TOP Pirate Builder Contest I

Založil Colonel32, 15.10.2011, 23:20:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Prodloužit soutěž do konce ledna?

ANO
NE

P4tr1cius

#60
Moje postrehy k súťažným dielam:

#12 PBC (Vlastní) Výmena sa úspešne podarila...alebo? od Friend
#3 PBC (Vlastní) Ostrov pokladů od Ulrich14
Jedno veľké, druhé maličké dielo. V obrovskej konkurecii nemali nárok na úspech. Ale môj (a som presvedčený, že nielen môj) veľký obdiv týmto dvom staviteľom. Pretože ísť s "kožou" do súťaže, v ktorej sa zúčastňujú aj stavitelia svetového rangu (Gearcs, Hardegon, Linhi) a ustáť to, si zaslúži odvahu a obdiv. A myslím, že mimo súťažiacich, exitovalo aj niekoľko ďalších staviteľov, ktorí sa v poslednej chvíli rozhodli nezúčastniť, z už zmieňovaného dôvodu. Čo je ale samozrejme škoda.

#15 PBC (Vlastní) Odhalenie piratskeho ostrova od STARHAWK
Rozlohou Mega dielo, s jedným prvenstvom - zobrazenie dvoch lodí. Škoda, že si neprezentoval detailnejšie tie lode. Obrovské mínus za viditeľný prach na legu.

#9 PBC (Vlastní) The Lunchtime/Čas oběda od Mr. Cube
Zábavné, maličké, jednoduché a aj "drastické". Rozhodne by som oveľa viac volil byť tým v maske, ako tým v kotli.  ;D

#7 PBC (Vlastní) Příprava rybí polévky od nerow
Opäť platí pravidlo - malý nemá šancu proti veľkému, ale tu musím poznamenať (aj keď s odstupom času), že toto dielo ostalo nedocenené. Z dôvodu, na prvý pohľad sa hneď zaškatuľkuje, ale po dôkladnom skúmaní je situácia razom opačná. A to nehovorím, že prezentácia bola parádna. Pochmúrna, presne ako sa na Pirátov hodí. Tu sa z nás porotcov (podľa mňa) trafil do čierneho iba Tony a eNTy.

#14 PBC (Vlastní) Vojenská loď Čierny admirál od kamil
Sám som prekvapený. Čakal som dve varianty umiestnenia lodí. Prvá, že lodí bude veľa, od viacerých staviteľov - čo sa nenaplnilo. Druhá, budú maximálne jedna, dve - to sa naplnilo. A keď to bude táto varianta, loď bude vysoko. Tomuto dielu ale veľmi uškodilo, že sa podobá na Imperial Flagship, byť len všeobecná podobnosť.

#13 PBC (Vlastní) Úkryt kapitána Ultima od Ariatti
Špeciálna cena PBC Hlavný Nostalgik nemože byť adresnejšia ako pre toto dielo. Pripomína to klasický "UCS Pirates" set od TLC. My všetci, ako veľkí fanúšikovia starých Pirates, pri pohľade na výtvor Ariattiho sme boli (byť na chvíľočku) prenesený späť do minulosti, do času keď sme ich obdivovali (a stále obdivujeme) a so zatajeným dychom skúmali každý detail týchto setov.

#1 PBC (Vlastní) Želví zátoka od Diidy
Diddy je proste záruka kvality. Nemá konkurenciu v "pidi" dielkach. Aj keď malé diela už strácajú pri konfrontovaní s veľkými (samozrejme a kvalitnými). Pri pozeraní na jeho dielko ale človeka hreje pri srdci. Obsahom presne v kategórii ako bola Rybárska osada od Justin.

*TOP* #8 PBC (Vlastní) Cesta za pomstou od peter
Najmenšie dielo, ale najmenšie iba počtom dielikov. Ja osobne som ho radil ešte o niekoľko miest vyššie. Vynikajúca prezentácia (jedna z troch najlepších), ako jediný si dal námahu s osvetlením, v tomto prípade podsvietením (perfektná silueta žraloka pod hladinou), a neprekonateľný názov diela - "Cesta za pomstou"  ;D ;D ;D, priznám ešte teraz ma chytá smiech nad originálnosťou jedného stroskotaného piráta na maličkej plti, ako sa ide pomstiť. No proste bomba. Nie nadarmo dostal TOP. Blahoželám.

#5 PBC (Vlastní) Rybárska osada od Justin
Už do samotného vlákna som písal, že toto dielo na mňa blahodárne pôsobí ako pitie horúcej čokolády v mraze. Prevedeniu nieje čo vytknúť. Dielo má vodu, "mnohofigovú" atmosféru, je tam pláž, útes, zeleň, aj maličký čln. Proste všetko (keď nepočítam veľkú loď, ale tá by bola v tomto prípade navyše). Čo ale mne  kazilo celkový dojem je samotná prezentácia. Fotky, presnejšie nasvietenie. Je to akoby nafotené pod mrakom. Veľká škoda, pretože okrem toho, je to iba zdvihnutý prst.

*TOP* #6 PBC (Vlastní) Konec lodi HMS Excalibur od linhi
Dielo úplne iné od všetkých. Je hneď vidieť, že je to výtvor staviteľa, ktorý už má za sebou obrovskú spústu skúseností. Je radosť naňho sa pozerať. Vynikajúci nápad a ešte lepšie prevedenie. Škoda tej plachty ako pozadie (zvlášť keď prezentácia tvorila jednu štvrtinu z celkového hodnotenia diela).

*TOP* #2 PBC (vlastní) Boj o Santiago od šipka

Obrovské dielo plné života. Veľmi solídna prezentácia (v prírode). Jeden z mojich troch favoritov. Špeciálna cena súťaže - Najväčší dríč, je absolútne na mieste.

*TOP* #10 PBC (Vlastní) Smutná noc od Hardegon
Džungla od staviteľa, ktorý je už proste iný level. Veľa zelene, skala, dva druhy figov, veľmi pekné detaily. Priam dýcha z neho atmosféra. Pri prezeraní tohto diela má človek veľmi dobrý pocit. Aj keď ja som ho dával trochu nižšie (dúfam, že sa na mňa Hardegon nenahnevá  ;)), chvalabohu za takýchto staviteľov. Ale úprimne, mne osobne nejde do hlavy, že je vyššie ako šipka. Proste nechápem. Aj keď to bolo tesné, o jeden jediný bodík.

*TOP* #4 PBC (Vlastní) Moře promluvilo od Gearcs
Hm, čo dodať k dielu staviteľa, pri ktorom je jasné, ešte predtým keď niečo postaví, že to bude TOP?. Aj napriek tomu, že sa rozhodol prispieť iba malým dielom. Detaily, priam rozprávková atmosféra. Dokonca je človek prinútený, detailne prezerať jednotlivé časti tohto výtvoru. Moja jednotka, aj keď tesná.  :D

*TOP* #11 PBC (Vlastní) Taverna u ošklivé Berty  od Petronel
Už po skončení CBC II som ti (Petronel) písal, aby si "nabudúce neskončil druhý a nahnevaný, ale prvý a šťastný". Som veľmi rád, že sa to naplnilo  ;). K tvojmu dielu sa dá napísať - najoriginálnejší nápad, perfektné interiéry (mimochodom ako sme už u teba zvyknutý), najlepšia prezentácia. Čiže, keď to spočítame, vlastne to inak nemohlo ani dopadnúť.  ;D Ale aby sme iba nevychvalovali, mne osobne trošičku vadilo "nevyužité miesto na streche. Ale toť vše. Gratulujem.


Gratulujem Výhercom, obdivujem všetkých Súťažiacich a teším sa na najbližšiu súťaž.

Colonel32

Citace od: P4tr1cius kdy 23.01.2012, 22:06:12
*TOP* #10 PBC (Vlastní) Smutná noc od Hardegon
Ale úprimne, mne osobne nejde do hlavy, že je vyššie ako šipka. Proste nechápem. Aj keď to bolo tesné, o jeden jediný bodík.

Zastávám opačný názor. Schválně by mě zajímal názor někoho ze stavitelské elity (Aki, gearcs, hardegon, Linhi). Mimochodem, právě ta výhra o bod u mne v první chvíli vyvolala vlnu euforie, ale v druhé chvíli otázku, zda to nebude vypadat blbě, když jsem hardegonovu stavbu před šipkovou několikrát upřednostňoval, což s sebou nese onu změnu pravidel hodnocení od dalšího ročníku.

Aki

#62
Citace od: Colonel32 kdy 23.01.2012, 22:32:08
Schválně by mě zajímal názor někoho ze stavitelské elity (Aki...

Musím zde souhlasit s Colonelem. Šipkova pevnost je sice veliká a pěkná, ale ještě mu chybí ten šmrnc, či vyváženost Hardegonova díla. Jeho diorama je přesně akorát, kousek víc zeleně a je to přeplácané, kousek míň a je to chudé. Jeho stavbičky si v tomto případě cením i víc než např. Linhiho nebo Gearsovy soutěžní stavby a to přesto, že mne hlava nezaujala a mnohem radši bych na jejím místě viděl něco jiného - chrám, chatrč, obětiště....

P4tr1cius

Citace od: P4tr1cius kdy 22.12.2011, 11:09:55
Apropo, jeden môj veľmi dobrý známy (ktorý sa nevenuje legu - moja priateľka), chce prispieť svojou troškou do súťaže, a to cenou 100,- EUR. Bláznivá  :D. Pre dvoch staviteľov, ktorých sama vyberie, fifty-fifty.  ;D To znamená, po 50,- EUR pre dvoch staviteľov.

Rozhodnuté.
Maličká zmena, nebudú dvaja, ale traja výhercovia (po 33,-eur každý):
1.   *TOP* #8 PBC (Vlastní) Cesta za pomstou od peter
2.   *TOP* #2 PBC (vlastní) Boj o Santiago od šipka
3.   *TOP* #4 PBC (Vlastní) Moře promluvilo od Gearcs

Poprosím, pošlite mi s SZ vaše bankové inicálky na medzištátny prevod (IBAN,..., aj celé meno).
Gratulujem spolu s priateľkou.

nerow

Hardegon: Super. Plánuješ pouze doplnit, do stávající podoby, nebo i nějakou změnu? Obrázkový přehled TOP děl by nemusel být špatný. Něco jako seznam děl na EB. Klidně třeba rozdělit MOCy mezi castle a pirates.

P4tr1cius: Kdy doplníš komentáře na zbylé díla?  :P

Hardegon

Citace od: nerow kdy 24.01.2012, 11:40:22
Hardegon: Super. Plánuješ pouze doplnit, do stávající podoby, nebo i nějakou změnu? Obrázkový přehled TOP děl by nemusel být špatný. Něco jako seznam děl na EB. Klidně třeba rozdělit MOCy mezi castle a pirates.

Iniciativě se meze nekladou. Jestli máš čas, můžeš ten seznam sám předělat podle svých představ.

killco

Gratulujem víťazom. Viacero diel sa už objavilo na www.classic-pirates.com. Tu zrovna preberajú hardegonovo dielko  http://www.classic-pirates.com/mocs/islander/sad-night-hardegon.htmla sú z neho unesený.

Hardegon

Citace od: killco kdy 24.01.2012, 13:24:44
Gratulujem víťazom. Viacero diel sa už objavilo na www.classic-pirates.com. Tu zrovna preberajú hardegonovo dielko  http://www.classic-pirates.com/mocs/islander/sad-night-hardegon.htmla sú z neho unesený.

WOW! O tomhle jsem ani nevěděl. Díky za link.

Colonel32

Debilní je, že z BS galerie se nedá zpětně linkovat jinam, pokud člověk nenapíše text do obrázku.

Citace od: Pirate forum kdy 24.01.2012, 13:39:08
Because this is a Brickshelf find we don't know anything about the author (Hardegon) except that he makes excellent MOCs.

Ale přesně z toho důvodu bych od příštího ročníku chtěl anglické popisy. Aby když už se povede ty hledače nějak nasměrovat na původní galerii (např. odhaz na kostkové vlákno zůstává stejný, i když se vlákno přejmenuje), aby z toho chlapci také něco měli.

nerow

Citace od: Hardegon kdy 24.01.2012, 12:19:37
Iniciativě se meze nekladou. Jestli máš čas, můžeš ten seznam sám předělat podle svých představ.

Akorát by to nebylo hned. Momentálně všechen svůj volný čas vkládám do MOCu pro Boskovice.

Justin

Citace od: P4tr1cius kdy 23.01.2012, 22:06:12
Fotky, presnejšie nasvietenie. Je to akoby nafotené pod mrakom.

P4tr1cius, máš dobrý odhad, je to svetlom. Moja jediná príležitosť fotiť je v noci, keď deti spia. 195 W umelého svetla vtedy veľmi nepomáha, s bleskom je to ešte väčšia katastrofa.
Keby mi niekto vedel poradiť bol by som rád.

Už len rok, dva a mladšia dcéra sa prestane snažiť obhrýzať lego.  :-\
Potom nebude musieť byť v karanténe (ani dcéra ani lego).

Pripájam sa k lotérii o tajomné "S" - podľa mňa to bude Star Wars.

Ďakujem za feedback.

Justin

nerow


Justin

Citace od: nerow kdy 25.01.2012, 19:03:03
Však jsem již psal, že to je Sand :)

Viz http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=36107.0

Tak to som si nevšimol. Pár dní tu človek nie je a všeličo mu ujde.  ::)
Ďakujem za upozornenie, hneď si to idem preštudovať.

J.

P4tr1cius

Citace od: nerow kdy 24.01.2012, 11:40:22
P4tr1cius: Kdy doplníš komentáře na zbylé díla?  :P

Na žiadosť doplnenie komentáru k dielam.  ;)
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=35060.msg160592#msg160592

Colonel32

Citace od: nerow kdy 24.01.2012, 22:56:47
Citace od: Hardegon kdy 24.01.2012, 12:19:37
Iniciativě se meze nekladou. Jestli máš čas, můžeš ten seznam sám předělat podle svých představ.

Akorát by to nebylo hned. Momentálně všechen svůj volný čas vkládám do MOCu pro Boskovice.

Ono by to samozřejmě mělo smysl i vzhledem k PBC II. Měl bych přehled kdo má TOP za jakou kategorii, a tak bychom se mohli vrátit u dalších kol jednotlivých soutěží k xBC stnadardu, tedy že nejlepší jsou ze soutěže vyřazeni a místo toho se mají stát rádci, pomocníky a hodnotiteli.

nerow

Napsat název díla, autora. Do závorky třeba i rok vzniku. Pod to miniaturu s náhledem MOCu. Viděl bych to na rozdělení minimálne na Castle a Pirates. A případně Trochu rozdělit Castle. Děl je fakt dost. Takže rozdělení v ramci toho jednoho postu na hrady, obydlí, věže, obléhací stroje...

Ulrich14

Citace od: P4tr1cius kdy 23.01.2012, 22:06:12
Moje postrehy k súťažným dielam:

#12 PBC (Vlastní) Výmena sa úspešne podarila...alebo? od Friend
#3 PBC (Vlastní) Ostrov pokladů od Ulrich14
Jedno veľké, druhé maličké dielo. V obrovskej konkurecii nemali nárok na úspech.

Kdepak, že jsme neměli nárok na úspěch. V CBC II jsem skončil poslední, nyní předposlední  :P
Čili řečeno slovy mého oblíbeného dětského hrdiny: "A tak, kousek po kousku, šmátrám rybkám po fousku." >:D
Ale bez srandiček - to porovnání s ostatními je důležité, alespoň pro mě. Člověk se přeci jenom něco přiučí, něco okouká, něco použije třeba někde jinde. Proto není důležité vyhrávat, ale zúčastnit se.

Petronel

Je asi na čase abych se také vyjádřil. Původně jsem se této soutěže nechtěl vůbec účastnit, ale pak mi to nedalo a vůbec toho nelituji.
Děkuji Colonelovi za pořádání této soutěže, určitě všechny stejně jako předešlá CBC hodně obohatila, přinesla spousty krásných staveb a představila spousty dobrých stavitelů.
A opravdu to funguje, ten hlavní účel, kvůli čemu tyto soutěže vznikly. Stavitele to vyhnalo ke kostičkám a začali pořádně stavět a své díla prezentovat, objevilo se zde i pár úplně nových tváří, kteří na kostkách ještě nic neprezentovali, možná jen jsme na ně neměli být v některých případech s kritikou tak tvrdí  ;)

Jsem rád že moje stavba se dostala až na vrchol soutěže a že se tolika lidem líbila. Velmi si vážím výhry v této soutěži a určitě mě to motivovalo k dalšímu stavění a ke generování nových nápadů  :)

Cenu jsem zatím ještě neobdržel, ale děkuji všem sponzorům a všem kteří se na této soutěži podíleli, všichni něco dali, aby něco přinesli celé komunitě. Určitě je to pro kostky.org dobrá věc a hodně nám tyto soutěže přinesou.

Neodpustím si jen jednu věc: u tak dobré soutěže, kvalitně zpracované a pravidly zvládnuté mi tentokrát podstatně chyběl lepší závěr a vyhlášení. Vyhlášení vítězů prostřednictvím "tabulky s čísly" kdy každý člověk musí přepínat mezi tabulkou a sekcí Castle & Pirates a postupně si vyhledávat kdo je vůbec na jakém místě a s jakým dílem, to mi příjde trošku smutné  :-\ A škoda že jediný kdo se k soutěžním dílům po vyhlášení vyjádřil byl P4tr1cius (čímž mu také velmi děkuji). Takto nikdo asi moc neví za co dostal tolik a tolik bodů. Určitě to chybělo i ostatním, viz. jejich příspěvky zde. To je však ale vaše věc a můj skromný malý názor kostkaře.

Hlavně ale: Za tuto příležitost a celkově tuto a předešlou soutěž moc děkuji, myslím, že to dalo nějaký přínos všem. Jak stavitelům a soutěžícím,tak i porotcům a i všem ostatním na kostkách, co jen mlčky přihlíží  ;)

nerow

Petronel:
Citace od: Colonel32 kdy 21.01.2012, 01:26:24
Zatím rychlá tabulka, reportáž dodělám někdy později.

Takže se nějakého závěru určitě dočkáme. Moc se těším, až si komentáře budeme moct přečíst i od ostatních porotců. Tím bych rád poděkoval uživateli P4tr1cius, že je již dal na kostky.

Colonel32

Citace od: Petronel kdy 26.01.2012, 21:40:18
Neodpustím si jen jednu věc: u tak dobré soutěže, kvalitně zpracované a pravidly zvládnuté mi tentokrát podstatně chyběl lepší závěr a vyhlášení. Vyhlášení vítězů prostřednictvím "tabulky s čísly" kdy každý člověk musí přepínat mezi tabulkou a sekcí Castle & Pirates a postupně si vyhledávat kdo je vůbec na jakém místě a s jakým dílem, to mi příjde trošku smutné  :-\ A škoda že jediný kdo se k soutěžním dílům po vyhlášení vyjádřil byl P4tr1cius (čímž mu také velmi děkuji). Takto nikdo asi moc neví za co dostal tolik a tolik bodů. Určitě to chybělo i ostatním, viz. jejich příspěvky zde. To je však ale vaše věc a můj skromný malý názor kostkaře.

Nikdy není možné, aby byli spokojeni všichni. U minulých dvou byl problém že se na výsledky čekalo dlouho, nyní je problém že výsledky nejsou dostatečně oficiální.


Současně bych chtěl poprosit všechny účastníky (i minulých kol), zda by ke svým dílům nedoplnili alespoň jednoduchý popis v angličtině. Pokud by si někdo nevěřil příliš, mohu ho udělat za něj, ale nerad bych překládal všechno.


P.S. všimli jste si, jak se Hardegon od dob CBC I vypracoval? Trochu legrační, že v hodnocení mu v PBC I nakonec vyšlo místo stejné.

P4tr1cius

Citace od: Petronel kdy 26.01.2012, 21:40:18
Cenu jsem zatím ještě neobdržel, ale děkuji všem sponzorům.....

Neodpustím si jen jednu věc: u tak dobré soutěže, kvalitně zpracované a pravidly zvládnuté mi tentokrát podstatně chyběl lepší závěr a vyhlášení....

Ceny (Finančné) odišli dnes z účtu zo Slovenska. Zatiaľ iba trom výhercom - Petronel, Šipka, Peter. Gearcs zatiaľ nedodal potrebné bankové info (ale pracuje na tom  ;D). , Čakal som na kompletné údaje všetkých štyroch, aby som to poslal naraz (nemám rád internetbanking), žiaľ nepodarilo sa  :-\. S pripísaním na vaše účty, podľa mojich skúseností od 3 do 8 dní. Poprosím pripísanie sumy na vaše účty mi potvrdte v SZ.

K tomu záveru. Ja som so svojím hodnotením čakal dva dni, myslel som, že v prvom rade, sa samozrejme  vyjadrí Hlavný organizátor súťaže C32. Dúfam, že som nikomu nevliezol do kapusty. Ale dlhšie čakať mi už bolo teda trochu divné. A taktiež ma trošku prekvapilo, že z Porotcov som zatiaľ jediný s vlastným hodnotením.

Hardegon

Citace od: Colonel32 kdy 26.01.2012, 22:12:37
P.S. všimli jste si, jak se Hardegon od dob CBC I vypracoval? Trochu legrační, že v hodnocení mu v PBC I nakonec vyšlo místo stejné.

;D Zrovna jsem si prohlížel svůj soutěžní MOC z CBC I a říkal si, co bych dnes mohl udělat lépe. Ale doufám, že je to způsobeno rostoucí kvalitou celé komunity kostek.

Colonel32

#82
Výsledky:

15. místo #12 Výmena sa úspešne podarila...alebo? - Friend
14. místo #3 Ostrov pokladů - Ulrich14
13. místo #15 Odhalenie piratskeho ostrova - STARHAWK
12. místo #9 The Lunchtime/Čas oběda - Mr. Cube
11. místo #7 Příprava rybí polévky - nerow
10. místo #14 Vojenská loď Čierny admirál - kamil
9. místo #13 Úkryt kapitána Ultima - Ariatti
8. místo #1 Želví zátoka - Diidy
7. místo #8 Cesta za pomstou - peter
6. místo #5 Rybárska osada - Justin
5. místo #6 Konec lodi HMS Excalibur - linhi
4. místo #2 Boj o Santiago - šipka
3. místo #10 Smutná noc - Hardegon
2. místo #4 Moře promluvilo - gearcs
1. místo #11 Taverna u ošklivé Berty - Petronel


Doporučené hodnocení bylo:

0-25b za rozsah
0-25b za prezentaci (fotky, text, vše okolo)
0-50b za kvalitu díla

Colonel32

#83
Komentář zlého plukovníka. P4tr1cius chválí, já kritizuju.


15. místo #12 Výmena sa úspešne podarila...alebo? - Friend

Výměna se možná podařila, dílo nikoli. Na první vlastní stavbu to není špatné, mnohokrát jsem mazal horší, ale stavební techniky prostě neodpovídají současným požadavkům, které jsou na AFOLy kladeny.


14. místo #3 Ostrov pokladů - Ulrich14

Tentokrát vyhrává cenu za Sparťanský/Slávistický stadión Ulrich. To je, když vím že je to špatné, ale neumím říct, co konkrétně zlepšit.


13. místo #15 Odhalenie piratskeho ostrova - STARHAWK

Tolik práce, a z velké části padla vniveč. Někdo si holt ukrojil příliš velké sousto a nezvládl ho dokončit.


12. místo #9 The Lunchtime/Čas oběda - Mr. Cube

Moc malé. Body jsem strhával i za to bílé pozadí, které mě řezalo do očí a obráběný kmen, na kterém nevěřím že by se kotel udržel. Fotka neostrá, jako by focena mobilním telefonem nebo o půlnoci. Bohužel, i prezentace je součást hodnocení.


11. místo #7 Příprava rybí polévky - nerow

Nerow mi udělal obrovskou radost, je na něm od minulého kola vidět obrovské zlepšení. Dílo jako takové je v pohodě, pěkně udělané pozadí. Být dílo v podobném duchu na velkou baseplate, viděl bych to tak do 6. místa.


10. místo #14 Vojenská loď Čierny admirál - kamil

Škoda že jediný člověk postavil velkou loď. A škoda že ta jedna loď nepřináší žádné zajímavé, inovativní prvky, z velké části opravdu jen připomíná originální set.


9. místo #13 Úkryt kapitána Ultima - Ariatti

Na tomhle MOCu je něco speciálního, nad čím nejeden z nás neuronil slzu z nostalgie. Že LEGOLAND edice už je pryč a zpátky se nevrátí. V daném stavebním stylu je ze stavby vytěženo asi maximum, bohužel, v soutěži se s takovýmto stylem na lepším umístění spoléhat nedá.


8. místo #1 Želví zátoka - Diidy

Několik zajímavých nápadů ještě netvoří celek. Strhával jsem body za nelogičnosti, jako vydlážděná cesta k molu nebo chybějící postel v chýši.
A nebude pomalu načase postavit něco většího, než 10x20 studů?


7. místo #8 Cesta za pomstou - peter

To nešlo oříznout se zapnutým anti-aliasingem? Upozorňoval jsem na to včas. K samotné stavě nejsou námitky, potenciál byl využit naplno. Ale jiná díla byla prostě lepší.


6. místo #5 Rybárska osada - Justin

Škoda nasvícení. Moře příliš hranaté. Na písku občas příliš ostré přechody (výška celého bricku) - to písek nedělá. Až příliš prázdné, ta voda, ten ostroh. Neseděl by tam třeba racek? Nerostl by tam alespoň trs trávy?


5. místo #6 Konec lodi HMS Excalibur - linhi

Špatně nafoceno. Logické chyby (dělo, loď vržena na útes pod příliš vysokým úhlem - v kontrastu s ohništěm přímo na pláži). Vojáci lezou do vody v uniformě. Škoda, potenciál byl větší.


4. místo #2 Boj o Santiago - šipka

Nejkontroverznější dílo soutěže. Pro některé jasný favorit. Já tento názor nesdílel a nebyl jsem sám. Dlouho jsem váhal co mi to připomíná, až mi to došlo. Scény z katalogů. Stavitelé s neomezeným množstvím kostiček, ale bez přílišné kreativity, je cvakají jednu na druhou. Nejsou použity žádné zvláštní nebo zajímavé techniky, po konstrukční stránce naprosto průměrné, až podprůměrné dílo. Jedinou předností je obrovský rozsah, díky kterému porazil i díla, která byla konstrukčně o třídu nebo dvě výše (linhi, peter)
Jsem rád že toto dílo nevyhrálo, protože by šlo dalším generacím soutěže špatným příkladem.


3. místo #10 Smutná noc - Hardegon

Můj favorit. Podle mně krásně vyvážené dílo, dobře prezentované, skvělá atmosféra. Ŕekl bych že o třídu lepší než Hardegonův příspěvek do CCC IX.


2. místo #4 Moře promluvilo - gearcs

Poseidón super. Smíšené pocity z lodi a levitující želvy. Přijde mi, že gearcs u tohoto díla nevyužil svůj potenciál naplno. 


1. místo #11 Taverna u ošklivé Berty - Petronel

Tradiční Petronel. Spousta fascinujících, až Diidyovských detailů, ale narozdíl od Diidyho skvěle zakomponovaná do většího díla. Stejně jako minule se i u tohoto soutěžního modelu nachází část, která je taková nemastná, neslaná. Minule to byla zeď, tentokrát to byla střecha. Bylo by bývalo lepší prezentovat dílo bez střechy? Možná. Každopádně, na vítěztví to tentokrát stačilo a Petronel si potvrdil své místo mezi stavitelskou elitou tohoto fóra. Doufám, že se v budoucnu v rámci nějaké výstavy zapojí do většího hradařského projektu. Nebo že bychom si konečně troufil i na piráty?

Colonel32

Citace od: P4tr1cius kdy 26.01.2012, 22:52:42
A taktiež ma trošku prekvapilo, že z Porotcov som zatiaľ jediný s vlastným hodnotením.

Protože většina porotců byla sehnána horkou jehlou z jiných kategorií, většina z nich asi ani netuší, že se tu od nich nějaké další hodnocení očekává. Mimochodem, klidně může hodnotit i někdo, kdo porotcem nebyl (už proto, že se soutěže účastnil).

nerow

15. místo #12 Výmena sa úspešne podarila...alebo? - Friend
Každý nějak začínal. Doufám, že se autor vezme kritiku co nejvíce k srdci a do příštího díla zapracuje na nedostatcích. Chce to trochu nastudovat techniky na jednotlivé části stavby. Terén, skály, voda apod. Ty velké holé plochy byly jako pěst na oko. Stejně jako divně vypadající zelený kopeček.

14. místo #3 Ostrov pokladů - Ulrich14
Kdyby jsi postavil ukázkovou skálu a loďka by nepřečnívala mimo vodu, tak by nebylo co vytknout.

13. místo #15 Odhalenie piratskeho ostrova - STARHAWK
Jak jsem již psal v topicu se stavbou. Co se týče lodí, tak to byl přešlap. Prach, plachta z novin...Ale koncept ostrova se povedl. Jen trochu lepší provedení by nebylo na škodu. Jako velké mínus vidím fotky. To rušivé pozadí kladné body určitě nepřidalo. Naopak by mně zajímala dřevěná budova z blízka.

12. místo #9 The Lunchtime/Čas oběda - Mr. Cube
Malé dílko, u kterého zvítězil vtipný nápad.

11. místo #7 Příprava rybí polévky - nerow
Bohužel autorovi došly tan plates, tak velikost se zastavila právě na malé hodnotě. Teď mně napadlo, že když už to bylo tak malé, mohl jsem udělat interiér.

10. místo #14 Vojenská loď Čierny admirál - kamil
Lodím nerozumím. Zdržuji se komentáře.

9. místo #13 Úkryt kapitána Ultima - Ariatti
Hlavní záměr bylo se přiblížit katalogovým setům. To se povedlo na jedničku s hvězdičkou. Ale kdyby jsi tento koncept proměnil pomocí stavebních technik, jako mola z tiles, pohrát si s vodou na snot, případně trans plate položené na modré tiles, skály ze slopes, celkově konstrukci přiblížit k reálu...tak bych se klanil a pravděpodobně ti gratuloval jako vítězi.

8. místo #1 Želví zátoka - Diidy
Jako celek naprosto nezaujal. Mám rád tvoje vignetty. Hodně odvinuji tvoje nápady, které v nich používáš. Ale, tohle ne. Kdyby jsi býval postavil vignettu, dopadlo by to určitě lépe.

7. místo #8 Cesta za pomstou - peter
Perfektní malé dílko, kterému není co vytknout.

6. místo #5 Rybárska osada - Justin
Cenu za Sparťanský/Slávistický stadión u mně vyhrává bohužel Justin. Dílo, až na pár nápadů s minifigy ničím nezaujalo. A nedokážu si představit, co by mělo vést k zalíbení.

5. místo #6 Konec lodi HMS Excalibur - linhi
Velká škoda těch gravitačních a logických nedostatků. Ale na druhou stranu trup lodi je naprosto excelentní.

4. místo #2 Boj o Santiago - šipka
Velký kolos. Ideální na výstavy. Čekal jsem, o něco horší umístění. Jako kladnou věc hodnotím fotky focené v exteriéru.

3. místo #10 Smutná noc - Hardegon
Naprostá paráda. Skvěle zvolené téma a jeho provedení. Akorát nejsem příznivec tvoření vodní hladiny nasypáním dílků.

2. místo #4 Moře promluvilo - gearcs
Krásná ukázka, že i s malou lodičkou jde zahrát velké divadlo v podobně ukázkových technik. Snad jen škoda té želvy. Stačilo udělat z vody malou vyčnívající skalku a na ní ji položit.

1. místo #11 Taverna u ošklivé Berty - Petronel
Opět jako minule převahu-je skvělý interiér na exteriérem. Tam není prostě co vytknout. K exteriéru bych pár výhrad měl. Oblast dveří se mi nějak nezdá a přesně nevím co má vyjadřovat ta tmavě šedá plocha. Jestli se má jednat o skálu, lepší by bylo dodržet barvu, které dominuje právě ta velká skalka. Střecha ta je jasná. Na molu mi chyběly hnědé plates. A škoda, že si ne odfotil model i z druhé strany.

tonysize

Přidávám i své hodnocení, rovnou hlásím, že hodně moje hodnocení ovlivňovala atmosféra, která na mě z díla dýchla:

1. Diidy: Želví zátoka - dílo plné originálních nápadů, ale chybí mi tam trochu atmosféry. Navíc hned při prvním pohledu mě trochu nafackoval ten rovný a vystouplý chodník. 68/100

2. šipka: Boj o Santiago - život (a smrt) na jedničku, monstróznost na jedničku, ovšem nic překvapivého ve stavebních technikách, pevnost působí sterilnějším dojmem. Ale i tak slušných 75/100

3. Ulrich14: Ostrov pokladů - ničím překvapujícím mě toto dílko nezaujalo, nic z toho na mě nedýchlo. 36/100

4. gearcs: Moře promluvilo - proč používat již vymyšlené díly, když si je mohu vyrobit sám z jiných? Společně s Diidym jeden z nejkreativnějších stavitelů. Hodně jsem váhal, zda-li neumístím toto na první místo, jen o chlup jsem dal na druhé. 90/100 TOP

5. Justin: Rybárská osada - plno krásných detailů a nápadů, ale přišlo mi to trochu placaté, ať již vytýkané moře, tak i ta skála na pobřeží mi připadá nahoře nepřirozeně placatá. Ale myslím, že talent Justin má a že se dočkáme nějakého majstrštyku. 70/100

6. linhi: Konec lodi HMS Excalibur - vrak lodi je excelentní, hodně se mi líbí ta palma, chtělo by to jen trochu zlepšit kvalitu prezentace. 75/100

7. nerow: Příprava rybí polévky - nemůžu si pomoct, ale tohle má prostě atmosféru, ať už to nasvícení tak i ty nahnuté palmy.  73/100

8. peter: Cesta za pomstou - hezky zpracované moře, řadím na úroveň Diidyho díla. 68/100

9. Mr. Cube: Čas oběda - tento MOC je vtipný, sice technicky nijak převratný, ale za vtip jsem dal 73/100

10. Hardegon: Smutná noc - tohle je bomba, z tohohle opravdu cítím džungli, bezvadné detaily, atmosféra 100%, hodnocení 91/100 a za mě vítěz. TOP

11. Petronel: Taverna u ošklivé Berty - tak zde jsem měl obrovské dilema: prezentace nejlepší ze všech soutěžících, interiér naprosto dokonalý, exteriér ovšem není dle mého gusta, není to sice nějaký propadák a myslím, že od CBC II je to pokrok, ale prostě mě to z venku nezaujalo. Vyšlo mi z toho tedy 84/100.

12. Friend: Výmena sa úspešne podarila...alebo? - přijde mi to takové dětské, ale jak se autor přiznal, nebylo více kostek. Řadím na úroveň Ulricha14, tudíž 36/100.

13. Ariatti: Úkryt kapitána Ultima - originalita 0, ovšem nutno přiznat, že autor přesně připomenul to slintání na katalogy z raných 90. let, za což jsem dal 55/100.

14. kamil: Vojenská loď Čierny admirál - v podstatě okopírovaná Imperial Flagship, což mě silně zklamalo. 35/100

15. STARHAWK: Odhalenie piratskeho ostrova - bohužel se nepotvrdilo pořekadlo "to nejlepší na konec", dokonce to bylo úplně naopak. Prach na lodi, plachta vystřižená z novin, pozadí na fotkách, editace příspěvku v rozporu s pravidly, celkem hodně negativ řekl bych. Možná kdyby bylo pár fotek ostrova, mohlo to být více než 15/100.

Takhle jsem to viděl, můžete o tom diskutovat, můžete s tím nesouhlasit, ale již se s tím nedá nic dělat :)

otaznik

Původně jsem svůj pohled na věc nechtěl zveřejňovat (psal jsem si to rovnou při hodnocení), ale budiž:

Všechny stavitele bych rád upozornil, že český (slovenský) jazyk je opravdu krásný a není vhodné ho prznit tak, jako to někteří dělali v textech ke svým dílům. Na to si příště dávejte pozor (a to nejen v textu k soutěžnímu dílu)!

Samotné hodnocení:

(číslo soutěžícího_moje hodnocení (maximum 100 bodů)_navrhuji do TOP Yes/No)
Klady děl jsou uvozeny plusem (+), zápory mínusem (-).

1_60_N

Diidy - Želví zátoka

+ vynikající nápady, smysl pro detail
+ zídka z technic connectorů -> moje oblíbená technika :)
- vystouplá cesta nad povrch písku by asi v reálu byla možná, ale tady mi to nesedí
- obrácené květy kytek -> moje velmi neoblíbená technika :)
Spousta detailů, spousta inovací, ale celkově mě to tolik nezaujalo, přijde mi to bez výraznějšího nápadu  (kompozičně a ideově, ne technicky, tam je autor velmi dobrý).


2_65_N

šipka - Boj o Santiago

+ velikost
+ šikmá zeď na straně pevnosti, kde je brána, hezký prvek, který je v LEGO stavbách málokdy k vidění
+ spousta minifigů
+ schody uprostřed pevnosti dolů k bráně - moc hezký prvek
- skály na některých místech dosahují až k "cimbuří" - vypadá to dost divně (i to cimbuří)
- útok modrokabátníků mi přijde jako sebevražda, producírovat se takhle blízko pod hradbami v době palných zbraní? Obecně si myslím, že akčnost scény šla vyjádřit lépe (ale rozumím tomu, že se to snadno řekne)
- díky velikosti stavby je tam hodně prostoru pro vylepšení (skála - rozbít BURP/LURPovitost, atd...)
Toto díly zaujme zejména svou velikostí, muselo dát spoustu práce a za to má autor můj obdiv. Na druhou stranu je to vlastně i jeho největší negativum, protože dosáhnout kvality na celé takto velké ploše je obrovsky náročné.


3_35_N

Ulrich14 - Ostrov pokladů

+ zajímavý nápad/námět
- nekvalitní fotky
- průměrné zpracování
- díky špatným obrázkům působí dílo "flekatě"
Upřímně mě tato stavba zaujala pouze zamaskovaným vchodem do jeskyně, vyjádření tohoto prvku je výborné. Bohužel zbytek v mých očích spíše podprůměr.


4_65_N

gearcs - Moře promluvilo

+ řemeslně vynikajícím způsobem odvedená práce
+ hezký nápad, kvalitní fotky
- přeplácené všemi detaily a kudrlinkami
- poměr lodi k minifigům (i přesto, že na to autor upozorňuje)
Až příliš detailní a přeplácaná, ale stále vynikajícím způsobem poskládaná stavba. Je vidět, že autor to má "v ruce". Ale umí i lepší stavby. Pro mě zklamání.


5_70_N

Justin - Rybárska osada

+ výborný úvodní text!
+ zdálky pěkné skály
- zblízka už tolik ne
- kompozičně nedokonalé
Co k této stavbě říci? Určitě hezký nápad, ale pouze ucházející zpracování, ke špičce stále ještě něco chybí.


6_60_N

linhi - Konec lodi HMS Excalibur

+ netradičně zpracovaná loď
- to dělo (držící na palubě) je opravdu už za hranicí
- fotky by mohly být lepší
Hezký nápad, ale celková kompozice mi nesedí. Jednoduše tomu nevěřím, nepůsobí to na mě jako reálná scéna, ale naaranžované kulisy. Zdá se mi, že autor měl jeden velký nápad, ten zpracoval a ostaní je jen vata kolem. Bylo by vhodné použít i více minifigů a dodat více detailů na břehu (tábor).


7_35_N

nerow - Příprava rybí polévky

- sice pokus o stylové pozadí obrázků, ale spíše to prezentaci uškodilo
- rybu teprve zpracovávají a už má v tlamě jablko?
- bez nápadu, nudné zpracování, fotky v podstatě všechny ze stejného místa
Celkem se mi líbí chatka, ale chtělo to umístit na větší ploše, takhle je to chabé.


8_70_N

peter - Cesta za pomstou

+ Petrův styl stavění mám rád
+ čistě postavené
- škoda těch ne úplně dokonale oříznutých popředí obrázků
Moc pěkný vor, kvalitní zracování, několik nových nápadů. V podstatě nemám moc věcí vytknout, ale i díky velikosti to nebyl můj favorit na první místa.


9_45_N

Mr. Cube - The Lunchtime/Čas oběda

+ originální nápad
- nekvalitní fotky
- celkový pohled na stavbu byl pouze na jednom obrázku
V podstatě tady lze hodnotit pouze myšlenku, zpracování je průměrné, prezentace spíše horší.


10_80_Y

Hardegon - Smutná noc

+ sálá z toho atmosféra
+ skvělá džungle
+ pěkné vystihnutí akce
- ta kamenná hlava se do scény spíše nehodí, vhodnější by byla skála
Dílo, které jsem si prohlížel dost dlouho, mnoho detailů, mnoho zajímavých věcí. Nepřeplácané, originální a hezky odprezentované. Myslím, že džungle mohla být ještě o malinko hustší a hlava nahrazena obyčejnou skálou. Ale celkově velmi kvalitní dílo.


11_90_Y

Petronel - Taverna u ošklivé Berty

+ pěkná prezentace
+ interiéry, do kterých jsem se zamiloval
+ letáček
+ obrázek lodě
+ akvárium s pannou
+ v hospodě to žije
- exteriér má přecejen ještě rezervy
Vynikající dílo s vynikajícími nápady. Z mého pohledu je tu exteriér jaksi navíc, klidně to mohla být přístavní krčma, která by byla zpracována pouze jako interiér.


12_30_N

Friend - Výmena sa úspešne podarila...alebo?

- úvodní příběh
- naivně postavené a zpracované
- nekvalitní fotky (nasvíceníé, kompozice)
- růžové hlavy a ruce
Takový dětsky zpracovaný ostrov. Na hraní asi dobré, ale jako MOc na kostkách? V soutěži? Ne.


13_55_N

Ariatti - Úkryt kapitána Ultima

+ atmosféra originálních setů
- fotky jsou příliš přesvětlené (příliš ostrého světla nebo blesku)
- žraloci na hladině
- na můj vkus příliš členité, trošku se v tom ztrácím
Stavba, která dal určitě dost práce, spíše se mi líbí, ale jako soutěžní dílo moderní doby bohužel neuspěje. MOC je přecejen něco jiného, než originální set.


14_40_N

kamil - Vojenská loď Čierny admirál

+ jediná loď ve startovním poli
- bohužel ta loď je zoufale nudná
- děla jen na jedné straně lodi
- minifig bez pokrývky hlavy a zároveň minifig head with hollow stud - nepřijatelné
Je bezva, že se urodila alespoň jedna pořádná (velikostí) loď, ale bohužel to je jediný klad tohoto díla. Je to velká škoda, tady byl velký potenciál.


15_30_N

STARHAWK - Odhalenie piratskeho ostrova

- prach
- prach
- prach
- hrozná prezentace (interiéry domácnosti sem opravdu nepatří), hrozné obrázky
- nulová invence, nudné, ničím nezaujme
- modré baseplates shora spojené plates!? Hrůza!
- možná, že ta stavba na pevnině by mohla být zajímavá, ale ona není nikde pořádně vidět!
Nejhorší dílo soutěže, autor to měl podle mého raději vzdát. Ten prach je ostudný. Neříkám, že na tom není vidět alespoň nějaká snaha, vymodelovat i takto jednoduchý terén dá spoustu, spoustu práce, ale bohužel vše ostaní je tragické.

Petronel

Děkuji všem porotcům za hodnocení, zdá se že jsem z té kritiky od "zlého plukovníka" a ostatních porotců vyvázl asi nejlépe a s minimálními šrámy :D Až na zmiňovaný exteriér, rád bych toto více rozvedl v tématu mé stavby, prosím vás tedy o bližší specifikaci aby to příště mohlo být lepší. Prosím zde

Citace od: otaznik kdy 27.01.2012, 23:59:58
Původně jsem svůj pohled na věc nechtěl zveřejňovat
to by byla ohromná chyba. Určitě to k soutěži patří a jsem rád, že jste tak potom všichni učinili. Prostý počet bodů nikomu nikdy tolik neřekne. I když hodnocení ne vždy soutěžícího potěší, tak i tak by ho měl znát. Jak si to pak soutěžící přebere, to už je na něm, ale chce to mít chladnou hlavu. To už také vím ;)



Moc si vážím všech kladných ohlasů a to hlavně od C32 a otaznika, od nich číst něco takového, je pro mě hodnotné možná víc jak ta cena. Protože takové příspěvky od nich na foru nevidím jentak každý den a tak už něco opravdu znamenají.

Petronel

Citace od: Hardegon kdy 23.01.2012, 19:51:40
Citace od: nerow kdy 23.01.2012, 19:47:01
Jinak by mohla proběhnout aktualizace seznamu TOP MOCů. Dost jich tam chybí. 

...ve zpracování...

A o čem to tu je řeč prosím? On je nějaký seznam? Jaktože o něm nevím?  ;D Kde je k vidění? To bude někde dobře uschován.


Jinak nejspíš teď od začátku února zahájím svou soutěž, takovou ojediněle zaměřenou, myslím že se máte na co těšit  :D Zkratka názvu je PJD, tak můžete zatím přemýšlet o co se bude jednat, ale je to asi bez šance  ;D
Plánoval jsem ji již už od léta, ale teď se už snad odhodlám  ;)