Čím a jak fotografujete vaše výtvory

Založil Luky1987, 03.06.2010, 19:35:33

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Luky1987

Ahoj, rád bych nadhodil téma fotografování. Zajímalo by mě, kdo s čím a jak fotografuje svoje modely, včetně například osvětlení a podobně. Já fotím s malým kompaktem http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65508 bez stativu v kuchyni na stole pod velkým oknem, jako pozadí mám placatou krabici polepenou bílými papíry. Nikdy nepoužívám umělé osvětlení ani blesk, fotím jen s denním světlem v zádech ;). čímž jsem odkázán na focení jen při pěkném počasí. Po vyfocení obrázku jen oříznu okraje, nepoužívám žádný Photoshop, nebo podobně. Jako příklad dávám fotku, se kterou jsem spokojen...
Jsem zvědav na vaše techniky...

Vasyk


Luky1987

Díky za link, vím o něm, spíše by mě zajímaly postřehy více různých uživatelů o tom, jak vznikají jejich fotky a čím fotí...
Nejlépe i s přiloženým obrázkem...

grohl

Panasonic FZ-28 a denní světlo (nejlépe venku). Jako pozadí velmi často bílá čtvrtka tvořící zároveň podložku i pozadí. Úpravy kromě ořezu, vyvážení a změny velikosti žádné.  Místy používám jednoduchou trojnožku a delší čas, abych mohl fotit s vyšší clonou.

Luky1987

Znovu otevírám toto starší téma, protože nechci zakládat zbytečně nové.
Plánuji zakoupit nějaké to vybavení pro zlepšení kvality fotografií.
Fotím s aparátem Nikon D5100 se kterým jsem velmi spokojen - http://www.megapixel.cz/nikon-d5100-18-105-mm-vr

Problém ovšem nastává, když přijde na řadu focení nějakého toho většího dílka.
Můj byt je celkem tmavý a světelné podmínky nikdy nejsou konzistentní déle než pár minut.
Také je u větších staveb problém s pozadím, kdy je třeba poté fotky celkem dlouho upravovat (PhotoFilter, PhotoShop).

Proto přemýšlím nad koupí textilního fotopozadí a nosnou skládací konstrukci pro něj. To by mohlo vyřešit mé problémy s pozadím ;)
http://www.stativy.com/fotograficke-pozadi-bavlnene-23x3m-bile-p775
http://www.stativy.com/konstrukce-stativu-pro-fotopozadi-2-x-24m-p376

Dále také mám vyhlédnuté nějaké to pořádné osvětlení a stativ, s čímž bych mohl dosáhnout lepších výsledků, co se týče osvětlení...
http://www.megapixel.cz/vanguard-espod-203ap?page=50&stranka=komentare
http://www.megapixel.cz/fomei-basic-hobby-500-kit

Měl by k tomu někdo nějakou radu či postřeh, například není lepší fotopozadí z umělého matného materiálu?

Robbed

Základem je stativ, můžeš pak fotit s vyšší clonou a na dlouhé časy (takže i za horších světelných podmínek). Jako pozadí používám velké tvrdé papíry, bílé, nebo barevné, podle potřeby. Pravda, že fotografické pozadí by možná bylo lepší, hlavně u hodně velkých modelů.

Togaran

Já fotím se zrcadlovkou od Nikonu, vždycky ze stativu a za denního světla. Používám clonu 16 a vyšší a časy mám běžně přes 1s, občas i víc, když jde o tmavý model.

Jako pozadí používám velký šedý papír. A občas je s tím pěkné s..ní aby papír držel tam kde má a nesklouzával a zároveň poskytoval hladký oblý přechod pod modelem.

Já spíš přemýšlel, že si koupím hladký (oblý) fotostan. Nebylo by to asi na obří modely, ale na menší by to bylo super. Navíc se do něj dá posvítit zvenku a uvnitř bude měkké světlo.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

Luky1987

Nad fotostanem jsem také kdysi přemýšlel, ale ten by byl maximálně tak pro stavby do rozměru 50x50x50cm, což je dost málo.
Největší stany jsou pokud vím 120x120x120cm.
Vím, že fotopozadí z papíru jsou nejlepší, ale role šířky 2,8m a délky 11m stojí okolo 1500Kč.
Menší šířka než dva metry je pro mé potřeby nedostatečná, také se nedá složit a musí být na třímetrové roli, což je dost neskladné...
Textilní pozadí se dá prát, skládat a žehlit, čili vydrží při dobrém zacházení velmi dlouho.

Togaran

Já mám dva papíry A0 a stály mě tuším 100Kč každý. Pokud světlo svítí správně, není předěl mezi papíry vidět (rozdíl vlevo a vpravo od lodi, bez zahlazování papíru ve Photoshopu).

Prostěradlo občas taky používám, ale ať děláš co děláš, vždycky se trochu pomačká. Leda že bys to vyžehlil přímo před focením a opravdu opatrně naaranžoval. Tím, že je papír celkem tuhý, udělá všude oblé rohy a hezky rozloží světlo.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

Luky1987

Také ještě váhám mezi bílým pozadím, černým pozadím nebo šedým pozadím...
Počítám, že materiál textilního pozadí bude trošku jiný, než prostěradlo, s žehlením před focením počítám :)

Togaran

Já jsem nadmíru spokojenej s šedou. Šedá stavba na šedym pozadí se mi zatím nikdy neztratila. Zato bych se nerad pral s černou na černym, bílou na bílym a myslím, že za silnýho světla by i kontrast (bílá stavba - černé pozadí a naopak) mohl být problém.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

Luky1987

Zajímalo by mě, z čeho je pozadí zde, poslední fotka - http://vana.kr/xe/9555
Přijde mi to jako umělohmotné, PP.
Tohohle výsledku bych chtěl dosáhnout.

FilipS

No já sem příklad toho, že ke slušným fotkám, nepotřebujete zrcadlovku za několik tisíc. Všechny svoje díla fotím 7 let starým kompaktem (http://www.flickr.com/cameras/sony/dsc-p200/) na stativu, za umělého světla  a na bílém pozadí. Vím, že moje fotky nejsou z daleka perfektní, ale jsou slušné. Stačí s přístrojem umět na 100% a pak i ze starého kompaktu dostanete dobrou fotku.

Togaran

Luky:
Myslím si že to černé pozadí je tvrdý černý papír. U plastu bych čekal nějaké odlesky nebo odraz modelu v "zemi".

Diidi:
Jasně že nepotřebuješ zrcadlovku. Nejvíc podle mě dělá ten stativ.
Výhoda zrcadlovky je, že si můžeš nastavit manuálně čas a clonu a ovlivnit tak hloubku ostrosti a taky nejsi tolik závislý na světle. Dneska manuální nastavení často umožňují i kompakty. Přiznám se, že ve foťácích nejsem expert, takže nevím co tvuj foťák dokáže. Pokud máš ale dobré osvětlení a model takových rozměrů, že tě malá hloubka ostrosti netrápí (nebo použiješ otřepané "It's not a bug, it's a feature"), tak to nepotřebuješ.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

Luky1987

Diidy má pravdu, že když člověk svůj kompakt ovládá a umí si pohrát se světlem, jdou udělat dobré fotky. Tvé jsou určitě jedny z nejlepších zde na fóru.
Ovšem jen do určité velikosti díla a za podmínky toho kvalitního, byť umělého, osvětlení.
Zrcadlovka je ovšem nesporná výhoda, jak píše Togaran, kvůli hloubce ostrosti.
A často i několikanásobná velikost snímacího čipu udělá také svoje, zejména při ořezávání a následném přiblížení, prostě tolik nešumí, dá se fotit bez problémů i s ISO1600 a nic nepoznáš. Když dáš na kompaktu ISO400-800, tak už to prostě poznáš, ať jsi jakkoli dobrý fotograf.
Samozřejmě bys neměl focení na takové ISO vůbec dopustit, ale když to jinak nejde (tmavý byt, mizerné umělé osvětlení) ;)

Jako příklad uvedu jednu svojí fotku starou s kompaktem a novou se zrcadlovkou. Foceno na stejném místě a podobném osvětlení. Ruce jsou stejné ;)
Míra detailů, které je schopen zachytit kompakt vs zrcadlovka je jako nebe a dudy...




FilipS

Na tohle téma sem trochu pozapomněl, proto reaguju až teď.
Rozhodně máte pravdu, že zrcadlovka nabízí mnohem více možností to bezesporu.    Jen sem chtěl, aby ti co si jí nemohou dovolit, nebo by jí nevyužili nezoufali, protože to jde i bez ní. Jen je nutné si pořádně přečíst manuál. ;)

peter

Osobně za nejpodstatnější pro focení modelů považuji dvě věci - STATIV a MĚKKÉ SVĚTLO. Co se týká pozadí, tak když to jen trochu jde, tak používám roli dárkového balícího papíru. Doma převážnou většinu modelů fotím u okna, které je situováno na sever, takže slunce do něj nikdy nesvítí a tak zde nemí nikdy ostré světlo. Druhý zdroj světla mi pak vždy slouží externí blesk, který pouštím na strop (deštník zatím nemám).

Jinak co se týký vybavení, tak zatím jsem se k zrcadlovce díky finanční náročnosti nedostal. Doposud proto fotím jen s kompakty. Níže přikládám ještě ilustrační obrázky jak jsem např. fotil můj MOC Škody 100MB ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Luky1987

S tím balícím papírem, to je geniální nápad za pár kaček, určitě to vyzkouším hned na příštím dílku ;)

Kiko97

Nechcem vytvárať ďaľšiu tému, možno sa táto otázka až, tak nerozvinie. Radšej si kúpiť zrkadlovku pomocou, ktorej by som mohol aj kamerovať alebo si kúpiť kameru a s ňou fotiť aj fotky. Ideme mi o to aby som nemusel mať dve drahé vecí, na to aby som mal kvalitné fotky aj video.

peter

Podle mě určitě foťák. Z osobní zkušenosti kamery moc dobře fotit neumí. Naopak většina foťáků umí nahrávat video celkem slušně.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Luky1987

100% foťák, žádná kamera neudělá kvalitní fotku.
Někde jsem dokonce četl, že poslední série doktora House se natáčela na zrcadlovku.
Sice to byl model za cenu 50.000Kč+, ale o lecčems to vypovídá.
Dle filmařů byla kvalita dokonce lepší, než u jejich běžného vybavení...
Na YouTube stačí zadat například Nikon D5100 (můj aparát, nižší střední třída) a projít si videa ;)
Například - http://www.youtube.com/watch?v=s-AahrfjQqA

otaznik

Citace od: Luky1987 kdy 16.03.2012, 14:09:14
Někde jsem dokonce četl, že poslední série doktora House se natáčela na zrcadlovku.

Tak o tomhle tedy fakt pochybuju.

rdk


otaznik


Fox_25

To natáčení Dr. House s 5D mi až tak divné nepřijde. Velikost čipu u FF nenahradí ani tříčipová kamera.

Právě kvůli tomu jsem si pořídil jetý EOS 5D za cenu "nabušeného" kompaktu. Fotky z toho lezou perfektní, ve spojení se starými závitovými objektivy je to ještě lepší. Pravda je ta že už ani nemám žádné univerzální aut. objektiv, radši tahám sebou 8 objektivů.

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=34720.0

Tohle bylo foceno s objektivem revueon 50mm/f1.7 clona max 2 čas 1/30 a clona 1600 za svitu 30W zářivky.
S kompaktem nemožné, z fotky nebylo možné nic dostat díky malé dynamice a výraznému šumu. Pentax K100D na tom už byl o mnoho lépe, ale pořád to nebylo ono, ale s EOS 5D už to šlo.

Pokud se někdo bude rozhodovat pro nějaký foťák radím i použitou zrcadlovku. Fyzika zde holt nejde očůrat. Vím že jde dobře fotit i s kompaktem, ale s DSLR je to snadnější.

FilipS

Přijde mi zbytečné zakládat nové téma, tak navážu v tomto.
Moje fotky měly vždy mdlé barvy. Nic jsem s tím nedělal z prostého důvodu, neviděl jsem to. Display starého notebooku, měl velice malý jas a velkou sytost barev. Jak moc zkresluje mi došlo, až když jsem vedle něj postavil nový notebook.
Jak dát fotky do pořádku? Hodně pomůže úprava úrovní.
Je to velice jednoduché, stačí jen posunout krajní body na začátek a konec histogramu.
Tuto funkci má spousta programů na úpravu fotek, já použil Zoner, ale dialogové okno vypadá úplně stejně ve Photoshopu nebo GIMPu.





Pár dalších příkladů:
1) před a poté
2) před a poté

Togaran

Hezký návod :)

Rád bych ještě doplnil funkci šedého posuvníku v histogramu:
- u tmavých fotek posunout doleva, vyniknou nějaké detaily. ale pozor, ne moc, to pak zvýrazní šum.
- u dobrých fotek posunout doprava, zvýrazní to kontrast a opět pomůže vyniknout.

Spodní škála pod histogramem:
používám občas u fotek kde jsou přesvětlená místa - bíly posuvník posunout lehce do šedé, přepaly pak nejsou tak výrazné.

Všechny úpravy samozřejmě s mírou, pokud nechcete mít moderní umění   8)

S monitory mám taky neustálý boj. Na notebooku často kontrast a sytost u fotek "vylepšuju" a pak, když to vidím na velkém IPS monitoru, tak to vypadá jak omalovánky :( Naopak u přítelkyně se starším notebookem jsou všechny fotky "vyblité".
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

FilipS

Díky za doplnění, obzvlášť pokud jde o šedý posuvník, ten sem používal čistě podle citu, teď sem moudřejší.  :)

FilipS

Potřeboval bych poradit, za jakého světla a na jakém podkladu fotíte modely, kde je sousta bílé. Snažil sem se na bílém papíru a osvětleno sem měl klasickou 100W žárovkou, ať sem měl vyvážení bíle na jakýkoliv režim (AWB, žárovka, custom) nikdy barvy neodpovídaly realitě.

Marty713

#29
Denní světlo, světle modré pozadí nebo šedé - k bílé je asi nejvlídnější. A následně upravit trochu barevné vyvážení z důvodu odrazu okolí na bílých plochách modelu.



Třeba tohle ale pro mě byla fakt výzva: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=5162794