Články o LEGO v ČR

Založil Jindroush, 23.02.2005, 08:50:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

poMOCník

Citace od: Miketuk kdy 20.01.2022, 22:46:53
Spíš je škoda, jak se vždy jednou za čas objeví články, jak je Lego skvělá investice a o kolik procent se dokáže zhodnotit, ale nikde se už nepíše kolik je s tím práce a starostí, když se to má poslat na druhý konec světa "poštou". Myslím, že to si při "investici" do Lega už tolik lidí neuvědomí.

No a vůbec to všechno kolem by mě děsilo. Kolik musí bejt práce sehnat kvalitní kiloware, pak ho zodpovědně roztřídit, vyřadit okousané, zažloutlé, s prasklinami, naklikat do eshopu, někam to zaskladnit, pak zase to balení atd. a teprv nakonec to s tím odesíláním. Tuhle práci bych si rozhodně nevybral!

Chairudo

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr



STARHAWK


biostar

https://www.zive.cz/clanky/lego-leze-do-penez-tady-je-10-nejdrazsich-setu-ktere-aktualne-muzete-koupit-zaciname-na-deseti-tisicich/sc-3-a-214487/default.aspx#part=1

Má význam koupit set třeba za 20000 Kč, dobře ho zabalit a schovat ho třeba na 10 let? O kolik může stoupnout jeho hodnota?
https://pando.cz - Lego katalog, https://mojesvetla.cz - Nejširší databáze svítidel
https://pandakupony.cz - Slevové kódy Lego i jiné

roko86

Lego není na investici ,to je názor lidí kteří to mu nerozumí. Zkušenost 25 let .Hlavně ČR malý trh. Kde potom to budeš za 10 let prodávat když nemáš žádnou historie s prodejem Lega na Ebay nebo Bricklink nebo muže udělat Lego reedici jako už se to několikrát stalo

Anatyt

Doba sa mení - Lego žial začína byť viac zaujímavé pre investorov ako pre fanúšikov. Škoda.

tomminoo

Lego není nejvhodnější investiční instrument. Existují mnohem výnosnější a dle mého méně rizikové investiční instrumenty. To si se dnes zaregistroval jen proto, aby si požádal o radu? Nikdo tu nemá křišťálovou kouli. A pokud by to byla dobrá příležitost k investování, tak by to tu nikdo nenapsal (tedy rozumný investor). Problém je v balení a dle mého názoru není lego likvidní. Pokud bude např. hodnota 30 tis. takového setu, nemusíš najít kupce třeba půl roku. Děti ti doma budou brečet hlady a lega se nenají. Např. vypukne válka, s velkým setem se bude těžko utíkat. Se zlatými mincemi nebo známkami to půjde lépe.

STARHAWK

Citace od: biostar kdy 20.02.2022, 12:48:56
https://www.zive.cz/clanky/lego-leze-do-penez-tady-je-10-nejdrazsich-setu-ktere-aktualne-muzete-koupit-zaciname-na-deseti-tisicich/sc-3-a-214487/default.aspx#part=1

Má význam koupit set třeba za 20000 Kč, dobře ho zabalit a schovat ho třeba na 10 let? O kolik může stoupnout jeho hodnota?

Polovicu z tych setov ani nevidim ako vhodne na investiciu - kopu technic setov - mensia cielovka podla mna ako HP/SW a zo SW tam vybrali iba 2 dobre, ISDcko je onicom.

Lego je investicia ako Bitcoin - mozes na nej trochu zarobit ale aj prerobit a ked bude problem, mas nieco co ti vobec nepomoze - no teda legom sa aspon zabavis, prv nez pomres hladom.

Tiez otazka komu to predas, ked nemas referencie. Ak by mal clovek zabehnuty BL shop tak ma potencialnych zakaznikov.

Pokial nemas zasobu hotovosi a potravin na nejaku dobu, tak o tomto ani len uvazovat nemusis - ked pride na inflaciu az hyperinflaciu - taka mesacna zasoba trvanlivich potravin sa ti zhodnoti ovela viacej ako plastova hracka o ktoru zrazu bude ovela mensi zaujem ak vobec nejaky.

Pre tych co lego bavi, top investicia je, lebo ak sa im to nepreda, tak to rozbalia a budu mat zabavu. Pre tych co to beru len na investiciu, no neviem ci ich to bude bavit skladat a potom sa na to pozerat :)

Problem livkvidity tu uz spomenuty bol - ked budes potrebovat peniaze, nepredas to. Ja som nepredal nejake sety co som mal na predaj 2r, ale pre mna vyhoda - predavat som nemusel a po 2r som to predal za ovela vecsiu cenu ale to len prave preto, ze som to predavat nemusel - nedal som cenu X a potom zlavnoval kazdy mesiac o trochu len aby sa to predalo. Dal som cenu X a nemenil, po case som inzeraty aktualizoval s cenou X+Y podla aktualnej hodnoty na trhu a predalo sa

ditetemnaporad

Citace od: biostar kdy 20.02.2022, 12:48:56
Má význam koupit set třeba za 20000 Kč, dobře ho zabalit a schovat ho třeba na 10 let? O kolik může stoupnout jeho hodnota?

Na tvoji jednoduchou otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Pokud by byla, řídil by se jí každý druhý. Zkusím ti ale poskytnout subjektivní náhled na věc. Náhled někoho, kdo nemá příliš praktických zkušeností, ale daná problematika ho baví alespoň teoreticky. Ještě předtím ale vsuvka. Vidím, že kolegové jsou ve svých úvahách celkem extrémní. Samá válka a hyperinflace. Smýšlíš-li stejně, rozhodně se nezaopatřuj LEGEM, ale nakup kulovnici, krávu a kus pole v nějaké odlehlé oblasti.

Předně si je potřeba ujasnit cíle a pojmy. Co od dané koupi stavebnice čekáš? Kde se nachází tvoje představa na škále mezi pokrytím inflace a koupí ostrova v Karibiku? Pokud jsi blíže k tomu druhému, asi ani není potřeba číst dále. Stavebnice totiž není ničím takovým, co by mohlo zaručit pohádkový zisk. Není start-upem nebo akcií firmy (převratný objev nebo masová výroba produktu) ani Mona Lisa (unikátnost a fetiš, ehm luxus). Pokud by ti ale šlo o diverzifikaci úspor za účelem uchování jejich hodnoty, mohla by být stavebnice jedním z vhodných kandidátů.

Ptáš se, o kolik může stoupnout její hodnota. Tady je 5 příkladů s komentářem, který zahrnuje jak pár vodítek, tak úskalí (rozhodně se ale nejedná o komplexní výcuc daných příkladů):

1) 10179 Millennium Falcon (2007) - Pořizovací cena 439,99 € - rok 2017 okolo 5000 € - nyní 1750 €
    Velký sběratelský set oblíbené filmové ikony, jehož cena se vyšplhala do astronomických výšin a možná to byl i on, který díky wow-článkům zaměřil pozornost "investorů" na LEGO. Po vydání reedice cena výrazně spadnula.

2) 6399 Airport Shuttle (1990) - Pořizovací cena 120 € - nyní 2000 €
    Příklad legendárního staršího setu, jehož cena je nyní také vysoká, ale to je dáno nostalgií a již jistou unikátností. Po odečtení inflace je jasně vidět vliv dlouhodobého držení stavebnice.

3) 75878 SCh Bugatti (2017) - Pořizovací cena 15 € - nyní 85 €
    Licencovaný produkt z několikadílné série. Malé, milé, skladné.

4) 60047 Policejní stanice (2014) - Pořizovací cena 100 € - nyní 130 €
    Řada City, pravidelně reedicovaná.

5) 42056 Porsche (2016) - Pořizovací cena 300 € - nyní 500 €
    Velký licencovaný produkt z řady Technic, první ze série velkých modelů.

Bonus) 10294 Titanik (2021) - Pořizovací cena 16500 Kč - Vánoce 2021 i za 25000 Kč - nyní 18000 Kč
           Překupnický set, těžící z momentálního nedostatečného množství setů na trhu. U nestandardních nových setů se dost často stává, že jsou vykoupené (ať už z důvodu zájmu překupníků nebo plánováním výroby v LEGO).

Z výše uvedeného je patrné, že ze stavebnic za 20000 Kč (záměrně píši množné číslo) nijak výrazně nezbohatneš. Nějakou hodnotu vložených prostředků ale udrží. Pokud bys chtěl zbohatnout, musel bys to dělat ve velkém a pak už nastupuje finanční úřad se svojí přísnou kalkulačkou a hned to vypadá zase jinak.

Dále si musíš uvědomit, že stavebnice je fyzicky drženou věcí. Zabírá prostor, vyžaduje určité podmínky skladování, manipulaci při prodeji. Zkrátka je s tím práce = čas.

Likvidita prodeje je další věc. Jak bylo uvedeno kolegy, některé stavebnice můžeš prodávat několik let a nic z toho. Buď jsi spekuloval na nesprávný produkt nebo se tvá nabídka nesetkává s poptávkou. Stavebnici za 50000 Kč si také moc lidí nekoupí. Další úskalí může vzniknout v množství stavebnic nabízených na trhu. "Investování" do LEGO je dneska velmi módní (stačí se podívat na naši inzerci, kde je navíc z charakteru mnohých inzerátů zcela zřejmé, jak se kvalita plachet na kamiónech převážejících LEGO rok od roku snižuje  :(). Co se ale bude dít za několik let, až budou všichni chtít prodat své stavebnice? Věř tomu, že na světě jsou tací, kteří si neuložili desítky kusů od jednoho typu stavebnice, ale rovnou stovky. A prodávat celosvětově dnes není zase tolik komplikované. Obecně, dnes si pod tíhou mediální masáže člověk připadá méněcenně, pokud do něčeho neinvestuje. Je ale nutné pamatovat na to, že za takovým tlakem téměř vždy stojí zájem někoho jiného zbohatnout na nově (a mnohdy uměle) nastoleném trendu, případně vyprodat své zásoby.

Kolegové píší o referencích pro usnadnění prodeje. Ty jsou stěžejní (zkrátí čas prodeje, eliminují debaty o produktu) v případě prodeje ve velkém. Pokud budeš jednou za 10 let prodávat 1 stavebnici, nemyslím si, že by to bylo nějak důležité. navíc nemáš možnost jak referenci získat, pokud jsi nic neprodával.

Nespornou výhodou u stavebnic ale je, že pokud to nevyjde, pořád máš něco fyzického. Navíc samotný plast nepodléhá nijak výrazně času, takže si s tvojí "investicí" můžou hrát tvá pravnoučata.

Když to tedy shrnu, nejde od koupi stavebnic čekat zázraky. O zasetou mrkvičku se taky musíš postarat a nakonec ji sklidit a prodat, nejsou to akcie mrkvičkárny. Jako diverzifikace úspor s přiměřeným rizikem to může být ale zajímavá alternativa. Ze všeho nejdříve si ale věci nastuduj. Prohlédni fanouškovské stránky, podívej se na vývoj cen, zkus zjistit, jaké sety frčí a proč. Jen tehdy, když budeš mít ve věcech přehled ty samotný, jsi schopný snížit riziko na minimum a úspěchy reprodukovat. Ideálně si vyber stavebnice, které se budou líbit i tobě, aby ti v případě neúspěchu udělaly alespoň radost takovým způsobem, ke kterému jsou primárně určené. A dvě konkrétní rady na konec. Spíše kup pár středních stavebnic než jednu velikou. Sleduj, které stavebnice budou ukončeny ve výrobě a nákup naplánuj do období výprodejů. Je totiž dost nepravděpodobné, že bys prodejem většiny stavebnic nějak výrazně tratil, pokud je zakoupíš ve slevě (20%+ je zcela běžné).

https://www.brickeconomy.com/ ceny a predikce vývoje brát s rezervou, ale jako nástřel dobré

https://www.bricklink.com/v2/main.page databáze a tržiště s LEGO sety, včetně rozpisu uskutečněných prodejů za posledních 6 měsíců

https://brickset.com/ fanouškovský web a databáze setů

https://www.stonewars.de/ fanouškovský web

https://www.thebrickfan.com/ fanouškovský web

Miketuk

Citace od: biostar kdy 20.02.2022, 12:48:56
https://www.zive.cz/clanky/lego-leze-do-penez-tady-je-10-nejdrazsich-setu-ktere-aktualne-muzete-koupit-zaciname-na-deseti-tisicich/sc-3-a-214487/default.aspx#part=1

Má význam koupit set třeba za 20000 Kč, dobře ho zabalit a schovat ho třeba na 10 let? O kolik může stoupnout jeho hodnota?

Sice již 5 let starý počin, některé věci bych dnes napsal jinak (i díky tomu, jak se trh mění), ale pro základy "investování do Lego setů" si myslím, že dobře může posloužit má bakalářská práce, volně ke stažení a přečtení zde. V žádném případě se nejedná o investiční doporučení  ;D

Jak již bylo výše zmíněno, tak investice do Lega není pro každého. Je třeba počítat s místem pro vhodné skladování, pak čas strávený s manipulací - balením, posíláním/předáváním, případnými reklamacemi.

Mr. Cube

Citace od: biostar kdy 20.02.2022, 12:48:56
https://www.zive.cz/clanky/lego-leze-do-penez-tady-je-10-nejdrazsich-setu-ktere-aktualne-muzete-koupit-zaciname-na-deseti-tisicich/sc-3-a-214487/default.aspx#part=1

Má význam koupit set třeba za 20000 Kč, dobře ho zabalit a schovat ho třeba na 10 let? O kolik může stoupnout jeho hodnota?

Všechna úskalí tady už uvedli přispěvatelé přede mnou.

Jak tak v poslední době zjišťuju, mnohem lepší by bylo najít někde ve skříni hromadu starých neotevřených tournament packů a boosterů z Magic: The Gathering. Oproti Legu to zabírá místo minimálně a ty současné ceny starších zabalených produktů jsou šílené.  :o

Drobuliatko

Presne toto sme minule pozerali. Starsie balicky z Magicu idu za riadne palky! :o Kam sa hrabe Lego?

E-legie


Ondrej

Trochu zavádějící psát že to bylo Lego když nebylo...

E-legie

Citace od: Ondrej kdy 15.03.2022, 18:49:32
Trochu zavádějící psát že to bylo Lego když nebylo...

Ano, nebylo. Ten tweet mne velmi zarazil, proto jsem se zdráhala to sem dát. Mým úmyslem nebylo šířit fake news. Jsem si vědoma také pravidla fóra ohledně zákazu řešení politiky. Případně to prosím přesuňte do nepuristických témat, nebo smažte.
Tady  rovněž zavádějící titulek, ale byl zde alespoň níže vysvětlen postoj společnosti LEGO k válečné tematice (který všichni známe).

Fricoolinek

Ad LEGO jako investice - není praktičtejší se omezit jen na figurky, již cena za gram bude značně výhodnější? Tak 25-200 Kč/g? Velmi přibližně. Piráti/Castle z počátku 90s, Western, z 00's a 10's pak filmové serie jako STAR WARS, LOTR/Hobbit, Piráti z Karibiku, Super Heroes. A nejsou to jen figurky, mohou to být i některé nástroje. Taková 0,37g mušketa 2561 je kolem 2 USD. Plus samozřejmě nějaké specifické (a skladné) díly. Nejtypičtěji plátěné díly jako plachty nebo teepee. A taky zvířata a jejich příslušenství - klasicky castle koňské přehozy. Výhodou je to, že odpadá starost o to, zda na škatuli je v pořádku to či ono lepítko nebo zda tam není otěr potisku, promáčklina nebo blbě stržená cenovka. Achilovou patou je pak pochopitelně zdroj takovýchto figurek a dílů. Nabízí se nějaké "dětské pozůstalosti", kde ale samozřejmě může být riziko nekompletnosti nebo poškození. Byť třeba potisky na figurkách vydrží celkem dost, než dojde k prvním viditelným otěrům. Na druhou stranu - kupovaly se SETy takového LOTRu před dekádou vůbec děckám a nebrali to hlavně AFOLové?

Strider

Lego přestane být investičně zajímavé s odchodem generací, které k němu mají silný sentiment. Dnešní digitální a mobilové děti neberou Lego jako srdcovou záležitost.

Fricoolinek

Neletěla tahle premisa už tak kolem roku 2000, načež začalo Lego plnit svou nabídku/katalogy hnojem, ze kterých měl nejblíže LEGO stavbnici zm*deček Kuba Kámen?

A cílové skupině této témné doby je taky dnes už (skoro) třicet.


Fricoolinek

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=90192&idColor=36#T=P&C=36

Hezké, tykadélko o 20mg za 20 USD. Inu, dětské ručičky (a možná i zoubky) a následně rodičovský vysavač jsou nemilosrdné.

Tý jo... co stojí 1000 USD za 1g?

Každopádně - tohle je investice a ne 10 kg škatule.  ;D

Maigi

Koupíš 11 kousků a ovládneš trh s tímhle dílkem :D
Pak si budeš diktovat cenu :D

Citace od: Fricoolinek kdy 06.04.2022, 03:27:11
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=90192&idColor=36#T=P&C=36

Hezké, tykadélko o 20mg za 20 USD. Inu, dětské ručičky (a možná i zoubky) a následně rodičovský vysavač jsou nemilosrdné.

Tý jo... co stojí 1000 USD za 1g?

Každopádně - tohle je investice a ne 10 kg škatule.  ;D
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

otaznik

Citace od: Fricoolinek kdy 06.04.2022, 03:27:11
Každopádně - tohle je investice a ne 10 kg škatule.  ;D
Nemáš pravdu, za posledních půl roku se jich prodalo ani ne 30 kusů. Mnohem lepší je díl, který třeba nemá takovou marži, ale máš relativně jistotu, že ho obratem prodáš.

Fricoolinek

Ještě s tim investičním Legem, resp. jeho prodejem, dejme tomu na Aukru, Bazoši, sBazar, Marketplace atp. Jak snadno začne být člověk zajímavej pro FÚ, či jeho zaměstnanci jsou natolik vytíženi, že opravdu nemají čas na toho, kdo prodá "pár" krabic nebo kostiček, zejména, pokud to ani nejsou MISBy.

basgitara




davroman

Citace od: peki kdy 31.05.2022, 11:40:03
Nejlepší Lego současnosti? Ferrari SP3 Daytona s funkční převodovkou a pohyblivými písty motoru!

Ach jo, ta Technic auta mě lákají stále více a více.   :) 
Kéž by Daytonu vydali i v Creatoru Expert / ICONS.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Stimpi

Set to bude super, tesim se na nej, original Daytona taky, ale pan novinar je ale trochu "vybuch" :D

Anatyt

A pohyblivé piesty a funkčnú prevodovku nemali už aj tie predošlé modely?