10217 Diagon Alley

Založil chenny97, 21.12.2011, 20:19:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

chenny97

Ahojte. Som pomerne novou registrovanou členkou tohoto fóra. Touto recenziou chcem predstaviť LEGO set 10217 Diagon Alley. Som veľký fanúšik Harryho Pottera. Ide o moju prvú recenziu.

Všeobecná charakteristika
Rok vydania: 2011
Počet dielov: 1 977 + 41 extra
Počet minifigov: 12 (Harry Potter, Hermiona, Ron Weaslay, Fred a George Weasley, Hagrid, pán Ollivander, Lucius Malfoy, Goblin 2x, Fenrir Greyback, Skeleton)
Nadobúdacia cena: 129 euro (akciová cena na pixmania.sk + ďalšia 15% zľava)


Obsah balenia
Krabica sa otvára z boku, bola zaplnená asi na 70 %.
Samolepky boli podložené kartónom a v samostatnom sáčku. Návod je rozdelený do 3 zošitov každá budova zvlášť.
Sáčky boli očíslované číslami 1 až 3 čo zjednodušovalo stavbu. Samotná stavba je rozdelená do 3 častí, na každú časť sa použijú dieliky zo sáčkov s rovnakým číslom.

Samolepky si rada lepím, aj keď doma sa nestretávam s pochopením. Keďže môj manžel je prevažne staviteľ, rád mi rozoberá sety.

Stavba
Pri každej budove boli minifigovia.
Zo sáčkov č. 1 sa stavia obchod pána Ollivandera. Tu sú minifigovia pán Ollivander, Hermiona a Ron. Obchodík je celkom slušne zariadený, nedá sa ale zatvárať a nad a pod oknami výkladu sú medzery, ktoré mohli vyplniť. Doba stavania 2 hodiny. Tu sme upravili lampy, zdali sa nám príliš nízke. Každú lampu sme zvýšili o 6 Plate, Round 1 x 1 Straight Side. Použili sme na to čierne a pearl gold diely ktoré zvyšovali z tohoto setu, ale na druhú lampu sme použili tieto diely aj z iných setov.

Zo sáčkov č. 2 sa stavia budova Borgin a Burkes. Je tam Lucius Malfoy, Fenrir Greyback, Skeleton a dvojčatá Weaslayovci. Ani táto budova sa nedá zatvárať, ale má fosforeckujúce trans tile 1x2. Ďalej obsahuje skrinku cez ktorú sa dá dostať do Hogwart hradu. Na druhej strane miestnosti je otočný krb, otáča sa prostredníctvom komína.
Pri tejto stavbe sú tiež menšie nedostatky pri oknách kopule. Doba stavania 1,5 hodiny.

Zo sáčkov č. 3 sa stavia Gringot banka. Tu je Harry Potter, Hagrid a 2x Goblin. Táto budova sa mi páči najviac, je najväčšia, dá sa zatvoriť, je v nej trezor a písací stolík. Zaujímavé sú tu stĺpy a prepracované vonkajšie steny banky. Doba stavania 2 hodiny.

Celkový čas za ktorý sme to všetko poskladali bol niečo cez 3,5 hodiny aj s otváraním sáčkov a triedením dielikov. Stavanie si vychutnávam a nikdy sa neponáhľam. Jednu budovu - Olivanderov obchod staval môj manžel a ja som vtedy stavala Gringot banku.

Samolepky mám nalepené skoro všade.

Hratelnosť
Hratelnosť je podľa mňa veľmi dobrá hlavne pre deti ktoré majú radi Harryho Pottera, u mňa je to skôr o zberateľskom kuse.


Klady
+ doplnenie príbehu o Potterovi
+ 3 najznámejšie budovy zo Šikmej uličky ktoré sa často vyskytujú v príbehu
+ svietiace trans tile
+ obsahuje 12 minifigov ktoré predstavujú najhlavnejšie postavy
+ hratelnosť
+ zariadený interiér
+ očíslované sáčky
+ nadobúdacia cena (bežná cena je cca 150 eur)

Zápory
- nedostatky pri oknách výkladu a kupoly
- Gringot banka mohla byť o niečo väčšia a viac zariadená

Záver
Set 10217 Diagon Alley je veľmi vydarený set. Je to príjemné doplnenie zbierky HP.

Celkové hodnotenie: 95 %
Pretože som nejaké veľké nedostatky nenašla.

Icewalker

Povedená recenze, děkuji za počtení (a fotky)!

Ač Lego HP nikterak zvlášť neholduji, tato sada přímo vybízí k úpravě budov a zakomponování do městské scenérie - nějaká historická část :)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Anatyt

Súhlasím s Icewalkerom. Keby sa tie stĺpy na Gringots banke vyrovnali, tak to je krásna rohová budova do mesta. ;) Taký menší modular house. ;)

kamil

Citace od: Icewalker kdy 25.12.2011, 08:11:30
... tato sada přímo vybízí k úpravě budov a zakomponování do městské scenérie - nějaká historická část :)

To máš pravdu.
Sklenená kupola na čiernej budove mi pripomína skleník na streche budovy - často ich vídať v amerických filmoch (hlavne romantických). Môže sa tým niekto inšpirovať pri stavbe vlastnej budovy.

Pri prehrabávaní sa v dielikoch ma prekvapil veľký počet okien, čo som si pri prezeraní obrázkov tohoto setu ani neuvedomil.
24 krát Black Window 1 x 2 x 2 Flat Front
11 krát Dark Green Window 1 x 2 x 2 Flat Front
14 krát Dark Green Window 1 x 2 x 3 Flat Front
20 krát Reddish Brown Window 1 x 2 x 2 Flat Front
6 krát White Window 1 x 2 x 3 Flat Front
a k tomu
55 krát Trans-Clear Glass for Window 1 x 2 x 2 Flat Front
20 krát Trans-Clear Glass for Window 1 x 2 x 3 Flat Front

Ďalším prekvapením pre mňa bolo objavenie fosforeskujúcich Glow In Dark Trans Tile 1 x 2 with Groove o ktorých som vôbec netušil že sa v sete nachádzajú.
Ďalšou výhodou a všestrannosťou tohoto setu je rôznorodá vizáž minifigov. Torzá tiel sa dajú použiť tiež v city, ale aj v historických témach.
Čiže aj ja považujem tento set za veľmi vydarený, ale dal by som mu o niečo menej percent.

Čo ma nemilo prekvapilo, bola veľkosť budov. Z obrázkov sa mi zdali väčšie - to ale môže byť spojené s mojou nevšímavosťou, tak ako pri počte okien o ktorých som už písal.
Negatíva vidím rovnako. Do Gringot banky mohli dať viac úradných stolíkov, prípadne iné zariadenie. Tým by ale museli zväčšiť rozmery banky ak by ponechali otvárateľnú budovu, alebo to mohli vyriešiť podobne ako v Hogwardskom hrade - neotvárateľná budova s rozšíreným vnútorným priestorom presahujúcim strechu budovy. Na druhú stranu mi toto otváratelné prevedenie príde viac AFOLské.

Ivansliz

Chválím velice povedenou recenzi. Dobrý vstup nováčka mezi nás.  ;)  8)

Též mi Ježíšek nadělil tento set a souhlasím se všemi klady. Oken je opravdu dost, světélkující kostky mě též mile překvapily. Fotky máš velmi pěkné, nejvíc se mi líbí ale to poslední, romantická s Ronem a Hermionou.  ;)

Jen, co se mi Lego vrátí z KŽ domů, tak 10217 půjde do "Šrotu" a chystám využití tohoto setu do rozvoje dioramatu. Jak zde někteří naznačili, využitelnost setu pro stavitele je široká, jak pro Castles, tak pro Town apod.
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

chenny97

Ďakujem za komentáre chlapci :). A áno máte pravdu daloby sa to využiť na stavbu mesta :) tiež ma to už napadlo, ale chvíľu to chcem mať zložené takto. Prajem veľa dobrých nápadov do súťaže s pirátskou témetikou, predpokladám že sa zapojíte(me) :).