Jak se shánělo LEGO před rokem 1989

Založil Karel K, 07.02.2005, 18:29:39

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Karel K

Dnes jsem fanouškem a sběratelem LEGA. Nebylo tomu tak ale vždycky. Existují u mě dvě období. To druhé začalo někdy v roce 2001, kdy jsem se k Legu vrátil.
To první, o kterém chci teď psát začalo přibližně v roce 1983, to mně bylo pět let. Je jasné, že v té době jsem si Lego nekupoval sám, ale dostával jej od rodičů.
Dnes je možné Lego koupit poměrně běžně, pokud nehovoříme o výjimečných stavebnicích. Před rokem 1989 ale bylo nakupování Lega dobrodružnější.
Mé zkušenosti jsou ovlivněny tím, že jsem z Havířova. Nejlepší a nejjistější možností, jak se setkat s Legem bylo jet do Ostravy a navštívit TUZEX.
Vysvětlení pro mladší: TUZEX byla síť obchodů, kde bylo k dostání luxusní zboží, které nebylo v běžných obchodech. Dnes je rozdíl mezi běžným a luxusním zbožím významně smazán. Dnes pod pojmem luxusní vidíme hodinky značky Omega, dříve to byl televizor SONY. Ještě tu byla jedna zvláštnost, v TUZEXU se platilo tzv. Bony. Já si pamatuji směnný kurz 1bon = 5Kč. Tolik k popisu TUZEXU.
Když jste tedy přišli do TUZEXU, v oddělení hraček jste mohli vidět několik druhů stavebnic, což byla nádhera. V běžných obchodech Lego nebylo téměř vůbec. Pouze ojediněle se objevilo pár kousků. Pak to ale stálo za to, protože pocit, kdy jsem si nesl Lego domů, byl vskutku vítězný. V TUZEXU stavebnic bylo o něco víc. Měli tam dokonce velký Technic, bylo to tak 50 cm dlouhé auto, prostě paráda. Koupil jsem tam také Lego Fabuland. Fajn Tuzex byl také v Žilině, také tam jsem si Lego koupil.
Velmi zvláštní pro mě byl výlet do Prahy někdy v roce 1988. Nějak se ke mně tehdy dostala informace, že v Praze existuje speciální Lego obchod. Dovedete si představit, co to pro mě znamenalo. Byl jsem úplně u vytržení. A pak jsme najednou jeli do Prahy a já samozřejmě sveřepě trval na tom, že do toho obchodu zajít musíme. A my jsem ho skutečně našli. Pamatuji si, že před jeho otevřením čekalo venku asi padesát lidí. Když jsem se dostal na dohled polic s vystavenými Legy, naskytl se mi nádherný pohled na vystavené stavebnice. A pověsti nelhaly, samé Lego. Nevěděl jsem, co si mám koupit. Teď už ani nevím, co tam všechno měli. Nakonec jsem se rozhodl pro specialitu. Z katalogů jsem znal tzv. Lego cesty. Tak jsem říkal a říkám čtvercovým zeleným podložkám, na kterých je nakreslená cesta, např. stavebnice 4109. Tyto cesty nebylo možné téměř vůbec sehnat, proto jsem se rozhodl koupit si právě je. Ještě jsem k tomu přidal jednu stavebnici, ale už nevím, jaká to byla. S takovýmito vzácnými úlovky jsem se poté vracel domů.

Micho

Citace od: Karel K kdy 07.02.2005, 18:29:39
Ještě tu byla jedna zvláštnost, v TUZEXU se platilo tzv. Bony. Já si pamatuji směnný kurz 1bon = 5Kč.

Drobná oprava: 1 bon = 5 Kčs (5 korún šeskoslovenských), vtedy ešte patrili Čechy a Morava k Slovensku? Či naopak?  ;D ;D ;D

chadzi

no, nasi nemeli moc prachy, takze zdroj lega pro me byla cast rodiny v recku odkud ho posilali. Obcas neco dovezli rodice z dovolene tam... Potom zacali rodice jezdit na sluzebky odkud taky vozili. Z tuzexu mame jen 2 mensi stavebnice, sanitku (http://www.brickset.com/search.aspx?Set=6688-1)a michacku (http://www.brickset.com/search.aspx?Set=6682-1) - lego bylo v cr tenkrat jen pro vyvoleny  :-[

Jindroush

Já to měl vyřešený snadno, mě ho vozil Ježíšek a na něj nějaký socialistický plánovaný trhy a devizový přísliby neplatily  ;D ;D ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

babicka vzdycky chodila vystat frontu do toho legoobchodu, ale pry to bylo s nabidkou velmi spatne, clovek si to lego nemohl moc vybirat, musel brat ty stavebnice, ktere zrovna byly

Aki

Tak to já měl úplnou smůlu. Lego jsem sice znal, jelikož ho strýc vozil z Británie bratránkům, ale já měl smůlu. Ani ten ježíšek si na mě navzpoměl, nebo ho prostě pro mě nesehnal.  :'( Asi dvě postavičky jsem s někým kdysi vyměnil za nějaké angličáky, ale to bylo vše. Stavět z lega jsem mohl jen tak jednou za čtvrt roku, když jsem za nimi těch 100 kiláků přijeli na návštěvu. Trochu útěchou mi byla stavebnice Formo - jakási socialistická napodobenina lega (jenom kostky, okénka, dveře a stríšky). No a asi i pro tuto nenaplněnou touhu jsem v tom nyní až po uši.  ::)

Martina

Tak já na dovoz lega měla tetu :-) vozila nám ho mě a bráchovi z Německa. Nový sety, i použité, s kterými si náš rozmazlený německý bratranec už nechtěl hrát, ale nám to bylo jedno, stavěli jsme, stavěli a zase stavěli  :)

peter

Já si musel počkat na své první LEGO do roku 1987, kdy mi ho nadělil Ježíšek. Byl to velký BASIC 740. Pak už to šlo celkem dobře, protože během toho roku jsem dostal zbylé dva BASIC sety této řady, tj. 730 (k narozeninám)a 720 (k svátku).

Citace od: Police collector kdy 08.02.2005, 11:23:29
Jo a také basic,ten jsem ale neměl moc rád.

To já zase si na ty BASIC sady nemůžu stěžovat a naopak si je dodneška nemohu vynachválit. Byl a stále to je pro mě největší zdroj kostek. Škoda, že v dnešní době se takovéhle sady už nevidí, i když trošku by se to dalo srovnat s designer sety.

Co se týče bývalého DTM, tak z něj jsem si osobně už koupil jen doplňkový set 816. Jinak dá se říct, že z něj mám všechny mé starší stavebnice. Z "tůzu" nemám nic :-(

Ještě ale mám malý set 6509, který mi otec koupil na LEGO výstavě, která proběhla v paláci U Hybernů na Pražském Náměstí republiky, myslím, že roku 1991. Byl jste tam ještě někdo? :D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Colonel32

730 bylo jedno z mych prvnich, ne li to uplne prvni, a musim rict, ze to je opravdu uzasna sada

Karel K

Citace od: Police collector kdy 08.02.2005, 11:23:29
Jinak se Lego prodávalo v domě hrůzy jak tomu říkají modeláři,oficiální název zněl Dům techniky a mládeže a bylo to na národní třídě v Praze kde je dnes prodejna datartu.

Tak to je přesně ono. Skutečně to bylo na Národní třídě. To je ten obchod, kde jsem zakoupil "Lego cesty". Díky za připomenutí.

KLF

Nam vozila LEGO babka z Rakuska. Mala tam sestru a kazdy rok na jesen za nou chodila. Vzdy nam doniesla nejake mensie LEGO, ktore sme si vybrali. A dostali sme to az na Vianoce ! Potom otvorili v Bratislave taky maly LEGO obchodik, ale tam bol vzdy taky natresk, ze az. Ale ked clovek vystal radu, mohol si vybrat z toho co ostalo. ;) PRIOR a Tuzex tiez mavali LEGO. Tuzex celorocne a PRIOR obcas pred Vianocami.
Holt... aj tak to bola kludnejsia doba. ;P
Terminated.

Jindroush

Sice si v oddělení drogerie při pohledu na naprosto nerozhodnou manželku říkám, že jeden druh březovýho šampónu má něco do sebe... ale pak mě to přejde.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

chadzi

jj za komancu to bylo na xxx. Kvuli otcove narodnosti nas nikam nepousteli a kdyz uz tak jsme museli stat 4 hodiny na hranicich kde nas sacovali.
Svi*e!

franta

Veletrh spotřebního zboží v Brně byl každoročně za bolševika pro mne možností navštívit stánek Lega a sehnat v tý tlačenici katalog a taky si popovídat se zástupci firmy. Některé jejich informace byly až neuvěřitelný, jako třeba tolerance 5 tisícin milimetru při výrobě kostek nebo 500 lidí ve vývoji či projekci. Pamatuju, jak jsem strašně slinil nad 744, tu mi později mamka dovezla z Německa, snad za to, že jsem přestal kouřit. Začátkem 80tých let se pak neskutečně vyjímečně objevily stavebnice v hračkárně, v Letovicích jsem tehdá sehnal 722.

chadzi

jojo veletrh si pamatuju, byla tam vzdycky maso bitka o katalog, asi 50 lidi stalo pred tema malyma dverma a oni to jen hodili do placu aby neprisli k ujme  :) jen by me zajimalo co si mysleli, protoze ti lidi / deti byli jak drava zver  ;D

otaznik

Joo, TUZEX.
Já bydlel asi 2 minuty cesty od něj, v Praze na Pankráci (kousek od vězení :-). Když jsem chodil na základku, často jsem se do Tuzexu chodil dívat na LEGO. Ale oni tam pak začali děti pouštět, jen když měli bony :-) Máma mi tedy dala asi 10 bonů a s těma jsem vždycky chodil jako s propustkou, nic jsem si nekoupil a další den jsem tam šel zase. Z tohohle TUZEXu jsem měl hodně LEGA, to byly naprosto úžasný pocity, když jsem dostal něco novýho.

Taky si pamatuju, že jsme šli jednou 1.6. kolem Pragoimpa (za komančů velká luxusnější prodejna hraček na Václaváku) a oni tam měli 6386 - Policejní stanici.  Máma mi to chtěla koupit, ale byla přejímka zboží, takže řekli, ať přijdeme za hodinu. Přišli jsme a prodavačku suše oznámila, že to LEGO už nemají. Tím samozřejmě spustila můj šílený brekot, máma si nechala zavolat vedoucí, tu vyhulákala a tak se ještě jedna Policejní stanice našla, dokonce v igelitce LEGO, což bylo naprosto super.

Krásné dětství...

chadzi


ejancar

Toto téma se mě týká, protože největší euforie jsem prožíval ohledně Lega v mém raném dětství. I když tu dlouho nikdo nepřispíval, přidám trošku vínka do džbánku.
Moc možností nebylo, z ciziny mi nikdo Lego nevozil, v hračkářství nebylo a Tuzex jsme v našem malém městě ve Slezsku neměli. Nejbližší byl v Opavě a v Ostravě a když už jednou za čas rodina namířila do Tuzexu, tak sháněli elektroniku a podobné věci, kdepak bony za hračky.
Největší mojí výhrou byly Basic sety 530 + 733, které jsem dostal v 5 a 8 letech a pak až do revoluce jen pár malých krabiček. Ty Basic sety rodičové vychytali naprostou náhodou v Prioru (pro neznalé - socialistický obchodní dům v každém větším městě v té době) a od léta až do vánoc mi tvrdili, že Lego není k dostání ať s ním u stromečku nepočítám  :-[ Samozřejmě jsem jim věřil, protože mé okolí na tom bylo stejně mimo pár jedinců, kteří měli rodiče zaměstnané v obchodech a nebo jejich tátové jezdili do zahraničí na montáže. Dodnes považuji vánoce 1987 za ty nejkrásnější v životě, když jsem zatřepal tou velkou krabicí http://brickset.com/sets/733-1/Universal-Building-Set-7 a i přes vánoční papír jsem poznal, že to bude Lego a jako bonus jsem dostal ještě digitální hru Vajíčka vyráběnou v rusku, ale byl to tehdy hit. Musel jsem si vystačit s tím, co jsem měl a na tu bídu se mi dařilo alespoň dobře shánět přes kamarádkšefty různé panáčky z Lega. Katalogy Lega byly jako moje dětská bible a vždy jsem hodiny slintal nad těmi sety a výtvory a přibližoval si lupou jak to je asi poskládané a jaké speciální kostky k tomu jsou potřeba. Už tehdy jsem jako dítě byl smutný z našeho politického zřízení a tiše záviděl dětem na západě, jaké mají možnosti. To, že by tu jednou byly plné regály krabic Lega, existoval BL a jiné cesty na internetu, by mi znělo jako sciene fiction, ale ten kdo to nezažil před plyšákem, těžko pochopí  :D
Lego = každý den nový model/hračka!

Hacislav

#18
Moje jediné Lego z dětství bylo 555

Přivezl mi ho táta, když se za náma přijel zase jednou podívat. Hrozně moc jsem si s tím setem vyhrál. Bohužel mi z něj nezůstala ani kostička. Do dnešního dne asi v sobě nesu velký oustrk, že jsem měl k dispozici jen 2minifigi.
a a jen 2ks podvozku
Možná proto jsem tak snadno podlehl sbírání sběratelských řad minifigů  a stavbě armády s lego minifigů.
A taky jen velmi těžko odolávám koupi nějakých dalších lego kol ikdyž už jim mam celkem dost.

Na žádné další lego už pak nedošlo, protože máma neměla peněz na zbit a navíc nebylo moc kde koupit, do Prahy se jezdilo jen vyjímečně a  v okresním městě byla jen prodejna Eso, kam jsme chodili, když jsem si chtěli dopřát něco "lepšího".
Tam jsem si zamiloval ledovou čokoládu. Ale jestli si pamatuji správně, tak v Esu měli jen "lepší" potraviny.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

ejancar

Taky zajímavý příběh a potěšilo mě, že jsme měli podobný ne-li stejný set, ono mě vlastně dostalo, že sety 530+537+555 jsou sobě dosti podobné a nedal bych ruku do ohně, který jsem vlastně přesně měl, protože všechny návody, co jsem si sjížděl na toysperiod.com jsou mi známé a podezřelé ;D
S těmi panáčky to moc přesně znám, strašně rád jsem si hrál různé příběhy a měl jsem dlouhé roky jen 3 panáčky a z toho jeden neměl tu žlutou ruku, takže jem ze zvonkáče (drátku) ustříhl kousek, ohnul a dal to místo té žluté ruky, pak to měl jak ten zlý zabiják ve filmu Drak přichází(hrál tam Bruce Lee) až tak po 5 letech se mi dařilo různě vykšeftovat spoustu panáčků, ale zvláštností bylo "že jsem si už pak s větším množstvím panáčků tak nevyhrál" jako s těmi třemi.
Dnes prožívám podobný problém s 9V motorky, ale ty jdou sehnat stále díky internetu.
p.s. Eso prodejnu jsme tedy měli taky, vzpomínám si na ten nanuk v oplatku snad pod názvem Pjerot nebo tak nějak a poprvé mi rodičové říkali, že na konci bude nějaké překvapení, k mému zklamání místo kostičky lega tam byl kousek čokoládky  ;D
Lego = každý den nový model/hračka!

Aichel

Bude to možná trochu offtopic vzhledem k tomu, že se bavíme o shánění lega PŘED rokem 1989, ale pamatujete si někdo otevření Lego shopu v Praze u Náměstí republiky (v blízkosti Prašné brány) po revoluci?

Pamatuji si, jak mi jednou rodiče řekli, že o víkendu pojedeme do Prahy (bydleli jsme u Chomutova), podívat se na otevření Lego obchodu a že mi koupí nějakou stavebnici k narozeninám. Když jsme přijeli do Prahy a vystoupili z metra, byla tam naprosto šílená fronta téměř přes celé dnešní Náměstí republiky. Rodiče mi řekli, že mám smůlu a že radši půjdeme do ZOO. Jako každé malé dítě jsem samozřejmě začal řvát a vztekat se  ;D Tak se táta obětoval a šel si stoupnout do fronty. My s mamkou jeli do ZOO. V té frontě táta stál na dešti skoro 4 hodiny  ;D Výsledek byl, že jsem dostal sety 6018 Battle dragon, Basic set 535 a pod stromečkem se pak ještě objevil 6274 Caribbean Clipper.

ejancar

to Aichel- tak já ten obchod nezažil, ale vím, že v té době kolem sametové revoluce jednou jel táta se strejdou do Prahy a všimli si u té legospeciálky šíleně dlouhé fronty, takže si řekli, že udělají mě a sestřence radost. Nějaké paní v přední části fronty dali 100 korun (za to se dala pořídit tehdy taška plná jídla) a za pár minut byly u kasy, kde bylo k dispozici jen takový polybag - http://brickset.com/sets/1605-1/Basic-Set-3, nebyla to žádná bomba, ale každá kostka se počítá a kor v té době a dodnes si vážím, že táta se strejdou chtěli mě a sestřence udělat radost a obětovali se :D
Lego = každý den nový model/hračka!

večerník

Poprvé jsem se s Legem setkal někdy v roce 1979. U nás v Hloubětíně bylo v obchodním domě lépe zásobené hračkářství (kde o vánocích měli autíčka Matchbox či plastikové modely Revell) Tenkrát se tam objevily Basic sety 10-50. Dostal jsem číslo 40. Pamatuji si, že to nebyly žádné vánoce či narozeniny, ale naši asi uznali, že příležitost se musí chytit za pačesy a brát, když je. Moc jsem si s tím setem vyhrál. Později jsem dostal ještě malou vesmírnou sadu 6844. To už nebyla taková bomba. Měl jsem i stavebnice miniaut PEBE, a nejraději jsem měl vůz s raketou, protože byl vojenský.
Velice mě překvapilo, že jsem nedávno přišel na návštěvu do jedné VELICE bohaté rodiny, a klouček si tam hrál právě s touto východoněmeckou záležitostí. A byla jeho velice oblíbená hračka, i když měl spoustu normálního Lega.
Tenkrát těch Basic setů bylo asi v obchodech víc, protože jsem se u známých setkal vlastně se všemi, včetně Advanced setů 910-912.
Ty já osobně považuji za geniální, jak byly na pomezí mezi základním Legem a Technic. Zaměřené technicky, ale přitom pořád hodně univerzálně, s jednoduchou motorizací. A menší množství barev umožňovalo stavět modely svým způsobem velice elegantní.

supermachina

Moje prve lego bolo tiez 555 s ktoreho sa dalo toho veeelmi vela postavit a chodil som ku kamaratovi ktory mal set 722 a ked mama videla, ze ma to chytilo tak mi dalsie vianoce kupila hrad 6073...a to uz bola NADHERA. Pred dvoma rokmi som ho predal  krabicou dost pod cenu nakolko som nevedel za kolko idu tie hrady.
Dalsie vianoce uz prislo prve technic lego 8842 a to ma tak chytilo, ze som uz pri technic zostal az do dnes. A to si viete predstavit ako som slintal ked som si pozeral katalog prilozeny v krabici a snival som o sete 8860....