10193 Medieval Market Village

Založil Mr. Cube, 01.11.2011, 16:02:44

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mr. Cube

10193 Medieval Market Village - Středověká vesnice s trhem
téma: Castle
rok vydání: 2009
počet dílků: 1601
počet figurek: 8
zvířata: 1 kůň, 2 krávy, 1 žába, 1 krysa?, 3 ptáci udělaní z bricků
cena: U nás lze koupit za 2199,- Kč, stejně jako za 3199,- Kč. Mnohde už je ale tento set vyprodán. Já jsem jej pořídil na Aukru za 2499,- Kč.


Jak začít? Toto je po cca 10 letech můj první nový LEGO set (kecám, ještě jsem si koupil 5929 http://www.brickset.com/detail/?Set=5929-1). Rozhodoval jsem se mezi Mlýnem 7189 a Vesnicí, nakonec tedy vyhrála Vesnice. Set jsem se rozhodl koupit jednak proto, že je opravdu krásný, jednak také jako poměrně slušnou zásobárnu dílků do MOCů.

Balení
Nejdříve mě zaujala poměrně velká krabice, ale pak jsem si řekl, že těch šestnáct set dílků je přece jenom šestnáct set dílků. Krabice se otevírá po stranách. Nějaké odklápěcí víko + průhledný průzor dovnitř, jak jsem byl z mého mládí zvyklý, se nekoná. Nekoná se ani vnitřní druhá, vysouvací krabice, sáčky jsou umístěny přímo v bedně, kterou vidíte na obrázcích. Dílky jsou v sáčcích nadávkovány poměrně logicky (barva, velikost) s výjímkou dílků na figurky. Ty byly roztříštěny v několika sáčcích ("Tady nohy, tamhle hlava, kde je torzo?"), nějaký jeden sáček pouze s figurkami a jejich příslušenstvím by nebyl na škodu.





Příslušenství
Dále krabice obsahovala dva návody, každý pro jednu budovu + pro doplňkové části jako stánek, strom, vozík atd. Při vyndávání návodů na zem lehce slétnul také miniaršík se samolepkami.




Stavba
Stavbu tohoto díla jsem si vychutnával, něco přes 2 hodiny jsem nad tím určitě strávil, na čas jsem nehleděl. Návody jsou přehledné a jasné, někdy by se více kroků klidně dalo spojit do jednoho. Poznal jsem řadu mě do té doby neznámých dílků a v hlavě mi už šrotovalo, na co by se dal ten který dílek použít při stavbě něčeho vlastního. Žádný dílek nechyběl + je zde pár náhradních pidi kostek.















Celkové shrnutí
10193 Medieval Market Village je velice povedený set se slušnou zásobárnou bricků a velkým potenciálem hratelnosti pro ty menší. Vhodný (i když ne zrovna levný) doplněk k ostatním Castle setům. Není zaměřen na krále, rytíře a vojáky, ale na civilní obyvatelstvo a to jej dělá tak atraktivním. Oboustranné hlavy některých figů zvyšují hratelnost či aranžování situací, vinět. Je zde také velké množství jídla a pití, ať už jako unikátních dílků či jako kostek, reprezetujících tyto věci - pivní soudek, poháry, pečený krocan, jablka, ryby, mrkev, sýr. Detaily, jako např. žába či obrázky v interiérech, potěší. Pro rozvoj fantazie potomků jsou vhodným impulsem 3 ptáci, postavení z bricků. Styl, jakým jsou domy postaveny, lze použít jako inspiraci pro stavby vlastní a postupně tak vytvořit celé středověké městečko. Tento set se tedy hodí jak na výstavku a nebo na hraní, tak na opětovné rozložení a použití v jiných kreacích.

(+) pěkný vzhled, výstavní kousek
(+) hodně použitelných kostek
(+) 8 figurek
(+) velké množství příslušenství pro figurky (zbraně, nářadí, nástroje, jídlo, pití)
(+) krávy, žába a skládací ptáci

(-) krabice by nemusela plnit pouze funkci obalu pro přepravu, ale i obalu na skladování
(-) nálepky jsou prostě nálepky, potisk dílků by byl lepší, nehledě na to, že vývěsní štíty jsou pouze jednostranné
(-) když vemu v úvahu výstavnost a exkluzivitu setu, šedivé gumové nože se sem opravdu nehodí --> chrom by byl lepší

Video
Na závěr přikládám cizí video, kde je tento set velice pěkně znázorněn.
http://www.youtube.com/watch?v=IGLfjTX84EU

Ivansliz

Velmi pěkná recenze!  ;) Musím uznat, že sis s tím pohrál.

K mínusům bych určitě přidal právě to, že jsou obličeje figů natisklé z obou stran. Hratelnost to možná zvyšuje(pro menší), ale taky to mohli v TLC vymyslet tak, že by se hlavičky s jiným výrazem na tváři vytvářeli do setu navíc. Když dáš figovi krátké vlasy, tak pod vlasy zezadu je vidět ksicht. Ještě jsem neviděl nikoho s pusou v týlu.  ::)  :-X Potěšil jsi mě ale s kritikou nálepek. Ty já totiž také nikdy nezapomenu zkritizovat.  ;D

Jinak pár dokumentačních fotek jsem dělal do svého blogu rok nazpět. Tak pokud by někdo chtěl ještě vidět pár fotek, tak dávám odkaz ZDE: http://legomodely.blog.cz/1012/medieval-market-village-10193
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

mesje

Ten set mám tiež, je super, dokonca momentálne koketujem o kúpe druhého rovnakého za zlavovú cenu - dva sety dokopy by už dali solídne stredoveké zákutie...

Jotun

Pěkná recenze, povedeného setu. Tento set patří k mým oblíbeným ze současné produkce castle setů. Myslím, že jsi učinil dobré rozhodnutí a dal přednost koupi tohoto setu před mlýnem. Dle mého je market určitě o něco hezčí a navíc jestli už se doprodává, tak bude čím dál hůře sehnatelný, na rozdíl od mlýnu, který se začal prodávat letos v létě. Myslím, že ještě nějakou chvíli dostupný bude a časem můžeš rozšířit sbírku i o tento set. >:D

Ivansliz

Citace od: Jotun kdy 01.11.2011, 19:48:37
Dle mého je market určitě o něco hezčí a navíc jestli už se doprodává, tak bude čím dál hůře sehnatelný, na rozdíl od mlýnu, který se začal prodávat letos v létě.

Přesně tak. Vždycky když přijde nějaká dobrá příležitost na koupi nového lega (Vánoce, narozeniny, "výplata" ;D ), tak kupuji ty vzácné sety, kterým hrozí, že brzy skončí jejich prodej, než ty nové pěkné sety, na které bude ještě hafo času.  ;)
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

P4tr1cius

Tiež sa pridávam k tu prítomným, ktorí ti udobrujú kúpu práve tohto setu. Tvojou peknou recenziou si ma o to viac nažhavil na príchod tohto setu do mojej zbierky. Predtým som sa tešil naňho ako malý chlapec, ale po tvojej recenzii sa už teším ako dvaja malí chlapci. Takže dík.

Tiež sa hotujem na svoju prvú recenziu (jedného maličkého setíku), takže aj z tvojej si beriem príklad.

Colonel32

Citace od: Mr. Cube kdy 01.11.2011, 16:02:44
(-) když vemu v úvahu výstavnost a exkluzivitu setu...

S tímto bodem si dovolím nesouhlasit. Set považuji v mnoha ohledech za nedotažený, a konstrukčeně u úroveň jinde než např. UCS domy. Jsem přesvědčený, že tento set byl od počátku zamýšlen spíše jako dárek pro děti bohatších rodičů nebo zdroj dílů pro hradové stavitele, než aby zdobil vitríny nebo se někde MISBoval. Silně pochybuju o tom, že se tenhle set bude někdy prodávat za více jak 10,000 kč v horizontu méně než 30ti let.

SpCasPi000

Tento set z roku 2009 niet s čím porovnávať, keďže predtým nič podobné vrámci Castle nebolo (a otázka je či ešte bude keď nerátam aktuálny MLYN).
Asi väčšina je z neho nadšená, niektorí ho hodnotia ako obyčajný priemer, ale to je mi jedno, nech si každý píše čo chce, pre všetkých platí spoločne jedno - je to pekný zdroj dielov a niektorí predajcovia na BL by asi vedeli zaspievať ako sa na ňom ''nabalili'' (zvlášť keď ho nekupovali za československé ceny, ale to je mimo nás).
A kto ho nekúpi teraz do 100 Eur / 2500 Kč, tak má smolu a bude ho kupovať za viac v budúcnosti, a vôbec neriešim či bude stáť o 30 rokov 200, 300 alebo 400 Eur. Toľko nedám totiž ani teraz za ten najlepší set aký bol kedy vyrobený.
Skrátka, kto ho má rád ho už má alebo asi bude mať ešte kým sa dá, a ostatní ho asi príliš radi nemajú (a keď naň nemajú peniaze teraz, tažko budú mať neskôr pri vyšších cenách, lacnejší už nebude!).

Colonel32

Citace od: SpCasPi000 kdy 01.11.2011, 22:51:36
...a niektorí predajcovia na BL by asi vedeli zaspievať ako sa na ňom ''nabalili'' (zvlášť keď ho nekupovali za československé ceny...

Ehm? A co brání tobě si BL obchod otevřít taky?

SpCasPi000

#9
Keby som ich mal aj 20 (marketov), tak si to nechám a na BL nikdy nedám!
;D
(btw. - ty asi nevieš aká je na Slovensku situácia ohľadom BL však? A tiež som bol nútený kúpiť ho za slovenské ceny lebo poštovné nepustí)

Anatyt

Citace od: SpCasPi000 kdy 01.11.2011, 23:26:06
(btw. - ty asi nevies aka je na Slovensku situacia ohladom BL vsak?)

No to teda neviem ani ja, tak mi to prezraď.

SpCasPi000


matt251

Recezncia slušná.
Tento setik má ale ešte jedno minús a tym sú okna u taverny. Jednoducho okolo okien samá diera.
Len v tomto bode ho považujem, ako písal C32 za nedotažený.
Ináč suhlasím s SpCasPi000.

Mr. Cube

Díky všem za zajímavé příspěvky  :)

Ivansliz: Máš lepší fotky. Nevím proč, ale některé mi vyšly celkem slušně, některé jsou dost zrnité, ještě to kdyžtak zkusím přefotit.

Colonel32: To určitě, UCS´s jsou  někde úplně jinde. Spíše jsem měl to měl na mysli v porovnání s ostaními Castle/Kingdoms sety, třeba 7946 King´s Castle bych si na výstavku nedal (a vlastně ani nekoupil), tohle jo. Ale to už je otázka vkusu a zaměření.

matt251: Vidíš - ty okna jsem zapomněl zmínit, to mě taky trochu vadilo.


mesje

Hrad 7946 není až taký zlý, mne sa veľmi pozdáva použitie červených škridiel a úplná bomba je prevedenie toho krála na koni, zatial naj král. Samozrejme dôležité je za akú cenu ho človek kúpil - ak za 1500 kč v zlave v Pompo, tak je to vynikajúci pomer cena/výkon, pri kúpe 2 setov a skombinovaní dokopy je za cenu 3000 kč brutálne velký hrad...

Petronel

Tento set je úžasný, myslím, že zatím to nejhezčí z Kingdoms/Castles co jsem si pořídil. Mám ho už doma docela dlouho. Ale po čase jsem si uvědomil, že je to i báječná hromada všech důležitých dílů na stavbu středověkých děl (kopa hnědých bricků, okna, minifigové, kravičky, velký strom, no zkrátka vše). A tak jsem neodolal a když jsem teď potřeboval ještě nějaké díly na dokončení stavby do soutěže CBC II., tak jsem si zakoupil ještě jeden tento set. ;D

Takže mám 2x 10193 a konečně je dostatek dílků! Jen stejných minifigů mám moc a další kravičky, možná je pak prodám.
Ale hlavně pšššt! Přítelkyně to neví, krabici jsem rozložil a dílky rychle zakomponoval mezi ostatní  >:D

Jinak k recenzi: Dal sis s ní záležet a je fajn, že někdo se vrhnul na tento famózní set. Výstižně popsáno a nic nechybí. Jen škoda nízké kvality některých fotek. Ale jinak palec nahoru!  ;)

P4tr1cius

Musím napísať za seba na MARKET veľkú chválu. V skutočnosti je ešte krajší ako na obrázkoch, resp. fotkách. Jednoznačne odporúčam tým, ktorí sa ešte nad kúpou rozhodujú. Určite neoľutujete.

Anatyt

Set je naozaj pekný, ale tie diery okolo okien sú neodpustitelné! ::) A pritom sa to dalo elegantne vyriešiť.

P4tr1cius

Noyo, nejaká chybička krásy musí byť. Faktom ale je, že je to zatiaľ jediný set, pri ktorom som zauvažoval, že by som ho chcel mať aspoň dvakrát.

nerow

Tak jsem již konečně také majitelem tohoto setu. Jeden z nejhezčích setů s tématikou středověku...ale i tak není bohužel dotažený k dokonalosti. Stačilo málo a mohl to být hodně exkluzivní set. Jednotlivé baráky by chtěly ještě trochu vylepšit. Jak už tady zaznělo, ohromná škoda je, že krabice nemá odklápěcí víko. Byl jsem zvyklý, že to byla samozřejmost u větších setů. Ale to je cca 10 let zpátky. A ty samolepky, to je ohromný mínus.
Ačkoliv návod radil před stavbou roztřídění dílků, nedal jsem na radu. Neměl jsem bohužel zrovna místo na roztřídění, takže stavba probíhala přímo vyndáváním jednotlivých dílků ze sáčku. Sáčků bylo cca 10 a díly v nich neměly absolutně žádnou logiku. Minifigové roztroušení v asi 5 sáčcích, a to samé bylo s díly pro stavbu jednotlivých domů. Takže stavba bez roztřídění a hrabání se v sáčcích trvala 6,5 hodiny čistého času. Stavěl jsem pomalu a vychutnával si to. Sem tam hledal nějaký dílek půl hodiny :D

A trochu škoda, že v sérii Kingdoms neudělali jakési pokračování. Určitě by podobný set lépe dotažený nebyl na škodu. Však kolik už vyšlo hradů, kočárů apod., tak proč by nemohlo vyjít i tržiště, nebo všeobecně středověký dům. Těch moc nevyšlo.

frantoka

Pekná recenzia, rozmýšlal som kedysi o kúpe tohoto setíku, ale vždy som váhal, no ale po prečítaní tejto recenzie a diskusie si ho začnem vážnejšie zháňať.   ;D

chenny97

Po tejto recenzii sme sa nemohli dočkať, kedy nám dedinku privezú :). ešte raz vďaka za fotky.

Aki

#22
Citace od: Ivansliz kdy 01.11.2011, 20:02:05
Citace od: Jotun kdy 01.11.2011, 19:48:37
Dle mého je market určitě o něco hezčí a navíc jestli už se doprodává, tak bude čím dál hůře sehnatelný, na rozdíl od mlýnu, který se začal prodávat letos v létě.

Přesně tak. Vždycky když přijde nějaká dobrá příležitost na koupi nového lega (Vánoce, narozeniny, "výplata" ;D ), tak kupuji ty vzácné sety, kterým hrozí, že brzy skončí jejich prodej, než ty nové pěkné sety, na které bude ještě hafo času.  ;)
Kupodivu se stal opak. Hospoda s hamrem se stále ještě prodává, ale větřák se stodolou je již z prodeje stažen. Docela mne to překvapilo, jelikož jsem kalkuloval velice podobně.

Když se set 10193 avízoval že teprve bude (2009) sliboval jsem, že až ho budu mít, nafotím ho spolu se starším, ale v podobném stylu vytvořeném setu  3739 Blacksmith Shop z roku 2002.
Tržiště už mám ve vlastnictví sice už 2 roky, ale teprve nyní jsme ho s dětmi rozbalili, postavili a nafotili (mimochodem nedoporučiji skladovat MISB ve stodole déle než je nezbytně nutné!). Plním tedy svůj slib a postuji sem společné fotky s výše zmíněným "modrým" domkem.

Ještě si ale neodpustím malý komentář:
Set samotný považuji za velmi dobrý počin. Kupodivu mne více nadchl hamr se stájí, nežli rádoby výstavnější hospoda.
Hamr je zajímavý barevně i tvarově (+++),
+ je funkční kolo
- chybějící schody do patra
- relativně chudý interiér v patře

Hospoda už u mne tolik symatií nezískala:
+ barva
+ vybavení interiéru
- díry okolo oken a to hlavně v přízemku.
-- chybějící dveře do patra
--- oblý tvar střechy - ten se mi ale opravdu nelíbí. Středověká střecha má být kolmá a špičatá!  :P

Nevím zda přistoupím k přestavbě, nebo ponechám sety takto, ale pokud bych přestavoval, tak by vnější schodiště přišlo logicky k budově hamru a naopak do hospody by mělo patřit schodiště vnitřní. Také by nebylo marné pořídit set ještě jednou a spojit oba do jednoho. Vznikly by tak ideálně tři budovy. Samostatný hamr, samostatná budova se stájemi a velká hospoda s pokoji v patře.

A ještě poslední poznámku setu 3739 jsem si doposud cenil jako jednoho z nejlepších co Lego vydalo. O to víc mne překvapilo, že ve srovnání s 10193 vypadá jako chudý příbuzný. Kdybych měl dva, asi bych přistoupil k vylepšení jednoho z nich, aby lépe ladil.  ;)

germik

Ten starší setík je hezkej až na tu střechu - ta hrozně řve... spíš si tam umím představit red nebo dark red... A jestli se někdo mrzí že nestih Mill village raid na úkor MMV, tak milerád vyměním, co bych neudělal pro své kolegy  >:D ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik