På Kloss Hold 28-29.4.2018 Trondheim, Norsko

Založil Chairudo, 03.05.2018, 21:54:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Chairudo

Ambassador z norského LUGu Brikkelauget mě pozval na event På Kloss Hold, který už po šesté pro LUG pořádal v norském městě Trondheim.
Kvůli vzdálenosti jsem se dlouho rozmýšlel, jestli jet. Nakonec jsem do toho šel a jsem moc rád, byl to zatím nejlepší AFOL event na kterém jsem byl.

Tady jsou nějaké fotky z výstavy a z výletů a od dalších lidí a ještě jeden  :)

Středa
Po cestě na sever se za mnou stavili kluci z chorvatského Zagrebu, naložili kolo, dali si kafe a pokračovali v dobrodružství :)


Pátek
Po sedmé ráno do Prahy na letiště, cca 12.30 letadlo zvedlo křídla a s přestupem v Oslu a 20 min autobusem z letiště jsem byl po páté hodině na výstavě.
Výstava byla v místní střední technické škole a využili jednu obrovskou tělocvičnu asi 1000m2 + vsupní hala a chodby o podobné ploše.
Akce se účastnila necelá stovka AFOLů z celé evropy ale i mimo, jako Rocco Buttliere z USA se svým microscale části Londýna.
Po sedmé večer proběhlo venkovní grilování klobás a něco jako hamburgrů, aby ti co stavěli dlouho do noci neumřeli hlady :)
Na večer jsme se přesunuli na velice útulný hotel v centru Trondheimu.


Sobota
Ráno jsme všichni dostali uvítací tašky s dárečky: 2 Brikheads setíky, unikátní setíky z historického panorama Trondheimu a pár zvířat - nového medvěda, kočkovité šelmy, pár racků a sáček s výběrem nových dílků.
V konferenčním sálu pak proběhl rozhovor se třemi AFOLy, kteří se LEGU věnují velkou část svého života.
Potom jsme doladili poslední detaily jako zábrany, popisky k modelům a jídelní/hrací stoly a otevřeli výstavu veřejnosti.
Za sobotu přišlo asi 2000 návštěvníků. 



Po 18 hodině na nás čekalo překvapení, vyrazili jsme na procházku centrem města směrem k jednomu menšímu přístavu, kde na nás čekala loď. Po asi 15 minutách plavby nás vyplivla na malém ostrově "MonckHolmen" - Ostrůvek Mnichů - který kolem 15 století býval mnišský klášter, po jejich vyvraždění dále sloužil jako vězení, popraviště a v né poslední řadě pevnost.
Po prohlídce pevnosti jsme v restauraci na ostrově zasedli na AFOL večeři s následnou aukcí a soutěžemi, a krátce po půlnoci nás lodička odvezla zpátky do města.



Neděle
Kolem deváté proběhl další workshop a presentace - náhled do života úspěšných AFOLů, kterým se LEGO zábava stala živobytím. - něco jako Dirk Denoyelle, kdo si ho pamatujete z Kidfestu.
Poté se opět otevřely dveře veřejnosti a v neděli přišlo dalších asi 3000 návštěvníků, celkem tedy asi 5000.
Po obědě kdo měl čas a chuť jsme vyrazili na malý výlet po Trondheimu, podívali jsme se na jednu zdejší pevnost, slavný průplav s domky na vodě, do katedrály a na královské korunovační klenoty ve vedlejším muzeu.
Po zavíračce probíhalo známé balení, v 5 hodin jsme všichni sedli na schody a proběhlo ohlédnutí za akcí včetně vyhlášení vítězů soutěží.



Norský LUG AFOLy podporuje velice pěkným způsobem ke stavbě nových modelů.
S každým modelem můžete soutěžit jen jednou, můžete ho přivézt i příště, ale soutěžit nebude. Odměn je ale hodně a ve více kategoriích, což vás motivuje stavět nové MOCy.
Vytvořili 5 kategorií a jako odměny do každé kategorie dali 7-8 setů v hodnotě cca 500- 10,000,-, letos něco pěkného vyhrálo asi 40 lidí.
- 1 hlasování veřejnosti o nejlepší model výstavy
- 2 hlasování AFOLů v kategorii velké MOC
- 3 hlasování AFOLů v kategorii střední MOC
- 4 hlasování AFOLů v kategorii malé MOC
- 5 hlasování AFOLů v kategorii GBC

Měl jsem tentokrát veliké štěstí, vyhrál jsem první 2 kategorie a dovezl jsem si domů Joker Manor, Ruské kolo a 2 vítězné poháry.



Pondělí
Po snídani jsme skupinka asi 15 přeživších vyrazili na další prohlídku města, po poledni jsme zašli na oběd do místní úžasné restaurace Tyholt Tower, což je 128m vysoká věž s restaurací, jejíž podlaha se točí ve směru hodinových ručiček a udělá jednu otočku za hodinu. Ten výhled když si pochutnáváte na skvělém jídle a pomalu se kolem vás mění panorama je úžasný.



Pak už jsem utíkal na letadlo a lehce po půlnoci jsem byl šťastně doma.
Výlet úplně parádní, doufám, že ty další letošní akce budou podobné.

Příští rok pojedu asi dodávkou a budu mít 2 volná místa, kdyby se někdo chtěl zúčastnit můžeme se pak domluvit.
Počítejte ale s tím, že stejně jako většina zahraničních eventů ani tento LUG cestovné ani ubytování AFOLům nehradí, ve většině světa s těmito náklady za naši zábavu musíme počítat  :)

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Robbed

Paráda :o
Na kolik vyšel převoz modelu letecky ?

Chairudo

Model o dva dny dříve vyzvedli Chorvati ze Zagrebu viz první foto Středa  :) Někteří AFOLové jsou neuvěřitelně ochotní.
Jinak převážet to letecky bych opravdu neriskoval, na příště bych to chtěl vzít dodávkou  ;D

Tady mám ještě ofiko info od pořadatelů.

AFOLs in total: 87
Foreign AFOLs: 28  from 11 countries and 3 continents.
Countries: Norway, Sweden, Denmark, UK, Germany, Netherlands, Belgium, Czech Republic >:D, Croatia, USA and South Africa.
Visitors: 4700

Money collected for Fairy Bricks: about 57,000 NOK (charita)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Chairudo

Konečně jsem si našel chvilku na zpracování videa z Trondheimu a myslím, že je to zatím moje nejlepší  :)
https://youtu.be/f346OWFanDE
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

444martinhanak

Tak to video je fakt super. Tolik nových nápadů co a jak natočit. Perfektní.

Chairudo

Díky díky :D Co mě opravdu potěšilo, že video hodně vychválil i Are - norský ambassador, pořadatel výstavy a hlavně zkušený televizní reportér. Pomaličku, ale jsem na dobré cestě :D

CitaceHi, Tomas, and thank you so much for the video! It's really, really well done - and I work in television and should know :)

Tady je další blog report od Dana ze Skotska
http://www.bricktothepast.com/blog-to-the-past/pa-kloss-hold-2018
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

edward193

Úplnou náhodou jsem 29.4. byl v Trondheimu - zastávka na ceste na Lofoty...  :D
Jen o Lego sešlosti jsem nevědel.

peki

#7
Citace od: Chairudo kdy 03.05.2018, 21:54:20

Norský LUG AFOLy podporuje velice pěkným způsobem ke stavbě nových modelů.
S každým modelem můžete soutěžit jen jednou, můžete ho přivézt i příště, ale soutěžit nebude. Odměn je ale hodně a ve více kategoriích, což vás motivuje stavět nové MOCy.
Vytvořili 5 kategorií a jako odměny do každé kategorie dali 7-8 setů v hodnotě cca 500- 10,000,-, letos něco pěkného vyhrálo asi 40 lidí.



A kdo, jakým způsobem podporuje Norský LUG? Rerspektive kdo/z čeho platí těch 40 stavebnic? Jinak gratulace k umístění a ceně.

Ještě připomenu fijasko posledního ročníku soutěže o nejlepší modurár, která byla pro nezájem zrušena. A ceny tam byly také slušné (1 místo výroční modulár)

Chairudo

#8
Citace od: peki kdy 16.05.2018, 15:18:36
A kdo, jakým způsobem podporuje Norský LUG? Rerspektive kdo/z čeho platí těch 40 stavebnic? Jinak gratulace k umístění a ceně.

Díky :)

poslal jsem tvou otázku včetně otázky na kompletní financování akce a hned jsem dostal odpověď:
CitaceThe event is 100% self-sustainable, so yes, the entrance fee is enough. And donations to the auction, for example, also help the funding because the proceeds from the auction go directly back into the event. Our LUG provided a guarantee for a budget deficit, if that had happened, but it didn't.

Some things, though, we don't pay for. A lot of the prizes are from LUG Support, and the minifigures handed out at the entrance were leftovers from Egmont who publish the Donald Duck magazines in Norway. Whenever there's LEGO extras with the magazines, we ask if we can have some of their leftovers, and sometimes we get lucky.

V překladu výstavu financuje přímo LUG + na výstavu jde i výtěžek z aukce na AFOL večer. LUG se tedy podporuje sám pořádáním výstav a aukcemi.
Co jsme se dřív bavili, tak dostal rozpočet podle odhadu návštěvnosti, veškeré náklady se bez problému vrátily a zůstalo i dost navíc.

Hodně setů pochází z LUG Support, něco asi dokoupili, nebo mají mnohem lepší podporu  :)
Každopádně vše finacované LUGem.

Ještě jsem předtím nenapsal: u vchodu každý návštěvník dostal polybag s figem, nějaké starwars či co. - dostali to jako přebytky z nějakého časopisu. Není špatný nápad zjistit jestli by u nás neexistuje podobná příležitost.

Jestli se nepletu tak my máme na účtu taky pár set tisíc ze kterých by se daly výstavy bez problému financovat a výnos z výstav se pak může lépe použít na rozvoj Kostek, nákup další podpory, financování výletů....
jak se vyřeší ta právní situace s Kostkami, mohli by jsme zkusit tu možnost probrat, pokud se najde pár lidí ochotných s organizací pomoci tak jako kluci v Olomouci, velice rád pomůžu přímo za kostky organizovat třeba i v Praze nebo kdekoli jinde to bude dávat smysl.

Budu letos ještě na několika dalších akcích, tak budu dál sbírat zkušenosti a uvidíme jestli se někam posuneme, nebo budou víkendovky do budoucna čistě komerční záležitostí  :)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Chairudo

Taky musím podotknout, že u většiny zahraničních RLUG akcí si cestovné a ubytování platí AFOLové sami a neexistuje, že by ještě dostávali nějaké peníze. Většina organizace a dozoru na výstavě je zaštítěna AFOLy zadarmo, na výstavy tam lidé jezdí pro zábavu a předvést své modely, né pro peníze. Náklady na provoz akce jsou pak mnohem menší.

Je dost pravděpodobné, že tak, jak je to nastavené u nás, to nikde jinde není. Těžko říct, jestli je vůbec možné udělat u nás tak radikální změny >:D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

jerzeeg

To bude mozna souviset s tim, ze si (v prumeru) za svou vyplatu koupi nasobne vice lega, nez my, takze nejake cestovne apod. je pro ne legracni polozka..

peki

#11
Citace od: Chairudo kdy 16.05.2018, 23:19:52
V překladu výstavu financuje přímo LUG + na výstavu jde i výtěžek z aukce na AFOL večer. LUG se tedy podporuje sám pořádáním výstav a aukcemi.

Hele v tom tvém překladu jsi nějak vypustil začátek  ;):
The event is 100% self-sustainable, so yes, the entrance fee is enough
Akce je 100% soběstačná, takže ano, vstupní poplatek stačí.


A to je to o co tu jde. Akce si na to musí vydělat, pak může pořádat bankety,rozdávat sety. To co dostaneme od Lega viz odkazy dříve na tohle nestačí ani náhodou.

"Ekonomika kostek" statisíce na účtu kostek ? Kde je vidíš? Jo ty se díváš na výpis, ale nevíš co ještě všechno Lego nevyfakturovala například LUGBULK, Podporu za pořádané akce a přeplatky které peki nevrátil. Takže žádné statisíci.

Vše jede kvůli transparentnosti na transparentním účtu.

To co vyberu na aukci použiji na:
1) rozvoj kostek.
2) na placenou podporu od LEGa, aby bylo co rozdávat a co dražit. Dělám to tak abych podporu maximalizoval. Další level podpory je pouze za přítomnosti LEGA viz kidfest v Praze. Jde to přímo z budgetu Lega. Čili kostky i norský LUG dostávají stejně respektive podle toho jestli jsou úroveň 1 nebo 2.
3) dalším a v podstatě jediný zdrojem příjmů jsou přeplatky které necháte na kostky
4) v minulosti u komerčních akcí jsem měl nastaveno že šlo na účet kostek i něco z nájemného, třeba společné projekty, kde účastnící soutěžili a odměnou byla stavebnice.


STÁLE ČEKÁM, ŽE SE K TOMU POSTAVÍ ČELEM I ORGANIZÁTOŘI  AKCÍ, kteří na akcích vybírají vstupné (viz naše dřívější komunikace). To ovšem předpokládá (mimo jiné), že budeme všichni společně budovat značku kostek potáhneme za jeden provaz, nebude se například investovat do několika hromad materiálu lega na hraní, ale do jedné společné. Pokud bude na akci prodejce tak poskytne něco na akci a tak dále. 

Nutnou podmínkou pro takové finanční transakce je právní subjektivita a účetnictví.

Chairudo

Citace od: peki kdy 17.05.2018, 09:00:42
Hele v tom tvém překladu jsi nějak vypustil začátek  ;):
The event is 100% self-sustainable, so yes, the entrance fee is enough
Akce je 100% soběstačná, takže ano, vstupní poplatek stačí.


A to je to o co tu jde. Akce si na to musí vydělat, pak může pořádat bankety,rozdávat sety. To co dostaneme od Lega viz odkazy dříve na tohle nestačí ani náhodou.

No nepřekládal jsem to doslovně, ale myslel jsem, že to z toho vyplynulo. :)
Pokud se to udělá rozumně a s těmi správnými lidmi, tak se akce určitě zaplatí. Žádné skákání do řeky, budovat to pozvolna čerpat zkušenosti. Hlavní otázka bude, jestli se najde skupina ochotných lidí se do toho pustit. V Olomouci se pár kluků najde, tak doufám, že i jinde  :D

Citace od: peki kdy 17.05.2018, 09:00:42
"Ekonomika kostek" statisíce na účtu kostek ? Kde je vidíš? Jo ty se díváš na výpis...
To jsem asi "malinko" přehnal  :D
Koukal jsem, že na aukcích se za poslední 3 roky vybralo cca 250.000,- + něco z výstav a nechaných přeplatků.
Ale chápu, že se něco proinvestovalo za podporu, nákup kostek, AFOL večeře a další..... a nemám nejmenší tušení kolik,
tak můj laický odhad na zůstatek je kolem 150.000? To by na pořádání akce bohatě stačlo i s nákupem setů a chuťovek kolem.
Budu moc rád když moje dohady uvedeš na pravou míru, nějaké roční vyúčtování by bylo super ať máme představu co ta zábava stojí, což bude asi s tou právní subjektivitou stejně taky nutnost.
Už se nemůžu dočkat až bude vyřízená, ať můžeme zahájit diskuzi jestli se posuneme někam dál :)

Citace od: peki kdy 17.05.2018, 09:00:42
STÁLE ČEKÁM, ŽE SE K TOMU POSTAVÍ ČELEM I ORGANIZÁTOŘI  AKCÍ, kteří na akcích vybírají vstupné (viz naše dřívější komunikace). To ovšem předpokládá (mimo jiné), že budeme všichni společně budovat značku kostek potáhneme za jeden provaz, nebude se například investovat do několika hromad materiálu lega na hraní, ale do jedné společné. Pokud bude na akci prodejce tak poskytne něco na akci a tak dále. 

Jak jsme se bavili, se mnou můžeš počítat  :)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

peki

Citace od: Chairudo kdy 17.05.2018, 21:18:21

Budu moc rád když moje dohady uvedeš na pravou míru, nějaké roční vyúčtování by bylo super ať máme představu co ta zábava stojí,

Info zde, tento týden přišlo vyúčtování podle nových pravidel.