Kostky.org

Diskuse o stavebnicích => Recenze => Téma založeno: Stimpi kdy 17.12.2017, 19:03:37

Název: 42063 – Technic – BMW R1200GS Adventure
Přispěvatel: Stimpi kdy 17.12.2017, 19:03:37
Je to rok, co spatřila světlo osvěta zatím poslední velká motorka v podání Lega. Přiznám se, že ji mám doma skoro od začátku a celou tu dobu přemýšlím, jestli má cenu psát recenzi na tento set, vlastně na sety obecně. Recenzí je po internetu jako máku, například ty Sarielovy jsou výborné, a opakovat se s informacemi o počtu dílů, zaplněnosti krabice atd. není podle mne až tak zajímavé, spíš nudné.

Nakonec jsem se rozhodl přece jen napsat několik řádků k tomuto setu. Pokusím se napsat něco, co v jiných recenzích není, a vzhledem k době kdy toto píšu třeba ještě někomu na poslední chvíli dám tip na dárek.

Na začátek přece jen trochu nudy...
Set je z roku 2016, má okolo 600 dílků a je to první licencovaný set s tématem motocyklu. Zároveň patří do série 40th Anniversary, tudíž obsahuje výroční kostku.
V krabici najdete i návod na B-model, u kterého jsem na první pohled nepochopil, o co jde. Zároveň pokud pořídíme ještě sety 42057 a 42061 můžeme postavit C-model – 40th Anniversary model – což je taková reinkarnace legendárního setu 8860. (https://www.lego.com/cs-cz/technic/40-years-anniversary (https://www.lego.com/cs-cz/technic/40-years-anniversary)).

Předloha
Zpět k samotnému setu. Myslím že volba předlohy byl výborný tah a to ze dvou důvodů.  Začnu  heslem  ,,Cestovní enduro". Jsou to motocykly, které jsou stále populárnější a ruku na srdce, když se s někým budete bavit o cestování na motorce, tak mnoha lidem se jako první vybaví právě tahle ,,vrtule". Cestovatelů, kteří projeli svět na různých verzích ,,GéeSa" je opravdu mnoho, Ewanem McGregorem a Charliem Bormanem počínaje, přes Igora Brezovara, a Pavlem Liškou a Janem Révaiem konče. Tyto stroje jsou opravdová legenda. 
Druhým důvodem, proč jde o dobrou volbu předlohy je technické řešení předlohy. Motocykly BMW šli vždy po technické stránce svojí cestou a jsou dodnes konstrukčně velmi odlišné od konkurence. To podle mého názoru předurčuje model k tomu, že nezapadne mezi ostatními modely ze série. Nicméně k technice ještě níže.

BMW, motocykly, technika
Prvním čistokrevným motocyklem BMW lze nazvat typ R32, který spatřil světlo světa v roce 1923, měl ležatý dvouválcový motor o objemu 494cm3, který poháněl zadní kolo pomocí kardanu. To jsou první dva společné znaky se současným GS – ležatý dvouválcový ,,boxer" motor a kardan.
Další milník, který se týká naší předlohy je rok 1980, kdy BMW zařadilo do produkce řadu GS (Gelände/Straße) čímž přivedli na svět novou kategorii motocyklů pro cestování na silnici i v terénu.
Posledním milníkem by mohl být rok 1993, kdy BMW nasadilo nové systémy podvozku. Telelever, což je kyvné zavěšení předního kola a Paralever, zavěšení zadního kola, které by mělo eliminovat efekt zvedání motocyklu při prudké akceleraci.
Všechny tyto poznávací znaky samozřejmě najdeme zpracované na modelu od Lega.

Model a všechno kolem
Je super že se designérům podařilo vystihnout všechny hlavní technické znaky motocyklu o nichž jsem psal v předchozím odstavci a vzhledově je myslím docela věrný předloze. Člověk samo nesmí očekávat takovou přesnost modelů jako v Creatoru nebo řadě expert. Na modelu je několik pěkných detailů – hlavy válců motoru, kufry – ale i poměrně dost detailů chybí. Ať už ovladače, jak na řídítkách, tak u stupaček, ,,blástry" na ruce, zrcátka atd. Právě v případě cestovního endura bych tu čekal kupu navěšených serepetiček, tak jak to majitelé těchto motocyklů praktikují, a co vlastně bylo i u GS 1200 Adventure v základní výbavě.  I přes absenci těchto detailů jedná se o set s největším počtem dílů, a otázkou je, jak by vypadala cena se všemi detaily. Oficiální cena setu je 1499Kč.
Jak je to u řady velkých motorek již tradicí, tovární integrace PF není, dovedl bych si ji představit ale u nějakého MOCu kde by byl model doplněn třeba o sidecar.

Na konec...
Co napsat závěrem. Je to set pro sběratele, fandy, co ocení nevšední stavbu a motorkáře. Méně ho ocení ti, co mají rádi modely hratelnější a nabyté funkcemi. Rozhodně jako dárek pod smrček potěší každého
Název: Re:42063 – Technic – BMW R1200GS Adventure
Přispěvatel: otaznik kdy 17.12.2017, 21:13:41
Díky za recenzi. Ty SW figové jsou snad dělaný na tu motorku (nebo motorka na ně). Dohromady to vypadá hodně dobře.
Název: Re:42063 – Technic – BMW R1200GS Adventure
Přispěvatel: fanda kdy 17.12.2017, 23:21:41
Jo, díky, byla to asi poslední kapka, abych to koupil 2 nejstarším vnukům (6,5 a 4,5). Jen nevím, zda staršímu motorku a mladšímu figa nebo obráceně. Ty pakouni si absolutně odmítají půjčovat své hračky, tak snad to prolomí tu bariéru :-(
Název: Re:42063 – Technic – BMW R1200GS Adventure
Přispěvatel: Tomik kdy 18.12.2017, 07:48:57
Díky za zajímavou recenzi doplněnou o informace o předloze modelu - je vidět, že jsi fanda motorek.