(Vlastní) Rohový blok

Založil Jonas, 01.05.2007, 20:57:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Stavebnice 10182 ve mně nastartovala touhu postavit si postupně město s pár ulicemi a zajímavými městskými budovami. Díky delšímu víkendu jsem měl trochu více času si něco vyzkoušet a taky vyfotit. Zde je několik ukázek - kromě Cafe Corner (zatím stále ještě v originálním provedení) vznikl dům s antikvariátem, dům s prodejnou LEGA a hotel. Vše je zatím ve výstavbě (někde dokonce bez zadních stěn a bez střech).

Ulice s antikvariátem a Legoshopem


Ulice s hotelem


Detail hotelu


Ulice ozářená zapadajícím sluncem
Jonas - Můj Brickshelf

zakm

Veľmi pekný MOC , videl som ho na Brickshelfe a nevedel som ze je to niekoho od nás z kostiek , už sa teším na rozrastanie. ;D :D
...ak nájdeš v živote cestu bez prekážok ,tak nikam nevedie...

Mates

Jonasi, musím uznat, že to vypadá moc hezky a doufám, že v ulici budeš pokračovat ;)
Chtělo by to ještě nějaké CC a předělat je na doplnění budov v ulici... :D

hobby

Tento set rohového domu vysloveně vyzývá k tomu, aby se k němu připojovaly další řadové činžovní domy. Jonasovy domy jsou tradičně výborné a tyto nové domy jsou živé a městotvorné. Jediné, co mi zde trochu nesedí, je jednotná výška a typ střech. Výška hřebene i hlavní římsy (většinou) "skákala" podle toho, jakou výšku patra a tím i celého domu si mohl někdejší investor dovolit. Někde jsou to rozdíly o celé patro, či více.
Ale domy se mi jinak velmi líbí a těším se na pohled z vnitrobloku :).
 

Jonas

#4
Citace od: hobby kdy 02.05.2007, 10:09:32
Jediné, co mi zde trochu nesedí, je jednotná výška a typ střech. Výška hřebene i hlavní římsy (většinou) "skákala" podle toho, jakou výšku patra a tím i celého domu si mohl někdejší investor dovolit. Někde jsou to rozdíly o celé patro, či více.

Jsem si toho vědom. Zároveň ovšem vycházím z výšky Cafe, které je jakousi nejreprezentativnější budovou celého bloku. Ostatní domy - alespoň v tomto bloku - by tedy neměly být větší. Když by byly nižší, znamenalo by to, že by byly už pouze jednopatrové. Ale nějaké "zuby" ve výšce tam určitě přidělám. Problém je také se střechami. Slopes 45 jsou v tomto případě příliš pozvolné a zvláště u mansard mi tedy zbývají pouze slopes 65 a 75, u nichž je malý barevný výběr a navíc jsou pekelně drahé. 

Citace od: hobby kdy 02.05.2007, 10:09:32
.. a těším se na pohled z vnitrobloku :).

Tak zadním traktem se asi chlubit nikdy nebudu. U Cafe to designer vyřešil stěnami bez oken, což není zrovna přirozené (nicméně pro TLC to bylo nejlevnější řešení). Já tam zatím mám pár oken a jinak holé stěny bez ozdob, ale i tak je každý takový dům obrovský žrout kostek. Cafe jich ma cca 2000, ty mé domy jich potřebují ještě více. Z tohoto pohledu jsem si uvědomil, že set 10182 vlastně není nijak předražený. Kostky na jediný můj dům zakoupené na BL přišly skoro na srovnatelný peníz.   
Jonas - Můj Brickshelf

hobby

Citace od: Jonas kdy 02.05.2007, 11:09:19
Kostky na jediný můj dům zakoupené na BL přišly skoro na srovnatelný peníz.   
Tak to je bohužel pravda a pokud chceš mít domy s bohatším tvaroslovím, jak by u městských domů mělo být, tak se naplatíš a nasháníš dost a dost. Proto obdivuji každého, kdo má tolik vůle, že ho to neodradí.  A právě kvůli tomu jsou moje městské domy do kolejiště mnohem prostší a jednoduché.
Ale ta zadní fasáda je důležitá; takové skvělé domy a nemohli bychom je např. ve Svitavách použít do kolejiště :'(. Přitom zadní průčelí může být zcela bez ozdob, tam se totiž vždycky šetřilo a šetří.

Jindroush

Hobby, jak to tedy s tou zadní fasádou myslíš?

Třeba ty krásný opavský domy, co stavěl pro Svitavy Peter, tak jsou zezadu naprosto planý, bílošedá omítka, rovná zeď, semtam okno.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

hobby

Teď zas pro změnu nevím, na co se ptáš ???. Ano zadní fasády domů jsou prosté, nebarevné, bez tvarosloví. Na tom se shodujem.
Já se na tyto modely dívám tak, jakoby byly třeba v kolejišti ve Svitavách a tam by musely mít zadní stěnu - prostou, hladkou, nějakou.

Jindroush

Jasně, já v tom případě nevidím problém, protože Jonas píše, že nějakou zeď s okny tam má....
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jonas

Citace od: Jindroush kdy 02.05.2007, 12:40:47
Jasně, já v tom případě nevidím problém, protože Jonas píše, že nějakou zeď s okny tam má....

U dvojbloku Legoshop + Antikvariat (pro Hobbyho: tento dvojblok postavil stejný architekt v rámci jedné zakázky, proto velmi podobné tvarosloví a společná střecha) zadní stěna v nepříliš pěkné bílé barvě existuje, a to dokonce se 14 okny (ach jo, 14 oken + 2 dveře v čudu).

U hotelu zadní stěna zatím není, protože zatím neustále piluju a přestavuju průčelí. Ale až ji budu muset postavit, sežere zase spoustu cenného materiálu, který pak bude scházet jinde. Je to věčný boj. Na(ne)štěstí se teď zase pár týdnů budu muset věnovat něčemu úplně jinému než Legu.

Ale musím říct, že Lego je nádherný způsob relaxace. Jiní jistě potvrdí.
Jonas - Můj Brickshelf

Rever

Ten krajní dům v ulici s hotelem je skutečně povedený a je velice dobře detailně i barevně sladěn. U antikvariátu a LEGO-prodejny se mi líbí první patro, druhé patro se mi zdá barevně trochu divné, především světle modrá fasáda s modrými okny, kdyby se použili okna jiné barvy, například šedé, tak by vypadal ten dům lépe, ale chápu, že asi není snadné mít okna v různých barvách.  Možná by byl lepší i jiný tvar těch oken.

Mtron

velmi pěkně provedené, to je radost se koukat, kdy že postavíš celou ulici s kašnou uprostřed ? Připomíná mi to strašně domky od mašin TT co vyrábělo VERO a dnes Auhagen.
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

Micho

Citace od: Mtron kdy 02.05.2007, 13:46:43
velmi pěkně provedené, to je radost se koukat, kdy že postavíš celou ulici s kašnou uprostřed ? Připomíná mi to strašně domky od mašin TT co vyrábělo VERO a dnes Auhagen.

Tak, tak. Nejaké som mal pri TT aj ja ... Ešte ma napadá FALLER - www.faller.de  ;)

Napríklad na titule výrobného programu tu - http://www.faller.de/start.php?lang=dt&naviUp=3.

Micho

#13
Citace od: Rever kdy 02.05.2007, 13:39:38
U antikvariátu a LEGO-prodejny se mi líbí první patro, druhé patro se mi zdá barevně trochu divné, především světle modrá fasáda s modrými okny, kdyby se použili okna jiné barvy, například šedé, tak by vypadal ten dům lépe, ale chápu, že asi není snadné mít okna v různých barvách.  Možná by byl lepší i jiný tvar těch oken.

U týchto typoch stavieb sa dá farebne kombinovať určite vo veľkom rozsahu. Podobne aj ten vedľajší dom s Lego predajňou na prvom poschodí má malý kontrast - červené okná a hnedé steny. Ja skôr tiež som za vyšší kontrast okien v stene, na druhej strane pri takýchto dlhých zástavbách je to v pohode a mne sa to celkom páči. Tak je to variabilné a jasne odčlenené farebne od napojených stavieb pričom štýlovo to veľmi slušne ladí.   ;)

Jonasi, vynikajúca stavba ako celok, aj keď sa ešte vyvíja.  8) Závidím, že si si vytvoril priestor aj na pokračovanie. Ja som vycucal pred mesiacom základnú stavbu a tým to zatiaľ zhaslo. Dnes mi síce pribudol druhý setík Corner café, ale len dočasne. Je určený do BB. Modrí vedia ...  ;)

Jonas

Citace od: Micho kdy 02.05.2007, 21:08:54
U týchto typoch stavieb sa dá farebne kombinovať určite vo veľkom rozsahu. Podobne aj ten vedľajší dom s Lego predajňou na prvom poschodí má malý kontrast - červené okná a hnedé steny. Ja skôr tiež som za vyšší kontrast okien v stene, na druhej strane pri takýchto dlhých zástavbách je to v pohode a mne sa to celkom páči.

Set 10182 mě ovlivnil i tím, že se po jeho vzoru pokouším jít do méně zářivých barev a opouštět původní pětibarevné schéma LEGA. Je to těžké, protože kostek s méně tradičními barvami je obecně mnohem méně. Z podobného důvodu jsem se snažil, aby kontrast budov byl spíše potlačen. A pak je zde taky praktický důvod: Bílá okna se stávají stále dražší vzácností a tak s nimi musím šetřit a barevné kombinace volit i podle toho, co mám ještě v zásobě.
Jonas - Můj Brickshelf

najJulinka

Mne sa to moc páči... Hlavne to, že je to veľkostne k figom... Fakt super...  :D :D :D
(My sme najradšej ako deti stavali domy. A aj teraz, keď sa náhodou vyskytne príležitosť  ::))
Aj tak som zalaskovana... Do detí, Lega, mäsa (nie surového) a ešte aj do priateľa a všeličoho :D

Jonas

Secesní část mého města prošla revitalizací a do ulic se postupně vrací rušný život.







Další obrázky na mém Brickshelfu - po nezbytné moderaci.
Jonas - Můj Brickshelf

peter

Ach jo. Je to hezké. Už se nemohu dočkat až se mi vrátí vše ze Svitav a já se konečně pustím do svého vysněného LEGO města. Doufám, že mi to půjde tak pěkně od ruky jako tobě a že mé ulice budou vypadat také tak roztomile jako ty tvé. Už aby to bylo.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jonas

Citace od: peter kdy 20.05.2007, 20:41:37
Ach jo. Je to hezké. Už se nemohu dočkat až se mi vrátí vše ze Svitav a já se konečně pustím do svého vysněného LEGO města. Doufám, že mi to půjde tak pěkně od ruky jako tobě a že mé ulice budou vypadat také tak roztomile jako ty tvé. Už aby to bylo.

Docela ti rozumím. Sám mám také poměrně velký objem kostek a již hotových MOCů "uvězněných" ve Svitavách. Čekám také, až se mi vrátí nádraží, abych zjistil jestli pasuje k již hotovým domům.


Jinak jste si asi všimli, že jsem opustil rozměrový standard, který LEGO použilo u Cafe Corner.  Vadily mi chodníky umístěné na základní desce před domy, které znemožnovaly přidat před domy silniční baseplate.

Vytvořil jsem si tedy svůj standard, který má několik výhod. Domy jsou široké 16 studů (jako u 10182), podélně dlouhé mohou být jakkoliv, i když nejlepší jsou násobky 8 studů. Domy mi pak stojí na klasických (nejlépe šedých) baseplates typu 16 x 8, 16 x 16, 16 x 32 či jejich kombinacích. Chodníky jsou široké 6 studů, přesně tolik,kolik má studový okrajový pás nových tmavošedých silnic. Chodníky jsou ve světlešedé, aby trochu vynikl jejich rozdíl mezi asfaltovou vozovkou silnice.
Technic bricky 1 x 2 pro spojování sousedních domů jsem ponechal v pozici jako u 10182.

Třeba se někdo připojí k tomuto mému standardu a jednou pak na nějakém setkání - během pár minut - sestavíme celé město.

Zde je ještě pohled na blok zezadu. Nejhůře nyní působí Cafe. Je už nejvyšší čas přestavět ho do realističtější podoby s alespoň několika okny v zadním traktu.



Více obrázků zde - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=254426
Jonas - Můj Brickshelf

Jindroush

Mno, z hlediska nějakejch standardů je nejlepší vyprdnout se především na LEGO silnice. Všechny jsou svým způsobem špatně.

V případě nějakýho town layoutu by bylo nejlepší jít cestou seskládání silnic z černejch bricků (drahý), příp. nějakým jiným způsobem podkladů (tisk na papír apod.).

Vše IMO.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Rozhodně by to chtělo používat menší (co se týče datové velikosti) obrázky. Obrázek 800 x 600, co má 1MB, to se hned tak nevidí.  :-\

Tomášek

Citace od: otaznik kdy 21.05.2007, 23:49:58
Rozhodně by to chtělo používat menší (co se týče datové velikosti) obrázky. Obrázek 800 x 600, co má 1MB, to se hned tak nevidí.  :-\
IMO minimálně 6.0 Megapixelů ...
Procházím DARK AGE.

otaznik

Citace od: Tomášek kdy 22.05.2007, 15:20:03

IMO minimálně 6.0 Megapixelů ...

???

800 x 600 je 0,48 Mpix. Já mluvím o nevhodně zvolené kompresi obrázků.

Jonas

Citace od: otaznik kdy 21.05.2007, 23:49:58
Rozhodně by to chtělo používat menší (co se týče datové velikosti) obrázky. Obrázek 800 x 600, co má 1MB, to se hned tak nevidí.  :-\

Jasně. Máš pravdu. V mých příspěvcích byly odkazy na mé fotky na Brickshelfu, z nichž některé mají velikost 1200 x N pixelů. Proto u některých byla hlášena velikost až 1 MB. Trochu jsem to napravil a snížil jak velikost, tak kompresi, takže by teď neměly být více než 0,5 MB. 
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Citace od: Jonas kdy 22.05.2007, 15:28:36
Jasně. Máš pravdu. V mých příspěvcích byly odkazy na mé fotky na Brickshelfu, z nichž některé mají velikost 1200 x N pixelů. Proto u některých byla hlášena velikost až 1 MB. Trochu jsem to napravil a snížil jak velikost, tak kompresi, takže by teď neměly být více než 0,5 MB. 

Nene, já to nemyslel na galerii na BS, tam je super, když jsou velké obrázky na rozkliknutí.
Měl jsem na mysli fotky tady na kostkách, kde by, podle mě, měly být obrázky do velikosti 150kB (pravidla stanovují 400kB).  :)

Rozhodně nechci, aby toto vyznělo jako kritika tvé ulice, napsal jsem to jen proto, že mám v současné době omezené připojení (128kBit) a včera mi ty obrázky dali dost zabrat.  ;)

betakaroten

#25
Citace od: otaznik kdy 22.05.2007, 16:53:24
(....) galerii na BS, tam je super, když jsou velké obrázky na rozkliknutí.(....)
[OT]
Právě že BS nemá to rozklikávání nic moc. Obrázek se stejně musí stáhnout celý, i když se zobrazí zmenšený, a zmenšenina není kvalitní (žádný antialiasing).
Neoficiální "lugnetiketa" tuším praví, že na BS se dávají obrázky max. 800×600 a 100 kB. Větší by měly mít velikost uvedenou v názvu souboru (např. "standardní" = obr01.jpg, "velký" = 2272x1704_obr01.jpg).
[/OT]

Jonas: Co dodat, paráda! Ten pohled "ze dvora" mi připomněl (nedávná) léta na gymnasiu na pražských Vinohradech ;D
Citace od: JonasTřeba se někdo připojí k tomuto mému standardu a jednou pak na nějakém setkání - během pár minut - sestavíme celé město.
Brno? ;)

Petrjr

Citace od: otaznik kdy 22.05.2007, 16:53:24
Citace od: Jonas kdy 22.05.2007, 15:28:36
Jasně. Máš pravdu. V mých příspěvcích byly odkazy na mé fotky na Brickshelfu, z nichž některé mají velikost 1200 x N pixelů. Proto u některých byla hlášena velikost až 1 MB. Trochu jsem to napravil a snížil jak velikost, tak kompresi, takže by teď neměly být více než 0,5 MB. 

Nene, já to nemyslel na galerii na BS, tam je super, když jsou velké obrázky na rozkliknutí.
Měl jsem na mysli fotky tady na kostkách, kde by, podle mě, měly být obrázky do velikosti 150kB (pravidla stanovují 400kB).  :)

   Už se na tom pracuje, ještě donutit Jindroushe to otestovat a půjde dát odkaz na brickshelf jako [bsimg]odkaz_na_bs[bsimg] a zde se zobrazí malý náhled (také tahaný z BS) a až na proklik do nového okna plný obrázek.

Petrjr

Domy - ulice: vypadá to moc pěkně, ale asi je to opravdu hlavně pro sběratele. Bojím se, že to pro děti nebude dostatečně hratelné. Dovnitř do domu se dostanou (zadek vyplněný) a když se postaví více domů vedle sebe, tak i pohyb mezi nimi bude dost ztížený - třeba pro tahání autíčka a podobně.

Micho

Citace od: Petrjr kdy 23.05.2007, 08:13:21
Domy - ulice: vypadá to moc pěkně, ale asi je to opravdu hlavně pro sběratele. Bojím se, že to pro děti nebude dostatečně hratelné. Dovnitř do domu se dostanou (zadek vyplněný) a když se postaví více domů vedle sebe, tak i pohyb mezi nimi bude dost ztížený - třeba pro tahání autíčka a podobně.

Tak s týmto by som asi svojím deckám sa nedovolil sa hrať!  ;D

To Jonas: Výborné!!!  8) 8) 8)

Jonas

Citace od: Petrjr kdy 23.05.2007, 08:02:13
Citace od: otaznik kdy 22.05.2007, 16:53:24
Citace od: Jonas kdy 22.05.2007, 15:28:36
Jasně. Máš pravdu. V mých příspěvcích byly odkazy na mé fotky na Brickshelfu, z nichž některé mají velikost 1200 x N pixelů. Proto u některých byla hlášena velikost až 1 MB. Trochu jsem to napravil a snížil jak velikost, tak kompresi, takže by teď neměly být více než 0,5 MB. 

   Už se na tom pracuje, ještě donutit Jindroushe to otestovat a půjde dát odkaz na brickshelf jako [bsimg]odkaz_na_bs[bsimg] a zde se zobrazí malý náhled (také tahaný z BS) a až na proklik do nového okna plný obrázek.

To bude skvělé! Díky za Tvou iniciativu. Je dobré, když na BS jsou obrázky ve větším rozlišení, protože  se tak dají studovat detaily. Alespoň u některých obrázků to stojí za to.
Jonas - Můj Brickshelf