Zachranovani zniceneho lega - diskuse

Založil Colonel32, 11.07.2005, 11:55:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Colonel32

Zkoušel už někdo znovu slepovat krabici, která byla rozložena do placatého stavu? Jaké se na to hodí lepidlo?

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 18.12.2011, 19:14:27
Zkoušel už někdo znovu slepovat krabici, která byla rozložena do placatého stavu? Jaké se na to hodí lepidlo?

Herkules.

matt251

Má niekto skúsenosti s odstranovim bielich liniek na dieloch s potiskom?
Clipy u barding majú biele linky a jeden je dokonca vyhnutý na opačnú stranu a zbrane odpadavajú.
Rád by som to napravil bez toho aby sedlo utrpelo na zdraví.

Colonel32

Dát vařit do horké vody. Ale né vždy se to povede. Díl s bílími linkami je potřeba brát už jako poškozený a když se ho povede zachránit, brát to jako bonus.

stomcova

Citace od: Vasyk kdy 24.10.2011, 07:26:57
Moje zkušenosti s peroxidem:

1)  "nahlodá" strukturu kostky a udělá ji tvrdší, tudíž se pak může snadno zlomit, zvláště plates

2)  po určitém čase kostka zežloutne ještě více a to nevratně

Bohužel nejsem sám s touto zkušeností, takže nezbývá než zažloutlé kostky buď vyhodit nebo přidávat do konstrukcí jako podpěrné, kde nebudou vidět a zakoupit nové.

Nedávno jsi komentoval bělení bílých kostek, kde jsi říkal, že zažloutlé kostky bělené peroxidem, je třeba vyhodit a koupit nové. Nevěřila jsem Ti!

Včera jsem vytáhla ze tmy, před časem vybělené kostky. Vrrr.. oni zase zežloutly. Mám poznatek, že spíš ty, co páchly od kouře, z různě kupovaných kiloware. Naštěstí, to jsou spíše bricky 2x2, 2x6, 2x8 atd. a pár plates, které můžu sehnat.
I tak škoda marné práce.
Batman, forever...

Colonel32

Třeba lidstvo najde nějaký ustalovač, který vyběleným kostkám zaručí, že už znovu nezažloutnou...

Bohužel, nezbývá jiná možnost, než přiznat, že jsem to zvoral.

rdk

Bílé kostky vybělené v savu ve tmě nežloutnou?

Colonel32

Já ti nevím. To savo samo o sobě mělo mnohem menší bělící účinek než peroxid, tak to lidé přestali používat. Nevím, zda má někdo striktně rozdělené, co bělil savem a co peroxidem. Pokud ne, muselo by se to vyzkoušet a pak 2 roky čekat na odpověď.

matt251

Zdravím páni.
Dajú sa nejakým spôsobom zachrániť  pneumatiky ktoré smrdia po cigaretách?
Skúšal som ich cez noc nechať v teplej jarovej vode, nasledne som ich rano preplachoval a zas nechal stáť nejaký čas v mydlovej vode a opäť preplachol a ešte pár krát dokola.
No mam pocit, že smrad je ešte horší... :-X

díky

Colonel32

Já bych prostě zkusil nějaký čas počkat...

Fiber

Chcel by som poprosiť o radu - začínam dávať do poriadku Lego z detských čias, má za sebou tak 10 rokov hrania (ja a brat)..
Ako/kde sušíte umyté Lego? Keby som to mal všetko utierať, tak by to bolo dosť namáhavé.
ďakujem za rady.

Cavelon

Ja suším Lego tak, že cez radiátor prevesím tenký uterák a na to rozložím dieliky. No v lete, keď sa nekúri, je to horšie, vtedy to dám na balkón, tak aby na to nesvietilo slniečko.

otaznik

Já utírám téměř všechny díly ručně.  ;)

SpCasPi000

#343
Ja v zime v plastových nádobkách a vrchnákoch na radiátore, v lete napr. na papierových utierkách aby voda do nich vsiakla (je to tiež rýchlovka, max. 20-30 minút a je to suché) a utieram len hladké plochy, lebo tam po kvapkách vody ostávajú fľaky keď to uschne  ;)
A diely zvyknem otáčať na dve fázy aspoň z dvoch strán, mokré predsa nemôžu ísť do zipka a archívu ak sú to použité sety.
Suším preto, lebo tiež sa mi to nechce ručne a niekam sa ani nedostanem, takže to sa urobí samo  :D

betakaroten

Po delší době opět zdravím.

Ad SAVO - poprvé jsem s ním bělil cca před rokem. Pamatuju si bělení několika konkrétních dílků - ty dodnes nezežloutly (zatím? - pověrčivě poklepávám na dřevo baseplate).

Ad "bělení" šedých - metoda pro feinschmeckery - koupání v Savu v průhledné nádobě za nepřetržité kontroly odstínu ;D

Ad pneumatiky - povedlo se mi odsmradit prastaré šedé pneumatiky. Voda, mýdlo a zubní kartáček. Po vyčištění byly jako nové, po roce skladování už bohužel praskají a rozpadají se (nejspíš čištění urychlilo zub času).

S.t.a.l.k.e.r.

Potrebujem poradiť, kúpil som set 6211 a figy Royal guard majú neuveriteľne špinavé plášte.
Je možné ich vyprať zaručených spôsobom bez poškodenia? Ďakujem.

juraj

#346
Rozširujem predchádzajúcu otázku, pretože sa mi zrazu doma nazbieralo viacero častí latkového typu, na:
baracuda plachty(8285),
plašt od palpatina a pravdepodobne obi-wan,
plachta Sea Serpent,
plast a vlajka Fire Breathing Fortress 6072 a
plachta z Covered Wagon 6716

Niekde som tu čítal, že minimálne staré lodné plachty je možné vyprať a ožehliť?
Môžete prosím napísať skusenosti? Vďaka

EDIT: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=2036.msg15925#msg15925
Pripomienky prijímam stále.

uzivatel513

Jen drobná poznámka k čištění zažloutnutí pomocí peroxidu (H2O2)

Věci nechávejte na světle, samotný princip totiž funguje ve spolupráci s UV zářením, takže kdo to strčí do tmavého sklepa ať se nediví že výsledek není jak očekával nebo že to trvalo dlouho. A nepřehánějte to se silou peroxidu nebo s dobou lázně (týdny už jsou opravdu moc). Taky mít doma vlastní zdroj UV světla pomáhá (jdou koupit zářivky).

Projekt jako takový se nazývá "Retr0Bright" (http://retr0bright.wikispaces.com/ - stránky v ang.), kdo chce vědět víc, může googlit.

Jinak každý nejspíš ví, že zažloutnutí působí hlavně právě UV záření (na první pohled paradoxní, že slouží i k jeho nápravě). Pokud si postavíte něco, co chcete mít dlouho vystavené a nechcete aby to zažloutlo, strčte to do tmavé místnosti ;D nebo zvažte poohlédnutí po UV fóliích na okna, které blokují UV záření ze slunce a vyměňte zářivky za led diodové světla (nebo si sežeňte obaly  na zářivky, u zářivkových žárovek asi problém, ale na klasické zářivkové "trubice" jdou těžce sehnat tuby s funkcí zmiňovaných fólií do oken). Jen se pak v takové místnosti neopalujte a nepěstujte kytky ;D obojí jde bez UV složky ve světle těžko.

Archaon

Ja teda nevim, vsude se pise ze zloutne kvuli UV casti spektra, ale mne to prijde jako kravina . prece to nikdo z nas nema na balkone? I obycejne sklo totiz UV zachyti a nepropusti (proto se doma neopalite  ;D ).

Bard

Čisté křemičité sklo (SiO2) UV záření propouští. To, co zabraňuje průchodu UV záření jsou příměsi, hlavně taviva. Takže záleží na tom, jak chemicky čisté sklo v oknech je. Po zkušenostech se žloutnutím plastů (nejen LEGA), patrně tabulkové sklo nějaké procento UV propouští.

Villa Legina

To žltnutie bielych (aj LG a modrých dielikov) podľa môjho názoru nebude spôsobené len UV žiarením. Musí v tom byť aj nejaký iný faktor.

Bard

#351
No, já jsem neslyšel o jiných vlivech než působení UV záření, které by to mohly mít na svědomí. Pravda je, že jsem to studoval jen povrchně.

K degradaci plastů vede ještě uvolňování změkčovadel. Tenhle jev je podle mě na LEGU dobře pozorovatelný, protože starší kostky (mám na mysli cca 30 let) mi nešly "měkce" složit, vržou, působí tvrdší a křehčím dojmem. Ale nepozoroval jsem žádné barevné změny.

Poslední, co by přicházelo v úvahu, je působení vzdušného kyslíku, které taky vede ke změne vlastností k horšímu. Ale nezjistil jsem, že by způsoboval zažloutnutí.

papluh

#352
Na tej RetroBright stránke je to pekne popísané z chemického hľadiska. Hnednutie je spôsobené oddelením brómu z molekúk protipožiarnych prísad a ich naviazaním na kyslík, UV je v tomto prípade aktivátorom a zdrojom energie. Aké sú ďalšie metódy na dosiahnutie tohoto stavu je asi otázka na chemikov.

Ako už bolo povedané samotné sklo nieje zaručeným filtrom na UV.
Taktiež všetky svetelné zdroje vydávajú viac či menej UV svetla - žiarivky v princípe pracujú tak, že vydávajú len UV žiarenie a až povrchová vrstva ho mení na viditeľné svetlo. Miera žiarenia je ovplyvnená počtom a kvalitou tých vrstiev.

klubo

jak odstranujete prach ze slozenych modelu? mam zasklenou vitrinu ale stejne se tam po case na modelech usadi jemny prach... rozebirat a koupat se mi zatim nechce

Villa Legina

Citace od: klubo kdy 27.08.2016, 10:02:40
jak odstranujete prach ze slozenych modelu? mam zasklenou vitrinu ale stejne se tam po case na modelech usadi jemny prach... rozebirat a koupat se mi zatim nechce

Kúp si sadu kvalitných kozmetických štetcov (tenké-hrubšie-hrubé). Sú jemné, nič sa nemôže stať. Tými odstrániš suchý prach. Ale mastný prach takto neodstrániš. Tam už treba stavbu rozobrať a čistiť v roztoku teplej vody (do 40 stupňov) a malého množstva čistiaceho prostriedku.

davroman

Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

večerník

Na opravu tenkých černých linek se mi osvědčil tenhle popisovač. Je totiž určený na plast. Dá se umýt lihem.
https://www.peckamodel.cz/edgm01-gundam-marker-line-type-cerny-patinovaci-fix


Frco

Mám pár kg lega, ktoré smrdí od cigariet. Dá sa to nejako vyčistiť? Stačí napríklad dať do Jarovej vody a nechať odstáť?