Články o LEGO v ČR

Založil Jindroush, 23.02.2005, 08:50:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

david.zeman

Mě to přijde jako zajímavá diskuze a zajímavý případ, samozřejmě by se v diskuzi nemuselo zacházet za určitou mez.

Je škoda, že ten chlapík stáhnul kalhoty daleko před brodem jen na základě nějakého dopisu od právníka. Pokud měl pocit, že je v právu, měl na dopis normálně odpovědět a ne hned hysterčit, není přece potřeba to dotáhnout až k soudu s TLG, stáhnout se mohl i později. Takhle to vypadá, že ani nevěřil že je v právu nebo se prostě jenom leknul.

Osobně jsem musel bojovat dvakrát v životě jako fyzická osoba proti zdánlivě všemocné instituci, která mě zastrašovala právníky a psala mi hodně zvláštní dopisy a k soudu jsme se nikdy nedostali. Soud je totiž nákladný pro všechny, pokud je případ sporný a výsledek nejistý, většinou se to musí vyřešit dohodou. Zastrašující dopisy jsou samozřejmě první fáze, která je velice levná a zjevně dobře funguje.

Právní pojištění je dneska dobře dostupné i pro fyzické osoby, kdyby došlo na nejhorší a hlavně žijeme v právních státech, kde by snad měla zvítězit pravda a ne ten silnější.

Problematika patentů a značek je velice zajímavá a u Lega to platí dvojnásob, mohla to být zajímavá kauza.

Matthes_CS

A shrne nám to tu někdo česky, pro ty co neumí německy? Zkoušel jsem to přes google překladač, ale moc jsem toho nepochytil. On nějak ppřeprodával Lego co měl přímo od Lega? Pak si chtěl udělat logo s kostkou, TLG napsalo, že se jim to nelíbí a on se s nima přestal kamarádit?

Nedávno jsem koukal na video od Lindibeige (https://www.youtube.com/user/lindybeige), má takové povídací videa, občas zajímavé. A od nějaké doby na má Lego figa, který na konci videa projde. U jednoho videa, kde popisuje britskou uniformu, říká, že mu lidi napsali, že tam má dámské torzo, tak si pořídil nové a prý plánuje nějaký merch a chtěl tam toho figa mít, ale ti co mu maj ten merch dělat (nebo nevím co to je za firmu) mu řekli, že Lego figa prostě ne, že jím zkusil domluvit, že přece nebere nic TLG, ale oni, že TLG to prostě tak má a nemá cenu to řešit.

Villa Legina

#692
Citace od: Matthes_CS kdy 25.01.2019, 11:40:51
A shrne nám to tu někdo česky, pro ty co neumí německy?

Toto je zdroj z vierohodného zdroja https://diepresse.com/home/wirtschaft/international/594414/EuGH_LegoStein-allein-ist-noch-keine-Marke ešte z roku 2010

Der weltbekannte Lego-Spielzeugstein ist keine geschützte Marke. Dies hat der Europäische Gerichtshof (EuGH) am Dienstag in Luxemburg entschieden. Der Stein als solcher sei mit seinen zylindrischen Noppen - Lego hatte Markenschutz für den "klassischen" Stein mit acht Noppen in zwei Reihen beantragt - keine Marke. Ein Zeichen, das ausschließlich aus der Form der Ware besteht,  kann laut EU-Recht keinen Markenschutz bekommen. Auch wenn die Form erforderlich ist, um in diesem Fall damit etwas zusammenbauen zu können und damit eine technische Funktion zu erfüllen.

Svetoznáma "Lego kocka" nie je žiadnou chránenou značkou. To rozhodol EU Súdny Dvor v utorok v Luxembursku. Lego si požiadalo o ochrannú známku na "kocku" ako takú - (konkrétne) "kocka" s ôsmimi studmi (spolu) v dvoch radoch (čiže 2x4) - (s výsledkom) žiadna ochranná známka. Značka, ktorá spočíva výlučne z formy tovaru /produktu/ , podľa EU práva nesmie dostať ochrannú známku. Aj ak je forma potrebná za účelom niečo môcť spolu poskladať /teda spolu spojiť/ a tým splniť technickú funkciu.

Die höchsten EU-Richter entschieden damit endgültig gegen den dänischen Spielzeughersteller. Dieser hatte nach einer Klage des kanadischen Konkurrenten Mega Brands bereits 2008 eine Niederlage vor dem erstinstanzlichen Gericht hinnehmen müssen, gegen die er Beschwerde eingelegt hatte. In dem Verfahren ging es nicht um den Schutz des rot-weißen Lego-Firmenlogos.

Najvyšší sudcovia tak definitívne rozhodli proti dánskemu výrobcovi hračiek. Tento /fa Lego/ medzitým už musel priznať porážku už po jednej žalobe kanadského konkurenta MegaBrands už v roku 2008 na prvostupňovom súde, voči ktorému podala sťažnosť /fa Lego/.  V tom konaní nešlo o právo na červeno biele Logo firmy.

Markenschutz darf Patentrecht nicht aushebeln
Das Verbot für den Markenschutz einer technisch notwendigen Form solle verhindern, dass auf diesem Wege das Patentrecht ausgehebelt werde, betonten die Richter. Wäre der Lego-stein alleine wegen seiner Form eine Marke, könnte niemand mehr ein Patent auf einen ähnlichen Stein anmelden. Der Patentschutz gilt nur zeitlich begrenzt, der Markenschutz gilt auf Dauer.


Ochranná známka nesmie vykývať (synonym. vybabrať, vytočiť) s patentom. Zákaz - umožniť ochrannú známku na technicky potrebnú formu - má zamedziť tomu, aby sa týmto spôsobom dalo obísť patentové právo, zdôraznili sudcovia. Ak by bola "Lego kocka" sama o sebe kvôli svojej forme ochrannou známkou, nesmel by už nikto nikdy ohlásiť patent na podobnú "kocku". Patent je časovo obmedzený, ochranná známka navždy.

Umstritten war vor Gericht besonders die Frage, ob der Lego-Stein ausschließlich aus einer Form bestehe, die zur Erreichung einer technischen Wirkung nötig sei. Der Gerichtshof entschied, dies sei der Fall, weil "alle wesentlichen Merkmale der Form der technischen Funktion entsprechen".

Pred súdom bola sporná otázka, či "Lego kocka" je stavaná výlučne na forme, ktorá je potrebná na dosiahnutie technického účinku. Súdny dvor rozhodol, že toto je práve takýto prípad, pretože "všetky podstatné znaky formy zodpovedajú technickej funkcii." 

Wenn ein Unternehmen eine technische Lösung entwickelt habe und Wettbewerber "sklavische Nachahmungen der Form der Ware unter Verkörperung genau derselben Lösung in den Verkehr bringen", so sei das kein Grund für einen Schutz mittels des Markenrechts. Dies könne möglicherweise "im Licht der Regeln über den unlauteren Wettbewerb" geprüft werden. Darum sei es im vorliegenden Fall aber nicht gegangen.

Ak nejaký podnik vyvinie technické riešenie a konkurent "dá do obehu otrocké /synonym. na chlp presné/ imitácie formy tovaru s použitím presne rovnakého riešenia, tak na to nie je žiadny dôvod požívať ochranu prostredníctvom ochrannej známky. Toto by mohlo byť možné "v svetle pravidiel čo sa týka nekalej súťaže" preveriť. Ale o to v predmetnom prípade nešlo.

ďalší zdroj o tom istom v podobnom znení https://www.zeit.de/wirtschaft/unternehmen/2010-09/lego-marke-gericht detto 2010

Niederlage für den Hersteller der weltweit bekannten Legosteine: Der Europäische Gerichtshof (EuGH) in Luxemburg hat entschieden, dass die Steine keinen Markenschutz erhalten können. Damit ist ein Versuch des dänischen Spielzeugherstellers endgültig gescheitert, sich gegen Konkurrenz durch vergleichbare Bausteine anderer Hersteller zu wehren.

Porážka pre výrobcu zvetoznámych "Lego kociek" : EU Súdny Dvor v Luxembursku rozhodol, že "Lego kocky" nesmú obdržať ochrannú známku. Týmto definitívne zlyhal pokus dáskeho výrobcu hračiek, brániť sa voči konkurencii iných výrobcov porovnateľných kociek.

Der EuGH erklärte zur Begründung, die Form der Legosteine ergebe sich weitgehend aus ihrer technischen Funktion. Markenschutz würde in solchen Fällen auf eine Dauerverlängerung des technischen Patentschutzes hinauslaufen.

EU Súdny Dvor v zdôvodnení uviedol, že forma "Lego kociek" vyvstáva prevažne z ich technickej funkcie. Ochranná známka by v takých prípadoch prípadoch znamenala predĺženie technických patentov.

Lego hatte seine Bausteine ursprünglich als Patent angemeldet. Als es auslief, meldete die dänische Firma 1996 einen roten Stein mit acht Noppen als europäische Gemeinschaftsmarke an. Das EU-Markenamt im spanischen Alicante trug die Marke zunächst auch ein. Davon unbeeindruckt brachte der kanadische Wettbewerber Mega Brands Bausteine in genau gleicher Form und Größe auf den Markt und erhob erfolgreich Beschwerde beim Markenamt . Dies löschte auf Antrag der Kanadier den Markeneintrag: Die Form der Legosteine habe sich aus ihrer technischen Funktion ergeben, und nicht zur optischen Abgrenzung von anderen Bausteinen. Daher dürfe sie nicht als Marke eingetragen werden.

Lego malo pôvodne svoje kocky ohlásené ako patent. Keď vypršal, dánska firma si v r. 1996 ohlásila červenú "lego kocku" s ôsmimi studmi v dvoch radoch ako ochrannú známku EÚ. Registračné miesto-úrad (zrejme to bol Patentservis - myslím si) v španielskom Alicante aj sprvoti značku zaregistroval. Na žiadosť Kanaďanov bola známka vymazaná : Forma "Lego kocky" vyvstala z jej technickej funkcie, a nie za účelom optického rozlíšenia od iných stavebnicových kociek. Z tohto dôvodu nesmela (v zmysle vôbec nikdy nemala byť Lego kocka) zaregistrovaná ako ochranná známka.

Diese Auffassung hatte im November 2008 bereits das europäische Gericht erster Instanz bestätigt. Auch der EuGH wies nun die Beschwerde von Lego ab. Damit bleibt die Marke endgültig gelöscht. Zur Begründung erklärte auch der EuGH, alle wesentlichen Merkmale des Legosteins entsprächen seiner technischen Funktion. Das Markenrecht dürfe nicht missbraucht werden, um technische Lösungen auch nach Auslaufen des Patents zu monopolisieren. Das gelte selbst dann, wenn auch andere Formen möglich sind, um die gleiche technische Wirkung zu erzielen.

Toto stanovisko už v Novembri 2008 potvrdil EU prvostupňový súd. Aj EU Súdny dvor zamietol sťažnosť Lega. Týmto ostáva ochranná známka definitívne vymazaná. EU Súdny dvor v oddôvodnení vysvetlil, že všetky významné znaky Lego kocky zodpovedajú jej technickej funkcii. Ochranná známka nesmie byť zneužívaná na to, aby sa technické riešenia aj po vypršaní trvania patentu následne monopolizovali. To platí aj vtedy, aj keď sú možné iné formy za účelom dosiahnutia rovnakého technického účinku.

Ergänzend erklärte der EuGH, dass Wettbewerber, die Bausteine in genau gleicher Form und Größe verkaufen, möglicher Weise gegen die Regeln des fairen Wettbewerbs verstoßen. Dies sei im konkreten Streitfall aber noch nicht zu prüfen gewesen.

Súdny dvor doplňujúco uviedol, že je možné, že konkurencia predávajúca kocky v presne rovnakej veľkosti a forme, porušuje pravidlá spravodlivej hosp. súťaže, avšak v tomto konkrétnom prípade to nebolo predmetom sporu. KONIEC PREKLADU (Ak niekto by vedel lepšie, tak sorry)

Takže toto je celkom stará  a známa vec. Pritom mnohí tomu nerozumejú. V podstate ide o to, že Lego - ako som už písala na predch.strane - sa očividne pokúsilo veľmi šikovne pod pláštikom ochrannej známky predĺžiť si patent (ktorý im vypršal a bol ako každý patent časovo obmedzený) - pokúsili sa teda predĺžiť si patent navždy. Neprešlo im to. Podstatná vec bola tá, že oni si ju pôvodne zaregistrovali ako trojrozmernú ochrannú známku. A to im zrušili.

A teraz konečne do súčasnosti. Chlapík z Nemecka, obyčajný, ale zato sám entuziastický (čiže predsa neobyčajný predavač majiteľ) si požiadal o ochrannú známku, ktorej predmetom bol horeuvdený obrázok - výrazné logo jeho firmy Held der Steine vynímajúce sa na modrom pozadí, ktoré evokuje stavebnicovú kocku, síce s veľmi zaoblenými vyčnievajúcimi "studmi", ale predsa identifikovateľnými ako studmi.

A toto je celé čo prekáža Legu - napísali mu list, že ho žiadajú aby žiadosť o ochrannú známku stiahol, nakoľko sa "obávajú, že ľudia, zákazníci budú" - chlapíka - "považovať práve kvôli tomu logu so studmi (nem. mit Noppen)  za samotné Lego". Takisto mu napísali, že by ľudia mohli vnímať hodnoty firmy cez neho a podobne. atď atď. On im na to do éteru odpovedal, že áno majú pravdu, jeho hodnoty sú úplne iné, než hodnoty TLC, že on na rozdiel od nich sa nesnaží ľuďom predať hocijaký šrot (nepodarený set) za neprimeranú, horibilnú sumu. že on nemaximalizuje zisky spôsobom ako oni...atď atď...takto sa vyjadroval.

A teraz o čo ide, a prečo som podráždila papluha, to je jasné, pretože lego je jeho modla, on musí veľmi trpieť a považovať to za osobnú vec, srdce mu krváca nad tou nevďačnosťou a neskromnosťou lego spotrebiteľa, zákazníka, predajcu. Chápem ho. Papluh - mier. Ale ja som nikoho nenapadla, ja som len napísala to, čo povedal chlapík a popísala svoj názor , ktorý je v súlade s situáciou tak, ako je stav už X rokov po rozhodnutí - verdiktu, EU súdu.

Záverom: chlapík nežiadal zaregistrovať ochrannú známku v podobe 3D kocky. On chcel klasickú ochrannú známku na svoje logo. To, že je v pozadí akási kocka neštandardných tvarov teda ako jej rozmerov tak i studov (všimnite si: prípadný identický tvar voči "Lego kocke" by takisto nemohol byť nikdy predmetom eventuelneho sporu v buducnosti) tak podľa môjho názoru, tomuto nemôže nikto zabrániť, ak predávam stavebnice je logické že si dám do loga to, čo ich symbolizuje - a toto je skôr ako symbol a nie verná kópia lego kocky. Som si (takmer) istá, že by mu to prešlo. A to by mohol byť (ja netvrdím že je) dôvod, prečo Lego oslovilo chlapíka, a nepožiadalo o stop na registračnom úrade. Bolo by súdne konanie s neistým výsledkom, počula som i vyjadrenia právnikov, ktorí hovoria, že škoda, že ustúpil, mal veľké vyhliadky byť úspešný, v prípade súdu. Nech si každý urobí vlastný názor na to, prečo konalo TLC tak, ako konalo, z akých pohnútok.

A teraz, že prečo chlapík ustúpil. Podľa mňa sa naštval. TLC ho naozaj znechutili, tak ako vie človeka hocičo znechutiť, že to nechce na nejaký čas ani vidieť.. A on si povedal: toto mám mať ja vo svojom logu? Tak preto. To je môj názor, čo tu píšem záverom. Ostatné horeuvedené sú fakty (ak vie niekto lepšie preložiť, uvítam).

A dovoľte mi povedať niektorí kostkári, že ja Vám tiež nelozím do Vašich výstav a kadejakých akcií, vašich súťaží a projektov a charity a podobne. Mňa to nezaujíma ani sa s tým nestotožňujem ani nie som na to spoločensky stavaná. Nikdy som nebola na žiadnej výstave Lega, ani ako hosť ani ako aktér, nezaujíma ma to, nie je to moja filozofia a nič mi to nedáva. Nikoho za to neatakujem, ani sa nikomu za to nevysmievam, že je iný ako ja. Ano, čudujem sa všeličomu, ale myslím si, že nikdy som nebola zákerná, aj keď svoj svetonázor som si vždy povedala. Ja som zberateľ sama pre seba. Nie som žiadny fanúšik a obdivovateľ TLC k Legu mám ambivalentný vzťah. Je to môj osud a život, ktorý sa takto z detstva vyvinul, na moje lego myslím každý deň a zaoberám sa s ním každý deň ak nie fyzicky tak v myšlienkach. Tak prosím dajte pokoj zlomyseľníci - mám na mysli tie narážky na "slovenské" Afoly, zbytočne môže dochádzať k resentimentom. 

Edit-oprava pravopisu

Matthes_CS

Díky za vyčerpávající odpověď :)

To že patent kostky skončil vím, ale pořádně tomu nerozumím, když skončí patent, tak prostě můžu dělat to samé bez jakýchkoliv problémů a povolení? Ochranná známka by mělo být lego logo, a tím být chráněno před firmama jako lepin, který ho mají skoro stejný a za lego se vydávají (na fb se to už i někdo snažil prodávat jako Lego určené pro asijský trh) a že kostku neuznaly chápu.

Ten němec tedy přeprodával Lego sety, nebo dílky, mocy, nebo i něco nelego? Tohle info mi tu ještě chybí.

To že to logo vadí legu asi chápu, protože sice to není lego kostička, ale cokoliv co má tvar kostky a má na sobě study většina lidí (neafolů) označuje lego. V Tescu jsou takové sešity co mají potisk kostek, říkají tomu Lego, prodávají se takové batohy, penály apod., které mají studovatý povrch a dají se na to nacvakávat takové destičky, co vůbec nepřipomíná lego, ale říkají tomu tak.

Ale nadruhou stranu opravdu to nic od Lega nepřipomíná, takže bych si tipnul, že by vyhrál, ale právničina je tajemná věc a kdo ví, jak by to dopadlo, jestli vůbec. Což mohl výt důvod, proč ustoupil, že to prostě nechtěl řešit a tahat po soudech, případně si dělat špatnou reklamu, že je u soudu. A vzhledem k tomu, jak se k nim vyjadřoval, tak už asi na ně je naštvanej déle, proto by mě zajímalo co vůbec prodával a jak.

Villa Legina

#694
Citace od: Matthes_CS kdy 25.01.2019, 21:45:16
Díky za vyčerpávající odpověď :)

To že patent kostky skončil vím, ale pořádně tomu nerozumím, když skončí patent, tak prostě můžu dělat to samé bez jakýchkoliv problémů a povolení? Ochranná známka by mělo být lego logo, a tím být chráněno před firmama jako lepin, který ho mají skoro stejný a za lego se vydávají (na fb se to už i někdo snažil prodávat jako Lego určené pro asijský trh) a že kostku neuznaly chápu.

Ten němec tedy přeprodával Lego sety, nebo dílky, mocy, nebo i něco nelego? Tohle info mi tu ještě chybí.

To že to logo vadí legu asi chápu, protože sice to není lego kostička, ale cokoliv co má tvar kostky a má na sobě study většina lidí (neafolů) označuje lego. V Tescu jsou takové sešity co mají potisk kostek, říkají tomu Lego, prodávají se takové batohy, penály apod., které mají studovatý povrch a dají se na to nacvakávat takové destičky, co vůbec nepřipomíná lego, ale říkají tomu tak.

Ale nadruhou stranu opravdu to nic od Lega nepřipomíná, takže bych si tipnul, že by vyhrál, ale právničina je tajemná věc a kdo ví, jak by to dopadlo, jestli vůbec. Což mohl výt důvod, proč ustoupil, že to prostě nechtěl řešit a tahat po soudech, případně si dělat špatnou reklamu, že je u soudu. A vzhledem k tomu, jak se k nim vyjadřoval, tak už asi na ně je naštvanej déle, proto by mě zajímalo co vůbec prodával a jak.

Patent skončil (v USA) myslím niekedy okolo roku 1980 na Lego kocky, dovtedy mali ich chránené patentom. Trval asi 20 rokov? Nemám čas už momentálne na rešerše. Nech doplní niekto iný. Ano, v podstate môže po tom, čo patent vypršal, ktokoľvek stavebnice ktoré vyvstávajú z tejto formy a funkcie (spájanie dielikov prostredníctvo studov) vyrábať a predávať. Ale nie pod značkou Lego samozrejme. Takisto je plagiátorstvo kopírovať hotové sety (autorské práva) a minifigov (myslím že toho majú ešte stále pod ochranou, ak nie opravte ma niekto). Sporné by mohlo byť, ako i vyplýva z konštatovania súdu - ale doteraz sa to súdne neriešilo nikde a nikdy (čo viem, ak je niečo nové prosím info) - práve identický tvar mysliac identické rozmery kociek alebo rozšírme to na dieliky - to by mohlo byť predmetom v spore o nekalej súťaži medzi konkurentmi. Ale zatiaľ som o takom podaní nepočula. To je podľa mňa nielen problém konkurenčných úplne rozmerovo identických kociek (ale kde niet žalobcu tam niet sudcu) ale i problém Lepin Loga, je až príliš podobný, nehovoriac o tom plagiátorstve modelov samotných. To je katastrofa.

Ten Nemec je normálny predajca, majiteľ obchodíka. Ale navyše je aj youtuber a taky ten ako sa to povie, influent (?), čo sa môže niekomu veľmi nepáčiť, je dosť populárny.

No a najedoval sa za ten list, kde mu písalo TLC, že sa obávajú, že ho zákazníci budú stotožňovať so samotným Legom (špecielne zdôrazňujúc tie study v logu) - a on im odkázal, že Ok, vyhoviem aj čo sa týka loga, ale aj - aby nedošlo k zámene, aby ho ľudia nestotožňovali s Legom, tak bude v budúcnosti ponúkať (a hlavne na nete vo svojich videách ) prezentovať už nielen Lego ale i stavebnice od iných konkurenčných výrobcov. Ale LEPIN a plagiáty setov, zdôraznil, určite ponúkať NEBUDE.

Edit: oprava pravopisu

milanv

Zajímavý článek o netradičním využití LEGO opravdu v praxi je na inSmart.cz. Skutečná robotická paže - protetická pomůcka opravdu fungující (jemu samotnému). Má jich několik verzí a zajímavé je, že jsou každá z jedné stavebnice a jde tedy o "alternativní modely". Konkrétně verze MK3 je ze stavebnice 9396 (Helikoptéra) a na základě i jí dostal pozvánku ke studiu biomechaniky v Barceloně, kde už rok je a má novou verzi své paže, MK4...

V českém článku je video jen o verzi MK2, tak přidávám odkaz na video i o MK3:

Pán na Žlutém hradě

ogar49



Clermont


Clermont

Dnes na Nově v Odpoledních novinách v 17hod byl dokument o Legu a o našem členovi Mirkovi.
Je tam i s ním reportáž z jeho soukromí - podkroví.  :)




Petronel

Citace od: Clermont kdy 11.03.2019, 17:44:16
Dnes na Nově v Odpoledních novinách v 17hod byl dokument o Legu a o našem členovi Mirkovi.
Je tam i s ním reportáž z jeho soukromí - podkroví.  :)

Můžeme to někde shlédnout? :P

Clermont

Já se dokážu přes Skylink podívat zpětně.
Ale tipuji že to bude tady: Odkaz
Teď tam jsou poslední polední zprávy, ale tipuji že tam skočí aji odpolední za chvíli.

Clermont

Teď jsem se na to díval zpětně, ale to v klasických zprávách není. Ono to bylo na konci zpráv taková reportáž. Pak začal pořad Co na to češi...
Kdyby to někdo našel nějaký odkaz, bylo by to super :)



milanv

odkaz na e-shop

Popravdě, mě to hodně zaujalo - ne téma, ale to, že někdo z pohledu LEGO Group tak malý jako vídeňská pohřební služba dokázal zařídit kostky (a samozřejmě potisky, balení atp.) na vlastní sety. To mi přijde zajímavé.

Modely samotné ani tak nezaujaly, jsou poměrně jednoduché a ne moc nápadité. Drsný humor navíc podle mě není zvolené téma (u pohřební služby to jaksi není překvapení), ale fakt, že smuteční kočár táhnou ty okaté roztomilé Friends koně :)
Pán na Žlutém hradě

peki

Citace od: milanv kdy 11.04.2019, 12:51:09
odkaz na e-shop

Popravdě, mě to hodně zaujalo - ne téma, ale to, že někdo z pohledu LEGO Group tak malý jako vídeňská pohřební služba dokázal zařídit kostky (a samozřejmě potisky, balení atp.) na vlastní sety. To mi přijde zajímavé.

No taky si to nechají zaplatit. Viz tvůj odkaz.

peki

Kluci na FB kostek připomněli první výstavu ve Svitavách 2007. Tak sem postnu odkaz na video


Petronel

Tyvado tak to je hustý! Díky peki. :D
Video jsem neznal.
To je sranda takle to vidět do minulosti. Nejen ty díla, ale i vidět mlaďounkého Akiho a poprvé (a naposled? >:D) Colonela32 ;D



milanv

Citace od: ogar49 kdy 15.06.2019, 12:15:32
Microsoft přidal do závodní hry Forza Horizon auta a stavby z kostek Lega
Odemkl jsem článek pro vás, můžete si ho přečíst v plném znění.
Pán na Žlutém hradě

Ondrej


milanv

Skvělá sada nových "jumperů"!

Pár měsíců starý článek, ale nebyl tu zmíněný a přináší celou sadu skvěle použitelných kostek!
Pán na Žlutém hradě

Izabella08

Citace od: milanv kdy 28.06.2019, 16:29:18
Skvělá sada nových "jumperů"!

Pár měsíců starý článek, ale nebyl tu zmíněný a přináší celou sadu skvěle použitelných kostek!

Tato sada mě oslovila...Milane, díky za vložení článku.

Clermont

#715
Dnes ve 22:26 na CT Art nejaky francouzsky dokument o Legu - Lego, kostky jsou vrzeny.
Mozna uz to vetsina zna, nekdo jeste treba ne  :)

Clermont

Jezis to byla blbost  ;D

Matthes_CS

Citace od: Clermont kdy 08.07.2019, 23:14:59
Jezis to byla blbost  ;D

Mám podobné dojmy :D
Njevíce mě zarazila věta o technicu, že moc neuspěl a tak se lego vrátilo k výrobě klasických kostek.

MiHo


Matthes_CS

Trošku off-topic, dneska jsme do výtopny dostali staré časopisy železničáře, v tomhle z roku 1990 jsem našel:
"Člověk pojmenoval hory, řeky, zvířata i rostliny. Proto se nelze divit, že vymýšlí jména i pro lokomotivy. (...) Avšak hranaté tvary, připomínající dětskou hračku sestavenou z červených a žlutých kostiček, přinesly lokomotivě 704.001 v libeňském depu přezdívku "Lego". Snad se na naše železničáře proto nebude renomovaná firma LEGO zlobit."