Do čeho investovat?

Založil ondys, 01.12.2014, 12:43:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

ondys

Ahoj a dobrý den.Mohu se na něco zeptat?Jde investovat do Lega peníze?Já třeba koukal na cenu 10179 a málem se mi zastavilo srdce.Tu stavebnici jsem prodával před léty za zlomek toho co za ní chtějí dnes.Dá se odhadnout do čeho dát prachy a neprodělat jako v bance? :-)

Kuba

Dle mého názoru velké Modulární domy, veké sety z filmových sérií a exkluzivní sety, pro zichr i s nějakým zajimavým minifigem/gy ;) Nikdy nerozbalit a počkat 4 až 10 let.   

Někdy si taky říkám, že bych do něčeho takového investoval, na skříní mám místa dost, ale z mým štěstím bych si vybral zrovna takový set, který by zase tolik na ceně nevyletěl :D Nebo by mi pak mohlo být líto prodat to co má velkou cenu a stejně bych si to už raději nechal pro pocit, že to mám a jiní né  ;D

ondys

No,já koupil 3x10242 a myslím,že tam cena neporoste.Budu rád,když to aspoň za 2 tisíce prodám :-)

William

Citace od: Jukuruku-Kuba kdy 01.12.2014, 13:05:58Nebo by mi pak mohlo být líto prodat to co má velkou cenu a stejně bych si to už raději nechal pro pocit, že to mám a jiní né  ;D
Já ty sety co mám velké a cenné, jako třeba 10210, beru jako sbírkové s tím, že v případě nutnosti(vážná nemoc atd) je prodám, i když s likviditou to asi velmi slavné nebude.

klubo

mě je třeba špatně z toho kam se dostala cena green groceru, to je trochu mimo, přes 20tis., myslím že by lego mělo vydat reedici  ;) jednou bych ho chtěl pořídit, ale rozhodně ne za takovou cenu (to je lepší koupit 5 jinejch aktuálních modulárů), nezbejvá než narazit na někoho kdo nebude vědět jakou má cenu. Zájímalo by mě o jakýho sběratele(?) se musí jednat když je ochoten to za těch cca 20tis. koupit...a jestli někdo takovej vůbec je, páč i 10tis mi příjde jako nesmysl

taky sem si letos koupil jeden vánoční set+bonusový set navíc a nechám si je v MISBu a třeba za 5 let to prodám a koupím za to víc jinýho lega  

ty moduláry rostou na ceně hned jak se přestanou prodávat, teď aktuálně např. radnice

Kuba

Citace od: ondys kdy 01.12.2014, 13:14:41
No,já koupil 3x10242 a myslím,že tam cena neporoste.Budu rád,když to aspoň za 2 tisíce prodám :-)

No tento set se ale ještě normálně prodává, nebo už né? Když už to máš 3x doma, a na peníze nespěcháš a máš místo, tak je schovej, zapomeň na ně a vzpomeň si za 3-4 roky :D
Dneska na tomhle nemáš šanci něco trhnout.

Ondrej

Troufám si tvrdit, že cena roste obecně i u starších setů, sice ne tak výrazně ale za dobu co sbírám tak bych řekl že minimálně jednou tolik narostla cena setů s krabicí v pěkném stavu z 80. až 90. let. Růst bude určitě u speciálních limitek jako Marina Sand Bays a dále extrémně vzrostla cena starších setů jako jsou Club Car na Metroliner a celkově vlaky jako Santa Fe s vagónama, Burlington a Emerald. Jako dlouhodobá investice v horizontu x let se dá brát jakýkoliv pěkný set, protože až skončí výroba tak to jde ve většině případů nahoru, u některých skokově. Potom se nedivím, když někomu chybí ve sbírce jeden set, že je ochoten připlatit, ale sety co se běžně prodávají od 10 a 20 tisíc rozhodně nebudou kupovány po desítkách, tohle je fakt pro Lego fajnšmekry :)

Archaon

#7
Souhlasim s modulary a pak bych jeste nezapominal na vlaky. Viz Santa fe, Maersk nebo Emerald, z tohoto duvodu uz jsem dostatecne zasoben Horizon Expressy :-) obecne je potreba se zamerit hlavne na poptavku, to znamena zeptat se - kdo ma penize na takhle drahe sety? Jedine sberatele nebo tatinkove, kteri vylozene neco chteji pro syna (napriklad Emerald - jedina parni lokomotiva pokud nepocitam Lone Ranger). Takze exkiluzivni veci a pak asi jeste velke sety Star Wars, hlavne UCSka z puvodni trilogie. Z ne-SW pak urcite tematicky City, ruzne Ninjago, Chimy atd. nikdo masivne dotovat nebude. Jsem skepticky i k Space a hradum, z ne-city setu je lukrativni snad jedine Imperial flagship.
Aby to melo cenu (lezi ti v tom Xlet penize a je potreba mit hodne mista na skladovani), tak ja si rikam ze chci do peti let alespon 50 % navic, jinak to nema vyznam. Ale to je proto ze moc nemusim resit finance a mam dostatek prostor na skladovani (vytapena garaz). Pokud bych nemel dost penez a mista na sklad tak bych chtel vetsi navratnost a zameril bych se fakt jenom na dve - tri veci. Hlavni je samozrejme hlidat si co konci. Z modularu napriklad ted aktualne radnice, jinak treba fire brigade uz pomalu roste... Ted jsem treba koupil celou zabalenou krabici minigigu Simpsnovi, vzhledem k tomu ze budou dalsi serie tak myslim ze tak za dva tri roky klidne prodam za dvojnasobek.

danyboy

#8
Citace od: Archaon kdy 01.12.2014, 15:22:44
Souhlasim s modulary a pak bych jeste nezapominal na vlaky. Viz Santa fe, Maersk nebo Emerald, z tohoto duvodu uz jsem dostatecne zasoben Horizon Expressy :-) obecne je potreba se zamerit hlavne na poptavku, to znamena zeptat se - kdo ma penize na takhle drahe sety? Jedine sberatele nebo tatinkove, kteri vylozene neco chteji pro syna (napriklad Emerald - jedina parni lokomotiva pokud nepocitam Lone Ranger). Takze exkiluzivni veci a pak asi jeste velke sety Star Wars, hlavne UCSka. Z ne-SW pak urcite tematicky City, ruzne Ninjago, Chimy atd. nikdo masivne dotovat nebude. Jsem skepticky i k Space a hradum, z ne-city setu je lukrativni snad jedine Imperial flagship.
Aby to melo cenu (lezi ti v tom Xlet penize a je potreba mit hodne mista na skladovani), tak ja si rikam ze chci do peti let alespon 50 % navic, jinak to nema vyznam. Ale to je proto ze moc nemusim resit finance a mam dostatek prostor na skladovani (vytapena garaz). Pokud bych nemel dost penez a mista na sklad tak bych chtel vetsi navratnost a zameril bych se fakt jenom na dve - tri veci. Hlavni je samozrejme hlidat si co konci. Z modularu napriklad ted aktualne radnice, jinak treba fire brigade uz pomalu roste... Ted jsem treba koupil celou zabalenou krabici minigigu Simpsnovi, vzhledem k tomu ze budou dalsi serie tak myslim ze tak za dva tri roky klidne prodam za dvojnasobek.

My už místem na uskladňování máme problém. Šatnu jsme naplnili MISBama. Máma nám to vystěhovala do garáže.  >:D

david.zeman

Ja jsem si koupil Taj Mahal, Prvni tri modulary, Karussel - nikoliv ale jako investici, ale protoze se mi ty sety libily a prodavat je nebudu.

"Narust ceny" je treba brat s rezervou. To ze to nekdo nekde nabizi za silenou cenu neznamena ze to nekdo koupi. Tomu se rika "pasti na blbce". Spekulanti proste vyrabeji horecku na internetu.

Nikdy jsem nekupoval nic za ty silene ceny - on to potom stejne nekdo proda za cenu normalni. Kdyz se cena vysroubuje do nesmyslne vyse, nabidka uz se pak nepotka s poptavkou.

RTG

Lego ako investicia moc vhodne nie je. Nikdy nevies ci nepride nejaka reedicia a spoliehat sa na to, ze nejaky "zberatel" bude chciet mat komplet zbierku je naivna. Ti co to robia, tak si sety kupuju v rovnakom case ako my bezni smrtelnici, takze ja v tom moc zmysel nevidim.
Isty cas som chcel Lego 7733. V dobe ked som mal on zaujem sa uz nepredavalo - tak som pozrel ceny na bazaroch apod. Nasiel som dokonca aj predajcu odtialto, ale potom som si to premyslel a vravim, ze 80 € za to nedam (a to bola este dobra cena). A o par mesiacov na to prisla "reedicia" v podobe 60020, takze cakat malo zmysel. A po vydani tohto setu zletela aj cena 7733.
Aktualny Pocet dielikov: 47080
                    minifigov:     304

Darth

#11
Už se to tady řešilo vícekrát:

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=41964.0
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=43296.0

Obecně ne - málokdy trefíš set, který půjde nahoru výrazně, někdy budeš rád, že se ho zbavíš za nákupku (především, když mezitím vyjde reedice, která je kvalitnější). Modulary snad, ale ne vždy - Grand Emporium se nejdřív prodávalo za 4000, pak se vyprodávalo za 3000 nějakou dobu a dalo se sehnat dokonce i levněji. Musíš počítat, že je třeba počkat, až se sety stáhnou z prodeje, pak ještě několik let a doufat, že mezitím nevyjde reedice, případně že si jiní kšeftaři nenakoupili do zásoby a nebude pár let trh přehlcený.

Jsou jiné investiční nástroje, které za stejnou dobu přinesou víc (ale také je třeba se jim věnovat a vyčíhat dobu, kdy nakupovat a kdy prodávat). Běžný účet to není, ani spořicí.

Ideálně to zkombinovat  ;D