Kostky.org

Diskuse o stavebnicích => Technic => GBC => Téma založeno: Jonas kdy 11.02.2017, 18:23:38

Název: Pneumatická verze Ball Factory od Quanixe
Přispěvatel: Jonas kdy 11.02.2017, 18:23:38
Až budu jednou vzpomínat na to, co jsem stavěl z Lega v roce 2016, tak to bude jednoduché: Ball Factory od Akiyukiho. Stavbou jsem strávil více než 3 měsíce, pak jsem ji ještě vylepšoval a následně se snažil (s většími či menšími úspěchy) udržovat ji v provozu, aby bylo co ukazovat návštěvám. Popis a pár obrázků je zde (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=49159.msg232243#msg232243). Nyní mě čeká bourání a hledání nějaké další podobné výzvy.

A troufám si tvrdit, že taková nová výzva se nedávno objevila. Je to Pneumatic Ball Factory od německého stavitele Quanixe.

(http://www.brickshelf.com/gallery/tacvud/GBCFactoryXT/pneuballfactory.jpg)

Video je  zde (https://www.youtube.com/watch?v=betlNcZ27CM).

Je to samozřejmě inspirováno myšlenkou původní Ball Factory, ale provedení je vysoce originální a technicky (i esteticky) na špičkové úrovni. Nikdy bych neřekl, že je možné postavit funkční a navíc dosti složitý automat na bázi pneumatické sady od Lega. Video jsem objevil asi před dvěma týdny a několik dní jsem si to přehrával znovu a znovu, abych pochopil, jak to funguje. Dokonce jsem si kreslil i diagramy, než jsem zjistil, jak je možné řídit tolik pneumatických prvků (celkem 12) pouhými třemi pneumatickými přepínači. Je to skutečně geniální a je vidět, že autor je v této oblasti profesionálem. Je to poznat i z řemeslně špičkového provedení, kdy jsou všechny rozvody pravoúhle vedené a nádherně přehledné.

Nedalo mi to a postavil jsem si alespoň klíčové části, a to otočného robota a hlavně řídící pneumatickou jednotku, která byla pro mě největším oříškem, protože ve videu z ní není moc vidět. Teď ještě dávám dohromady funkční kompresor se čtyřmi malými pumpičkami podle vlastního návrhu.

Uvažuji i o pořízení originálního manometru (http://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=64065#T=C&C=12), i když pro samotnou funkci není třeba. K pneumatickým systémům ale tak nějak patří. Jsou ale docela drahé. Nejlevnější je za 412 Kč na BL u Magic Magnuse. Jenže má poměrně drahou dopravu. Má jich několik, takže kdyby se někdo chtěl se mnou spojit, tak jich můžeme objednat víc a podělit se o dopravné. V případě zájmu mi pošlete SZ.)

       
Název: Re:Pneumatická verze Ball Factory od Quanixe
Přispěvatel: 444martinhanak kdy 16.02.2017, 09:23:25
Je to krásně a precizně sestrojeno.
Musí to být "mozek", ten autor. Nechápu totiž, jak je to možné ovládat bez Mindstormu. Ta synchronizace. 
Název: Re:Pneumatická verze Ball Factory od Quanixe
Přispěvatel: Foton kdy 16.02.2017, 10:00:32
Parádní kousek. Nejvíc mě dostalo, že si dal práci s otáčením "dlaně" u toho 4axis robota. Šlo by to i bez toho. Pneumatické řízení to povyšuje o další tři úrovně.