Testování setů 42099 RC Exrémní teréňák 4x4 a 42100 Liebherr R9800 Excavator

Založil Stimpi, 14.10.2019, 22:40:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Stimpi

Pokud sledujete toto vlákno neunikli Vám dvě čerstvé a vyčerpávající recenze od Hawrana a HD na nové Technic sety 42099 a 42100 - nový teréňák a Bagr od Liebherru.

Mimo recenzí nyní tyto sety putují po výstavách, kde je možné si je prohlédnout a vyzkoušet na vlastní kůži.

Toto vlákno by mělo posloužit jako shromaždiště Vašich připomínek, poznatků, kritiky a chvalozpěvů z testování těchto modelů, které budeme nějakým způsobem zpracovávat na zpětnou vazbu pro TLG, které nám modely poskytlo.

Klidně jsem uložte odkaz i na případné video nebo fotografie z testování.

Díky!!!


Matthes_CS

Stavby obou setů mi přišli dobré, nejsem moc přes technic, takže jsem je ani moc nezkoumal, jen mě překvapilo, že ten teréňák jezdí docela pomalu.

Jsem rád, že i když nebyl k setům ovladač, tak se řízení na výstavě podařilo zařídit, ale když už je to jen přes tenmobil, tak si s tím mohli trocu více vyhrát, jezdil jsem s Liebherrem a ovládání toho ramena přes joystick mi přišlo divné. Páčky nahoře pro každý pás dobré, otáčení nástavby přes joystick by šlo. Ale rameno bylo takové zvláštní a neintuitivní, člověk si musí zkusit co to dělá, aby to poznal. Otevírání lžíce a zavírání už bylo přes tlačítko s obrázky, což bylo lepší. Později jsem si všiml, že je na displejii obázek ramene a ovládaná část se oranžově rozsvítí, ale mohla by tam být i šipka, na kterou stranu se  ta část pohybuje, nebo by secelý ten obrázek mohl měnit podleaktuální polohy, z motorů by mělo jít zjistit polohu ramene, když se to na začátku kalibruje, pokud jsou dělaný jako v boostu.

Jinak se mi oproti setu 42055 líbí Liebherr více, ale taky je větší cena a více motorků, vše jelo plynule, nezasekávalo se a může i nabírat náklad (fazole) ze země.

Stimpi

Poznámky z testování v Kroměříži:

- s modely celkem za oba dva dny odjeto s každým cca 5-6 hodin jak AFOLy, tak návštěvníky různého věku a pohlaví
- zprovoznění a aplikace pro oba modely bez problémů - během testování jsme nenarazili na žádný technický problém jak s modelem, tak s jednotkami

- spotřeba baterií myslím v pohodě - u 4x4 jsme na začátku dávali nové a jezdil stejně až do konce, v Liebherru byli originál baterie od Hawrana, měnili jsme jen v podvozku, mysleli jsme, že už jsou slabé a jede tudíž pomalu, nicméně i po výměně byl stejně "rychlý"
- v nových jednotkách oceňuji jednodušší výměnu baterií než ve starém PF AA BB :) (battery boxu na AA monočlánky)
- naopak spotřeba baterie mobilního telefonu, který sety ovládal byla docela velká

- postrádali jsme možnost ovládání pomocí HW ovladače, případně možnost namapovat HW ovladač (PS4, Xbox,...) přes oficiální aplikaci. Vzhledem k nedostatku času jsme netestovali neoficiální aplikace kde by mapování mělo fungovat.
- ovládání modelu pomocí aplikace na větších zařízeních je nešikovné, o pro menší děti takřka nemožné - hlavně u bagru
- super je ovládání lžíce bagru jedním prstem
- první spuštění aplikace s tutoriály, které se mi nepodařilo přeskočit je peklo...

- hratelnost 4x4 je až na ovládání dobrá, přejede  i překážky. Možná by stálo se zamyslet nad pomalým a rychlým módem (HW převodovka v modelu, omezovař rychlosti na motoru...). Jinak podle více lidí jde o povedený model.

- hratelnost u Liebherra je rozporuplná, pro některé děti je poměrně pomalý (některé děti si s ním poměrně vyhráli, některé po pár sekundách model přestal kvůli rychlosti bavit) ... přejezd a nabrání lžíce trvá dost dlouho. Vzhledem k váze je pojíždění po koberci s rozsypanými fazolemi, v kombinaci s dotykovým ovládáním, poměrně náročné. Hlavně pokud potřebuji někam přesně najet. Osobně nejsem fanda tohoto setu ... předloha mne neoslovila ... nicméně bagrování s ním byl pro mne docela relax a musím říci, že se mi líbilo.

- otázka ceny u Liebherra ... dokud ji mnoho lidí neznalo, tak se jim líbil ...

- osobně bych rád tyto sety nasadil full time do hracího koutku, aby se vidělo co vydrží, podmínkou je ovšem HW ovladač. Ze zkušeností vím, že například s xbox ovladačem nemají poměrně mladé děti (4 roky) problém dobře obsluhovat například nakladač Volvo 42030

Myslím, že ve zkratce vše .. pokud si na něco ještě vzpomenu, tak doplním

martindavid

O Liebheeru jsi napsal vše já s tebou v podstatě souhlasím i když jsem model zkoušel jen chvilku.
jinak mně osobně pomalost nevadí originál se  pohybuje ještě pomaleji.
dám sem krátké video sice kvalita spíš na nic ale aspon něco
https://www.youtube.com/watch?v=RSIyyqOKm7s

stricekfido

Pokud bude zájem, do Olomouce vezu Xbox ovladač a aplikaci, tak když bude čas můžeme to ozkoušet

HD

V teréňáku by měl být namontovaný upravený převod, proto je pomalejší, ale zvládne větší překážky.  ::)
(Omlouvám se, asi jsem jej zapomněl před předáním vrátit zpět  :(  )
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Stimpi


Vasyk

Vyzkoušené oba modely a s největší pravděpodobností si tereňák do budoucna pořídíme domů. Co se týče druhého modelu, alias kapitána Šneka, tak s ním byla taky zábava, pokud měl člověk dost času  ;). Tam už samozřejmě pro normální neTECHNIC lidi je překážkou, dle mého názoru cena.

milanv

Já se bohužel nedostal k vlastnoručnímu vyzkoušení nového bagru, jen jsem pokukoval, jak to řídí jiní. A hlavně ten model samotný. Musím říct, že je ohromující - na fotkách vůbec nevyzní, jak je doopravdy obrovský. Všechny okolo vystavené modely vedle něj vypadaly jak trpaslíci.

A to je (podle mého vzdáleného pozorování) také kámen úrazu: celý ten set je ukázkou rčení "Perfektní nepřítel dobrého.": ten model je svým způsobem dokonalý, má tolik hnaných funkcí, ovládaných bezdrátově... Jenže na to aby toho dosáhl už musí mít spoustu motorů, dva BB s elektronikou a přijímačem a konstrukci, která to všechno unese. Takže z hračky vznikl model. Obří, drahý, pomalý, trval dlouho vyvinout, a proto už nikdo neměl v LEGO továrně čas a sílu vyvinout i B model. Ostatně ani ovládací aplikace neumožňuje žádné vlastní (pře)stavby. Ideální kandidát na dar-nedar: ohromíš pod stromečkem dítě obří krabicí, ale za dva týdny už nebude mít s čím si hrát nebo co by ho na tom bavilo. A ty můžeš začít šetřit na další :)

EDIT aneb druhá část:
Oproti tomu ten teréňák mi přišel o dost zábavnější: už svým pojetím láká k různým přestavbám a vylepšením, i bez nich je to prima hračka do klučičí party: soutěže v jízdě, rally, různé překážky, hecování se... Bylo by zajímavé vyzkoušet, jak snadno jde oddělit karosérie od podvozku, jestli by bylo reálné  si postavit třeba několik barev a rychle je měnit, že Franta jezdí s Rudým bleskem, zatímco Kája s Drsným AllBlackem a všechny dohromady ničí Anička, když jim v poslední eRZetě nandala pět vteřin se svou Růžovou Mašličkou :D

Pozn.: mAšličkou. Tam je "A"! Franta se posledně nějak divně chichotal a tvářil se, že to nechápe, tak v následující eRZetě dostal novou "nadílku" vteřin osm!
Pán na Žlutém hradě

networ

Video z kostkovaní (Liebherra) ...

https://youtu.be/exz69UhnV7A
Učím se stavět ...

Matthes_CS

Citace od: networ kdy 15.10.2019, 20:36:59
Video z kostkovaní (Liebherra) ...

https://youtu.be/exz69UhnV7A

Já si říkám, proč stimpy mluví o joysticích a ovládá přitom pásy a až po chvíli mi došlo, že zvuk je posunutej :D

networ

Učím se stavět ...

networ

Učím se stavět ...

yoshimaka

Vzhledem k tomu, že mám momentálně oba modely "na hlídání" před výstavou doma, přidám ještě pohled mých dvou starších ratolestí: 8-letého klučiny a 10-leté holčiny:
* ovládání obou modelů zvládali oba dva na jedničku, HW ovladač jim vyloženě nechyběl.
* Oba se shodli na tom, že Liebherr je zajímavější, protože má víc funkcí
* To, že se s tím v tuto chvíli nedá nic jiného dalšího dělat, je vůbec netrápí - je to prostě a jednoduše další modýlek na dálkové ovládání - a je super, že je to přes telefon (i když musí čekat, až přijdu z práce a půjčím jim ho).
* S off-roadem se dá víc skotačit, i když "jenom" jezdí. Velké nadšení vzbudil objev, že se na displeji zobrazuje náklon vozidla (u Lieberru je sice také, ale tam to nějak nebylo tak moc patrné) a také to, že se velmi jednoduše ovládá jedním prstem (alternativní ovládání)
* S Liebherrem si vyhráli oba dva mnohem déle než s Off-roadem.

Pohled zasloužilého otce a Afola:
* Velmi povedené modely - přestože mám raději pracovní stroje (modří vědí), tak tentokráte o bod vítězí off-road - a to ještě spíš kvůli tomu, jak chlapácky se prezentuje (asi kola..)
* Liebherr je děsný žrout baterek - ale asi se to dá čekat, je to macek
* Zatím mně připadá, že když si odmyslím tu spoustu zajímavých dílů, tak je to jednorázová záležitost. Nejsem programátor, a z tohoto hlediska mi to přijde, jak zbytečně uzavřené pro jeden model a ... nic! Na druhou stranu, pokud se vytvoří nějaká otevřená aplikace pro jednoduché kalibrování vlastních funkcí, přijde mi to naopak jako velká výzva pro spoustu zajímavých modelů.
* Vzhledem k předchozímu příspěvku mně to přijde děsně drahé - zatím nejlepší investice do Technicu se ukázal set 42030 - Volvo LF 350 navzdory IR ovládání. Dokonce uvažuju, že pořídím S brick, abych si užil BT ovládání přes HW ovladač jako na výstavě :-)
Lust och fägring stor

Matthes_CS

Tak koukám na Brickset https://brickset.com/article/46423/controlling-the-liebherr-r-9800:
a ono tam něco takového jako jsem psal je, že se přepne na jinou ovládací obrazovku, kde se rameno ovládá lépe a zobrazuje se jeho aktuální poloha, ale jestli to dobře chápu, tak zase nejde se strojem jezdit.

Ještě by mohlo být pěkné naprogramovat třeba tlačítko, pojehož zmáčknutí rameno sjede dolů, nabere něco ze zeměa zase vyjede nahoru a druhé tlačítko na vysypání a nějak ty tlačítka dostat na obrazovku s ovládáním.

peter

Citace od: Matthes_CS kdy 22.10.2019, 20:54:35Ještě by mohlo být pěkné naprogramovat třeba tlačítko, pojehož zmáčknutí rameno sjede dolů, nabere něco ze zeměa zase vyjede nahoru a druhé tlačítko na vysypání a nějak ty tlačítka dostat na obrazovku s ovládáním.

Tohle by mělo jít, jelikož po stranách v hlavní obrazovce jsou 4 tlačítka (1,2,3,4), kterým je možné doprogramovat vlastní kroky/sled kroků.

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Foton

Též mám jsem z těch různých článků a rozhovorů nabyl dojmu, že jde naprogramovat vlastní posloupnost kroků a jednorázově ji spustit.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Stimpi

Jde to. Otestovano. Jen mi prislo ze to neresi vychozi polohu, to znamena, ze je to jen cista sekvence.

Foton

Tak je  potřeba začít tím, že se nastaví nadoraz do známé "výchozí polohy".
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.