(Vlastní) Kolový nakladač Volvo L90F v měřítku 1:17

Založil dorfl, 27.12.2008, 17:39:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

dorfl

Představuji Vám svůj pokus o kolový nakladač Volvo.

Obsahuje 4 PF motory z buldozeru, včetně ovládání na dálku, 3 PF písty z letošních modelů.

Poháněná náprava pouze zadní, na diferenciál a převod vpředu už není vůbec místo.

Stavba započata ke konci října, strávil jsem nad tím desítky hodin. Při zachování měřítka je na všechny PF prvky dost málo místa a zároveň udržet rozumnou pevnost není vůbec jednoduché. Tak jsem zvědav na Vaše komentáře.

Krátké video na x-tý pokus natočené:
http://www.youtube.com/watch?v=2TKDt7GuIPQ

Kdyby měl někdo navíc jeden pár žlutých disků, měl bych velký zájem odkoupit.

Velice mne překvapilo, že nová kola z letošního Teleskopického manipulačního stroje 8295 jsou daleko měkčí než z pět let starého 8455. Přitom podle čísla jsou to ta samá. Zadní náprava nese tři motory a batterybox a již je patrné lehké poddání se pneu této váze.

Colonel32

dorfl

Přikládám další fota. Zatím špatné večerní osvětlení.

Video zatím nemám.

Jonas

Obdivuju, jak se ti podařilo všechny elektrické prvky umístit do daného (a docela malého) prostoru a nenarušit tvar.

Je to moc pěkné a teď jenom abys nám ukázal stroj v pohybu.
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Velmi zajímavé řešení toho problému, že Actuator potřebuje ke svému pohybu nahoru a dolů osu, a že ho tedy nelze snadno umístit někam dále na rameno, jak je tomu u pneumatických pístů.
Zde se to, myslím, povedlo velmi dobře, jsem zvědav, jak to bude vypadat na videu.

jakpet

tvůj nakladač je dle mého názoru velmi povedená práce, těším se na další tvoje modely ;D

Pepan

Opravdu velmi pěkné, funkčnost v kombinaci s věrným vzhledem, co dodat  ;)

eNTy

Klobouk dolů, takhle funkcemi nacpaný malý studless musel dát sakra zabrat. Model dost věrně kopíruje předlohu, těším se na video.
Co se kritiky týče, tak přední část vypadá trochu neučesaně, ale s tím asi nejde nic moc udělat.

dorfl

Krátké video na x-tý pokus natočené:
http://www.youtube.com/watch?v=2TKDt7GuIPQ

Na řízení je použit velice pomalý převod, takže pro potřebu rychlé manipulace na "staveništi" to není optimální, ale na ježdění po bytě je to moc fajn. (osmikolečko na clutch a pak worm na velkou točnu - to pohání menší motor)

Děkuji všem za kladné ohlasy.

Neučesanost přední části (pokud je myšleno mezi koly dole) - ono je to tak propletené především z L liftarmů, že se s tím moc nenadělá, pokud to má mít slušnou tuhost. Na pístech zase překáží ta bambule velikosti 2x2, takže to musí být pod písty vybrané.

Kdyby měl někdo navíc jeden pár žlutých disků, měl bych velký zájem odkoupit.

Velice mne překvapilo, že nová kola z letošního Teleskopického manipulačního stroje 8295 jsou daleko měkčí než z pět let starého 8455. Přitom podle čísla jsou to ta samá. Zadní náprava nese tři motory a batterybox a již je patrné lehké poddání se pneu této váze.

Colonel32

Neni to spatne, ale ta jizda je prilis trhana. Schmadeuv bobcat me zaujal vice. Pouze $3

palcov

Njn, někdy jsou ty silné motory možná až moc silné. Ale až na tu podivně trhanou rychlost mi to přijde dokonalé - plně využité funkce, plynulý pohyb radlice (ať žijou actuatory) a taky na studless technic suprovní vzhled. Čtyři a půl hvězdičky  ;D

otaznik

Citace od: dorfl kdy 28.12.2008, 23:24:00
Citace od: Colonel32 kdy 28.12.2008, 23:12:26
Neni to spatne, ale ta jizda je prilis trhana.
Jo to je pravda XL motor 1:3 rovnou na diferenciál - je dost do rychla a setrvačnost velká, v podstatě to samé jako na buldozeru, vzhledem k většímu průměru kol.  Schmade v jízdě vydělal na malých kolech - obvodová rychlost daleko menší při stejném zpřevodování. Při větším zpřevodování docházelo k tomu, že byť vše bylo na fest - na diferák přišlo tolik síly vzhledem k průměru kol, že osmikolečko vždy na diferenciálu zahrabalo - ošklivý zvuk.
Tak to chce použít jiná ozubená kola (rozměrově). Chápu, snadno se to říká.
Video se mi líbí!

grohl

Člověk je pár dní pryč a hned takovýhle model.   :o Vzhledově se mi moc líbí a opět bych vytkl pouze zbrklý start při jízdě. Jinak se tvůj nakladač chová velmi poslušně.

Shmade

Jsem čekal s komentářem na video, a ty actuatory jsou fakt asi dobrá věc, měl bych taky nějaké pořídit. Radlice ti chodí krásně, rychlost zatáčení mi přijde akorát, no a to že to jezdí trhaně... asi budeme muset počkat až Lego přijde s nějakými PF plynule regulovatelnými motory a ovládacím systémem.  Ale fakt dobrá práce. Mi přijde, že ač já jsem savil bobcata, bez konkrétního  měřítka, tak by se ke tvému nakladači rozměrově celkem hodil... Tak kdo postaví další stavební stroj? By mohla být pak dobrá session někde na pískovišti (legovišti plate 1x1) :)

dorfl

Jo jo, plynulá regulace nebo aspoň několik stupňů by byla super. Někde se tu myslím psalo, že v definici PF je sedm rychlostí... jen to uvést do života.

Taky by se ještě hodil jeden IR vysílač, aby člověk nemusel pořád přepínat mezi přijímači, škoda že není ještě jeden set který by jej obsahoval. Teď je to buď dva buldozery, nebo za draho z S@H, případně monster dino 4958.

Stavební stroje jsou krásné, preferuji žlutočerné sety  :D

Jak máte zpřevodována auta na závody??? Některá auta mají také velká kola. Pochlubte se někdo prosím.

ass

Citace od: dorfl kdy 29.12.2008, 10:29:01
Taky by se ještě hodil jeden IR vysílač, aby člověk nemusel pořád přepínat mezi přijímači, škoda že není ještě jeden set který by jej obsahoval. Teď je to buď dva buldozery, nebo za draho z S@H, případně monster dino 4958.

Teď mají ve Sparkys dino za 1299, což se dá.

Anatyt

Konecne som sa dostal k tomu pozriet si to video. Musim Ta pochvalit, za FAKT super odvedenu robotu! Ten prudky pohyb by sa dal mozno vyriesit "pomalsim" zprevodovanim (ako uz spomenul Otaznik). Sice by aj pohyb vpred bol pomalsi, ale na stavebny stroj by to bolo myslim si dobre. Hlavne by sa ciastocne eliminovalo to trhnutie. Mozno stoji aj za uvahu, ktory PF motor pouzit. Ale kazdopadne skus tam dat "pomalsi" prevod, co to spravi.
Inak good job!

danny01

Veľmi pekný nakladač. Video len posilňuje dojem. Jedine negatívum je sekaný pohyb modelu.
Osobne si myslím že by TLC urobilo lepšie keby namiesto nového offroadru ponúkla niečo podobné tvojmu MOCu.
Podla mňa 8,5/10
Danny

dorfl

Všem vám děkuji za komentáře!

Ještě jsem zkusil jiné zpřevodování - místo původního 1:3

8z na 24z na diferenciálu

jsem zkusil 1:4,16
16z na 20z
12z na 20z
12z na 24z na diferenciálu

Nejmenší přískok se zmenšil na cca 4cm, méně IR ovládání nedovolí. Pak už snad jen worm přímo na diferenciál. Každopádně 16z double bewel nemá takovou tendenci jako 8z na diferenciálu přeskočit.

Mně by se takovéto stroje od lega také moc líbily a nevím jak by vyšel takový set finančně - oproti buldozeru navíc 3 actuatory, kostek nejspíš méně. No a u modelu co si člověk sám stvoří, ví co si může dovolit - místa na 24z clutch nezbývá. Osadil jsem jen jeden na řízení - malý PF motor s clutch 24z přímo na další 24z kolo pak worm na točnu. Řízení se 3x zrychlilo a přenosti řízení celkem neublížilo, hratelnost větší.

Na pohon jsem zkusil ještě malý PF motor - nic to  neřešilo, má taky pořádnej záběr a modelem slušně trhne, snad v kombinaci s wormem na diferenciál - dosáhlo by se poměru 1:24 při dvojnásobných otáčkách - 3x pomalejší než nyní

danny01

Napada ma: co tak pouzit "Technic Gear 24 Tooth Clutch" namisto 24z kolesa?
Prvy zaber by mozno ztlmila a rozbeh by bol plynulejsi. Je to len idea, chce to overit v praxi.
Danny