(vlastní) vlakové i autobusové nádraží

Založil Hana129, 07.03.2009, 23:19:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hana129

Tak kulisa k autobusu byla rozebrána a vznikla z toho tato budova.  ;).
Ze strany ulice se nachází autobusová zastávka.  Ze zadní strany vlakové nádraží, které ještě není dotáhnuté. Prostransví kolejí bylo vytvořeno jen jako kulisa.

Budova se skládá ze tří samostatných budov, uvnitř vzájemně  propojených a průchozích.


Přízemí nádraží je již celkem zařízeno, v první místnosti zleva se nachází sociální zařízení(záchodky, umyvárna a místnůstka na náčiní uklízečky), pod schody do druhého poschodí minikancelář výpravčího.

Druhá-hlavní místnost - hala, místnost jako prodej jízdenek, malé miniobčerstvení, bankomaty. Průchod k vlakům s informacemi o odjezdech vlaků.

V třetí místnosti se nachází mini- převlékárna a místnůstka prodejců jízdenek a větší čekárna.

V druhém poschodí se bude nacházet  velká jídelna, kanceláře a sociálky pro personál.  Momentálně ještě není dokončeno.
Zatím dílko  musím uklidit, takže představuji ještě ne zcela doladěné dílo a předkládám jej kritikům, pro rady, názory a další nápady pro případné úpravy až se zas k tomu dostanu.  ;). Děkuji.

Více fotek najdete tady: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=372047

otaznik

Mně se to moc líbí. Snad jen pár drobností:
- když už minifiga bez vlasů, tak s hlavou, co nemá dutý stud
- mix žlutých a růžových hlaviček vypadá velmi podivně
- a samozřejmě jiná barva nádraží ze strany od silnice a jiná od kolejí, přiznám se, že v reálu jsem to asi ještě neviděl - ale důvod chápu  ;)

Jonas

Jestli se nemýlím, tak to je zatím největší domácí nádraží, představené na Kostkách.
Je za tím určitě velký kus práce a tipuju to tak na 10000 kostek, možná i víc.

Je to opravdu pěkné a unikátní dvojbarevnost chápu. Nakonec u nás v Liberci jsme po dobu oprav také měli nádraží z každé strany jinak zbarvené.
Jonas - Můj Brickshelf

peter

Citace od: otaznik kdy 08.03.2009, 01:02:32
- a samozřejmě jiná barva nádraží ze strany od silnice a jiná od kolejí, přiznám se, že v reálu jsem to asi ještě neviděl

Tak třeba obnovují fasádu a z ulice to již stihli, ale u kolejí je ještě stará ;) Jinak budova je opravdu monstrózní. Velmi se mi líbí, že se děláš i s interiéry. Hodně mě zaujala umyvadla ze záchranářských vest - originální nápad ;) Z výtek mám zatím jedinou a to divně (špatně) uchycené velké černé slopes nad nástupištěm.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

MwK

Veľmi pekné a svojim spôsobom ohromujúce dielo. :D
Divím sa že si šla do interiérov,odvážny krok ale višiel ti aj ten.
A s dvomi farbami by som nerobil nič,už sa to vysvetlilo a je to tak aj pekné... ;)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Shmade

Moc pěkná stavba, dvojbarevnost mě zmátla a jen podle letmého pohledu jsem myslel, že to jsou stavby dvě. :) Interiéry se povedly, prostě dobrá práce! Jen se zeptám, co je za dílek ten žlutý "květináč" na stole v čekárně? Neznám...

Hardegon

Opravdu moc pěkné. Ta bílo-červená strana se mi ale líbí víc.  >:D

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

mirek

ČD zařadily některá nádraží do svého programu obnovy pod názvem "živá nádraží".
Toto nádraží je nejen živé, ale i velmi pěkné. Jako vláčkař jsem pro žlutou stranu,
kdybych byl autobusák, asi by to byla bílá strana.

peki

Připojuji se k slovům chvály  :). Je vidět kus pořádné práce. Počítáš s nádražím do nějakého kolejiště ? Pokud ano tak by to chtělo zvednout nástupiště. Z obrázku (pokud se nepletu) se mi zdá že je vysoké "pouze"  1 brick. Figům se pak bude špatně nastupovat/vystupovat z vlaku a opticky to bude působit trošku divně.

Hana129

#10
Děkuji všem za komentáře  ;),
co se týká dvojbarevnosti, bylo toto řešení zvoleno především kvůli množství oken, které mám k dispozici. Původně i druhá strana měla být v bílé, ale bílá okna- bílé stěny vypadaly hodně mdlé, červená barva by zas hodně křičela, tak nakonec vyhrál vlak žlutou, autobus červenou, u přední nebylo co řešit červených oken mám doma nejvíc a kombinace se žlutou by byla taky divoká.

Budova se dá i otočit a vlastně až při dostavbě byly tyto dvě barvy definitivně stanoveny. K hnědým vchodovým dveřím, s kterými jsem si dost vyhrála ( a myslím, že se celkem povedly)mi prostě ta žlutá neseděla. ;)  Samotné mi to nakonec ani nepřipadlo, navíc jako celku to vůbec nevadí. Boční stěny jsou bílé a rohové spoje přechod bílá-žlutá jsou zakryty "okapovými svody", divněj to působí na těch fotkách.

V reálu to možná tak ještě nikde není, i když na rodinných domcích tyto kombinace již hodně přibývají.
Sama se 100 % realitě vyhýbám, protože to nikdy až tak úplně dodržet nejde, ať už z hlediska měřítka nebo  sama jsem pro změnu asi nikde neviděla v reálu, žlutá, červená, či modrá okna - které jsou  v Legu obvyklé. Tak trochu to bylo stavěno podle nádraží Opava-východ.

Co se týká figů bez vlasů, je fakt, že při focení zhora to vypadá poněkud divně, příště si dám na to pozor. Ty figy vlasy mají, ale namalované, jsou to originál figy např.  z tohoto setu http://www.peeron.com/inv/sets/8160-1, tak mě to nějak nenapadlo jim tam ty vlasy přidat.
Co se týká kombinace barevných hlav, růžová, žlutá, tmavě hnědá, to mi tak nepřijde, protože ani u nás nejsou všichni lidi stejní a mají různé barvy pleti.  ;)

Kolik to má dílů opravdu nevím a netroufám si ani odhadnout.
Docela mě mrzí, že spíš jsem takový stavitel pokus-omyl, žádné velké plány a propočty. Dokonce už i když jsem si nakonec dopočítala alespoň střešní dílky, tak jsem je spočítala špatně a na prostřední střechu mi nakonec nějaké  chyběly, takže proti plánu byla nakonec postavená jinak.  ::)

Černé slopes nad nástupištěm jsou asi špatně uchycené přiznávám, navíc mi dva ještě chybí ( tím to vypadá uprostřed ještě divněji) Snad je i časem seženu a předělám to. Navíc jsem tam vynechala u spodní budovy svod ze střechy, tak proto jsou tam ty šedé okapy, aby voda měl kam téci.  ;D
Celkově tato strana a část nebyla ještě dotáhnutá do konce, chybí tam i sloupové podpěry, osvětlení a mnoho dalšího. Bohužel člověk míní, život mění a tak jsem za minulý týden na to neměla čas sáhnout  a kalendář je prostě neúprosný, takže, aby dílo neskončilo pod vrstvou prachu nebo někde zastrčené  ve skříni, tak jsem to alespoň nafotila, tak jak to je, ne zcela dodělané.

Snad se k tomu pak vrátím. Mezitím alespoň trošku vím, které díly mám příležitostně dokoupit, protože už došly.  ;D

Co se týká interiéru, jejich stavba je ještě mnohem zábavnější a to ne jen pro mne, ale hlavně pro 10letou dceru, která se alespoň taky trošku činí. Navíc z vlastních zkušenosti bych dokázala tvrdit, že to podpoří fantazii mnohem více než exteriér.  ;D

Celkem slušně se rýsuje restaurace, holka zařizovala "restaurační salonek", který zrovna vypadá jak by jej po flámu opustila  parta "puberťáků"  ;D

Díky Jindrovi za odkaz na "vázu", je to ono, ve žlutém jej mám asi z HP.





 

Hana129

Citace od: peki kdy 08.03.2009, 13:48:12
Připojuji se k slovům chvály  :). Je vidět kus pořádné práce. Počítáš s nádražím do nějakého kolejiště ? Pokud ano tak by to chtělo zvednout nástupiště. Z obrázku (pokud se nepletu) se mi zdá že je vysoké "pouze"  1 brick. Figům se pak bude špatně nastupovat/vystupovat z vlaku a opticky to bude působit trošku divně.


Děkuji  ;).
Plány na kolejiště jsou, sama bych chtěla docílit nějakého rozumného řešení, jako Hobby, prostě, aby to nebylo roztaháno všude a přesto se dalo nějaké rozumné kolejiště rychle postavit. I když už teď uvažuji kam vlastně ty tři budovy schovám  ::).
Nástupiště je vysoké 1 brick a 1 plate.
Každopádně to není ještě dotáhle do konce, a  když už jsme u toho, kolik by tedy správně ta výška  měla být?

peter

Citace od: Hana129 kdy 08.03.2009, 14:15:41
Nástupiště je vysoké 1 brick a 1 plate, kolik by tedy správně ta výška  měla být?

Originál LEGO dělá dva bricky a plate.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Hana129

S čím si tak trochu nevěděla rady je řádné "zapracování" těchto oken http://www.peeron.com/inv/parts/3853, ty boční úchyty mi tam většinou překážejí, dá se to nějak  elegantněji obejít? 


Colonel32


matny

Som si spomenul ako som v mladosti riešil podobný problém pri stavbe a necitlivým zásahom som tie uchýty na dvoch oknách odstránil.
Odporúčam nahradiť nižšie zobrazeným oknom 60594.


hobby

Výborně, že je tu i žena - stavitelka a umí! Jsi spíše výjimka, moc vás tu není a teď si nemohu uvědomit, která ještě staví. Chválím a cením si té časově náročné a nákladné práce.
Jestli stojíš o komentář z mého pohledu: Nevím, zdali jsi stavěla podle předlohy, nebo zpaměti. Jde jistě o nádraží ze začátku minulého století a ta patří mezi nejkrásnější. Zcela obecně - jsou to v mnoha případech typologicky podobné, symetrické stavby, s výrazným, architektonicky odlišným středním traktem (hlavní nádražní hala), s honosným přízemím pro veřejnost s čekárnami, restauracemi, odbavovací halou atd., v patře (už chudším) kanceláře, správa železnice, byty atd. 
Proto by nemusela být zdvojená okna v patře, která pro mě symbolizují velký veřejný honosný prostor a naopak bych posílil v tomto směru přízemí a ještě bys ušetřila na oknech. Ten střední trakt bych rád viděl bohatší, možná jinými okny zdůraznit prostor hlavní haly, plastiku nebo reliéf na fasádě ap.
Jenže: pokud bys tohle, co píšu, chtěla brát doslova, tak bys rozebrala skoro celou stavbu a začala znova (ovšem já takto postupuji často, i po letech). Takže to doslova neber! I tak je to velmi dobré, máš tam dobré detaily i interiery (ano, ty dveře např.) Na ženskou (bez urážky ;)) skvělé 8).

Hana129

#17
Tak naše autobusové-vlakové nádraží http://foto.mapy.cz/59501-Opava-Vychodni-nadrazi prochází po připomínkách pořádnou rekonstrukcí.
Byla sjednocena barva fasády, taky došlo k rozšíření střední budovy a úpravě nástupiště.

Na dalších úpravách se ještě pracuje, na některé díly ještě čekám,  ale aby mohla být stavba dokonalá a hodná předvedení veřejnosti na výstavě v Báňské Štiavnici, tak prozatímní práce předkládám ke kritice, co tam chybí nebo přebývá,  ať to případně mohu ještě doladit podle Vašich připomínek a  jednotlivé podlaží spojit a začít pracovat na okolí.
(za nedocváklé study mezi patry se omlouvám, mezera tam nebude, jen je tam prozatím nechávám, pro lepší manipulaci.

Pár fotek ještě ke zhlédnutí tadyhttp://picasaweb.google.com/hana.pustkova/Nadrazi2?authkey=Gv1sRgCMfisu2W9efC9QE#, jsou tam fotky jak by to vypadalo, kdybych patra otočila, případně sjednotila.  ;)





Micho

Ja za organizátorov výstavy v Banskej Štiavnici dodám len toľko: Som nadšený a Hankin výtvor bude určite jedným zo skvostov výstavy. Super.  8) 8) 8)

Ešte tam doladiť a dokončiť pár vecí (hlavne okolie ...) a bude to paráda!   :D

Robbed

Super, vypadá to parádně :D, těším se na finální verzi.

eNTy

Tohle je opravdu famózní. Kdo mne zná, ví, že mi lego bez dírek (čti Technic) moc neříká, ale tohle je fakt super.
Takhle pěknou fasádu už jsem dlouho neviděl, ten reliéf nad oblouky oken v přízemí je super. Už se těším na interiér.

Jonas

Opravdu velmi podařené dílo. Určitě je v něm hodně kostek a ještě víc práce.

Navíc o tomto nádraží se už skoro dá říct, že se blíží minifigovému měřítku. 
Jonas - Můj Brickshelf

mirek

Tak nakonec (?) ani bílá, ani žlutá fasáda. Béžová nádraží obzvláště sluší.
Vynikající dílo.

otaznik


MwK

(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

peter

Tak ani já nemohu tento projekt minout bez povšimnutí. Myslím, že se nám tu na fóru zrodil další člen, který ve stavbě domů bude patřit mezi naší špičku. Mám o to větší radost, že to je zástupkyně něžného pohlaví :D

Stavba oproti své předešlé verzi doznala značných změn a všechny jsou parádní. Jak napsal Mirek, tak Tan barva budově náramně sluší. Fasáda je krásně členitá a detailama se zde opravdu našetřilo a tak je celkový dojem parádní. Jsou zde vidět i složitější techniky jako např. SNOT, díky kterému se krásně povedly udělat štíty nad postraními vchody z ulice. Věřím, že až bude model kompletně dostavěn, tak že se bude jednat o opravdu vynikající práci, která bude jistě ozdobou výstavy v Bánské Štiavnici a snad poté i Roztok.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peki

Pěkné, oceňuji pokrok od první verze (která byla už sama o sobě dobrá).
Jaké jsou rozměry (studech/cm)  délka,šířka(v četně nástupiště), výška ?
Můžeš prosím vedle toho pro porovnání postavit nějakou budovu typu CC, GG, MS. Nádraží by se mi líbilo na kolejišti v Roztokách, kde bych chtěl realizovat část města právě ve stylu budov CC, GG, MS.

Při pohledu na stavbu jsem chvilku přemýšlel jestli je pomocí černých hose 3mm realizován hromosvod nebo okap. Více se mi libí realizace okapu pomocí brick roud 1x1, který jsi měla v první verzi. Ale to jen jen můj názor do diskuse  ;) nikoli zdrcující kritika   ;D

Icewalker

Osobně mám radši menší stavby, ale budova je precizně zpracována, detaily jsou pěkné... Líbí se mi.
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Hana129

#28
Děkuji všem moc za komentáře a jsem ráda, že se líbí, pár změn ještě nastane, ale ne zásadních. ;)


Citace od: Micho kdy 20.08.2009, 16:50:53

Ešte tam doladiť a dokončiť pár vecí (hlavne okolie ...)    :D

?? pár věcí? ještě jednou tolik  >:D

Citace od: xtepn01 kdy 20.08.2009, 17:24:55
Tohle je opravdu famózní. Kdo mne zná, ví, že mi lego bez dírek (čti Technic) moc neříká, ale tohle je fakt super.


To asi proto, že tam těch dírek a pinu  je poměrně dost .

Citace od: Jonas kdy 20.08.2009, 18:00:50
Opravdu velmi podařené dílo. Určitě je v něm hodně kostek a ještě víc práce.


Kostek fakt nevím, možná to i  přibližně jednou spočítám, jen tan palisad padlo skoro 400. A pracovní-relaxační  hodiny si  netroufnu odhadnout  ;).

Citace od: mirek kdy 20.08.2009, 18:11:17
Tak nakonec (?) ani bílá, ani žlutá fasáda. Béžová nádraží obzvláště sluší.


Njn ženská, nikdy neví pro co se rozhodnout.  ;D
Měla jsem  strach, že se nádražáci a autobusáci pohádají, tak byla v užším výběru  zvolena  neutrální barva. 

Citace od: peter kdy 21.08.2009, 08:48:09
Myslím, že se nám tu na fóru zrodil další člen, který ve stavbě domů bude patřit mezi naší špičku.


tak do toho mám ještě hodně daleko,  ale díky podpoře  těch co tomu rozumí víc a sem tam, dokážou povzbudit a taky někdy naťuknout  co by bylo lepší a jak by to mělo být, se budu jen zdokonalovat.  8)

Citace od: peki kdy 21.08.2009, 11:57:01

Jaké jsou rozměry (studech/cm)  délka,šířka(v četně nástupiště), výška ?




Je to obří ani mi to nechtělo vlézt do foťáku  ;D >:D.

Budovy jsou postavené na 3*3,5 baseplate 32*32 studů. Tzn 32 * 112 studů =  25,5 * 89,5 cm.
Výška střední budovy cca 50 cm.

Citace od: peki kdy 21.08.2009, 11:57:01

Můžeš prosím vedle toho pro porovnání postavit nějakou budovu typu CC, GG, MS. Nádraží by se mi líbilo na kolejišti v Roztokách, kde bych chtěl realizovat část města právě ve stylu budov CC, GG, MS.


Momentálně mám postavený už jen GC  :'(, s kterým což jsem to  zkusmo nafotila, pro porovnání výšky, ale moc to nevynikne.


Původně jsme s Michem takové diorama do BŠ taky počítali, ale   bílé nádraží s touto ulicí vzadu nevypadalo dobře, muselo by to být asi obráceně, tzn, dioráma z modulárních domů a zatím nádraží.

Či modulární  domy za nádražím, ale prostor mezi nádražím a touto ulicí by musel být větší než 32 studů, či ta ulice by musela být trochu výš.

Ale je fakt, že se nádraží hodně změnilo a myslím, že je i trochu nižší než původní.  ;), tak to zas bude vypadat jinak. Až to bude více držet pokupě, tak to přenesu na větší prostranství a lépe nafotím.

Citace od: peki kdy 21.08.2009, 11:57:01

Při pohledu na stavbu jsem chvilku přemýšlel jestli je pomocí černých hose 3mm realizován hromosvod nebo okap. Více se mi libí realizace okapu pomocí brick roud 1x1, který jsi měla v první verzi. Ale to jen jen můj názor do diskuse  ;) nikoli zdrcující kritika   ;D


no já vítám jakoukoliv kritiku (ona je to někdy skrytá pochvala), mají to být okapy, ale  ještě nejsou dotáhlé, v černé mi tam taky moc nesedí, chtělo by to světlejší, jen nevím co ještě vymyslím nebo seženu.

Na druhé straně zrovna okapy round brick 1*1 se nelíbili stavebnímu dozoru .

Tentokrát jsem si  hodně věcí postupující stavby fotila a je to  supr, protože na fotce to kolikrát člověk vidí úplně jinak než ve skutečnosti.  Když Vám to ještě pak někdo jiný kritickým okem prokoukne a zhodnotí,  je to ta nejlepší škola.
Díky těm, kteří mě k určitým předělávkám navedli.  ;)

Fotky dám dokupy a  jestli to někoho bude zajímat, je tam  mnoho zamýšlených verzí a postupů, různé varianty fasády  atd.  Lego je opravdu neuvěřitelné, člověk změní pár kostek, či to posune o nějaký ten stud a je to kolikrát pořádná změna.  ::)

Jinak interiery tentokrát asi nebudou, možná jen něco narychlo, aby tam nebylo tak prázdno. Čas totiž kvapí a propracovat bych už to asi nestihla, navíc by to ani nemělo smysl, moc tam vidět nebude.

Ještě jsem  přidala fotky pro srovnání velikosti GC a nádraží a druhá fotka je zatím zamýšleného dioramatu do BŠ. , kde místo benzínky asi vzikne parkoviště a na prostranství jak je kašna, asi vznikne nějaký ten opavský park nebo náměstí (ještě nevím, pro co bude rozhodnuto), možná to zas  bude úplně jinak  ;D



gearcs

Obdivuju, jak je skvěle postavené v minifig scale. A taky se mi moc líbí, velká pochvala...