Podvodníci na e-bay

Založil myth, 07.08.2006, 11:56:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

myth

Na e-bay sa objavili experti umelo zvyšujúci svoj rating.

Citace od: itnews.sk link=http://itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=43576
Rating používateľov eBay už nie je spoľahlivý parameter

Podvodníkom sa v poslednom čase darí obchádzať jeden z najspoľahlivejších parametrov dôveryhodnosti na sieti aukčných serverov eBay. Návštevníci týchto serverov (Slovákov, ktorí tu najnovšie nakupujú, nevynímajúc) by si mali dávať opäť raz väčší pozor.

Tento donedávna ,,nepriestrelný" parameter spoľahlivosti sa v poslednom čase stal terčom útokov podvodníkov. Tí si prostredníctvom ,,botov" (automaticky vykonávaných skriptov) nechávajú umelo zvýšiť svoj rating. Tieto skripty sú schopné automaticky zaregistrovať nové kontá na eBay, vykonávať obchody a prideľovať pozitívny rating. Možno sa pýtate, či sa takéto zvyšovanie ratingu oplatí? Na to, aby sa dal prideliť ratingový bod, predsa treba uzatvoriť obchod. Áno, aj na toto podvodníci mysleli – medzi obchodníkom a ,,botmi" sa zinscenuje obchod – obyčajne sa obchoduje s elektronickými knihami s cenou jeden cent za kus. Okrem ceny služby tak stojí zvýšenie ratingu o 100 bodov iba 100 centov, čiže jeden dolár. Obchodníci s umelo zvýšeným ratingom obyčajne nemajú poctivé úmysly a treba sa pred nimi mať na pozore. Takýmto spôsobom si totiž otvárajú priestor na podvody na kupujúcich. Vytvárajú dražby s tovarmi, ktoré neplánujú odoslať, prípadne sa takýmto spôsobom snažia predávať tovar pochybnej kvality. Nepoctiví obchodníci navyše pracujú sofistikovane – vytvárajú len aukcie s krátkou dobou trvania, aby kupujúci nemal veľa času na rozmýšľanie.

Dobrou radou kupujúcich na eBayi by preto mala byť ostražitosť. Okrem výšky ratingu by si mal kupujúci vždy skontrolovať aj to, aký tovar obchodník predával a či s ním boli zákazníci spokojní. Ostražito sa treba správať aj pri obchodníkoch, ktorí odmietajú prijímať platby platobnými kartami alebo cez PayPal. Zatiaľ čo cez PayPal alebo spoločnosť vydávajúcu platobné karty existuje v prípade preukázaného podvodu možnosť anulovať platbu, v prípade platby šekom alebo bankovým prevodom takáto možnosť nie je.

Toto by malo byť varovanie hlavne pre začiatočníkov na e-bay, i keď týmto spôsobom možno oklamať aj skúseného nákupcu.
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.