Společný projekt 2022 - Ladovská vánoční krajina

Založil Igorus, 04.01.2022, 13:09:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

poMOCník

Citace od: Igorus kdy 07.11.2022, 23:00:41Téma kostel

Citace od: hobby kdy 04.11.2022, 23:11:08Hlavně nezapomeň, že oltář kostela musí být na východ ;D
Ake zvládáš ten urbanismus obstojně ;) 

Nevím proč to ve mě evokuje "a celej se votočit můžeš?". Prostě budou požadavky na instalaci...

Citace od: peki kdy 07.11.2022, 10:22:36Zatím opravdu jen prototyp.

Musím mrknout jestli existují v dané barvě oblouky nebo aspoň nějaké slope
(k zakulacení oken). Ještě si pohraji z výškou a si trochu snížím. Šlo mi o to vyzkoušet hlavně půdorys. Třetí volná 16x16 bude na hřbitov. 

Jako prototyp naprosto v pořádku... :) Bohužel jsem se díval a oblouky v této barvě nejsou. Pak je otázka jeslti udělat ty okraje oken třeba bílou barvou jak vlastně navrhuje Hobby. Ano, není to jako předloha, ale bylo by to pěkné právě díky tomu zakončení oken obloukem.

Nad čím pořád ale přemýšlím je ta velikost. Nějak mi ta šířka 16 studů nepasuje. Prostor je na něj v podstatě až 32 na hloubku. Ono i záleží jak by byl vysoký kopec.



Taky je možnost postavit jen polovinu toho kostela, riznout ho jakoby podélně, takže směrem k vesnici by byla vidět fasáda v pozadí na kopci, ale z druhé strany by bylo videt dovnitř, resp. tam by nikdo nekoukal. Pak stačí těch 16 studu v pohode.

milanv

Citace od: Igorus kdy 07.11.2022, 23:00:41Téma kostel
Bohužel jsem se díval a oblouky v této barvě nejsou. Pak je otázka jeslti udělat ty okraje oken třeba bílou barvou jak vlastně navrhuje Hobby. Ano, není to jako předloha, ale bylo by to pěkné právě díky tomu zakončení oken obloukem.
Citace od: peki kdy 07.11.2022, 12:32:21LEGO název barvy je Light Nougat.
Citace od: peki kdy 07.11.2022, 10:22:36Musím mrknout jestli existují v dané barvě oblouky nebo aspoň nějaké slope
(k zakulacení oken).
V Light Nougat nejsou sice oblouky, ale je kombinace

Brick Special 1 x 1 with Stud on 1 SideLight Nougat870876390364Bricklink
Slope 30° 1 x 1 x 2/3 (Cheese Slope)Light Nougat542006357792Bricklink

okno_kostela.png
Pán na Žlutém hradě

milanv

Jo, a taky existuje tahle kostka do oblouku, jestli by pomohla s apsidou:
Brick Round Corner 4 x 4 Macaroni Wide with 3 StudsLight Nougat480926369192Bricklink
Pán na Žlutém hradě

peki

#363
Citace od: poMOCník kdy 08.11.2022, 00:39:37Taky je možnost postavit jen polovinu toho kostela, riznout ho jakoby podélně, takže směrem k vesnici by byla vidět fasáda v pozadí na kopci, ale z druhé strany by bylo videt dovnitř, resp. tam by nikdo nekoukal. Pak stačí těch 16 studu v pohode.

Přátelé ja opravdu nechápu ty vaše megalomanské sklony. Kostel (verze 2.0) se vejde v pohodě celý (na hloubku 16 studů), i se hřbitovem a bude na kopci (zatím prototyp kopce). Je to prostý venkovský kostelík, žádná katedrála. Zatím jsem ve výšce kopce 12 bricků. Můžu jít i výše bude méně prostoru kolem kostela.

Oblouky nad okny asi vyřeším samolepkou. Už teď to z dálky není tolik vidět. Přemýšlel jsme o snotu, ale dal jsem přednost pevné stavební konstrukci odolávající zemětřesení (při transportu síle 6,52 Richterovi stupnice).


 

poMOCník

Citace od: peki kdy 08.11.2022, 09:30:59Přátelé ja opravdu nechápu ty vaše megalomanské sklony. Kostel (verze 2.0) se vejde v pohodě celý (na hloubku 16 studů), i se hřbitovem a bude na kopci (zatím prototyp kopce). Je to prostý venkovský kostelík, žádná katedrála. Zatím jsem ve výšce kopce 12 bricků. Můžu jít i výše bude méně prostoru kolem kostela.

Oblouky nad okny asi vyřeším samolepkou. Už teď to z dálky není tolik vidět. Přemýšlel jsme o snotu, ale dal jsem přednost pevné stavební konstrukci odolávající zemětřesení (při transportu síle 6,52 Richterovi stupnice).
 

Tohle my s Milanem neumíme, ale máš pravdu, že kostelík stačí malý a detaily tam vzadu stejně nebudou vidět. Takže dobře žes to vzal ty, já bych nad tím dumal měsíc a efekt by byl vlastně stejnej.

Stimpi

Citace od: peki kdy 08.11.2022, 09:30:59Oblouky nad okny asi vyřeším samolepkou. Už teď to z dálky není tolik vidět. Přemýšlel jsme o snotu, ale dal jsem přednost pevné stavební konstrukci odolávající zemětřesení (při transportu síle 6,52 Richterovi stupnice).


 

Myslím že samolepka není třeba, zvážil bych náhradu některých kostek těmi v barvě oblouků nad okny. Barvy to jsou podobné a kostelík nebude tak "sterilní", přidá mi to trochu textury - na malbách taky barva není 100% jednolitá.

milanv

Citace od: Stimpi kdy 08.11.2022, 15:16:46Myslím že samolepka není třeba, zvážil bych náhradu některých kostek těmi v barvě oblouků nad okny. Barvy to jsou podobné a kostelík nebude tak "sterilní", přidá mi to trochu textury - na malbách taky barva není 100% jednolitá.
Myslel jsem na to samé, je to takhle fakt pěkné.
Pán na Žlutém hradě

Igorus

Téma hospoda

Domluvili jsme se se Stimpim, že hospoda bude v druhé řadě (pro rejpaly v druhé a 1/3 řadě). Díky zvětšené podezdívce případně zvýšenému terénu bude výš, tedy bude krásně vidět dovnitř. Tím to beru za (zatím) uzavřené a můžeme přesunout pozornost jinam...

Téma kostel
Pokud by se hlasovalo, tak bych klidně udělal kolem oken šambrány v jiné barvě. Pokud bych si měl vybrat mezi a) hranatým oknem nebo b) oknem s bílou šambránou nebo c) oknem s tím cheese slope volím b).
A co se týká velikosti neříkáme udělat kostel velikosti poMOCníka či Matky ale klidně bych si ho dokázal přestavit větší. Ale prosím o názor Hobbyho jakožto stavebního dozoru.

peki

Citace od: Igorus kdy 08.11.2022, 21:35:57Téma kostel
Pokud by se hlasovalo, tak bych klidně udělal kolem oken šambrány v jiné barvě.
Ok nechám takto, ono to z větší vzdálenosti a podle světelných podmínek skoro splývá. Zase bych nešel do bílých abych to více zvýrazňoval. Na těch obrázcích je to jednobarevné respektive jak říká stimpi flekaté.

Citace od: Igorus kdy 08.11.2022, 21:35:57Velikost ...ale klidně bych si ho dokázal přestavit větší. Ale prosím o názor Hobbyho jakožto stavebního dozoru.
A Cimrman trpělivě vyřezával loutky větší a větší.  :)  Já mám taky bujnou představivost a kostek na 3 kostely. na baseplate 32 x32 pokud se má vejít to ostatní je to nejlepší řešení. Ono na těch fotkách tak nevypadá, ale já to mám celé v četně kopce, hřbitova atd. Čili ˇbuď se bavíme o sólo stavbě nebo o celé kompozici.. Ten 1 m je taky podle mne důležitý. Uvidíte jak to bude vypadat. Když se to neosvědčí tak se to může do další výstavy předělat. Minimálně by jsem to vzal do výlohy na bourání zimní výlohy pro otestování kompozice. 

Okna tedy nechám

hobby

Když už mám tu čest dělat ´stavební dozor´ ( :D ) zkušeným stavitelům, tak jenom obecně poznamenám: měřítko, jak my vláčkaři víme především z vlakových scenérií, není až tak zásadní, to by často vlaky a budovy z lega nemohly být vedle sebe.
Ke kostelu, který pořád považuji za prototyp: pekiho hlavní loď má teď 12 studů; může to zústat, ale klidně může být i 14 studů, apsida pak 10 studů. Pokud není římsa u lodě, tak ať není ani u apsidy a to platí i pro cibuli i pro štít. Nebo pak římy všude, na zalomení lze použít i slope 2x3, ale nevím, zda je i bílá 3x3 (valba). Kostelní věž bych dělal čtvercovou, právě kvůli cibuli. Pokud jde o oblouky a nemáme růžové, já osobně bych preferoval to přiznat, abycom nebyli podezříváni z barvosleposti >:D

peki

Citace od: hobby kdy 09.11.2022, 11:58:38.. Kostelní věž bych dělal čtvercovou, právě kvůli cibuli. ..

tomu jedinému rozumím :) Ano když jsem to večer stavěl tak se mi ten 1 stud ztratil, což jsem za chvilku u cibule zjistil (že je lepší mít čtverec :) )

Citace od: hobby kdy 09.11.2022, 11:58:38pekiho hlavní loď má teď 12 studů; může to zústat, ale klidně může být i 14 studů, apsida pak 10 studů.

Podle finálního provedení a jek se vejde ostatní. Pokud by to byl samostatný MOC tak to řeším, pokud je to součásti diorámatu (tak jak říkám jsou to drobností kterých si většina nevšimne a odborníka může dráždit). Pohledově to bude cca 1 až 1,5 m od návštěvníka vzdáleno. Převládat bude čelní pohled. Mělo by to stavebně zapadat do materiálů použitých ve vesnici. Například ty bílé slope když jsou přes celé dioráma tak působí opravdu pěkně, než když bude každá střecha jinou stavební technikou.

Citace od: hobby kdy 09.11.2022, 11:58:38Pokud není římsa u lodě, tak ať není ani u apsidy a to platí i pro cibuli i pro štít. Nebo pak římsy všude,
Co se myslí římsou? přesah střechy? Ten je opět prozatímní, vzhledem k půjčení mých bílých slope Linhimu.

Citace od: hobby kdy 09.11.2022, 11:58:38na zalomení lze použít i slope 2x3, ale nevím, zda je i bílá 3x3 (valba).

OK. Možností je více uvidím (poměr cena výkon). uvidím jak pořeším ten finální tvar. 

Citace od: hobby kdy 09.11.2022, 11:58:38Pokud jde o oblouky a nemáme růžové, já osobně bych preferoval to přiznat, abycom nebyli podezříváni z barvoslepost

Čili to nechám jak to je bez samolepky. Respektive co znamená přiznat nad rámec již prezentovaného obrázku?

hobby

#371
Velikost: jak jsem již předeslal, nevadí, může zůstat. Já sám mám kostelík v poměru k venkovským chalupám relativně malý.
Římsa: ano = přesah střechy
"Přiznat": v naší terminologii to je nechat věci jak jsou, nic nezakrývat=přiznat (materiál, strukturu, barvu, tvar atd), tedy demonstrovat, že to tak je schválně (z nějakého důvodu). V tomto případě jsem měl na mysli naopak ty oblouky zdůraznit jinou barvou, či jinak a necht to být. (ona ta jiná barva neí kontrastní, ale vidět je).

Igorus

#372
Pomalu se blíží deinstalace a ani se nenadějeme a už tu bude první letošní akce - Svět fantazie z kostek v Ostravě. A právě zde by se měl model prezentovat v kompletní podobě.

Takže modely, které jsou nyní na Černém Mostě půjdou ke mě do úschovy k dalším modelům, které byly dokončeny, ale nebyly vystaveny.

Ti, co modely buď nedodali nebo nedokončili tak prosím aby se začali pouštět znovu do práce. Výsledek opět prezentujte v v tématu k tomu určenému. Termín finalizace do konce března.

Přehled:
Annotation 2023-01-12 104132.jpg
 

Matthes_CS

Citace od: Igorus kdy 03.11.2022, 22:31:36Když mám kromě v plánu ještě v hlavě poznatky z instalace tak jeden z kroků bude úprava cest, aby to bylo pokud možno modulární. Tedy bavíme se o části vesnice. Prostě aby se to dalo upravit jak na menší či větší hloubku.

Nějaké nové zadání ohledně cest tedy je?

Jaroslav Procházka

Ahoj, mám tedy v tomto modelu pouze tří králové procesí (pouze figurky) v seznamu nejsem, mám nějak řešit?
Děkuji hezky den Jarda

Igorus

Citace od: Matthes_CS kdy 12.01.2023, 10:32:33
Citace od: Igorus kdy 03.11.2022, 22:31:36Když mám kromě v plánu ještě v hlavě poznatky z instalace tak jeden z kroků bude úprava cest, aby to bylo pokud možno modulární. Tedy bavíme se o části vesnice. Prostě aby se to dalo upravit jak na menší či větší hloubku.

Nějaké nové zadání ohledně cest tedy je?

Až budu u modulu tak si to nafotím "zezhora" a na základě toho bude zadání.

Citace od: Jaroslav Procházka kdy 12.01.2023, 10:35:29Ahoj, mám tedy v tomto modelu pouze tří králové procesí (pouze figurky) v seznamu nejsem, mám nějak řešit?
Děkuji hezky den Jarda
Už jsi ;)

Jaroslav Procházka


HD

Dejte vědět, až budete model potřebovat, zatím jej mám u sebe. Dokumentace pro rekonstrukci nahrána, modul pečlivě zabalen.
https://bricksafe.com/pages/horcikdesigns/scrapyard/2022-wv-ladastyle/final
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Matthes_CS

Citace od: Igorus kdy 12.01.2023, 10:43:55
Citace od: Matthes_CS kdy 12.01.2023, 10:32:33
Citace od: Igorus kdy 03.11.2022, 22:31:36Když mám kromě v plánu ještě v hlavě poznatky z instalace tak jeden z kroků bude úprava cest, aby to bylo pokud možno modulární. Tedy bavíme se o části vesnice. Prostě aby se to dalo upravit jak na menší či větší hloubku.

Nějaké nové zadání ohledně cest tedy je?

Až budu u modulu tak si to nafotím "zezhora" a na základě toho bude zadání.

Už?

peki

Ladovská vesnička jede do Ostravy. Odváží Igorus. Předběžně s ní počítám na léto do Lipna(ještě nejsem domluvený).