42063 – Technic – BMW R1200GS Adventure

Založil Stimpi, 17.12.2017, 19:03:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Stimpi

Je to rok, co spatřila světlo osvěta zatím poslední velká motorka v podání Lega. Přiznám se, že ji mám doma skoro od začátku a celou tu dobu přemýšlím, jestli má cenu psát recenzi na tento set, vlastně na sety obecně. Recenzí je po internetu jako máku, například ty Sarielovy jsou výborné, a opakovat se s informacemi o počtu dílů, zaplněnosti krabice atd. není podle mne až tak zajímavé, spíš nudné.

Nakonec jsem se rozhodl přece jen napsat několik řádků k tomuto setu. Pokusím se napsat něco, co v jiných recenzích není, a vzhledem k době kdy toto píšu třeba ještě někomu na poslední chvíli dám tip na dárek.

Na začátek přece jen trochu nudy...
Set je z roku 2016, má okolo 600 dílků a je to první licencovaný set s tématem motocyklu. Zároveň patří do série 40th Anniversary, tudíž obsahuje výroční kostku.
V krabici najdete i návod na B-model, u kterého jsem na první pohled nepochopil, o co jde. Zároveň pokud pořídíme ještě sety 42057 a 42061 můžeme postavit C-model – 40th Anniversary model – což je taková reinkarnace legendárního setu 8860. (https://www.lego.com/cs-cz/technic/40-years-anniversary).

Předloha
Zpět k samotnému setu. Myslím že volba předlohy byl výborný tah a to ze dvou důvodů.  Začnu  heslem  ,,Cestovní enduro". Jsou to motocykly, které jsou stále populárnější a ruku na srdce, když se s někým budete bavit o cestování na motorce, tak mnoha lidem se jako první vybaví právě tahle ,,vrtule". Cestovatelů, kteří projeli svět na různých verzích ,,GéeSa" je opravdu mnoho, Ewanem McGregorem a Charliem Bormanem počínaje, přes Igora Brezovara, a Pavlem Liškou a Janem Révaiem konče. Tyto stroje jsou opravdová legenda. 
Druhým důvodem, proč jde o dobrou volbu předlohy je technické řešení předlohy. Motocykly BMW šli vždy po technické stránce svojí cestou a jsou dodnes konstrukčně velmi odlišné od konkurence. To podle mého názoru předurčuje model k tomu, že nezapadne mezi ostatními modely ze série. Nicméně k technice ještě níže.

BMW, motocykly, technika
Prvním čistokrevným motocyklem BMW lze nazvat typ R32, který spatřil světlo světa v roce 1923, měl ležatý dvouválcový motor o objemu 494cm3, který poháněl zadní kolo pomocí kardanu. To jsou první dva společné znaky se současným GS – ležatý dvouválcový ,,boxer" motor a kardan.
Další milník, který se týká naší předlohy je rok 1980, kdy BMW zařadilo do produkce řadu GS (Gelände/Straße) čímž přivedli na svět novou kategorii motocyklů pro cestování na silnici i v terénu.
Posledním milníkem by mohl být rok 1993, kdy BMW nasadilo nové systémy podvozku. Telelever, což je kyvné zavěšení předního kola a Paralever, zavěšení zadního kola, které by mělo eliminovat efekt zvedání motocyklu při prudké akceleraci.
Všechny tyto poznávací znaky samozřejmě najdeme zpracované na modelu od Lega.

Model a všechno kolem
Je super že se designérům podařilo vystihnout všechny hlavní technické znaky motocyklu o nichž jsem psal v předchozím odstavci a vzhledově je myslím docela věrný předloze. Člověk samo nesmí očekávat takovou přesnost modelů jako v Creatoru nebo řadě expert. Na modelu je několik pěkných detailů – hlavy válců motoru, kufry – ale i poměrně dost detailů chybí. Ať už ovladače, jak na řídítkách, tak u stupaček, ,,blástry" na ruce, zrcátka atd. Právě v případě cestovního endura bych tu čekal kupu navěšených serepetiček, tak jak to majitelé těchto motocyklů praktikují, a co vlastně bylo i u GS 1200 Adventure v základní výbavě.  I přes absenci těchto detailů jedná se o set s největším počtem dílů, a otázkou je, jak by vypadala cena se všemi detaily. Oficiální cena setu je 1499Kč.
Jak je to u řady velkých motorek již tradicí, tovární integrace PF není, dovedl bych si ji představit ale u nějakého MOCu kde by byl model doplněn třeba o sidecar.

Na konec...
Co napsat závěrem. Je to set pro sběratele, fandy, co ocení nevšední stavbu a motorkáře. Méně ho ocení ti, co mají rádi modely hratelnější a nabyté funkcemi. Rozhodně jako dárek pod smrček potěší každého

otaznik

Díky za recenzi. Ty SW figové jsou snad dělaný na tu motorku (nebo motorka na ně). Dohromady to vypadá hodně dobře.

fanda

Jo, díky, byla to asi poslední kapka, abych to koupil 2 nejstarším vnukům (6,5 a 4,5). Jen nevím, zda staršímu motorku a mladšímu figa nebo obráceně. Ty pakouni si absolutně odmítají půjčovat své hračky, tak snad to prolomí tu bariéru :-(

Tomik

Díky za zajímavou recenzi doplněnou o informace o předloze modelu - je vidět, že jsi fanda motorek.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr