Lego Technic 8052 – Nákladní vůz s kontejnerem

Založil Tomik, 10.07.2010, 21:29:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Úvodem

Když jsem poprvé uviděl tento set, bylo to jako láska na první pohled. Dost jsem od něj očekával, a to nejen proto, že jsem měl bagr a sklápěčka se mi k němu náramně hodila, ale také proto, že jsem si chtěl vytvořit slušnou základnu kostek pro vlastní modely. Byl tu motor, linear actuator, hromada kostek a páčka na boku, která ve mně budila naději, že tam bude i převodovka a spousta ozubených kol. Jak se objevovalo víc a víc obrázků, začal jsem redukovat své očekávání a když jsem uviděl alternativní model, tak jsem tento set skoro zavrhl. Nakonec jsem si kontejnerový náklaďák koupil a jak si na tom stojí, si povíme dále.

Základní informace

- rok vydání: 2010
- počet dílů: 686
- doporučená cena: 1799,- Kč (já ho sehnal za 1499,- Kč)

Krabice

Stavba

Z větší krabice (53 x 28 x 5 cm) se na Vás vysype celkem 7 sáčků s díly, zvlášť zabalený battery box a medium motor, volně ložené pneumatiky a dva sešity návodu s archem samolepek. Vzhledem k tomu, že se k Techniku vracím po skoro deseti letech, tak si stále ještě zvykám na dvě "novinky": na studless stavění a na krabice na dvě věci. Kde jsou ty časy, kdy byly krabice rozdělené na jednotlivé chlívečky, do kterých se daly pěkně roztřídit dílky...

Všechno, co bylo v krabici

Pytlíky s díly nejsou číslované, ale po chvíli stavění už víte kam pro co šáhnout, takže třídění není nezbytně nutné (já se jím nezdržoval). Nenarazil jsem na žádné nové díly, zato tu je spousta beamů, os a spojovacího materiálu, několik panelů a pouze 6 ozubených kol (2x knob wheel, 1x 8 zubů, 1x 12 zubů, 1x 20 zubů a 1x 24 zubů), což mi přijde fakt málo... :'(

Seznam dílů

Teď už k vlastní stavbě. Návod na stavbu hlavního modelu je rozdělen do dvou sešitů a návod na alternativní model je již tradičně umístěn pouze na netu. Stavba kontejnerového náklaďáku začíná od přední nápravy se zatáčením a středovým soukolím s linear actuatorem. Dále následuje stavba zadního rámu se zadními nápravami a mechanizmem pro zvedání kontejneru. V druhém sešitu pokračujeme stavbou kabiny a úplně nakonec přijde samotný kontejner. Návod je přehledný, bez jakýchkoliv zádrhelů a náklaďák jsem postavil za 3 hodiny.

Hotový model vedle krabice

Funkce

Hotový náklaďák je poměrně velký (délka 35cm, šířka 12cm, výška 15cm) a pěkně propracovaný. Ta modrá mu prostě sluší. Největší vychytávkou je tu mechanizmus zvedání kontejneru, který umožňuje jeho sklápění (jako korbu u klasické sklápěčky) nebo jeho složení na zem. K přepínání mezi režimy zvedání kontejneru se používá malá páčka na boku za kabinou. Při otočení dopředu se kontejner vykládá a při svislé poloze páčky se kontejner sklápí jako korba. Celý mechanizmus je jakási houpačka, která zasekne nebo uvolní kolík pod vodícími lyžinami kontejneru. Podle toho se potom kontejner buď vyloží na zem nebo jen zvedne. Co se týká rychlosti vyklápění, tak mi připadá dost pomalá – možná to ale bude vybitejma baterkama... ::)

Spouštění kontejneru

Sklápění kontejneru

Hratelnost

Jak už jsem uvedl výše, náklaďák nejen že dobře vypadá, ale je také funkční a má velký potenciál ve spojení s bagrem a hromadou materiálu. Na pískoviště bych ho přesto raději nebral. ;D Dále tu máme spoustu kostek, ze kterých se toho dá určitě mnohé postavit, třeba pořádný alternativní model. Ostatně, pro mě je největší zábavou vlastní stavění, takže až na tu absenci zubatých koleček, si s tímto setem dozajista vyhraju až, až. ;)

Ještě jedna fotka

Shrnutí

Výhody:
+ pěkný design v modré barvě
+ power functions
+ zajímavý mechanizmus vykládání kontejneru
+ spousta dílů
+ velikost

Nevýhody:
- pouze 6 ozubených kol
- příšerný alternativní model

Zprvu jsem v tomto setu viděl nástupce cherry pickeru 8292, nyní bych ho spíše stavil vedle kloubového dumperu 8264. Je to prostě takový Technik se spoustou masa (beamy apod.) a trochou střev (převody). Pokud se s tímto smíříte, pak Vás tento náklaďák může jen mile překvapit.

Celkové hodnocení: 7/10
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

grohl

Já ho očekávám v pondělí spolu s bagrem. Alternativní model zase tak hrozný není a dětem se bude líbit hlavně svou velikostí. AFOLové můžou klidně přestavovat. Předpokládám, že budeš patřit mezi ně. Já si na tenhle set asi více času nenajdu. Rozhodně ne v dohledné době. Díky za recenzi a ostré fotky.

Tomik

Citace od: grohl kdy 10.07.2010, 22:15:14
Alternativní model zase tak hrozný není a dětem se bude líbit hlavně svou velikostí. AFOLové můžou klidně přestavovat. Předpokládám, že budeš patřit mezi ně.

Asi na tom něco bude. Dítě jsem už celkem odrostlé, takže to objektivně neposoudim... V zásadě je ten truck z alternativního modelu povedenej, pohřbil ho jenom ten dlouhatananánskej návěs s korbou. Údajně to má být celé půl metru dlouhé. Až ho postavim, dodám fotky a dojmy.
   Jinak, vlastní alternativní model mám už koncepčně vymyšlenej. Bude to jakási recyklace toho oficiálního. Trochu prodloužím ten truck (možná přidám třetí nápravu) a do prostoru za kabinou osadím nůžkovou zdvihací pracovní plošinu. Kostek by tam na to mělo být dost.
můj flickr

alladjex

Hodně fajn recenze. Akorát dlouhá, věcná a pro mě dostatečně informativní. Fotky prímové. Díky.

mike.kup

Když si vzpomenu, že Hauler se dal koupit za 900Kč v Tesku, má větší a použitelnější kola, navíc zadní kyvné jsou i pěkné na hraní, má stejně "ohromující" množství ozubů, stejná elektrika i takřka návrh a smysl auta, tak nevím nevím... já bych to nekupoval. Jediné zajímavé je ten dvojí možný pohyb vyklápění.
Ještě si dovolím sem přidat i odkaz na YT od uživatele setechic: http://il.youtube.com/watch?v=16YWI68-oZs

grohl

Vše je věc názoru. Hauler mi přijde poměrně ošklivý a ačkoliv mám kol z něj cca 40, použil jsem je jen jednou a to ještě jako z nouze ctnost. Navíc modrá je poměrně nedostatková barva.

Tomik

Alternativní model – Truck s trajlerem

Alternativní model ve mě hned od začátku vyvolával spíše negativní pocity. Truck je povedený a celkem pěkný, ale ten trajler, ten teda je... Před pár dny jsme rozebral náklaďák s kontejnerem, stáhnul návod a pustil se do stavby. Za 2 a čtvrt hodiny bylo hotovo.

Hotový model

Celý model je opravdu dlouhý. Neměřil jsem ho, ale půl metru mít bude (včetně návěsu). Nejpodivnější mi na něm přijde právě systém vyklápění korby – motor je přímo napojen na linear actuator a ten, pomocí deformace rámu návěsu, zvedne korbu.

Pohled na zvednutou korbu návěsu

Názor ať si udělá každý sám, mě se ten alternativní model prostě nelíbí. Jak už jsem předeslal, plánuju rozebrat návěs, trochu prodloužit truck a postavit na něm zdvihací pracovní plošinu. Až to dám do kupy, podělím se s Vámi o fotky.

Samotný truck
můj flickr

Jarda

Recenze pěkná. ;)

Pokud jde o náklaďák, tak mě samotnýho na první pohled moc nezaujal, ale teď mi nepřijde špatnej. To vyklápění je pěkně udělaný a taky sou tam nový díly, tak proč ne. Jinak ten alternativní model bejvá většinou hnus, tak člověk nemůže chtít nic moc.

Tomik

Zde přináším odkaz na článek o slíbené předělávce alternativního modelu tohoto setu: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=29212.0

...a ještě malá ochutnávka
můj flickr

Bery

Super recenze, taky jsem si ho koupil a je super. Jen doplním že vytáhne kontejner naložený 370 gramy baterek, při větší zátěži začali přeskakovat kolečka. Sklopí váhu 810g :o. což se mi zdá docela dost.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Tomik

Citace od: kedar kdy 18.08.2010, 19:08:51
Super recenze, taky jsem si ho koupil a je super. Jen doplním že vytáhne kontejner naložený 370 gramy baterek, při větší zátěži začali přeskakovat kolečka. Sklopí váhu 810g :o. což se mi zdá docela dost.

Zajímavé zjištění, dělat zatěžovací zkoušku mě teda vůbec nenapadlo...
můj flickr

Tomik

Pro ty z Vás, kteří tento set vlastní, nebo přemýšlí o jeho koupi, tu mám jednu novinku. Podařilo se mi vytvořit návod ke stavbě svého alternativního modelu z tohoto setu, takže teď si ho můžete poskládat sami doma. ;)

http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=453989
můj flickr