Truckosoutěž: Anketa ohledně pravidel

Založil Jindroush, 02.06.2007, 22:05:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jak postupovat v soutěži o nakladač

Nechat běžet dál, i když nesplní zcela všechna pravidla
29 (50%)
Nechat běžet dál, interpretaci nechat zcela na Jindroushovi (i za cenu vítězství průměrných modelů)
18 (31%)
Zrušit, vyhlásit znovu, pravidla důkladněji specifikovat
8 (13.8%)
Nechat vylosovat náhodně jednoho ze soutěžících (např. na bouracím víkendu)
0 (0%)
Zrušit, cenu dát do soutěže s jiným zadáním
3 (5.2%)

Celkem hlasů: 55

Hlasování ukončeno: 07.06.2007, 22:20:43

Jindroush

Mno, trošku kontroverze na Kostkách poslední dobou pochybělo:

Ale při zkoumání výtvorů kostkařů a mé interpretace pravidel (za jejichž nekvalitu jsem zodpovědný  :-[) bych asi musel pár modelů vyřadit. Většina porušení se týká toho, že prostě nenaloží normálním způsobem korbu. U wheel loaderů je to např. takto:


Bohužel právě tyto modely jsou podle průběžných výsledků hlasování výrazně nejpopulárnější. Protože nevím přesně, jak se zachovat, rozhodl jsem se, že to nechám na vás.

Diskusi zde nechám taky otevřenou. Hlasování pro modely je teď dočasně pozastaveno.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Dejv

Pokud zde bude psát názor někdo ze soutěžících, tak hrozí prozrazení anonymity. Ti co se nevejdou se budou hájit, aby v soutěži zůstali ( změna pravidel ) a ostatní budou pro zachování původních rozměrů..  Můj názor: soutěž byla vypsána i s jasnými pravidly, každej věděl, do čeho jde.. Takže: nic neměnit, bylo by to nefér vůči těm, co rozměry dodrželi. Ti co se nevejdou, nechť soutěží jinde :P

Jarmila

Citace od: Jindroush kdy 02.06.2007, 22:05:34
...Ale při zkoumání výtvorů kostkařů a mé interpretace pravidel (za jejichž nekvalitu jsem zodpovědný  :-[) bych asi musel pár modelů vyřadit. ...

Při hlasování - vybíral Josífek podle jeho vkusu - jsem zákonitě předpokládala, že jsou k hlasování předkládány modely, které podmínky splnily. Modely nesplňující zadaná pravidla tam vůbec neměly být. Že by "závit pod turbanem" udělal takovou botu a k hlasování připustil modely nesplňující pravidla mne ani náhodou nenapadlo.
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

otaznik

Kdo nenaloží, tak je automaticky vyřazen (při sebelepším výsledku). Naložení trucku byla jedna z podmínek soutěže.


Jindroush

Jak jsem psal, jedná se především o moji chybu :-[, kde pravidla jsou nejasná a jejich kontrola špatně zařízená.

Já se jen _domnívám_ (tj. nevím to jistě), že některé modely pravidla nesplňují a do korby by způsobem obvyklým (viz výše), nedosáhly. Jenže jsou evidentně vzhledově nejlepší.

Takže zadání je špatně (nepřesně specifikované) a někteří si ho vyložili tak, jak si ho vyložili. Jde o to, zda se má postupovat striktně (B) (a každé sebemenší porušení trestat vyloučením), nebo zda se má oko přihmouřit (A) nebo zda prostě nebude lepší začít znovu a jinak (k čemuž se přikláním já)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Dejv

Mně pravidla nejasná nepřijdou. Rozměry jsou dané, funkce taky. Ty máš právo požadovat důkaz dodržení pravidel ( například "klec", ve které se model nafotí ). Chápu, že je škoda vyřazovat nejhezčí modely, ale když nesplňují pavidla?

Jindroush

Mno, ozval se jeden autor, který nesouhlasí s mou interpretací slova 'naložit'.

Já si pod ní představím to, co je na tom obrázku výše (rameno v nějaké výšce nad hranou korby a lžíce vyklopená dolů). Dotyčný jako jakýkoli způsob narvání se přes hranu bere taky jako "naložit". A teď můžeme začít pěkně slovíčkařit...

A můžu být obviněn z nesmyslnýho lpění na detailech.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petrjr

Si také přisadím.

O jakém nakládání se tu celou dobu bavíte? Já tam o tom nevidím ani písmeno.

Když se dívám do pravidel (editovaných (sic!)) tak vidím:
- kdo se může účastnit, atd.
- způsob hlasování, atd.
- studově velikostní omezení, atd.
- časové omezeni a způsob předání fotek, atd.
- ... atd, až k:
Citace7) Výherce je povinen výherní stavebnici sestavit a následně spolu se svým výherním nakladačem nafotit v "akci" a fotky umístit zde.
Tedy, sestavit auto a s nakladačem vyfotit. V akci. Libovolné akci - protože není specifikován typ "akce", nelze s čistým svědomím účastníkům upřít právo vybrat si typ akce dle vlastního výběru.  Nikde není, že se má vyfotit konkrétně při nakládání. Či nakládání normálním způsobem. Či snad, že se musí fotit při nakládání do výherního modelu.
   Navíc, 7. bod pravidel není bod soutěže, ale pouze podmínka pro obdržení výhry. Protože, jak je v 7. bodě psáno, fotografie pořizuje výherce (musí již být znám), s výherním nakladačem - tedy z toho plyne, že soutěž už musí být u konce a jde je o to, zda má výherce nárok na odměnu.

---

Až v následných postech (sic!), editovaných (sic!), je  pár upřesnění (aniž by pravidla změny a upřesnění(=tedy zúžení pravidel) v následných postech povolovala (sic!)) - ale stále nevidím nic o tom, že musí nakládat. Akorát, že tak musí vypadat:

Citace
(Pro připomenutí - staví se nakladač, takže samohyb, který má nějaký zařízení, kterým přemisťuje náklad odněkud nahoru do korby toho náklaďáku, o který se soutěží - náklaďák je zřejmě určen pro přepravu sypkých materiálů)
Má zařízení. O funkčnosti či "normálnosti" toho zařízení se nic nepraví.
A informace o určení náklaďáku (sypké materiály) je z pohledu pravidel úplně irelevantní. To je, jako bych napsal, že má náhon na X náprav. No a co. Dokud není napsáno že nakladač (ne náklaďák) musí mít/splňovat to či ono, tak to soutěžící nemusí zajímat.


Takže, pokud se nyní objevily nejasnosti a musí se to řešit, tak mi v anketě mi chybí volba: "Nechat běžet dál, dle doslovného výkladu pravidel" - IMHO ta nejvhodnější volba.

Perlička na závěr:
- Naštěstí je už odevzdávání fotografií uzavřeno a vidíme modely. Takže je vidět, že se nemusíme starat o nejasnosti typu: Úkol není součást pravidel, tady musím či nemusím postavit nakladač? A když ani výhra není součástí pravidel, mohu vyhrát s modelem nenakladače, pouze pak nedostat odměnu? Tedy, když přihlásím něco jiného než nakladač (který je v pravidlech zmiňován jen nepřímo), zda mám právo dle pravidel vyhrát. Až toto by byla zapeklitá otázka - naštěstí nás to trápit nemusí.

Jindroush

Dikce pravidel nebo duch pravidel? Má nakladač dělat to, podle čeho se jmenuje, tj. nakládat? Pokud má být vhodný k náklaďáku, má nakladat nakladač? Pokud není v pravidlech uvedeno 'obvyklé', musí se tím člověk zabývat? (Nebylo tam uvedeno, že se musí stavět z LEGO dílů, například)

Pokud bychom se u každé soutěže zabývali pravidly do posledního detailu, mají 5 stran právničtiny.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Dejv

Citace ze zadání:

Úkolem pro soutěžící je postavit nakladač, který by se měřítkově hodil k náklaďáku 7998, který je i výhrou v této soutěži.

Z toho imho vyplývá, že se staví nakladač a že se má měřítkově hodit k náklaďáku, když půjdu dále, jednoduchým myšlenkovým pochodem z toho vyvodím, že nakladač bude náklaďák nakládat (  ;D ).

Podle mě se v této soutěži stala jediná chyba: že nebylo oficiálně v pravidlech,  že nakladač má být schopen ten truck naložit.

Citace2 ( z téhož threadu ):

(Pro připomenutí - staví se nakladač, takže samohyb, který má nějaký zařízení, kterým přemisťuje náklad odněkud nahoru do korby toho náklaďáku, o který se soutěží - náklaďák je zřejmě určen pro přepravu sypkých materiálů).

Toto psal Jindroush o pouhé 2 dny později než zadání ( podle mně 2 dny od zadání ještě neměl nikdo stroj postavený, takže by ho nikdo nemusel přestavovat kvůli novele, kterou si právě přečetl ). imho není co řešit  ;)

Hansel

#10
Heh, si taky přisadím ;)
Hned v úvodu musí napsat, že je blbost předem prozrazovat, která skupina je nejúspěšnější. Soutěžící to už ovlivnit naštěstí nemůže, ale hlasující stále ano.

Myslím, že analýza Petrajr je přesná. Jak jsi, Jindrouši, uvedl, je třeba vypsat i zcela jasné a zjevné skutečnosti - nebo pak přijde Kanál s vtipným dotazem. A opravdu jsi musel napsat, že předmětem soutěže je LEGO.
Pokud jde o věci soutěže, nelze se řídit tím, co z čeho vyplývá. Protože nikdy nic nevyplývá beze zbytku.
Ale je to proboha soutěž o malý valníček, ne o Národní knihovnu (modří vědí ;D), takže je to docela jedno.

Proto bych v soutěži nechal všechny soutěžící s tím, že příště to bude přesné.

EDIT: Mimo jiné by chtělo lépe definovat výraz samohyb. Nejsem si úlně jistý jeho přesnými významy a na soutěž by to taky mohlo mít vliv.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 03.06.2007, 09:57:08
Dikce pravidel nebo duch pravidel?
Dobrá otázka. Teď mluvím pro případ soutěže, s předem danými pravidly. Já osobně jsem zastáncem, že něco jako "duch pravidel" víceméně neexistuje. Přesněji, je to věc silně subjektivně ovlivnitelná, tedy že každý člověk může mít svůj pohled na ducha. Ad absurdum by už pak nemusela být žádná pravidla, jen to co si zadavatel myslí.
  Takže, když už nastane problém (škoda, ale stane se), dávám přednost dikci.

Citace od: Jindroush kdy 03.06.2007, 09:57:08
Pokud bychom se u každé soutěže zabývali pravidly do posledního detailu, mají 5 stran právničtiny.
No, nemusí být tak podrobná, ale musíme pak být srozuměni s tím, že:

- buď, že ze zjednodušené verze může některý účastník nabýt jiné představy než zadavatel. Tedy zde konkrétně, že postaví něco jiného, než si zadavatel představoval a přesto to musí být bráno jako v pořádku. A podotýkám, že to od účastníka nemusí být nutně schválnost či snaha o obejití pravidel. Sám mám se svým striktně technickým-programátorským myšlením zkušenost, že často chápu věci které se rozumí "samo sebou" i výrazně jinak, než si představuje mé okolí.

- anebo už do pravidel dopsat pojistku (ovšem z určitého pohledu dost "prasárnu"), že v případě nejasností má právo ex-post rozhodnou zadavatel či jiný další subjekt (který tak může i později rozhodnout i o změně, upřesnění, pravidel). To zahrnuje i případ "duch pravidel" dle zadavatele. Budiž. Když je to od začátku známo, že jsou pravidla na vodě a že o pravosti dodržení* může rozhodnout i jen momentální nálada zadavatele, tak už je jen a jen na soutěžících, zda jsou i za takových podmínek ochotni vstoupit do soutěže.

* Jen připomínám, mluvím o dodržení pravidel. Ne nutně o stanovení výherce. Pokud je např. psáno, že výhercem se stává někdo z ankety (náš případ), tak o výherci pochopitelně rozhodují subjektivní pocity hlasovatelů.

Petrjr

Citace od: sparkz kdy 03.06.2007, 10:53:16
... když půjdu dále, jednoduchým myšlenkovým pochodem z toho vyvodím, že nakladač bude náklaďák nakládat.

Podle mě se v této soutěži stala jediná chyba: že nebylo oficiálně v pravidlech,  že nakladač má být schopen ten truck naložit.
Ano, přesně tam vidím zakopaného psa. Jediný způsob, jak dojít k závěru, že musí umět nakládat, je, že si soutěžící bude myslet, že to tak Jindroush myslel. To mi přijde značně nedostatečné, obzvláště, když Jindroush v jiném případě trvá na dikci pravidel. Proč si pak třeba nemyslet, že Jindroush myslel že by tam měla (nebo naopak neměla, fotky jsem nestudoval) být kombinace stud+studless (aby to ladilo s náklaďákem).
  Prostě, jakmile něco není definované a musí se účastníci domýšlet, je to průšvih. A mně připadá, že jediné správné řešení bez ztráty kytičky (z pohledu zadavatele) v problémové situaci je řídit se dikcí - a co není napsáno, to je povoleno. ... Pochopitelně, je to jen můj pohled na věc.


Citace od: sparkz kdy 03.06.2007, 10:53:16
(Pro připomenutí - staví se nakladač, takže samohyb, který má nějaký zařízení, kterým přemisťuje náklad odněkud nahoru do korby toho náklaďáku, o který se soutěží - náklaďák je zřejmě určen pro přepravu sypkých materiálů).

Toto psal Jindroush o pouhé 2 dny později než zadání ( podle mně 2 dny od zadání ještě neměl nikdo stroj postavený, takže by ho nikdo nemusel přestavovat kvůli novele, kterou si právě přečetl ). imho není co řešit  ;)
Heh. Hned několik logických chyb.

1) Je co řešit. Jak jsem psal. Z věty nevyplývá, že se musí nakládat. Jen, že takové zařízení musí mít. Ani zmínka, zda a jak funkční. A zrovna u LEGO, kde se častokrát věci staví jen náznakem (pochopitelně, je to jen stavebnice) bych si osobně ani netroufám odhadovat, jak že to kdo pochopí.

2) Původně jsem si ani nevšimnul, že to přišlo až časově později. Už to je alarmující. Dva dny z 29, hmm, to je něco pod 7%. Je to málo nebo hodně? A kdo to posoudí?
* pro příklad: 7% je 25 dní z roka. Nebo cca 1000,- z 15000,- Kč ;)  :P

3) "podle mně 2 dny od zadání ještě neměl nikdo stroj postavený". Uff, takový hrubě subjektivní odhad, podávat jako důkaz něčeho?  ::) Nemusel mít postaveno komplet, ale mohl mít už část hotovou, či o tom intenzivně přemýšlet, navrhovat, cokoli. A když se to změnilo, tak těm, kterým by to nevyhovovalo, bychom ubrali 7% z možného času. Navíc, ne každý má čas pořád, takže z "volného času pro rozmýšlení a stavění" se tím dalo odebrat mnohem více (záleží na momentální situaci účastníků). A pro případné komentáře - já neříkám, že teď konkrétně to negativní vliv mělo. Ale pokud se nedá vyloučit, nesmí se ,,zanedbatelnost" použít jako důkazní argument

  Když se na to dívám zpětně, tak každý z obou výše uvedených bodů (1 a 2. Třetí je jen osvětlení logického nesmyslu důkazu) by pro mne byly dostatečné pro zpochybnění vůbec jediné přímé zmínky o nakládání, která se vyskytla*. Tož tak.

* Na jediný další, nepřímý, dotaz na nakládání (navíc až ve třetině soutěže) nebylo ani reagováno (přesněji, nenašel jsem, že by J. veřejně odpověděl).

otaznik

Já být Jindroushem, tak se omluvím a soutěž vyhlásím znovu s jinými pravidly (a možná i zadáním). Takhle je to opravdu hodně podivné a po vyhlášení může být plno dohadů.

Jindroush

Nejradši bych to tak udělal, ale to by zas byli nespokojeni ti, co věnovali čas a enerýži do týhle jakkoli blbě vyhlášený soutěže. No holt vox populi rozhodne, tuhle anketu nechám běžet do úterý.

Nakladač, který nenaloží, mi sice příjde jako naprostá kravina, ale budiž.  ::)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 03.06.2007, 19:12:21
Nakladač, který nenaloží, mi sice příjde jako naprostá kravina, ale budiž.  ::)
Myslíš naprostá kravina jako třeba obytný barák, který je neobyvatelý (má jen fasádu, ne vnitřek).
Nebo dělo, které nestřílí.
Nebo loď, která neplave?

:P



Jindroush

Heh, pokračuj příkladem LEGO nefunkčního nakladače.  ;) :P
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Rewolt

It's a trap!

Dejv

Jak jsem tak koukal na tu výhru, tak jsem si všiml, že ty zelený korby jsou v zadní části asi do půlky otevřený. Takže by stačilo, aby nakladač dosáhl do výšky 5-6 studů, což už možný je. Prostě se bude nakládat zezadu. Je tam ale zase nevýhoda, že do přední části korby asi nebude možno materiál naložit, leda by tam nakladač zezadu dosáhl. A za druhý to neni moc praktický..

Jindroush

Supr, ten mě nenapad, ale ze 'system' modelů jakýchkoli velikostí, tak uměj nakládat snad všechny.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 03.06.2007, 19:55:30
Heh, pokračuj příkladem LEGO nefunkčního nakladače.  ;) :P
Nevím, já LEGO nakladače neznám. To MUSÍM?? Vypsal jsem příklady co znám (jen jiný typ lodě, viz níže).

   Pleteš si implikaci a ekvivalenci, resp. směr implikace. Že zrovna Ty, to mne udivuje. Že neexistuje nefunkční nakladač neznamená, že je nefunkční nakladač kravina. Když (zatím) neexistují, proč by měl znamenat že je to kravina, když naopak v ostatních oborech nefunkční modely existují a přitom o nich netvrdíš, že kravinou jsou?

  Tedy: Ono je v pravidlech, že se smí účastnit jen ji, kteří dobře znají LEGO nakladače a jsou tak naladěni na Tvojí vlnu myšlení tahačů co je či není totální kravina?

  Mimochodem, sám moc stavitel nejsem. Spíše nákupčí-otec. Nota bene od dětí, které zatím na model-team a větší city stoje (a jejich funkčnost) zatím zaměřeni nejsou* (máme jich pár, doslova). Takže z tohoto pohledu mi to mé přirovnání s jinými kategoriemi fakt připadá normální (jen u lodě jsem si vzpomněl na Vikingy, ne na Maersk, který jsem uvedl, protože je tu přímo na kostkách zmínka že neplave). Proč bych se nesměl řídit tím, co z LEGO znám a k tomu si udělat přirovnání (když to v pravidlech není nijak definováno).

   Prostě, něco předpokládáš. Nenapsal si to, jen to předpokládáš. A předpokládáš, že ostatní předpokládají totéž.  :-\

* Možná proto mám už od začátku jiný pohled.

EDIT: Aha, tak ony dokonce existují

Petrjr

Citace od: Petrjr kdy 03.06.2007, 20:46:38
Citace od: chosko kdy 03.06.2007, 20:41:21
"Protože u některých modelů jsou pochyby, zda splňují!_ rozměrová pravidla a zda jsou schopny naložit 9-10 bricků vysokej truck, bude před vyhlášením vítězství autor požádán o fotodůkaz, že model skutečně odpovídá. Pokud bude zjištěno, že ne, výhra propadá dalšímu v pořadí."
Tuto podmínku nemohu dohledat, prosím odkaz
Aha už to mám. Zde. Z 1.6.07.

Aúúú. Tento text napsal Jindroush PO uzávěrce soutěže.

A, jestli to dobře chápu, zřejmě právě protože se to J. jeví sporným, vyvolal tuto diskusi.


Pierre

Překvapuje mne, jaká se tu rozpoutala flame-war  ;) .

Mno, vzhledem k tomu, že cenu věnuje Jindroush, tak bych rozhodování nechal na něm. Vždyť s tím truckem si může dělat co chce -- on je v současné době jeho majitelem a ze své vůle se rozhodl vyhlásit tuto soutěž.

Jak jsem si prohlížel modely, tak všechny mají nějakou lžíci, kterou by se dalo něco naložit. Když budu vycházet z toho, že se u všech modelů ta lžíce dá vysypat, tak by IMHO prošly všechny, protože i v reálu jsem viděl nakládat tatru malým "bobcatem" -- z jakéhosi náspu nebo nájezdu (aby tam vůbec dosáhl)...

Petrjr

Citace od: chosko kdy 03.06.2007, 20:58:32
"Úkolem pro soutěžící je postavit nakladač, který by se !!!!!měřítkově!!!!!! hodil k náklaďáku 7998, který je i výhrou v této soutěži."
Měřítko také já, ani nikdo jiný v této diskusi, nezpochybňujeme.

Měřítko a funkčnost jsou dvě různé věci. A problematická se zatím jeví jen ta funkčnost. Protože o funkčnosti nebyla v pravidlech zmínka. J. ji považoval za samozřejmou. Ale protože zjistil, že ta zmínka tam není a přitom se chce zachovat fair, tak se  zde(víceméně) ptá, nakolik se to za samozřejmost považovat dá, nebo co tedy s tím.

Dejv

Citace od: chosko kdy 03.06.2007, 21:08:19
Imho:

Navrhoval by som aby každý zo zúčastnených poslal Mtronovi ešte jednu fotku
či nakladač dokáže preklenúť výšku 9-10 studov. Nech to upresni Jindroush.

A co to řeší? My se tu potřebujeme shodnout na tom, co udělat s modely, které těch 9-10 bricků nepřesáhnou..

betakaroten

Citace od: Petrjr kdy 03.06.2007, 18:49:26
Citace od: Jindroush kdy 03.06.2007, 10:53:16
(Pro připomenutí - staví se nakladač, takže samohyb, který má nějaký zařízení, kterým přemisťuje náklad odněkud nahoru do korby toho náklaďáku, o který se soutěží - náklaďák je zřejmě určen pro přepravu sypkých materiálů).
Heh. Hned několik logických chyb.

1) Je co řešit. Jak jsem psal. Z věty nevyplývá, že se musí nakládat. Jen, že takové zařízení musí mít. Ani zmínka, zda a jak funkční. A zrovna u LEGO, kde se častokrát věci staví jen náznakem (pochopitelně, je to jen stavebnice) bych si osobně ani netroufám odhadovat, jak že to kdo pochopí.
(......)
"Z věty nevyplývá"... vždyť je to tam doslova a naplno, "přemisťuje náklad... do korby toho náklaďáku" - taková je dikce. Něco jako "častokrát staví jen náznakem" už je subjektivní výklad ducha pravidel.
Už tam nic není o způsobu přemístění nákladu, takže by uspěl i šikovný řidič, který by krátkou radlicí náklad do korby hodil.

Problémem zůstává změna pravidel po startu - podle mě to vezír měl více konzultovat se soutěžícími (např. oznámit pomocí SZ s možností odvolání).

betakaroten

Citace od: sparkz kdy 03.06.2007, 21:13:50
A co to řeší? My se tu potřebujeme shodnout na tom, co udělat s modely, které těch 9-10 bricků nepřesáhnou..
Požádat šoféry, ať předvedou situaci, při které nakladač nějak přemístí náklad na korbu.
(Napadá mě jedno elegantní řešení, mající oporu v realitě, ale nebudu to prozrazovat. Třeba se to stane dalším úkolem pro stavitele ;D)

Petrjr

Citace od: Pierre kdy 03.06.2007, 21:06:39
Ne ne, psal to "už" « Odpověď #14 kdy: 09.05.2007, 21:08:27 »
Jj, tu poznámku jsem viděl. Resp. začátek, ze kterého jsem odvodil, že se někdo (někteří) ptal(i), jak je vysoká korba.

Chápal jsem to tak, že ti, kteří se ptali a potřebovali to vědět (zřejmě dělají funkční, nakládací model), dostali odpověď jak je vysoká a že aby šla naložit, tak si mají udělat testovátko.

Ale beru, že to už je můj striktní pohled a že to už by se za nepřímý důkaz nutnosti umět nakládat vzít mohlo.


Petrjr

Citace od: betakaroten kdy 03.06.2007, 21:14:53
Citace od: Petrjr kdy 03.06.2007, 18:49:26
Citace od: Jindroush kdy 03.06.2007, 10:53:16
(Pro připomenutí - staví se nakladač, takže samohyb, který má nějaký zařízení, kterým přemisťuje náklad odněkud nahoru do korby toho náklaďáku, o který se soutěží - náklaďák je zřejmě určen pro přepravu sypkých materiálů).
Heh. Hned několik logických chyb.

1) Je co řešit. Jak jsem psal. Z věty nevyplývá, že se musí nakládat. Jen, že takové zařízení musí mít. Ani zmínka, zda a jak funkční. A zrovna u LEGO, kde se častokrát věci staví jen náznakem (pochopitelně, je to jen stavebnice) bych si osobně ani netroufám odhadovat, jak že to kdo pochopí.
(......)
"Z věty nevyplývá"... vždyť je to tam doslova a naplno, "přemisťuje náklad... do korby toho náklaďáku" - taková je dikce. Něco jako "častokrát staví jen náznakem" už je subjektivní výklad ducha pravidel.
Opravdu to nevyplývá: "... má nějaký zařízení, kterým ...". Tedy, jen, že "nějaký" takové zařízení mít musí (a to splňují všechny modely). Neříká, že to zařízení musí být funkční, mít pohyblivé díly (příp. dostatečně pohyblivé, aby dosáhlo až nahoru) a že dotyčný musí nakládání ukázat.

Prostě, nikde (v tom původním zadání) není řečeno, že nemůže jít o nefunkční skulpturu. Ano, můžeme říct "to přece dá rozum, že ...". Ano, říci to můžeme. Ale pokud se objeví někdo, komu "to rozum nedá", co s ním? De-facto pravidla neporušil.

Petrjr

Citace od: Pierre kdy 03.06.2007, 20:56:11
Mno, vzhledem k tomu, že cenu věnuje Jindroush, tak bych rozhodování nechal na něm. Vždyť s tím truckem si může dělat co chce -- on je v současné době jeho majitelem a ze své vůle se rozhodl vyhlásit tuto soutěž.
Souhlas. Já zde diskutuji jen proto, že J. chtěl znát názor ostatních.


Citace od: Pierre kdy 03.06.2007, 20:56:11
Jak jsem si prohlížel modely, tak všechny mají nějakou lžíci, kterou by se dalo něco naložit. Když budu vycházet z toho, že se u všech modelů ta lžíce dá vysypat, tak by IMHO prošly všechny, protože i v reálu jsem viděl nakládat tatru malým "bobcatem" -- z jakéhosi náspu nebo nájezdu (aby tam vůbec dosáhl)...
Hehehe. To jsem opominul - jak říkám, v nakladačích nejsem honěný, takže mne to vůbec nenapadlo. Perfekt. Takže vlastně není co řešit.  ;D