V podstatě kolejiště stavím z modulů už několik let. Nejedná se však o velké moduly o nichž píše fandadolega, ale o moduly velikosti 48x48 studů, některé moduly jen 32x32studů, ale lze je kombinovat. Moduly spojuji jen spojením kolejí, což je dostačené. O jeden brick zvýšený peterův modul dokáži též navázat přechodovým modulem vystoupáním o 1 brick. Funkční návěstidla bych za hranice modulů jednoho majitele neřešil.
Podstatná je rozteč kolejí u více kolejového modulu. Zvolil jsem osovou vzdálenost 16 studů, což vyhovuje křížovým i klasickým výhybkám.
Modul 32x32: 4 study okraj, pak je 8 studů kolej, 8 studů mezera, 8 studů druhá kolej, 4 study okraj
Modul 48x48: 4 study okraj, pak je 8 studů kolej, 8 studů mezera, 8 studů druhá kolej. Případně je-li modul se třemi kolejemi (např. na nádraží) pak zas 8 studů mezera, 8 studů třetí kolej a 4 study okraj. Až bude čas, dám nějaké schematické obrázky
U jednokolejných tratí bych šel do schématu 4 study okraj, aby se to dalo kombinovat.
Ostatně na Kidstfest stavěl fandadolega už 4 moduly k mým. Tehdy byla sice jiná osová vzdálenost kvůli mostům, ale i to se fandovi podařilo vyřešit.
Pokud někdo máte nebo postavíte oblouky z rovných kolejí, nejsem proti.
S 8 stud vlaky nemám problém, jezdí mi tam 8 stud cisterny 10016.
Do vlastních stolů bych nešel.
Navrhoval bych začít tím, že pošlete půdorysná schémata co kdo máte za hotové či rozestavěné moduly a určitě se zúčastníte Olomouce. Případně, co ještě můžete postavit. Pak bych to skombinoval do návrhu velkého layoutu.
Je také nutno myslet na to, že podél kolejiště musí být zábrany pro diváky, což modeláři neřeší, protože co jsem osobně viděl, tak tam veřejnost nepouštějí, jen známé.
Já mám momentálně toto (monorailů, domků a silnic si nevšímejte), v první řadě jde o moduly s kolejemi: