(vl.)Tradiční vánoční kolejiště

Založil hobby, 21.12.2008, 18:39:33

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hobby

Jako každé Vánoce, tak i letos mám novou sestavu.
Letos pár novinek - několik nových domů
                             -  pouze parní vlaky
                             -  propojené kolejové okruhy (jsou 4; vlak může přejíždět do všech čtyřech)

Ve druhém sledu fotek jsou pak moje "páry" s fungujícím hnacím soustrojím

hobby

...

Jonas

Nádhera! Ostatně jako vždy touto dobou.

Ta jako se staly pojmem třebechovické betlémy, tak tys vytvořil tradici píseckých vánočních kolejišť.

Šťastné a veselé k vám do Písku! Ať se daří tvému hobby, milý Hobby!
Jonas - Můj Brickshelf

mirek

Tradiční vánoční kolejiště, tradičně nádherná práce,
je to krásná přehlídka umu a dokonalá reprezentace.

Šťastné Vánoce.

betakaroten

To je prostě párada. (záměrný překlep ;) )

Colonel32

413 WOW
365 WOW
zda se mi, ze vidim i 354.7 ?
a to 2C1 s cernymi koly a 2'2 tendrem je nemecka Baureihe 23?

Jonas

Hobby,

můžeš nám ještě ukázat, jak jsi vyřešil ojnice, pístnice a jejich propojení s koly? To jsou asi díly domácí produkce, nebo se pletu?
Jonas - Můj Brickshelf

Colonel32

klasicke tycky od lizatek a podobne  ;D

hobby

Díky za pochvalu, potěší to 8).
Jonas:
zítra udělám "rozborku" hnacího soustrojí lokomotivy vč. podvozku (cca 5 vteřin) a vyfotím to; teď nabíjím baterie. Bude vidět, jak to funguje. Sestavení zpět je cca 20 vteřin.
Colonel:
Pokud jde o typy a řady lokomotiv, tak nechť je to ta, kterou v tom vidíš. Pochopitelně jsem stavěl podle obrázků, ale některá z lokomotiv si je podobnější, některá může připomínat i jinou, než jsem zamýšlel. Nejde to udělat zcela správně, ale to není ani u modelové železnice.

grohl

Krásné stroje a nádherné kolejiště. Tvá práce přinesla obrovskou sklizeň chutného ovoce.

hobby

Citace od: Jonas kdy 21.12.2008, 20:55:27
Hobby,
můžeš nám ještě ukázat, jak jsi vyřešil ojnice, pístnice a jejich propojení s koly? To jsou asi díly domácí produkce, nebo se pletu?
Otázka na místě, protože tohle je na tom nejtěžší. Např. vzálenost 1 studu je jako kilometr, nebo šířka nápravy o 1 mm jinak než je třeba, a už mašina vykolejí, nebo drhne v oblouku. Inspirace na BS žádná, dělení náprav nechci a technik díly vypadají hrozně. Tak jsem si musel projít vlastním vývojem. Je to vyřešeno jednoduše, viz obrázek.
Parní lokotka v tomto duchu (t.j aby projížděla zatáčky i výhybky při plném pohybu hnacího soustrojí, je opravdu oříšek. Jinak by tu asi jezdily parní vlaky, jenže nejezdí. Mnou prezentovaná parní flotila patrně představuje jistou raritu.

Pro ucelení představy kolejiště ještě posílám pár snímků

hobby

Ještě jsem zapomněl okomentovat ten oddělený podvozek:
Nelego díly jsou: elektrikářské očko, špejle, kovová spojnice, šroubek, nýt. Vše ostatní je lego, nepočítám li BBB kola.
Dívat se na parní vlaky s kmitajícími ojnicemi je oravdu "o něčem jiném". Mohl bych vyprávět, i z pohledu dětí ! Takže, kdo je zastáncem pure lega, žije v tomto případě v omylu. 

Colonel32

... jeste kdyz na to tak koukam, tak na to mikado by se spise hodila dark green barva, tohle spis odpovida zelenemu antonovi...

hobby

Asi máš pravdu, i když tahle zelená je taky přijatelná. Na nějakých fotkách jsem viděl Mikádo jako rosničku. Jinak Mikádo (pojezd 2´C 1´) se považovalo za nejkrásnější škodováckou lokomotivu. Je to tak že?

Colonel32

Citace od: hobby kdy 22.12.2008, 17:58:58
Na nějakých fotkách jsem viděl Mikádo jako rosničku.

To by odpovidalo, protoze jak Mikado, tak Rosnicka jsou tmave zelene. Viz. priloha

Citace od: hobby kdy 22.12.2008, 17:58:58
Jinak Mikádo se považovalo za nejkrásnější škodováckou lokomotivu. Je to tak že?

Take jsem to slysel.

Apropo, co zkusit Hrbatou? 375.007 ? Pro predstavu nevlackarum video provozniho rakouskeho exemplare 310.23 -> http://www.youtube.com/watch?v=PWWbl3z5tc4

Jonas

Citace od: hobby kdy 22.12.2008, 17:46:46
Ještě jsem zapomněl okomentovat ten oddělený podvozek:
Nelego díly jsou: elektrikářské očko, špejle, kovová spojnice, šroubek, nýt. Vše ostatní je lego, nepočítám li BBB kola.
Dívat se na parní vlaky s kmitajícími ojnicemi je oravdu "o něčem jiném". Mohl bych vyprávět, i z pohledu dětí ! Takže, kdo je zastáncem pure lega, žije v tomto případě v omylu. 

Díky za vysvětlující obrázky a komentář. Nejsem až takový legový purista, aby mě neoriginální díly vadily. Nakonec když už se používají BBB kola, která všichni berou bez mrknutí oka, tak proč ne vlastní ojnice a další příslušenství. Občas se divím, když na BS vidím nádherné lokomotivy s velmi realistickými koly ale legračně vyhlížejícími Technic ojnicemi.
Jonas - Můj Brickshelf

hobby

#16
Plánek. Po rozbalení a kliknutí dovnitř se kvalita obrázku rapidně zlepší. Nadělal jsem si krácené koleje a tak  trasy kolejí nejsou nijak "znásilňovány" aby se uzavřely a spojily.

peki

Se zpozděním (letos jsem o vánocích hodně cestoval), chválím prezentovanou práci. Byl jsem průběžně u toho když se dílko rodilo a tak jsem mohl pozorovat jak je práce rychle od ruky.

Co mne zaujalo:
1) když jsem se podíval na stůl kde měl hobby položené zatím pouze koleje, vše působilo "učesaně", nikde žádné našponované koleje, koleje položeny rovnoběžně či v úhlech daných geometrií kolejí, které hobby ještě přeměřoval pomocí vyrobených šablon. Na několika málo místech pak bylo nutné použít několika modifikovaných kolejí (1/2 nebo 1/4 rovné koleje)

2) kolejiště vyrostlo v porovnání s kolejištěm C32 ve Svitavách či kolejištěm v Brně v podstatně kratším čase. Jak říká hobby stačí ho postavit dříve než ho to začne "štvát". O to více času je pak možné věnovat kochání při pohledu na jízdu vlaků.

3) Pouze parní lokomotivy. Pára s BBB Wheels je prostě paráda ;D .  Takováto pára doplněná o funkční ojnice při pozorování vlaků v pohybu je bomba  :o

mirek

Hobby,
máš opravdu vynikající kolejiště. Tvé dokonalé parní lokomotivy mají dostatek prostoru na pořádné rozjetí.
Jen bych ti přál, aby jsi ho mohl mít trvale a ne jen o vánocích. Mně přijde, že celý rok neděláš nic jiného, než že vymýšlíš plánek kolejiště, které pak o vánocích postavíš.

hobby

Mirku, to kolejiště opravdu nevymýšlím celý rok ;D. Ale je fakt, že práci dá (pár večerů). Napřed si jej škicnu rukou a pak programem vyklikám. Při realizaci to často pozměním. Dá to práci o to větší, že mám předvyrobené stoupací rampy a musím se tvarově do nich vejít. Ta kolejiště se neopakují, i když jsou tam podobné úseky z předešlých realizací.
Pokud jde o názor na trvalé kolejiště, už jsme to tu probírali. Časem se mi kolejiště okouká a pak se těším, až zase "zmizí", i kvůli prachu (což mě deprimuje). Stálé kolejiště je třeba vymyslet tak, aby se dalo vyluxovat i oprášit štětcem a tomu přizpůsobit koncepci řešení (na což často zapomínají modeláři - viz jinak krásné kolejiště H0 v Brně, kde barva vláčků brzy skoro nepůjde rozeznat). Ale to všechno dobře víš, spíše to připomínám pro méně zkušené. 
Kolejiště stavím tak tři dny vcelku (i s vyklizením pracovny) a tak není čas na detaily a jiné vychytávky. Výtvarný výraz je pak adekvátní tomuto času. Pochopitelně, většina komponentů - domy, vlaky, atd. je hotových.

hobby

Dopoledne byla u mně návštěva mateřské školy. Děti byly ukázněné, a tak vše proběhlo v pohodě a bez nervů. Na otázku, která z lokomotiv se jim nejvíce líbí, tak unizono "papoušek". Zajímavé. Vysvětluju si to také tím, že již samotný název je pro děti líbivý :).

Hana129

Myslím, že tím dnes kolejiště dostalo to nejhezčí ocenění jaké může být - úsměv a radost dětí.

hobby

Paní učitelka z MŠ dala do Píseckých novin článek (viz). Pak mi ještě volali další, zda by nemohli zajít. Oznámil jsem jim, že kolejiště již neexistuje (a jsem tomu rád, zase je po několika týdnech klid ;)).
PS:
Možná by tohle patřilo do vlákna "články o legu", ale protože je tu vztah k tomuto kolejišti, tak jsem to dal sem.

mirek


hobby


okerol23

#25
Bože, to je krásne, ja keď vidím zmenšeninu, ako model hocičoho, tak ma to nesmierne nadchne. Toto je jedno fakt podľa môjho názoru jeden z pekných modelov železnice z Lega+aj Mirkova železnica. To sú takí dvaja Lego fanatici, čo sa týka LEGO trainz.Skrátka Super.