21108 Ghostbusters

Založil Darth, 14.06.2014, 23:03:16

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Set číslo: 21108 Ghostbusters
Datum vydání: 1.6.2014 (exkluzivní pro lego shop
Cena:  1299 Kč (49,99 USD/49,99 EUR)
Počet dílků: 508
Série: Lego Ideas (původně Cuusoo)

Krabice:
Krabice má filmový design, podobně jako krabice Návratu do budoucnosti. Krabice je černá, žlutočerné okraje, na přední straně obrázek vozidla podbarvený zelenou mlhou. Na této krabici již logo Cuusoo nahradilo logo Lego Ideas.

Krabice se neotevírá bokem, není zde žádné vylamování, krabice má pěkné otevírání víka, zasunovací chlopně, přelepené jen dvěma samolepkami. Uvnitř se nachází několik nečíslovaných sáčků a poměrně silný návod, i když velikostně malý (cca 10x20cm). Vazba je pevná, ale bez desek. Část návodu popisuje film, historii, je zde několik obrázků z filmu. Každá stránka obsahuje jeden krok stavění, kroky jsou poměrně logické a nedochází k žádným zádrhelům. Co bych zkritizoval, tak při pouhém otevření návodu při stavění (nijak jsem jej nepřitlačoval, jen jsem jej měl otevřený) vypadl prostřední list (prostě se uvolnil z přilepení ke hřbetu).

Minifigové:
Set jsem kupoval primárně kvůli figům (podobně jako Návrat do budoucnosti). Každopádně hodnota setu mi přijde mnohem vyšší díky 4 minifigům a mnohem lepšímu vozidlu než u Návratu do budoucnosti.

Figové jsou velmi dobře zpracovaní, nohy jsou sice bez potisku, ovšem torzo už má oboustranný potisk a torza se liší – každé torzo má iniciály jednoho z Ghostbusterů, například Peter Venkman má na torzu P.V. Na zádech mají figové plné jméno, záda ale většinou budou zakryty protonovým packem. Výrazy obličejů také dobře zachycují jednotlivé herce, i když Peterovy vlasy by byly lepší ty z Cuusoo návrhu. Figové mají oboustranné obličeje, normální a vyděšený výraz. Jediné, čeho jsem u figů litoval, je absence Slimera (toho zeleného ducha, co rád oslizává) – mohli využít mold na Rotta the Hutta z Twilightu.

Pro každého figa je zde proton pack na záda, zářiče používají místo hadice bič. Ohýbáním se asi brzo ulomí, náhradní v setu není. Potěšil potištěný dílek na zadní část proton packu.

Darth

#1
Figové spolu s vybavením a na pěkném podstavci (je vidět, že set je primárně určen na vystavení a ne na hraní).

Darth

#2
Stavba:
První, co zaujme, je absence samolepek. Ano, všechny dílky jsou potištěné. Je zde 4x bílý dílek s logem Ghostbusters, dvakrát license plate Ecto-1 a čtyři dílky na zadní část proton packů. Set obsahuje velkou spoustu dílků, se kterými jsem se poprvé setkal až u loňských setů, jako jsou různé L profilové dílky se základnou 1x2, dílek používaný jako podstavec v CMF, ovšem zde v šedé barvě, hodně stříbrných dílků. Celé vozidlo působí velmi bytelným dojmem, jediná část, která mi přišla, že dlouho nevydrží, byla modrá hadice, která měla průměr stejný jako součástka, na kterou se nasazovala, takže nasazení hadici dost roztáhlo. Dovedu si představit, že nebude trvat dlouho a konce hadice prasknou. Navíc je v setu i oddělovač kostek.

Ale zpět ke stavbě – podvozek je bytelný, kola využívají technic osy. Zajímavý je stříbrný dílek zastupující puklici kol – s tím jsem se ještě nesetkal. V setu je také hodně dílků 1x1 round, ovšem s dutým studem (takže jdou navléct do nich tenké osy – jsou využívány jak u zbraní na chytání duchů, tak uvnitř vozidla pro přichycení bočních oken).

K průběhu stavby – kroky jsou poměrně logické a dobře popsány, nikam jsem nespěchal, hodně fotil a přitom mi stavba celého modelu nezabrala víc než hodinu. U setu za třináct stovek to není mnoho – ale hodně dělají právě figové a exkluzivita setu (a jistě i licence).

Hodně potěší i drobné vtípky – nejprve každou čtvrtou stranu (každou druhou dvoustranu), později ne tak často, se v rozích objevují obličeje jednotlivých postav a vedle nich je anglická hláška z filmu. Třeba Venkmenovo : Somebody blows their nose and you want to keep it? (Někdo se tu vysmrká a ty si to chceš schovat?).

Po dokončení stavby zůstalo poměrně dost drobných dílků, které hrozí ztracením nebo prasknutím, nebo jsou netypické (1x1 dílky, dílek na krk, který drží backpack, stříbrný cheese dílek, atd.).


Darth

#3
Pocity:
Vozidlo vypadá skvěle. O 100% lépe než DeLorean, za jen mírně vyšší cenu (a se čtyřmi figy). Pokud bych měl volit mezi Back to the Future a Ghostbusters setem, neváhám ani chvíli a sáhnu Ghotbusters (naštěstí nemusím volit a mám oba  ;D ).

Co se týká hodnoty setu – jednotliví figové se minimálně za 200 Kč budou prodávat na BL (figové z BttF se prodávají kus po 250 Kč), plus spousta potištěných a hodně netypických dílků znamená, že se vyplatí investovat do originálního setu (a ne se pokoušet jej sestavit svépomocí – sehnat některé dílky bude obtížné a drahé).

Osobně jsem se setem moc spokojen. Nedostatky jsou jen drobnosti (vypadlá stránka v jinak nádherném návodu, hadička, hadice u proton packů).

Mé hodnocení: 95%

Pro:
Exkluzivní set ze skvělého filmu
Hodně figů, unikátní torza, potisky figů i dílků
Pravděpodobně se žádný další set z Ghostbusters neobjeví, takže opakování figů nehrozí
V porovnání s Návratem do budoucnosti mnohem výhodnější cena
Skvěle vypadající model auta

Proti:
Dostupnost (nutno objednat z Lego shopu nebo připlatit u obchodníků – kteří set berou pravděpodobně také z Lego shopu)
Cena vs. počet dílků
Fakt, že 1.7. plošně zdraží většina Lego setů a s nimi pravděpodobně i tento set (doporučuji koupit raději před 1.7. – stačí vzít ještě nějakou drobnost za stovku a dosáhnete na poštovné zdarma a zatím i na baloon cart)

Darth

Přidám ještě pár obrázků - srovnání modelu Návrat do budoucnosti a Ghostbusters. Na první pohled je vidět propastný rozdíl mezi zpracováním DeLoreanu a vozidla Ghostbusterů, velikost.

Poslední fotka je umístění modelů ve filmovém pokoji - možná jak bude víc místa, vystavím je spolu s krabicemi, které vypadají perfektně, prozatím mi to tam nevleze, tak se musejí spokojit s místem v prosklené skříni spolu se soškami a sběratelskými baleními filmů.

Anatyt

Až tu je vidno, aká karikatúra je ten Delorean.

milanv

Já bych to řekl opačně: na tom je vidět, jak si mákli na Ghostbusters. Vždycky jsem byl velmi rezervovaný k filmovým setům, ale od první recenze na ECTO-1 jsem pochopil, jaká je tohle výjimka. Úroveň a styl zpracování má blíž k MOCům než k továrním setům, na potištěných a chromovaných dílcích nešetřili, krabice, návod - prostě fakt set, kde se rozhodli, že hlavní měřítko je kvalita, a doufají, že lidi to ocení a koupí to i za tu cenu. Za sebe říkám: povedlo se!
Pán na Žlutém hradě

peter

Vídám jen obrázky standardního rozložení modelu. Proto mám otázku, mohou se všichni figové vč. batohů naskládat do vozu?
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Futurion

#8
Díky za recenzi. Já se přidávám k těm, které tento set zaujal a rozhodli si jej pořídit  ;D Osobně z lego shopu, cenově to vychází stejně jako u obchodníků v ČR, ale člověk tam má bonus set od lego shopu a ještě volovinku za tu stovku, kterou si tam přidal kvůli poštovnému zdarma. V mém případě 60032 Arctic Snowmobile V29, Artic sety se mi fakt líbí.

DarkDrago

Citace od: peter kdy 16.06.2014, 07:51:06
Vídám jen obrázky standardního rozložení modelu. Proto mám otázku, mohou se všichni figové vč. batohů naskládat do vozu?

Určitě se tam nenaskládají tak, aby byli dva vedle sebe, protože šířka 4 study (vnitřního prostoru jim to neumožní), to jde krásně vidět na jedné z fotek, to bys jim musel amputovat ruce :D
A nebo je nějak naskládat za sebe a bágly hodit mezi ně, ale to by asi nevypadalo moc dobře ;D
Dračí páni s mocí ohně...

MÍLA

Některé změny na finálním modelu si spíš pohoršili, například ta past na duchy je ve finální verzi nahrazená obyčejnou kostkou, ta samolepka z návrhu se na to hodí víc.

Tady je zajímavý článek s videem a fotkami MODu od lego designera který MOC přestavěl na MOD tak jak vypadal na začátku filmu.

http://www.thebrickfan.com/lego-1959-cadillac-miller-meteor-by-marcos-bessa/


milanv

Citace od: peter kdy 16.06.2014, 07:51:06
Vídám jen obrázky standardního rozložení modelu. Proto mám otázku, mohou se všichni figové vč. batohů naskládat do vozu?

V recenzích jsem četl, že se tam vejdou 3 minifigové. Ano, je to divný počet. Čtvrtého bys musel nacpat do kufru naležato :) Fotku jsem nenašel, jen tenhle nekvalitní záběr z videa.
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

Tak ono to je set asi primárne určený na vystavenie a nie na hranie. O čom svedčí aj podstavec pod figmi.

Mr. Cube

milanv: Myslím, že tam nejsou chromy, ale metallic. Chromy byly v návrhu. I když asi to bylo myšleno obecně, jakožto "chromovaný vzhled".

Jinak díky Darthovi za parádní a podrobnou recenzi na tento skvělý set.

milanv

Mr. Cube: díky za upřesnění, myslel jsem to obecně, máš pravdu.

Přidávám odkaz na video - záznam rozhovoru mezi původním autorem ECTO-1 (Cuusoo) a TLC designérem. Nejen o tomto setu, ale i všeobecně o tom, co se musí ohlídat a případně změnit na modelu, který vypadá hotově, než jde na trh. Pro mě to bylo velmi zajímavé, chtěl jsem se na stejnou otázku zeptat grohla, kdyby byl na Lipně.

Mimo jiné tam TLC designér zmiňuje to, že se snažil vyrobit v interiéru místo pro všechny minifigy a že uspěl aspoň tak, že čtvrtý si lehne do kufru :)
Pán na Žlutém hradě

Darth

Ne, místa tam je akorát pro tři a bez báglů. Kdyby bylo auto širší, možná by se vlezli 2 a 2 vedle sebe, ale při 4 studech to možné není. Kdyby bylo auto delší, tak by se vlezly do nákladního prostoru čtyři bágly za sebe a kdyby bylo vyšší, tak by šly i kolmo postavit a udělat vysunování podobně jako ve filmu. Ovšem to by vyžadovalo cca dvojnásobné rozměry modelu.

WhiteFang má ve své recenzi pěkný obrázek posezu figů uvnitř auta, tak si tady odkaz vypůjčím:

Jamesek

Děkuji za recenzi, právě jsem objednal :) >:D

Archaon


TUKE

Ja objednávam už druhé.... lebo prvé bolo ako darček, ale po recenzií ho chcem aj ja  ;D Pekná recenzia, ďakujem  ;)

Archaon

Citace od: TUKE kdy 17.06.2014, 09:34:43
Ja objednávam už druhé.... lebo prvé bolo ako darček, ale po recenzií ho chcem aj ja  ;D Pekná recenzia, ďakujem  ;)
U mne asi taky u jednoho nezustane... Jedno do sbirky a druhe na horsi casy  :) myslim ze tenhle set je dobra investice...  ;)

DarkDrago

I já dnes obohatil sbírku o tenhle bezva kousek a kdyby byly finance tak bych neváhal a koupil i druhý. V porovnání s DeLoreanem je to 100 a 1 ;D (ten mi přišel ve stejném balíku).
Propracování je fakt super, jen mi tam fakt chybí nějaký ten duch, nebo cokoliv co by se dalo lapat :-\

P.S. všiml jsem si jedné chyby, ta modrá hadice má být zastrčena pod ty hejblátka a krámy na střeše. Já to do teď taky nevěděl, až teď jsem si procházel fotky
Dračí páni s mocí ohně...

SpCasPi000

Problém s návodom je globálny, žeby made in CHN?  >:D
Každopádne zo strany TLC ďalší fail, zvlášť pri výrobku za extra cenu.

http://brickset.com/article/11454/have-your-ghostbusters-instructions-fallen-apart

P4tr1cius

Tento set je naozaj pekný, o tom žádná. Ale zase z neho odpadávať, tiež nie je na mieste. A ešte kupovať xy setov ako fantastickú investíciu..., je, ako to napísať kultivovane (a trošku Česky) - Je to "mimo mísu". Myslím, že kvalitná investícia do LEGA skončila vydaním GREEN GROCERu. Ale to som už zašiel za golierový rámec všetkých kociek. Takže kupujte! 

DarkDrago

Citace od: SpCasPi000 kdy 17.06.2014, 23:34:00
Problém s návodom je globálny, žeby made in CHN?  >:D
Každopádne zo strany TLC ďalší fail, zvlášť pri výrobku za extra cenu.

http://brickset.com/article/11454/have-your-ghostbusters-instructions-fallen-apart

Nevím jestli je to výrobcem, nebo způsobem vazby (ale asi výrobcem, protože staré konzolové návody jsou dělány stejným způsobem a po skoro 20 letech jsou v docela dobrém stavu na stáří).
Doporučuji jednu věc, dohledat si návod na netu a stavit podle něj ;D Takto se dá předejít opotřebení návodu a vy postavíte to co chcete :D DeLorean jsem takto sestavil, ale ghostbusters jsem musel jed podle papírového protože se mi nechtělo hledat návod kdo ví kde...
Dračí páni s mocí ohně...

Mizu

Dakujem za peknu recenziu, rad som si ju precital.
tento set je pre mna jednoznacna volba, dva filmy o GB som videl za mladi a velmi sa mi pacili (asi ako kazdemu), takze mat lego GB set doma je jasna volba.

U mna OBJ z Legenio za cca 50eur plus 4eur posta do SR pri platbe vopred.

Ondrej

Super recenze, ještě si pořídím jednoho a nechám si ho v MISBu. Jinak set obsahuje zajímavé dílky a i stavba byla zajímavá na techniky. Jsem rád, že jsem sehnal jeden na aukru jedenkrát sestavený včetně krabice návodu a sáčků za 800 Kč.

Futurion

Ten černý lesklý návod je ale neštěstí. Doporučuji na to sahat jen v rukavicích nebo vůbec ;D

Mizu

Citace od: Futurion kdy 23.06.2014, 08:14:48
Ten černý lesklý návod je ale neštěstí. Doporučuji na to sahat jen v rukavicích nebo vůbec ;D

asi tak  ;D
nieco podobne ako otlacky zanechane na novych BLACK dielikoch :(

Mizu

este som zabudol... pre mna je vemi pekny detail tie bocne okna na aute  ;)

papluh

Tak navod sa mi rozpadol, aj keď som si dával extra pozor, neotváral ho úplne na plocho, atď.

Inak set je to veľmi pekný. Nelutujem kúpu 2 kusov :D