Lepidlo?

Založil muzzo, 05.03.2005, 15:30:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

muzzo

Ahoj nevite jestli se da lego necim slepit? ???

zelva

Chemoprén by mal držať. Ak to chceš naozaj na pevno mal by si steny kociek ošmirglovať jemným brúsnym papierom,odmastniť, vysušiť a až potom zlepiť. Niektoré umelé hmoty sa dajú zlepiť aj nahriatím, respektíve roztavením určitej časti, spojením a držaním do vychladnutia, neoverené na legu...Prípadne  v baumaxe si kúp obojstranne lepiacu pásku.

Colonel32

nejhorsi jsou na boku praskli panacci..  na to pouzivam modelarske vterinove lepidlo RMC Pelikan huste - (pomalu zasycha, ale pezneji drzi), a dilky primacknu do zpetne pinzety (pinzeta, ktera je prirozene sevrena, a rozevre se, jen kdyz se zmackne - ma vetsi silu nez kolicky na pradlo, tem bych neveril, ze to udrzi

Maci

Už to tady jednou padlo, doporučovali mi na prasklou ručičku ( né mojí  ;D)  lepidlo Loctite Super Atack gel a tak jsem to zkusila a je fakt dobrý.

zelva

To posledné lepidlo je fakt dobré, kamoška si s tým prilepovala odstávajúce uši a držalo jej to aj dva dni..

Maci

Fakt, to je teda řízek! A nanaleptalo jí to kůži? Dva mí známí  chirurgové dávali k lepšímu příběh o pánovi, co zaměnil oční kapky s vteřinovým lepidlem, ale vždycky jsem byla přesvědčená o tom, že je to jen taková jejich básnická licence. Že by to na sebe někdo lil dobrovolně!!??
Na tomhle lepidlu je dobrý, že nesteče i když tou kostkou pohybuješ.

zelva

To je fakt,ved ani z toho ucha jej to nestieklo,Ked sa človek lepšie pozrel mala tam len takú priesvitnú blanku..

Jindroush

Vteřinová lepidla jsou kyanoakryláty. Jsou bez problémů biokompatibilní.

Viz (anglicky)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanoacrylate
http://www.straightdope.com/mailbag/msuperglue.html

V tom druhém článku je zmiňováno i použití akrylátů ve zdravotnictví. Rozhodně se ale jedná o podobné, ale dostatečně jiné sloučeniny, než v té Loctite tubě  ;) Já bych si tím uši nelepil...
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

betakaroten

Dílek z mého prvního Lega (sanitka 6523) nezůstal dlouho celý ... nevím, co to tenkrát bylo za lepidla, ale drží to už asi 16 let!!!

muzzo

Já mám rozbitou výhybku a skouším to slepit :( Ale zatím dost neůspěšně.

Micho

Pokiaľ máš zlomené to tiahlo, tak to vidím skoro bez šance. Je veľmi namáhané ťahom. To na takej malej ploche bežne predávané lepidlo nevydrží (myslím tie špeciálne na plast).

muzzo

Jo taky se mi to tak jevi :(

Bryan

myslím že nejlepší je na lego modelářské lepidlo Revell Contacta Professional lepím s ím a jsem nad míru spokojen

corelxt

jeste bych vyzkousel vulkanicke lepidlo universal, ale je dost tezko k sehnani.. pracuje na zcela jinym principu jak vterinovy, vydrzi vic a dokaze toho taky slepit vic... ale bohuzel s nim zadny zkusenosti nemam... jen jednu z Amperu, kde mi s tim typek na predvadecce zpravil boty ktery fakt dost dlouho drzely... teda dokud neruply jinde a neletely :)

Mates

Citace od: muzzo kdy 06.05.2005, 22:47:37
Já mám rozbitou výhybku a skouším to slepit :( Ale zatím dost neůspěšně.

Pokud se jedná o táhlo z 9V výhybky, tak vím, že u nových setů jsou táhla náhradní... ;)

EDIT: neůspěšně => neúspěšně ;D ;skouším => zkouším :D 

Micho

CitacePokud se jedná o táhlo z 9V výhybky, tak vím, že u nových setů jsou táhla náhradní...

Musíme si urobiť poriadok v pojmoch. Tiahlo som ja chápal ako ten posuvný systém, ktorý prenáša na výhybke 2861 alebo 2859 pohyb od prepínača 2866 - originál názov - Train Track 9V Point Lever. Na obrázku výhybky som tiahlo označil červeným kruhom - aspoň tu jeho viditeľnú časť, lebo zvyšok ide v mechanizme výhybky.

A tento žltý prepínač (2866 - Train Track 9V Point Lever) sa tam balí v počte 2 plus 1 extra (náhradný). ALe to je prepínač, nie tiahlo. Takže tiahlo tam nie je náhradné, podľa mňa. Keď sa mýlim, tak ma opravte.

Llevelyn

Mám pár prasklých tors panáků, prasklina na boku.. skoušela jsem to slepit, ale lepidlo tam nechalo stopy/ leptá/ tedy drží to, ale je to šeredný. Jak vyteče trocha lepidla ze spoje a otřu to a hup..šmouha... má někdo nějaký tip, jak to slepovat? A nebo specialní modelářský lepidlo stopy nenechává? Nechce se mi táhnout do spešl prodejny, vypláznout kilčo za lepidlo a zjistit, že to nechává stejný stopy jako to mý doma.... :P ???
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Jindroush

Vyhodit. V tom místě je napnelismus a to ti žádný normální lepidlo neudrží, leda natavit nebo rozleptat a to nechá stopy.

Poco

Citace od: Llevelyn kdy 01.04.2006, 16:26:25
Mám pár prasklých tors panáků, prasklina na boku.. skoušela jsem to slepit, ale lepidlo tam nechalo stopy/ leptá/ tedy drží to, ale je to šeredný. Jak vyteče trocha lepidla ze spoje a otřu to a hup..šmouha... má někdo nějaký tip, jak to slepovat? A nebo specialní modelářský lepidlo stopy nenechává? Nechce se mi táhnout do spešl prodejny, vypláznout kilčo za lepidlo a zjistit, že to nechává stejný stopy jako to mý doma.... :P ???
No to zavisi od toho, ako velmi si chces panaka poskodit. Bud si kupis modelarske lepidlo na plasty, a das ho tam minimum (nejde o mnozstvo!) z vnutornej strany torza, tak, aby nevytieklo, alebo ked uz ti vytecie, ihned ho zotriet s riedidlom. Ak ti zaschne, kupis najjemnejsi smirgel (je to asi 1200ka, ale nie som si isty, mozno v CR predavaju aj jemnejsi ;) ) a jemne to zosuchas. Toto ti tam ale necha "skriabance" tak ci tak... skus si to na nejakom starom minifigovi.

Raistlin M

Citace od: Jindroush kdy 01.04.2006, 16:36:41
Vyhodit. V tom místě je napnelismus a to ti žádný normální lepidlo neudrží, leda natavit nebo rozleptat a to nechá stopy.

Ten napnelismus je jasnej, ale vyhazovat se nám to nechce, bo potřebujeme slepit dva forestmany :) a ty vyhazovat nechci.  :(

Skusíme lepidlo a opatrnost.

Jindroush

Já jen že jsem to neúspěšně zkoušel několikrát, slepíš, drží jak helvítská víra, nasuneš nohy a *PINK*...  :-\

Mates

Citace od: Jindroush kdy 01.04.2006, 18:48:15
Já jen že jsem to neúspěšně zkoušel několikrát, slepíš, drží jak helvítská víra, nasuneš nohy a *PINK*...  :-\
V této souvislosti mě napadá, jaké lepidlo používá LT na lepení modelů v Kladně? Měl jsem možnost mít v ruce 2 dílky slepené a horko-těžko jsem je dostával od sebe. Nakonec přišla nařadu hrubá díla a ostrý nůž. Nicméně jsem neměl pocit, že by ten spoj něco nevydržel... ;)

Llevelyn

No myslím, že používají nějaký ksindl co leptá povrchy..drží, ale nesmí ti ukápnout jinam. ???
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Jindroush

Lepidla se v modelshopech používaj (nebo používaly) dvě:

MEK: Methyl Etyl Ketone - používá se ve směsi s rozpuštěným ABS, poměrně jedovaté, tak se od něj upustilo.

GBL: Gamma-butyrolactone - lepí hůř, ale je méně toxický (a dá se z něj udělat nějaká 'zábava'  ;))

Obě dvě by měly být volně nedostupné a nedoporučuje se s nima hrát bez aktivního odvětrání.

niessnet

Citace od: Llevelyn kdy 01.04.2006, 19:02:40
No myslím, že používají nějaký ksindl co leptá povrchy..drží, ale nesmí ti ukápnout jinam. ???
Třeba na ruku? Teda vlastně potom už jen na kost... ;D
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Poco

Ja osobne by som to vyhodil tiez a dokupil ten trup na BL. A ked nie tak trup napustte epoxidom a prilepte tam aj nohy, potom ziadny *PINK* nebude. ;D

Raistlin M

Citace od: Poco kdy 01.04.2006, 21:37:20
Ja osobne by som to vyhodil tiez a dokupil ten trup na BL. A ked nie tak trup napustte epoxidom a prilepte tam aj nohy, potom ziadny *PINK* nebude. ;D

Ehm....víš kolik na BL stojí Forestmani?
1) Nehodlám to tam za ty prachy kupovat
2) Čímkoliv natvrdo slepená figurka je eklhaft.

Hansel

Jestli vymyslíte něco, co funguje, ihned informujte. Většina figurek z mých dětských let je v katastrofálním stavu a nohy tam drží silou vůle. Nejsou nijak vzácní, ale mám k těm chlapíkům citový vztah ;)
Plánuji vyzkoušet výše zmíněného Pelikána. U přijímaček jsem s tím lepil plastovou fólii a docela drsně ji to rozleptalo (o polystyrenu nemluvě). Tak nevím, jestli se mám odvážit :-\
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Poco

Citace od: Raistlin M kdy 01.04.2006, 22:07:34
Ehm....víš kolik na BL stojí Forestmani?
1) Nehodlám to tam za ty prachy kupovat
2) Čímkoliv natvrdo slepená figurka je eklhaft.
Viem presne co stoja. :) Ak ten dolar - dolar aj pol je tak hrozny, tak beriem spat. To o natvrdo zlepenej figurke bol samozrejme joke (next time to tam napisem). Ja to len beriem tak, ze neviem ci sa oplati vobec namahat lepit figy na miestach, ktore su celkom problemove, ak sa za pomerne "normalny peniaz" daju kupit neznicene casti.

peter

Já to neřeším nijak. U mě je LEGO primárně ke hraní, takže s prasklinakmi se nějak nezatěžuju. Ostatně jsem si jist, že když bych si koupil figy nové, tak za chvíli mají prasklinky zas a celé to kolo s nákupem bych musel opakovat a to se mi sakra nevyplatí.

Co se týká těch jejich lepidel na modely. Tak mám doma pár slepených reklamních modelů Paradisy a ty dílky od sebe nerozdělím ani nožem. Naštěstí jsou z dob, kdy ještě neslepovali úplně všechno, takže modely jsou plně funkční, takže si lze s nimi hrát, jen nejdou rozebrat.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.