Set 7499 a flexible koleje

Založil janopr, 01.12.2016, 09:41:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

janopr

Jaký je váš názor na "flexible" koleje ze setu 7499?

Mám doma "pár " vláčků, ale žádný z nich tyto ohebné koleje neobsahuje. Doporučili byste je dokoupit? Nebo když je nebudu mít, o moc nepřijdu?

yoshimaka

Moje zkušenost s "flexible" kolejemi je následující: když si hraju s dětmi, nemusím složitě přemýšlet nad tvarem kolejové dráhy, prostě tam, kde to nevychází lupnu pár ohýbacích a máme dráhu (zajímavých až psychedelických tvarů) velkou a pokaždé jinou. Na druhou stranu také je potřeba říci, že celistvější dráhy z těchto kolejí mají tendenci se hýbat - zafixování by pomohlo, ale to nedělám z časových důvodů - a také vláčky jsou náchylnější na vykolejení.
Shrnuto a podtrženo:

+ variabilita - možnost různých tvarů a poloměrů oblouků
+ snižování napětí kolejiště vkládáním mezi pevné koleje

- náchylné na změnu tvaru (jsou-li bez fixace)
- zvýšené riziko vykolejení (hlavně při vyšších rychlostech nebo celistvějších drahách z flexibilních kolejí)


Osobně si myslím, že tyto koleje mají své místo, hlavně u toho, když si děti hrají s vláčky. Jako AFOL, který by měl svoji stálou železnici bych ale raději počítal a použil pevné (a zafixované) koleje.
Lust och fägring stor

Faire

Viz výše. Nedělal bych z nich větší celky (nedrží tvar, jsou hlučnější a náchylnější na vykolejení), ale jsou skvěle použitelné na dorovnání úhlů a délek při napojování výhybek. Jedno balení IMHO stačí.

janopr

Díky moc za odpovědi! Přesně to jsem potřeboval vědět.
Ježíšek tedy bude ještě trošku víc legovější  >:D