10219 Maersk train

Založil peki, 13.03.2011, 22:33:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Obecná charakteristika
Rok vydání: 2011
Počet dílů: 1234 (kolejí 0)
Počet minifigů: 3
Obsah setu :
Cena: okolo 3000 Kč

Způsob nabytí setu
Vzhledem k situaci, kdy se uvedení setu na trh víceméně překrývá s akcí kostek.org v KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNICE v Praze, Zeptal jsem se Jana Bayera zda by bylo možné  představit oficiálně tento set prostřednictvím kostek.org právě zde, ještě před oficiálním uvedením na trh. Jako odpověď jsem obdržel 2 vlakové sety Maersk train 10219 s tím, že informace o setu je možné publikovat. Podle Jana byl set zatím prezentován pouze v Dánsku a koncem března by měl být prezentován v USA

Oficiální LEGo představení setu 10219- Maersk Train odkaz

Videa z akcí kostek.org
Testovací kolejiště v Království železnice
(hobby,mirek,peki)

General Characteristics
Year of release: 2011
Number of pieces: 1234 (track 0)
Number of minifigs: 3
Set Content:
Price: around 3000 CZK
Lego shop USA Maersk Train 119,99 USD   
Lego shop Austria 119,99 EUR

How I obtained Maersk train set 10219
The release of the set coincides with events kostky.org in the Kingdom of trains in Prague, I asked Jan Bayer If it is possible to formally introduce this set here, before an official launch on the market. In response, I received two sets of Maersk train 10219. Jan also allowed me to publish information about the Maersk train.

LEGO 10219- Maersk Train  Official Video odkaz

Videos of events of kostky.org
Testing railroad track in the Kingdom of trains ( possile to control  7 trains, area 1,83 x 5 m) 
(hobby, Mirek, Peki)

peki

#1
Historie LEGo a Maersk
Přátelství mezi LEGo  a Maersk bylo založeno na osobním přátelství mezi Godtfred Kirk Christiansenem  a Mars Mc-Kinney Millerem.  První reklamní set Maersk byla Line Maersk conteinerová  loď v roce 1974. Nymí o 37 let později byl set 10219  Maersk train  inspirován reálným vlakem, který převáží kontejnery napříč USA.

2 milióny Maersk kontejnerů je v současné době v pohybu po celém světě. Bílé kontejnery (,,reefers") se liší od šedivých, protože jsou mrazící. Nejdelší kontejnerový vlak byl tažen 9 lokomotivami a byl dlouhý  skoro 3.5 míle tedy cca 5 631 m ( 1míle = 1609 m)

Zajímavé info i historii Maersk Lego je také zde

A.P.MOLLER - MAERSK GROUP - The LEGO Group History
See pictures


peki

#2
Dojmy před koupí
Maesk Train vyvolal  mezi AFOly přinejmenším stejnou vlnu očekávání jako kdysi Esmerald Night. Je to zela určitě způsobeno tím, že tyto vlaky jsou určené dětem 14 +. Charakteristické tvary, atraktivní barevná kombinace... Zkrátka po ,,dlouhé době" , alespoň podle úvodních obrázků, vlak který nesmí chybět u žádného LEGo vláčkaře. Jaký bude doopravdy...?   

Impressions before buying
The Maersk train set 10219 started with the same wave of expectations as the Emeralda Night train. The reason for this is, because it is intended for "children" 14 + and AFOLs. It has characteristic shapes and attractive colours combinations ... Finally, after a long time (according to the first pictures) this train is a must have  for collectors and trains AFOLs . But in reality who will know....?

peki

#3
Obsah balení 
Krabice je vzhledem k velikosti setu na LEGO poměry přiměřená, dílky jí zaplňují na cca 75 procent. První věcí, která mne po otebření krabice zaujala bylo balení návodů a samolepek (podloženo kartonem, v samostatném pytlíku).  Druhou věci (která mne trochu vyděsila) byl aršík samolepek, který v podstatě zakrýval téměř celý návod (který je rozdělen do dvou sešitů). Aršík je velký cca 23x18 cm.

Sáčky očíslované číslem 1 slouží ke stavbě lokomotivy. Sáčky očíslované číslem 2 obsahují kostky pro 2 kontejnerové vagony, 3 kontejnery (2 šedé, 1 bílý  ;) mrazící) a vozidlo s návěsem.

V krabici jsou ještě 2 neočíslované pytlíky.Jeden obsahuje nárazníky s magnety,druhý 4 hose trubičky a  6 plate 6x16 na dno a stropy kontejnerů.

Package Content
The box dimensions are due to the size of Lego sets reasonable proportions. The pieces fill it to about 75 percent. The first thing, after I opened the box I was pleased with packing instructions and stickers (everything is backed with cardboard, in a separate bag, the end of squeezing  the instructions and stickers from this moment ). The second thing (which scared me a bit) was a  big proportions sheet of stickers, which basically covered up almost the entire guide (which is divided into two workbooks). The sheet of stickers is big around 23x18 cm.

The bags with the number 1 are used for the construction of locomotives. The bags with the number 2 are used for the construction of two container wagons, 3 containers (2 gray, 1 white freezing) and truck.

Inside the box are 2 unnumbered bags. One consist of buffers with magnets, the other consist of 4 x Hose pipes and 6 x plate 6x16 for containers.

peki

#4
Vlastní stavba

Lokomotiva
========

Už z fotky na krabici bylo jasné že lokomotiva není žádný prcek. Ovšem délka 38 studů mne opravdu zaskočila (5 studů plate+28 studů train base +5  studů plate). Honilo se mi hlavou jaký to bude mít vliv na jízdní vlastnosti/vybočování atd. Na druhou stranu musím uznat že to lokomotivě přidalo na vzhledu. Domnívám se že prodloužení lokomotivy je důsledek vypořádání se s PF komponenty. Autor musel tedy při návrhu stavby v druhé poloviny lokomotivy zvolit jiný postup stavby než byl použit u BNSF.

Jako pozitivum hodnotím, že místo vyčleněné na PF batery box je vyplněno stavbou motoru lokomotivy.  Lokomotivě také prospělo (v porovnání s BNSF) použití ,,novějších" dílků jako plate 1x3, 2x3, turn table atd... Při stavbě mne zaujalo uchycení světel viz obr. (dětem při hraní bude asi padat), zpracování schůdků a nádrže vlaku. Stavba lokomotivy mi trvala cca 1 hodinu bez lepení samolepek(stavěl jsem po půlnoci a stavbu si vychutnával). Trochu mne na začátku zarazilo, že pytlíky nejsou rozděleny na stavbu spodní části a vršku. Po marné snaze najít v pytlících číslo 1 nějaký systém, jsem je vysypal všechny na jednu hromadu a začal stavět.   


The building    

Locomotive
========
Even from the pictures on the box it was clear that the locomotive was going to be big. However,  the 38 studs length really surprised me (5 +28 Plate studs Train base +5 ).  It make me think about how it would affect the handling / off-tracking, etc. On the other hand I must admit that it added to the look of the locomotive. I believe that extending the locomotive is a consequence of dealing with the PF component. So the designers had to design the building in the second half of locomotives to choose a different approach than the building was used by BNSF.

Appreciate the positive side, the place reserved for the PF is filled with the construction of locomotive engine. The locomotive  also benefit (compared to the BNSF) using of "newer" pieces such as plate 1x3, 2x3, turn table, etc. .. The building attracted me to mount the lights, see picture (children playing will probably fall it), construction of stairs and the tank of the train. The construction of the locomotive took me about 1 hour without sticking stickers (built after midnight and I enjoy it). I was a little surprised at the beginning that bags 1 are not split for construction of the bottom and construction of the top. I poured everything into a single area and began to build.

peki

#5
Geometrie/vybočování
=================
Lokomotiva vybočuje 2 study viz obr. Čekal jsem že to bude horší.Vzhledem k tomu že skříň lokomotivy (jak ve předu tak v zadu) přesahuje train base pouze o 3 study, ,,opticky" je skříň v zatáčce pořád na kolejích, mimo koleje vyčuhuje ,,pouze" zábradlí. Za sebe musím zříci, že jsem z toho by na začátku zaskočený, potom jsem to akceptoval, momentálně jsem ve fázi kdy mi to přestává vadit a přemýšlím o prodloužení BNSF i Union Pacifiku. Uvidím ještě jak bude mašinka v Království Železnice jezdit (ale předpokládám, že tohle v LEGu otestovali dobře)

Geometry / off-tracking
==================
The locomotive is 2 studs standing see picture. I expected it would be much worse. Since the body of the locomotive (in both the front and back of) over of train base only about 3 studs,  "visually" the body of the locomotive is still keeping on the track, when the locomotive is turning. Rails are outside of the tracks "only". It worried  me in the beginning, then I realised it will be OK. I am thinking about the extension of my BNSF and Union Pacific locomotives. We shall see how the locomotive will run in the Kingdom of trains (but I'm sure this was well tested at LEGo)

peki

#6
Vagony (celkem 2)
==============
Stavba (jestli se to tak dá nazvat vzhledem k malému počtu kostek vagonu) je rychlá. Je to spíše o nalezení dílků (opět jsem v pytlíkách č.2 nenašel systém). Pozitivní na tom je, že se takový vagon snadno přidělá (v porovnání např. s Emeraldem). Za zmínku snad stojí pouze to, že vagon je konstruován na převoz 6 studových kontejnerů. Vagon může vést jeden nebo dva kontejnery (na sobě či za sebou)

Wagons (total 2)
=============
Building the wagons (if can call it building, because the wagon is composed of a small number of pieces) is fast. It's more about finding the pieces (again, I did not find system in the bags number 2). The positive thing is that this wagon can be easily copied in comparison with the Emerald wagon). On this wagon is a new design for transporting 6 stud wide containers. The wagon may lead one or two containers (containers can be put on top of each other or behind each other).

peki

#7
Kontejnery (celkem 3)
================
Jednoduché, funkční. Kontejnery mají dveře (dveřmi se nedají skládat k sobě). Kontejnery jsou 6 studové, za mne dobrá volba. Oceňuji provedení mrazícího kontejneru s naznačením technologie. 

Containers (3 total)
===============
Simple, functional. The containers have a door ( two containers can not be put behined each other door to door). Containers are 6 studs width . My opinion is, that it is a good choice (playability/ scale). I like the design of freezer containers with construction of cooling technology.


peki

#8
Auto
====
Ze stavby auta jsem byl nadšený, SNOT technika, spousta malých dílků, použití vlajek na zástěrky ke kolům. Troufám si tvrdit že vozidlo s kontejnerem by se klidně mohlo prodávat jako samostatný set.


Truck
=====
I was exited about the construction of the truck. SNOT technology, many of small pieces, using the flags pieces like mud guards. In my opinion LEGo could sell the Truck with containers separately set.

peki

#9
Samolepky
Tak velký aršík samolepek jsem ještě neviděl. Patřím k těm, které nalepování samolepek děsí, tak jsem se bál dvojnásob. U Maersku jsou navíc velké části samolepek průhledné, takže se dá hůře kontrolovat rovnoběžnost samolepky s nějakou hranou. Velké samolepky mají tendenci chovat se jako virgule při přiblížení ke kostce takže se snaží sami připlácnout samozřejmě vždy v té nejnevhodnější situaci. Ale vše je zřejmě způsobeno tím že disciplínu lepení samolepek netrénuji. Každopádně doporučuji pečlivost, protože křivě nalepený velký nápis Mars nebo hvězdičky u dveří kontejneru v různé výšce pak brání vychutnávání dokonalosti.   

Stickers
It is the biggest sticker sheet I have ever seen in a LEGo set. I am always afraid of placing the stickers on the LEGo pieces. I was even more afraid with this set the Maersk set. The Maersk stickers are mostly transparent so It is very difficult to stick them on straight 

It is probably only my lack of skill.. Anyway, I recommend to be careful, because It will be easily visible when you stick It on skew. The same applies to the stars stickers, make sure that they are straight and lined up properly.

peki

#10
Motorizace vlaku
Přední i zadní podvozek je identický, jeho záměna za 1 nebo 2 motory je stejná

9V
==
1) od nemotorizovaného vlakového podvozku se jednoduše odpojí nárazník se schůdky, který se připojí k starému dobrému 9V motoru. Nemotorizovaný podvozek se nahradí tímto motorizovaným a je hotovo.

PF
==
0) co potřebuji viz. poslední foto (zjednodušeně řečeno vše co je např. u setu 7939/7938)
- Batery box (nebo použít dobíjecí akumulátor č.8878 s adaptérem  10VDC č.8887)
- motor
- IR-Receiver
- Remonte Contlol

1) Stejná akce jako při doplnění 9V motoru, jediným rozdílem kabel od PF motoru zasuneme dovnitř lokomotivy.

2) Je zapotřebí rozebrat zadní část lokomotivy
- oddělat bočnice skříně
- odebrat střechu s větráky
- vyndat maketu motoru
- vyndat několik kostek (maketa přijímače)

3) doplnění a propojení PF komponentů
- přijímače
- bateri boxu

4) Složení lokomotivy (vrácení střechy a bočnic)

Je to jednoduché, vše dobře zdokumentováno. Instalaci PF komponentů jsem měl možnost v mašince otestovat. Instalace i následné vyjmutí  bateri boxu (pro případ nabití) vyřešeno opravdu elegantně. Samozřejmě že 9V je 9V

Motorization of the train
see pictures

peki

#11
Porovnání lokomotiv Maersk s BNSF
Na první pohled ,,stejné" přitom je Maersk o 6 studů delší (32 BNSF 38 Maersk). Marsk je návodem jak stavět lokomotivu tak aby bylo možné použít PF komponenty, přitom zachovat šířku skříně lokomotivy 4 study a 2 palte.

Na Maersku je vidět jak jsou nové dílku ku prospěchu vzhledové stránky. I když nejde o použití (alespoň se domnívám) vysloveně nového dílku jako tomu bylo u Emeraldu (slope curved)


Comparison of BNSF locomotive to Maersk locomotive
At first glance, It looks the same but the Maersk lokomotive is 6 studs longer than   BNSF (length 32 studs). The Maersk set has good instructions on how to build other locomotives , that can use PF components, while cabinet of the locomotive is only 4 studs and 2 plates wide.

The Maersk is seen as a new piece for the benefit of the visual page. Although there is no use (at least I think) literally a new piece as it was in Emerald (curved slope).

peki

#12
Hratelnost
Hratelnost skvělá. Možnost nakládat a kombinovat kontejnery. Stejně jako možnost do kontejnerů vkládat poměrně velké kusy ,,něčeho" co je potřeba převést, prohlídka motoru lokomotivy či odvoz vyložených kontejnerů autem.

Závěr
Maersk train 10219 rozhodně doporučuji. Děti si sním dobře pohrají u AFOLa bude majestátně působit jak na kolejišti tak ve vitrínce.  Emerald i Maersk jasně ukazují že lze udělat pěkný tovární set. Doufám, že se časem objeví další  ;) Jak říká  klasik - nemusí pršet, stačí když kape.  Jen houšť a větší kapky.

Vlakový set bych obsahově přirovnal ke kombinaci setů BNSF 10133 + TTX  10170.


Playability
It has great playability. Possibility of uploading materials inside of containers and combine them. It is also possible to upload fairly large objects in the containers, It is possible to see the locomotive engine. Car pick-up trucks that move the containers, are also included in this set.

Summary
I can realy recommend the Maersk train 10219 set. Kids will enjoy playing with this set, AFOL will find this set amazing for playing or for exhibitions.  Emerald and Maersk trains also clearly show that the factory can make a nice train sets. I hope LEGo will continue  in the future with their great work.   

I compared  the Maersk train with  the combination of sets BNSF 10133 + TTX  10170


Micho

Peki, máš moju úctu a vďaka za takto rozsiahle spravovanú recenziu. Dal si tam množstvo veľmi zaujímavých informácií a pohľadov.  8)

Túto súpravu by som rád prehnal na výstave v Prešove - http://www.bocatius.sk/. Ostane to len na báze želania, ale určite poteší očí zvedavcov aj na inej akcii na Slovensku.  ;)

MeNadruhou

pěkná recenze. Pořídím si aspo%n dva , jeden na hraní, a druhý jako MISB ;)
Ps, Oprav si tu chybku ve slově bÝlí  na bílý v 4"příspěvku" obsah balení. Vypadá to tak, jako by to byl kontajner na byliny
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Anatyt

Peki, výborná práca!

Moja závisť stále pretrváva, ale tak verím, že onedlho si ho už aj ja budem môcť kúpiť. ;) S tými samolepkami je to ťažké. Snáď len taká rada, ako predchádzať tomu "virgulovaniu" - samolepku treba z aršíku veľmi pomaly odliepať - potom nie je tá fólia tak nabitá a nepriťahuje sa tak na materiál.

Mates

Peki, díky moc za recenzi. Škoda, že se zde vyskutují samolepky, které přesahují obvod kostek, ale to se nedá nic dělat. V tomto případě asi udělám výjimku a samolepky nalepím... :D

Hardegon

#17
Citace od: peki kdy 13.03.2011, 22:33:42
(...)

Vzhledem k situaci, kdy se uvedení setu na trh víceméně překrývá s akcí kostek.org v KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNICE v Praze, Zeptal jsem se Jana Bayera zda by bylo možné  představit oficiálně tento set prostřednictvím kostek.org právě zde, ještě před oficiálním uvedením na trh. Jako odpověď jsem obdržel 2 vlakové sety Maersk train 10219 s tím, že informace o setu je možné publikovat. Podle Jana byl set zatím prezentován pouze v Dánsku a koncem března by měl být prezentován v USA

Tohle se mi snad přijde na celé téhle záležitosti nejlepší. U mě si tím LEGO udělalo kladné body za přístup k AFOLům.

Jinak pěkná recenze úžasného setu, který se líbí i mně jako hradaři.

Glesgi

Tak na tento set sa takisto teším ako každý vláčkar, dôverne som sledoval TOPIC 2011-vlaky, a bol som v nemom úžase.
Ale táto recenzia peki odhalila to čo tento setík v sebe naozaj skrýva, :) naozaj pekne spracovaná recenzia a viem si ten set predstaviť ž aj pred očami ako má vyzerať.

Kiko97

Výborná recenzie, výborného setu.  :D Ešte by som mal otázku koľko koľají tam bolo? Dá sa postaviť aj nejaký okruh?  :)

peki

Tyto sety (stejně jako Emerald) neobsahují koleje ani komponenty k motorizaci. Má to příznivý vliv na konečnou cenu setu.  I v éře 9V vlaků bylo běžné, koupit vlakový set bez kolejí či motoru (např. BNSF, Santa Fé)

Micho

Citace od: peki kdy 14.03.2011, 22:44:24
Tyto sety (stejně jako Emerald) neobsahují koleje ani komponenty k motorizaci. Má to příznivý vliv na konečnou cenu setu.  I v éře 9V vlaků bylo běžné, koupit vlakový set bez kolejí či motoru (např. BNSF, Santa Fé)

Aj mnohé vagóniky bolo sólo. Bolo by super, keby také niečo sa udialo aj v súčasnosti.  8)

http://www.bricklink.com/catalogList.asp?catType=S&catString=124.315.694

Anatyt


Anatyt

A ďalšia recenzia - tentokrát na Eurobricks.

Jaky

Na www.lego.com už je opět datum prodeje 1.4.2011.

peki

Citace od: peki kdy 13.03.2011, 22:36:36
Nejdelší kontejnerový vlak byl tažen 9 lokomotivami a byl dlouhý  skoro 3.5 míle tedy cca 5 631 m ( 1míle = 1609 m)

Pravděpodobně to vypadalo to asi nějak takto   :o :o

Rhox

Citace od: peki kdy 09.04.2011, 18:44:37
Pravděpodobně to vypadalo to asi nějak takto   :o :o
Tak co, kdo z vlakařů to postaví? ;)

MeNadruhou

Citace od: Rhox kdy 09.04.2011, 21:10:28
Citace od: peki kdy 09.04.2011, 18:44:37
Pravděpodobně to vypadalo to asi nějak takto   :o :o
Tak co, kdo z vlakařů to postaví? ;)

To zní jako výzva    >:D ;D
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Colonel32

DŮLEŽITÉ VAROVÁNÍ:

Hvězda v logu Maersk je sedmicípá, ne osmicípá. Je docela blbé přijít na to ve chvíli, kdy máte všechny samolepky nalepené, a polovinu z nich blbě (natočené).

QuiGon

Také se mi to stalo  ;D naštěstí jen u dvou nálepek. Co mě naštvalo víc, bylo to, že mi v setu chyběly dvě součástky. LEGO bylo ovšem velmi rychlé a součástky to týdne zaslalo ;D