Napadá vás konstrukční řešení

Založil Foton, 13.10.2013, 16:39:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Foton

Ahoj,
   lámu si s jednou věcí už delší dobu hlavu, a pořád nemohu přijít na řešení.
Proto pokorně žádám Vás o radu či tip jak na to.
   Potřebuji na osu (axle) nasadit něco (neprotáčivě), co bude mít z každé strany (může jich být 4 nebo 6) jinou barvu. Ideální, kdyby ten "kvádřík/váleček" měl "průměr" 2- 3 study.
Blíže to snad vysvětlí obrázek. Ten round plate 2x2 je tam kvůli tomu aby bylo zřejmé, že se to nemá protáčet.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

milanv

Ahoj.

Zkusil bych Technic Brick 1x2 with Axle Hole spolu s Bracket 1 x 2 - 2 x 2 a Plate 1x2 na doplnění tvaru. Případně zkombinovat s druhým Technic Brick 1x2 with Axle Hole pod prvním, pootočený o 180° a doplněný Plate 1x2 tak, aby vykryl tu stranu, kde horní Technic Brick 1x2 with Axle Hole má spodní stranu.

V obou případech samozřejmě všechny 4 boky nakonec překryté Tile 2x2, jak máš na svém obrázku.

Nebude to zcela přesně čtvercové kvůli malé ale nenulové tloušťce boků kostky Bracket 1 x 2 - 2 x 2, ale líp to neumím. V tak miniaturním prostůrku chtít SNOT asi nejde bez kompromisů...
Pán na Žlutém hradě

peter

Ale ten Technic brick nemá tu díru uprostřed, takže toto řešení nelze.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

skmaand

Takže začni s Die 6 Sided Rubber Frame with Red Center with Studs (Board Games) , zhora a zdola brick alebo plate 2x2 máš tam krížovú dieru , no a axle použiješ podľa potreby . Môže byť ?

eNTy

Citace od: skmaand kdy 14.10.2013, 09:08:03
Takže začni s Die 6 Sided Rubber Frame with Red Center with Studs (Board Games) , zhora a zdola brick alebo plate 2x2 máš tam krížovú dieru , no a axle použiješ podľa potreby . Môže byť ?

Tohle by šlo, pokud to nemusí být super pevné. Dal bych nahoru i dolů round brick 2x2 jako interface na osu.

milanv

Citace od: peter kdy 14.10.2013, 08:05:39
Ale ten Technic brick nemá tu díru uprostřed, takže toto řešení nelze.

No když to je těžké - nenapsal jsi, co je pro tebe priorita.

Podle popisu a obrázku jsem myslel, že ti jde v prvé řadě o pevnost a nulové konstrukce mimo tu pomyslnou krychli. A přesnost krychle že je vedlejší. Proto jsem doporučil ten Technic brick. Po vhodném doplnění pomocí Plate 1x2 by to bylo relativně přesné.

Pokud je priorita že by to mělo být co nejpřesnější a nezasahovat do LEGO kostek, i za cenu snížení pevnosti, tak nacvakni kulatý brick 2x2 s Axle hole na dvě protější stěny hrací kostky z LEGO her. Už to tu taky navrhovali. Pak ale neprochází osa skrz narozdíl od tvého obrázku.

Pokud je priorita pevnost i přesnost, musíš zase oželet podmínku nezasahovat do LEGO kostek. Protáhl bys Axle tou hrací kostkou a na obou koncích bys to zajistil Round Plate 2x2 (with Axle Hole). Ale to už je celkem nehezká operace - ta kostka nejde "svléknout" nedestruktivně (vratně).

Prostě nelze mít všechny tři podmínky splněné najednou, aspoň co já vím, a podle toho, které dvě si vybereš, takové řešení použiješ.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Citace od: milanv kdy 14.10.2013, 10:02:33
No když to je těžké - nenapsal jsi, co je pro tebe priorita.

Tak ještě mě napadla jiná věc. Kdybys chtěl pevnost i souměrnost i nemodifikované kostky, ale nevadil by ti přesah přes krychli, tak by šlo použít větší plate. Nejmenší přesah podle mě docílíš s 60474.

Amatérský nástin v LDCADu (obrázek i zdrojový soubor) přikládám.

Zkoušel jsem to i v reálu, drží to parádně.
Pán na Žlutém hradě

Foton

Ahoj,
díky za nápady. Použít kostku z her mě vůbec nenapadlo.
Nicméně prioritou je pevnost, na té jedné ose (axle) těch čtverhranů bude víc.
Poslední řešení od milanv vypadá velmi dobře.

Jedna z původních myšlenek byla řešit to válečky, co budou po čtvrkách měnit barvu. Konstrukce podobná řešení od milanv.
Ale bohužel sehnat v dostatečném množství zelený  Round Corner 2 x 2 (http://www.bricklink.com/search.asp?itemID=446&colorID=6) je nereálné .

eNTy

Ještě lze použít například 24t ozubené kola a omotat je širokým pásem:

Na ten pás lze nacvaknout tiles 1x4, 1x6 apod. Výhodou je délka dle výběru a možnost mít více než 4 strany

milanv

Ještě mě cestou v tramvaji napadla jedna konstrukce, ale tu nemám ověřenou v praxi, protože nemám kostku 32072. Osa opět prochází bez přerušení, takže pevnost je OK. Je to otázka estetická: předchozí varianta má viditelnou kostrukci mimo kvádr, tady mimo kvádr nečouhá vůbec nic(!). Na druhou stranu tady jsou díry ve stěnách.
Symetrické je to taky.

Mimochodem překvapilo mě, že jsem nenašel Tile 2x3. Tady by se hodila.
Pán na Žlutém hradě

Měch

Do Knob Wheelu se nedají strčit piny, bohužel.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

milanv

Citace od: malý Měch kdy 15.10.2013, 18:08:33
Do Knob Wheelu se nedají strčit piny, bohužel.

Díky za upozornění, asi chyba v knihovně ldraw. Zobrazují se tam ty díry v jednotlivých ramenou větší, jak na pin. A přitom je pravda, že třeba na obrázku malého robota z 8113 (třetí podobrázek) to vypadá, že tam do děr v Knob Wheelu zastrkují Bar.

Ale brouzdání Technic díly přineslo jiné ovoce. Velmi jednoduchá konstrukce - podotýkám zase teoretická, kostku zatím ještě koupenou nemám.
Seznam dílů: 1 x Technic, Axle Connector Hub with 4 Bars a 4 x Plate, Round 1 x 1 with Open Stud. Konstrukce je jednoduchá, zcela symetrická včetně symetricky uložených Tile na jednotlivých stranách, a nečouhá z ní nic mimo objem čtyřhranu. A osa prochází skrz, takže pevnost není narušená. Jen samozřejmě pevnost uchycení těch stran není srovnatelná s tím bytelným řešením s Round Plate 4x4.
Pán na Žlutém hradě

Foton

Milane ty jseš ďábel. To poslední by mohlo (podle LDD) fungovat!

milanv

Citace od: Foton kdy 16.10.2013, 15:36:55
Milane ty jseš ďábel. To poslední by mohlo (podle LDD) fungovat!

Já v to pevně věřím :-) Nejsem takový profík jako někteří místní. To všechno jsou nápady, co vznikly jako "vedlejší produkt" mého učení se více SNOT, tak doufám, že to pomůže. Sám si tím taky tříbím, co lze a co je problém.

Pracuji na svých prvních vinětách a jde mi z toho hlava kolem. Tak jsem si moc rád "odskočil" k tvému tématu. Navíc některé kostky jsem měl v čerstvé paměti, jak se snažím vyrobit hnízdo pro dva čápy v minifig měřítku :-)
Pán na Žlutém hradě

Foton

Ještě mě napadlo řešení okoukané z nedávné stavby "Droid escape" (http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=9490-1).

milanv

Citace od: Foton kdy 17.10.2013, 13:31:17
Ještě mě napadlo řešení okoukané z nedávné stavby "Droid escape" (http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=9490-1).

Jo, to je zajímavý nápad, taky pěkně symetrický. Ale pro čtyři stěny mi už přijde moc veliký. Zato ta možnost osmi stěn vypadá fakt dobře (jindy, pro jinou příležitost).
Pán na Žlutém hradě

Foton

Papluh (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=42210.msg197486#msg197486) mě dnes přivedl ještě na jednu možnost pro 6ti stranné řešení.

milanv

Že ty stavíš model proherního automatu? ;)
Pán na Žlutém hradě

Foton

A to by taky šlo! Dobrý nápad. Takový jednoruký bandita s osmi barvami :-)

milanv

To už by nemusely být jen barvy, ale opravdu obrázky:

1 2 3 4 5.

A jako šestka by se ukázalo jedno z možných řešení: ř1 nebo ř2 :)  (Ale spíš by se to hodilo na tvoji osmipolohovou variantu, takže bys musel ještě najít nějaké další dva obrázky.)
Pán na Žlutém hradě