(Vlastní) Modely ze stavebníce LEGO WeDo

Založil Tomik, 17.11.2015, 21:34:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

V Robotice jsem úplným nováčkem a ještě před měsícem pro mě bylo programování španělskou vesnicí. Pak jsem se stal vedoucím kurzů pro děti se zaměřením na LEGO Mindstorms a LEGO WeDo a nezbylo mi, než se to naučit. Toto téma věnuji svým výtvorům ze stavebnice LEGO WeDo. Je to poměrně starý bratříček Mindstorms, který zůstává většině neznámý. Základní set s číslem 9580 obsahuje pouhých 158 dílů, z nichž jsou nejzajímavější dvě čidla (vzdálenosti a dvouosý gyroskop), PF Medium motor a USB hub pro připojení dvou elektrických elementů k počítači.
Programování probíhá pomocí bloků, které jsou mnohem jednodušší a omezenější než ty z Mindstorms.



Můj první model je vrtulové letadlo. Jedná se o poměrně jednoduchý model, který využívá oba senzory pro řízení letadla na podstavci. Senzory jsou osazeny na řícím panelu a ovládané pomocí pák. Gyroskop řídí naklánění letadla do stran a čidlo vzdálenosti řídí rychlost otáčení vrtule. Brzy budu mít video, takže potom sem přidám odkaz. Zde je zatím pár fotek:



www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

Rovnou přihodím ještě druhý model. Tentokrát jsem si dal za cíl postavit něco, co se bude chovat nepředvídatelně. Nakonec z toho vylezl spící dinosaurus. Jak napovídá název, jedná se o dinosaura, který v klidu chrápe. Legrace začne ve chvíli, kdy se ho pokusíte probudit. Na vaše probuzení dokáže zareagovat jedním z pěti způsobů, které si vybírá náhodně. Jejich počet lze rozšířit až na 10. Můj dinosaurus má naprogramované tyto reakce:

  • vstát a zařvat
  • říct si o jídlo
  • vstát a zakvákat
  • ve spánku couvnout vzad
  • zapípat a posunout se vpřed

Nejlépe jeho chování ukazuje toto VIDEO



www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Hana129

#2
Wedo mě zaujalo co se modelů týká, ale nedá se srovnat s funkčností EV3.

I programování Wedo se mi zdá "náročnější" než EV3, ale na začátky s robotikou pro děti je to asi skvělé.

Co se mi na Wedo líbí nejmíň je to, že musí být prakticky pořád připojeno k PC.

Je to  supr, že jsi začal s těmito věcmi a těším se na alternativní modely s Tvým zpracováním  ;), případně nápady pro práci s dětmi.