluzem zabraňujícím zaseknutí motoru?

K vlastnímu návodu - tu neukázanou plate 1x1 beru jako renonc, který bych u návodu za $35 nečekal. Na druhou stranu u návodu o 700+ krocích a 3000+ dílech je to omluvitelné.

Citace od: Robbed kdy 09.05.2019, 13:14:27
Co se týče té "nelegální" techniky (technic brick 1x2 & brick 1x2 with 2 studs), tak mám pocit, že jsem někde slyšel, že 2 study jsou ještě "povolené", víc ale už ne.
Zde nejde o počet studů zaražených do děr v Technic bricku, ale o to že study na boku bricku jsou v malinko jiné výšce než díry v Technic bricku, takže na horní a dolní ploše vzniknou malé "schody".
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Robbed

Citace od: Tomik kdy 09.05.2019, 20:40:08
Taktéž musím říct, že to bylo zajímavé počtení. Model je to moc pěkný a povedený. Mám otázku k tomu otáčení hlavy - jak to vlastně funguje? Hádám, že se asi nebude otáčet o 360°, takže je to řešené klikovou hřídelí, která hlavu kontinuálně otáčí zleva doprava a zpět, nebo tvrdými dorazy a ozubeným kolem s prokluzem zabraňujícím zaseknutí motoru?

K vlastnímu návodu - tu neukázanou plate 1x1 beru jako renonc, který bych u návodu za $35 nečekal. Na druhou stranu u návodu o 700+ krocích a 3000+ dílech je to omluvitelné.


Díky. Je to na doraz s ozubenými koly s prokluzem (2x).

Cenu jsem neurčoval já, ale borci z Brickvault :) osobně bych to dal asi za trochu míň, nicméně i tak je o to velký zájem.
Během test buildu si té plate 1x1 nikdo nevšiml (objevilo se několik jiných problémů, které byly opraveny ještě před releasem). Tohle ani po 5 měsících nikdo nenahlásil/nestěžoval si, takže to asi nikomu nevadilo, ono je to symetrické s druhou půlkou hlavy.

peki


Robbed

Díky peki, to je video recenze od Brickvault, se kterýma spolupacuju ohledně distribuce návodu :)

Petronel

Terminator T-800: NEXT UPGRADE

Tento model mě asi jentak nepřestane fascinovat. Rád si ho stále užívám a stále přemýšlím jak ho dál a dál vylepšit.
Dříve jsem zavedl zvukový modul k vidění výše. Nyní tu mám úpravu světel pro oční čočky a integrování čipu:

Nevýhoda původního provedení byla užití klasických červených "Lego light bricků" pro oční čočky.
Baterie moc nevydrží a pravidelná údržba a výměna není možná. Musí se rozebrat dá se říci celá hlava.
Proto jsem místo toho nainstaloval LED diody napájené přes USB (sada se dá koupit za pár korun na Aliexpresu)

S adaptérem svítí dá se říci stejně. Foto klame, diody jsou červené.


Dále jsem v horní části hlavy upravil část lebky, kruhový uzávěr chránící čip pozměnil, trochu posunul a pod něj integroval zmíněný odjimatelný čip!


Tento čip je vidět ve filmu jako poškozený artefakt v budově Cyberdyne, který se hlavní hrdinové snaží ukrást a zničit.
A hlavně je vidět ve vystřižené scéně filmu, kdy ho Sára vyndavá přímo z hlavy Terminátora.

V tomto modelu se sejme kulatý kryt, poté zatáhne za páčku na levé straně hlavy (viz druhý obrázek)
 

a čip sám vyjede nahoru pro snadné vyjmutí.

Dlouze jsem vymýšlel jakou mechanizací to udělat a přitom řešení bylo nakonec úplně snadné. :D 
Když vysunete páčku z boku, napne klasický Lego provázek  a ten "podebere" a vysune čip nahoru.



Baví mě to si "hrát" s tímto mazlikem, vymýšlet jak ho dál vylepšit a ještě více mu dodat na kráse.
Třeba ještě něco vymyslím. Model jsem teď měl na té rekordní výstavě v Olomouci a budil tam ohromný úspěch. Davy lidí si ho fotili. A možná, že mě přivedli i na další možné vylepšení.
Neustále tam někdo zkoušel před ním mávat, jestli se bude otáčet nebo něco udělá. To by bylo skvělé dát do něj pohybové čidlo a napojit aspoň na otáčení hlavy. 8) To by byl ještě "děsivější". ;D
Zkusím se nad tím zamyslet.
Prozatím:
"Hasta la vista, baby!"  8)