8061 - Oliheň střeží bránu (Gateway of the Squid)

Založil Icewalker, 12.03.2010, 00:36:54

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Icewalker

Kategorie: Lego SYSTEM - Atlantis
Rok vydání: 2010
Počet dílů: 354 + 11 náhradních
Počet figurek: 3
Doporučená cena: 1099,-
Má pořizovací cena: 829,- (hračky Pompo, Nový Smíchov; Praha)

DOJMY PŘED KOUPÍ:

Přínos série Atlantis spočívá v tom, že přináší tři nové ne-lidské figurky. A nejzajímavější z nich je olihní bojovník (já mu říkám "chobotňák"), vyskytující se právě v mnou recenzovaném setu. Když jsme s bratrem viděli první detailnější fotky atlantských setů, počítali jsme s možným pořízením nového ne-lidského občana do města Šlofíkova. A když byl set 8061 v akci za 829 Kč, už nebylo nad čím dumat, neboť využití přinejmenším i pro velkou černou oliheň jsme také měli vymyšleno.

OBSAH BALENÍ:

Krabice je dosti velká, zhruba jako dvě podložky 32x32 vedle sebe. Z ní se na mě vysypaly:
- 3 očíslované sáčky (z nichž každý obsahoval kostky na stavbu určité podmnožiny setu)
- 2 bločky s instrukcemi (formátu čtvercového Lego katalogu)
- aršík s 3 samolepkami na polep olihně
- dvě dlouhá gumová chapadla - opravdu věrná, připomínají mi smažená chapadla v restauracích (chuťově jsem je neporovnával)
Navíc jsem jako bonus dostal v prodejně tématický bloček.

STAVBA, SÁČEK 1 - Obyvatelé (doba stavby: 22 minuty)

Sada obsahuje 3 figurky:
- Profesorka Samantha Rhodes - iniciátorka pátrání po ztracené Atlantidě
- První důstojník Lance Spears - hlubinný potápěč a expert na vše, co udělá BUM
- Olihní bojovník - strážce chrámu s chapadly místo nohou
Pro začátek bezproblémové složení figurek. Nové skafandry jsou poměrně robustní, a jsou skvělými adepty na použití i pro kosmonauty. Ellen Ripley by určitě jeden takový slušel. Hlavy potápěčů mají ze zadní strany dnes skoro povinný "sekundární škleb". Navíc, profesorka má kolem očí potisk vrásek, a pod dolním rtem pihu. Je fajn, že se firma Lego rozhodla nepoužít běžný ženský "ksichtík". Olihní bojovník je naprosto bezkonkurenční, díky chapadlům předčí i ty nejroztodivnější mimozemšťany ze série Space Police.

Malá bílá oliheň: Po konstrukční stránce nemám olihničce co vytknout. Svými osmi chapadly je schopna sevřít každého, koho se jí zamane. Také může sloužit jako neživá klec zavěšená na traverze čnící z chrámu. Vzhledem k tomu, že má oči, přikláním se k tomu, že jde o živého tvora. Nicméně, jsem přesto trochu v rozpacích.

Velká černá oliheň: Tak toto jest ona "oliheň střežící bránu". Její stavba byla asi tím nejnáročnějším, co může set nabídnout. Spousta chapadel, zubů a několik technikových součástek. Ústní otvor (naprosto věrný zobáček vytvořený pomocí 'Bar 1.5L with Clip') je obklopen hromadou ostrých zubů, které se kolem něj mohou navíc otáčet. Tento hlavonožec působí opravdu majestátně a nebezpečně, a to i bez použití dodaných samolepek.

STAVBA, SÁČEK 2 - Schodiště a brána (doba stavby: 12 minut)

Stavba této části šla hladce. Brána je skrz 2 gumičky napojena na panel připomínající vytáčecí rozhraní hvězdné brány. Když se do něj zasune "klíč" a otočí se jím, brána se otevře. Tento funkční prvek pěkně zvyšuje hratelnost setu. Jeho jedinou nevýhodou je občasné tuhé rozevírání brány, kterou je třeba "pošťouchnout" prstem, aby pohyb dokonala.

STAVBA, SÁČEK 3 - Vlastní olihní chrám (doba stavby: 18 minut)

Opět bezproblémová stavba, během níž jsem nezakusil žádných těžkostí. Na vyvýšené platformě chrámu se nachází zlatá pokladnice s drahými kameny, pod níž se schovává propadliště. To je ovladatelné "knoflíkem" na zadní straně chrámu. Zvláštní je, že se otevírá směrem nahoru, takže vlastně o pravé propadliště nejde. Ale nebudu rýpat ;) Z pravého boku chrámu vychází traverza, na kterou lze zavěsit jako klec již zmiňovanou malou bílou oliheň. Z vrchu trámu ční traverza jiná, sloužící jako podpěra velké olihně tak, aby shlížela na chrám zhůry.

HRATELNOST:

Ta je na opravdu dobré úrovni. Majestátní hlavonožec proplouvá kolem celé scenérie za vydávání zvuků "VŽUM" a jeho zubiska si poradí s jakýmkoli vetřelcem, který zavítá poblíž. Ti mohou být také umístěni do klícky pro pozdější konzumaci. Skvělým doplňkem jsou i zmiňované funkční prvky, které ocení jistě jak děti, tak dospělí (tedy my).

CELKOVÝ VZHLED:

Co mě příjemně překvapilo, byla velikost setu. Jak chrám, tak i oliheň mi připadaly na obrázcích menší, ale v reálu je to přece jen o něčem jiném :). Stavba je barevně vyvážená, snad jen zlatých součástek je tam trochu moc. Monotónnosti se návrháři vyhnuli použitím zelených řas, které dotvářejí atmosféru podmořského světa. Všichni tři obránci chrámu vypadají nebezpečně a odhodlaně, takže já, být jedním z potápěčů, bych si dvakrát rozmyslel, jestli se dovnitř vydat, nebo ne.

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ:

Původně jsem měl v plánu pouze využít "chobotňáka" a obří oliheň jako nové obyvatele města Šlofíkova, ale nakonec si asi celý set vystavím, protože už dlouho jsem takový pěkný neměl. Za doporučených 1099,- bych s koupí váhal, ale za 829,- to byla jasná volba. Navíc to zatím nevypadá, že by figurka olihního bojovníka vyšla v nějaké menší sadě (výhledově jen jeden větší set, portál Atlantidy), takže budu mít relativně hodnotnou figurku. Vůbec, zásadní výhodou nejen tohoto setu, ale vesměs celé série Atlantis tkví v tom, že je oproti Space Police volně distribuována v ČR, takže se dostane k širším masám.

Klady a zápory:
+ olihní válečník
+ funkční prvky
+ hrůzostrašné potvory
+ hratelnost
- tuhost otevírání brány

Celkové hodnocení: 8 z 10
(další fotografie setu naleznete v "konkurenční" recenzi na Eurobricks)

Uvítám jakékoli postřehy a náměty!
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Icewalker

Ještě jsem si trochu hrál  ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Arcanus

veľmi dobrá recenzia a zároveň pekný set...
všimol som si v našom tescu, že takáto téma sa  tam začala vyskytovať,  po tejto recenzii sa na to pozriem bližšie..
už len pre ten minifig chobotnice s trojzubcom, neskutočná nádhera..

Luky1987

No nevím, set je zajímavý, to rozhodně, ale osobně se mi tento styl nelíbí, trochu mi to připomíná bionicle :P Radši kdyby se více zaměřili na klasiku, ale ta bohužel moc nefrčí...

mizdas

Pěkná recenze dala ti asi práci co ??? ;D,i ten set ujde ale mě to Atlantis nebere takže se mi todle asi nedostane do ruky ale když to vemu jsou tam dobré dílky a figy takže by se to dalo využít na něco jiného.

Icewalker

Díky za hlasy!

Citace od: Arcanus kdy 12.03.2010, 09:22:15
veľmi dobrá recenzia a zároveň pekný set...
všimol som si v našom tescu, že takáto téma sa  tam začala vyskytovať,  po tejto recenzii sa na to pozriem bližšie..
už len pre ten minifig chobotnice s trojzubcom, neskutočná nádhera..
Chobotňáka můžeš sehnat např. z polského BL: http://www.bricklink.com/store.asp?p=Bojtek80&itemID=16326809 za cca 250,-

Citace od: Luky1987 kdy 17.03.2010, 07:46:00
Radši kdyby se více zaměřili na klasiku, ale ta bohužel moc nefrčí...
Jestli chceš "klasiku", nakupuj z druhé ruky, jako já ;)

Citace od: mizdas kdy 17.03.2010, 13:23:40
Pěkná recenze dala ti asi práci co ??? ;D,i ten set ujde ale mě to Atlantis nebere takže se mi todle asi nedostane do ruky ale když to vemu jsou tam dobré dílky a figy takže by se to dalo využít na něco jiného.
Zatím jsem žádnou recenzi nepsal, tak jsem si řekl, že to zkusím. Když už jsem si si jednou po dlouhé době koupil aktuální set. A právě, set jsem koupil za účelem využití chobotňáka a olihně za jiným účelem ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr