8284 Tractor/Dune Buggy

Založil Mellory, 30.05.2007, 14:58:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mellory

Už dlouho jsem nenapsal žádnou recenzi a tak ji dnes píšu díky mému pozdnímu narozeninovému dárku - setu 8284 - Tractor/Dune Buggy, který včera dorazil (thx expertik).

-

Tento set mě zaujal už před jeho oficiálním vydáním, kdy jsme o něm věděli jen z výstav a prezentací. Každopádně 8285 dostal přednost. Bohužel nesplnil moje očekávání (viz recenze), takže jsem se začal poohlížet po tomto traktoru. Bohužel jsem se k jeho koupi dostal až teprve nedávno, o to víc jsem ale věděl, že to bude stát za to...

-

Skoro čtvercové víko středně velké krabice ukazuje majestátní traktor v celé své kráse. V pravém horním rohu je minimalistické shrnutí všech funkcí, co traktor zvládá. Obligátní logo Lego a Technic netřeba zmiňovat, věkové omezení je od 10 let. Na stranách krabice můžete vidět různé pohledy na traktor i na alternativní model, včetně ukázkového obrázku 20-zubého ozubeného kolečka v měřítku 1:1. Zadní strana krabice odhalí alternativní model - buginu. Nelze nepřehlédnout obrázek propagující možnou integraci motoru 8287. Pro otevření krabice je opět nutno odtrhnout dva bílé rohy na bocích.

Pokud jste čekali, že krabice bude po okraj nacpaná dílky, tak vás zklamu. Naopak, krabici tvoří spíše vzduch. Cca 8 sáčků a 4 volně uložené pneumatiky (z toho dvě - ty větší - jsou nové) nikoho neohromí. Obsah sáčků je vcelku běžný, na nic zvláštního nenarazíte. Někomu ovšem může přijít limetkově zelená barva sama o sobě zvláštní, nicméně to vypadá, že se zařadí mezi další běžné Technic barvy (letošní kombajn), takže byste si měli začít zvykat. Návody jsou obvykle vespod, opět napospas cestovním podmínkám. Knížky jsou tři, z toho dva náleží hlavnímu modelu. Popravdě, nejsem moc fanda těchto dělených návodů. Potěší naopak absence nálepek. Hurá.

Stavba je docela chytlavá a bezproblémová. Návod je jasný, srozumitelný (někdy až juniorizovaný). Sáčky nejsou číselně rozdělené, takže musíte otevřít všechny najednou, o to větší zábava to ovšem je. Jen je třeba si dávat pozor na jakoby skryté kroky, které nejsou výrazně vyznačeny. Pokud se ovšem řídíte seznamem dílků pro každý krok, neměl by být problém. Začíná se samozřejmě podvozkem, poté se přechází na přední část (motor, zavěšení kol), poté jde na řadu střecha a jako třešnička na dortu je přídavné sekací zařízení.

Ani jsem nepočítal, jak dlouho mi stavba trvala, ale těch 98 stránek návodu mi uběhlo jako voda. Na konci stavby vás čeká mohutný traktor s nevídaným měřítkem. Zdá se, že i technic fig je pro tento traktor malý (ovšem ne o moc). Traktoru se nedá upřít moderní design plný ladných křivek (přední strana, blatníky). Mě osobně takový design sedne, ale věřím, že spousta old-school AFOLů se mnou souhlasit nebude. Křiklavě červená přídavná sekačka tvořena dvěma trojicemi čepelí k traktoru sedne, jen by to možná chtělo konzervativnější barvu. Toto zařízení lze samozřejmě odpojit.

Nejen po designové stránce tento úchvatný set exceluje. Funkčně se mi zamlouvá o mnoho víc, než přeceňovaný tahač. Otáčení předních kol je samozřejmostí, tak jako 4-válcový in-line motor (i když ten jsem v žádném letošním setu neviděl! - mimo zmíněného kombajnu a Ferrari 599). Přední kola jsou ovšem zavěšena stylem pevná osa, tj. kývají se. Toto je jednoznačné plus. Hlavní funkcí tohoto setu je ovšem pohon čepelí na přídavném zařízení - když s traktorem jedete, čepele se až překvapivě rychle točí (v poměru 24:12). A co víc, pohon čepelí se dá vypnout červenou pákou v kabině. Toho je docíleno dříve vzácným driving ringem a spojkou. Obě ramena s čepelemi se dají zaklopit, a celé přídavné zařízení zvednout od země šnekovým převodem.

Je tu ovšem ještě jedna věc, kterou se traktor může chlubit: rozšířitelnost. Traktor si o to přímo žádá, navíc je otevřený všemožným úpravám. Na brickshelfu, zejména od AFOLa "cbt" naleznete spoustu dalších přídavných nástrojů pro tento model. Navíc do traktoru přidal i pneu systém, který má na starost nejen zvedání od země, ale i další přídavnou funkci, kterou může nabízet daný nástroj.

Bohužel vždycky se najde něco, co sráží hodnocení setu dolů. Překvapila mě podivná střecha - tedy její zapojení, které využívá vůlí dílů. Díly jsou tak velmi namáhány, což jim v kombinaci s jejich nižší kvalitou neprospívá. Střecha se tak navíc nepříjemně viklá. Zapínání/vypínání pohonu připojitelného nástroje je křehké, páka se nepřirozeně ohýbá (kvalita dílů). Přední pneumatiky jsou narozdíl od těch zadních (větších) měkké, což sice zjednodušuje nasazování na kolo, ale znemožňuje nějaké tvrdší nasazení. Převod z kol na čepele namáhá všechny díly s ním spojené (kardanový kloub, ozubená kola).

Alternativní model - bugina - je pouze průměrný. Nabízí základní funkce typu otáčení pístů v motoru či zatáčení, nicméně žádným zavěšením nedisponuje. Ale přecejen má ještě jednu funkci - osičkou vzadu můžete regulovat délku vozidla. Pod tímto zajímavým označení nehledejte nic jiného, než posunutí zadních kol směrem dopředu/dozadu. Maximální délkový rozdíl je 5cm. Ovšem narozdíl od hlavního modelu, který by si to zasloužil víc, je možno buginu "motorizovat". Skvělý reklamní tah. Bohužel až do té doby, dokud si to nevyzkoušíte v praxi. Poté totiž zjistíte, že motor zde pohání jen tu osičku, kterou měníte délku. A tak se nadějná kolaborace mění ve frašku.

-

Takže si to shrňme:

+ moderní design
+ funkční stránka
+ rozšířitelnost

- alternativní model
- střecha
- ohebná páka v kabině

-

Fotek jsem tentokrát moc nenafotil: galerie na brickshelfu

-

I přes všechny zápory tohoto setu jej považuji za nejlepší z r. 2006. Na svou velikost toho nabízí více než dost - nejen moderní design, ale i kvalitní funkční stránku a zejména rozšířitelnost. Pokud budete možnost tento set sehnat za výhodnou cenu, neváhejte a berte. Nebudete litovat.

Děkuji za pozornost.
Nothing is true. Everything is permitted.

***Banana.com

Nebudu hodnotit set, Technic mne nechává zcela chladným, ovšem recenze je noblesní. Vzhledem k tomu, že Tvá generace za vrchol znalostí češtiny mnohdy považuje slovní spojení "hustej týpek" a jiné perly newspeaku, vždy mne potěší, když si něco podobného přečtu. Perfektní sloh, výborná slovní zásoba, jen tak dál!

Na okraj - co se týče limetkové barvy, u traktoru je patrně inspirována traktory John Deere viz.níže. Traktor v ní vypadá myslím lépe, než modré New Hollandy

Jindroush

Omyl. Limetkovej hnus, to je Claas.  8)

Dále viz homepage.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

***Banana.com

Bingo vezíre, první mne napadl John Deere, a než jsem najel na Claase, předběhl jsi mne. ;D

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 30.05.2007, 16:56:23
Omyl. Limetkovej hnus, to je Claas.  8)

Dále viz homepage.

Ta zelená je skvělá, výborně k traktorům sedne.

Velmi pěkná recenze, já osobně jsem se střechou traktoru neměl problémy, ale je fakt, že ten převod z kol na "rozmetávač" je namáhaný dost.

Colonel32

Skutecne mi to neda, a musim ocenit tuto recenzi... je to jedna z nejlepsich , ktere jsem zde na foru videl. Skoro mi prijde, jakobys podvadel pri zadavani udaju do fora, a uvedl vek o nekolik let nizsi  ;D

***Banana.com

Citace od: Colonel32 kdy 30.05.2007, 18:37:10
Skutecne mi to neda, a musim ocenit tuto recenzi... je to jedna z nejlepsich , ktere jsem zde na foru videl. Skoro mi prijde, jakobys podvadel pri zadavani udaju do fora, a uvedl vek o nekolik let nizsi  ;D

Viděl jsem Melloryho osobně a mohu potvrdit, že věk uvedený v profilu sedí.

jbagy

Taky jsem neodolal a velky traktor zakoupil.

Na http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=12279.0

jsem umístnil fotky kde jsem traktor vylepšil.
Teď mám traktor napoly rozebrán ale jakmile jej opět složím
pak tam přidám foto s více detaily a né tak rozmazány.

Mellory

Díky všem za pozitivní ohlasy.

Citace od: otaznik kdy 30.05.2007, 17:39:43
já osobně jsem se střechou traktoru neměl problémy
Opravdu ne? :) Černý lftarm 9 připevněný kolmo na střechu z boku není úplně ideálním spojením.
Nothing is true. Everything is permitted.

otaznik

Citace od: Mellory kdy 03.06.2007, 17:18:36
Díky všem za pozitivní ohlasy.

Citace od: otaznik kdy 30.05.2007, 17:39:43
já osobně jsem se střechou traktoru neměl problémy
Opravdu ne? :) Černý lftarm 9 připevněný kolmo na střechu z boku není úplně ideálním spojením.

Opravdu ne!