NXT Jeřáb

Založil Pepan, 21.08.2007, 14:14:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Zdravím všechny  :)

Po delší době si dovoluji sem přihodit zase nějaký svůj výtvor postavený na základě Mindstorms NXT. Protože i se starým Mindstorms jsem měl postavený jeřáb (viz moje www stránky), musel jsem to zkusit i s NXT. Tentokrát se jedná o pojízdnou variantu a jako inspirace posloužil set http://www.peeron.com/inv/sets/8288-1.

Co se týká funkcí, tak dva motory zajišťují pohon pásů - musím uznat, že výkon je dobrý a jeřáb jezdí celkem svižně. Pokud to má vypadat realisticky, tak stačí 3/4 výkon. Třetí motor pohání naviják, tedy zvedání nákladu. Bohužel další motor už NXT nemá, takže chybí otáčení horního celku s ramenem, kabinou atd vůči spodní základně s pásy. Úhel náklonu ramen je měnitelný, ale pouze ručně navíjením "lana" které rameno ukotvuje.

Uchycení modelového nákladu jsem vyřešil magnetem, takže do toho nemusíte tolik sahat rukama, jen najedete nad náklad, -cvak- , a už zvedáme... Pokud chceme zvednout něco těžšího, je třeba to přidělat na pevno. Ale nosnost stejně není nijak slavná - asi 300 gramů. Přičemž v zadní části musí být (jako na fotkách) závaží cca 500 gramů.     

Jistě si povšimnete LEGO tlumičů, které trochu narovnávají podvozek. V přední části se mi uprostřed dost prohýbal, "sedal" si na zem a tím pádem zmenšoval přítlak na pásy.

Barevné řešení je mizerné, pač jsem vypotřeboval skoro všechny studless díly, ale neměl jsem v úmyslu postavit přesný model, spíše něco na hrani  ;D Což jeřáb vcelku splnil. Zatím je bez nějakého programu a řídím ho na přímo z počítače, joystickem, přes Bluetooth. Teda pokud mě k tomu někdy pustí moje mladší sestra, která si jeřáb nějak moc oblíbila  ;D

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

Pepan

Další foto:

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

Pepan

#2
A poslední fotka, nechci toho tady cpát zbytečně moc, kdyby měl někdo zájem o nějaké detailní, řekněte si  ;)

grohl

Funkčne to musí být vynikající.   ;) Jen je trošku škoda, že v poměru ke kabině vypadá jeřáb celkově malý-jak pásy, (ale psal jsi, že sháníš nějaké delší) tak rameno.

Mellory

Na první pohled velmi pěkné, každého dalšího studless modelu zde na Kostkách si cením.

Už na ten druhý to ovšem zas tak dobře nevypadá - základna s pásy trpí (viz obr.), měřítko je divné (jak řekl grohl), hlavní rameno je zbytečně silné a těžké. Hák vypadá velmi slabě, magnetické uchycení je sice praktické, ale nevydrží moc. Také jsem čekal, že bude základna otočná (jako ve zmíněném 8288).

Chtělo by to ještě pár úprav.;)
Nothing is true. Everything is permitted.

Pepan

Základna trpí, to je pravda, ale ona to přežije  8) Chtěla by posílit, ale kostky už nějak nejsou. Co se týká ramena, taky opticky je asi moc silné, ovšem souvisí to s jeho uchycením, které je volnější, aby se dala upravovat geometrie. Pokud bylo užší - například jen 3 technic díly, při jízdě se mi dost kývalo a nevypadalo to moc hezky, dalo by se sice postupně ke konci zúžit, ale to mi taky moc hezké nepřipadalo, tak nevím, možná nechat původní nápad a celé překopat  ;D