Má smysl vytvořit vlastní sekci pro alternativní modely ?

Založil peki, 02.04.2015, 11:04:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Má smysl vytvořit vlastní sekci pro alternativní modely ?

Ano
33 (84.6%)
Ne
1 (2.6%)
Je mi to jedno
5 (12.8%)

Celkem hlasů: 39

Hlasování ukončeno: 02.05.2015, 11:04:41

peki

Má smysl vytvořit vlastní sekci pro alternativní modely ?

Marty713

Návrh struktury: Co set, to jedno vlákno. Přehledné a funkční.

Jamesek

Citace od: Marty713 kdy 02.04.2015, 11:08:54
Návrh struktury: Co set, to jedno vlákno. Přehledné a funkční.
A jen hromada vláken/setů bez dalšího členění, nebo nějaké podsekce - Technic, Creator .. ?

germik

No když nad tím tak přemýšlím, tak se stejně alt. modely staví na 99% právě jen z Technicu a Creatoru ne?
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Tomik

Myslím si, že založení samostatné sekce pro "Alternativní modely" (modely postavené vždy pouze z jedné stavebnice) kostkám jenom prospěje. Největší přínos vidím pro širší veřejnost a nováčky na kostkách, kteří zatím nemají moc Lega a začínají s vlastní tvorbou, případně chtějí svým dětem postavit něco nového ze setů, které mají doma. Do teď byla jednotlivá vlákna s alternativními modely rozesetá v různých sekcích a najít je nebylo občas lehké - takhle bychom je měli všechny hezky pohromadě.

Členění by mohlo být podle setů, jak navrhuje Marty713. V jednom vlákně by tak mohli být modely od různých stavitelů, kteří se třeba budou vzájemně hecovat ke tvorbě dalších nápaditějších výtvorů postavených ze stejných kostek.

Pokud máte jakékoliv vlastní návrhy, určitě se tu o ně podělte. ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

Citace od: germik kdy 02.04.2015, 11:50:47
No když nad tím tak přemýšlím, tak se stejně alt. modely staví na 99% právě jen z Technicu a Creatoru ne?
To je pravda. Můžeme udělat podsekce Technic, Creator, Ostatní a nebo to nechat všechno pohromadě a do názvu každého vlákna připsat kromě čísla setu i z jaké řady je.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Uvidíme, co na to nový moderátor :)

Ale souhlasím, bylo pěkné mít vlákna podle setu. Ale ne jako jedinou možnost. Preferoval bych normální "povídací" vlákna na diskuse a navíc přišpendlená zavřená vlákna podle setu, kam by moderátor dal pokaždé jen základní info o dalším modelu (název, autor, obrázek - a odkaz na komentář, kde to autor publikoval).
Tak by byl prostor pro debatu a obdivné komentáře ( :) ) a zároveň by ta "přehledová" vlákna byla i přehledná.

Teď hlavně aby ta sekce vznikla - zatím jsou příspěvky z této kategorie roztroušené jak skleróza...

Dokonce odkazy na konkrétní "přehledové vlákno" pak můžeme publikovat i mimo Kostky - bude to skvělý informační zdroj pro lidi, co se dá postavit z té samé stavebnice. A zároveň i skvělá reklama kostkařů - dokonce díky množství obrázků i mezinárodní.
Opravdu se na tuto sekci těším.

P.S.: Kdybych nebyl kostkař a jako rodič o takovém informačním zdroji věděl, tak by to pro mě bylo jasné vodítko jakou stavebnici dítěti koupit - rovnou bych k ní vytiskl ty další modely...
Pán na Žlutém hradě

Marty713

Citace od: Tomik kdy 02.04.2015, 11:52:00...kteří se třeba budou vzájemně hecovat ke tvorbě dalších nápaditějších výtvorů postavených ze stejných kostek.

Takže dohoda platí a výzvu přijímáš? 8)

papluh

#8
Moje návrhy:
- dávať to do podsekcí to akurát rozdrobí, podľa mna stačí to dať do názvu napr
31028 - CREATOR - Hydroplán/Sea plane
Tým pádom sa aj oddelia všeobecné diskusie už v zozname vlákien pri prehliadaní sekcie
- jedno vlákno pre jeden set - tj všetky alternatívy pokope.
- do prvého príspevku dať link na Brickset a ideálne nalinkovať obrázok originálu (v prípade 3v1 možno aj alternatív)

peki

Citace od: Marty713 kdy 02.04.2015, 11:08:54
Návrh struktury: Co set, to jedno vlákno. Přehledné a funkční.

To je logické zejména pro nováčky.

Na druhou stranu je zde několik autorů, kteří mají svojí tvorbu pohromadě v jednom vlákně, byla by škoda to "násilně " trhat (tak nějak jsou uspořádané viněty, ale časem je to stejně nepřehledné).

Jde mi o to aby to bylo po nějaké širší shodě ku prospěchu věci.  Doufám že se obejdeme bez diskuse o TOP10  ;)

Petronel

#10
Rozhodně jsem pro! Přemýšlel jsem nad tím už dlouho. Opravdu je teď v tom chaos a chce to všechny alternativky vyčlenit. Sám mám jeden alternativní model někde hluboko v sekci Town, další jako ''bonus material'' v recenzích a třetí teď v ostatních.

Líbí se mi jak to psal MilanV:
vytvořit samostatnou sekci a tam vše ukládat. Každý si založí své téma se svým modelem a do názvu dodá ''CREATOR, TOWN...'', tam ostatní mohou zveřejnovat ohlasy a komentáře. A zároveň se model uvede jako 1 obrázek a odkaz i do připíchlého zamčeného tematu mezi ostatní alt.modely. Připíchlé témata kde bude všechno by asi stačily 3 - Creator, Technic a ''vše ostatní''.

Moderatora této sekce bych volil určitě Tomika, pokud příjme tuto výzvu ;)

Foton

#11
Jestli chápu Petronela dobře, tak bude Téma "Alternativní model" v něm jako podtéma (nebo se tomu říká už vlákno?) "Creator 31031 - Zvířátka z deštného pralesa" a v ní co příspěvek, to jedna fotka plus link na téma/vlákno vytvořené autorem modelu někde jinde na fóru (ve které jsou další obrázky a diskuze).
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Tomik

Když si teď pročítám všechny příspěvky, tak mi přijde jako nejlogičtější následující uspořádání:

  • Budou zvlášť 3 podtémata (Technic, Creator, Ostatní), ve kterých budou přehledová vlákna podle jednotlivých setů. V těchto přehledech budou jednotlivé příspěvky velmi stručné - jedna fotka, název, stavitel a odkaz na případnou diskuzi nebo návod.
  • Mimo výše uvedená podtémata budou jednotlivá "volná" vlákna, sloužící především k diskusím a presentování alternativních modelů. Zde bych už nebazíroval na tom, aby bylo dodrženo členění podle setů - kdo bude chtít, může si založit jedno vlákno, kam bude dávat své modely z různých setů. Případně se může pár stavitelů dohodnout a udělat si vlákno, ve kterém se budou předhánět v tom, kdo postaví zajímavější model z daného setu.

Připoštím, že výše uvedené schéma bude pracnější na údržbu, na druhou stranu zachováme jak přehlednost, tak i živelné diskuse. Co vy na to? Jinak, moderátorem budu já. ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Citace od: Tomik kdy 02.04.2015, 16:48:24
Připouštím, že výše uvedené schéma bude pracnější na údržbu, na druhou stranu zachováme jak přehlednost, tak i živelné diskuse. Co vy na to? Jinak, moderátorem budu já. ;)

Jo, vypadá to dobře, už se těším.
Pán na Žlutém hradě

Petronel


Peesko

#15
Musím jedině souhlasit s osazenstvem. Je zapotřebí založit vlastní sekci pro další ucelenou speciální tvorbu stavitelů a designerů alternativních modelů. Nejlíp se staví z Technic a Creator setů. Ovšem sám jsem si vzal na mušku pár Lego System 9V vlakových setů z 90.  let, z nichž jsem zrodil lepší alternativy v rámci obsahu kostek každého setu. Dá se stavět (v omezené míře) například i v tomto - Trains tématu. Viděl jsem i pěknou alternativu Horizon Expressu, myslím, že to bylo z dílny Pekiho, ale jistý si nejsem. Samozřejmě stavitelů v Trains tématu asi není mnoho a určitě jsem pro zařazení sekce "ostatní". Tomik je na tuhle problematiku profík, jednoznačně se přikláním k plnohodnotné moderaci z jeho strany. V projektu Svět kostiček je jeho tvorba a spolupráce velmi žádaná a podporovaná, je oblíbená a obdivovaná přednostně u příznivců tohoto tématu.

Doporučil bych ale každému staviteli i nějaký stručný rozbor v textové podobě k obrázkům své tvorby. Je to vhodné jako prezentace nejen alternativního modelu z jeho tvorby, ale zároveň to návštěvníkům a čtenářům tohoto fóra přiblíží "pracovní postupy" a idey autora. Bylo by vhodné do sekcí zařadit podzáložky jednotlivých autorů AM s rozpiskou (základní údaje - autor, název AM, výchozí tovární set č. ..., téma Creator/Technic/Ostatní, počet využitých dílků z celkového počtu, délka návrhu a realizace AM, datum / období tvorby), aby byl přehled. Lepší než lovit příspěvky jednotlivých autorů na přeskáčku podle data příspěvku. Tady na kostkách je aktivních diskutujících autorů AM a jiné tvorby pár desítek, to se dá dohledat pak každý příspěvek podle data vložení příspěvku.  Možná jsem hnidopich, ale pro zajištění prestižní úrovně a celistvosti celého vlákna je to nevyhnutelné, resp. přinejmenším doporučené uskutečnit. 

Peesko
Peesko

Jamesek

Není lepší tyhle přehledy hodit mimo strukturu fóra? Udržovat relační strukturu fórem je pracně udržovatelné a stejně nepřehledné.
Strukturu, jak ji navrhl Tomik, podporuji, zdá se mi dostatečně přehledná. Jestli nad tím někdo vybuduje "databázi" na svých stránkách, ze které se bude lépe vyhledávat a proklikávat se do fóra, je čistě na volnočasových a technických možnostech dotyčného a určitě mu tu za to nikdo nevynadá. Naopak se dá z fóra na tuto databázi odkazovat pro hledání modelů, autorů, období jejich tvorby atp. co psal Peesko. Do fóra bych to však nemontoval jinak než odkazem.

Petronel

Jak to dopadlo? Jaký je verdikt?
Podle mě, je rozhodně Tomikova poslední varianta nejlepší.
Hoďte Tomikovi nějaké frčky a jdem do toho.  ;D

Tomik

Citace od: Petronel kdy 07.04.2015, 18:59:55
Jak to dopadlo? Jaký je verdikt?
O víkendu jsem to probíral s pekim a řekl mi, že jakmile skončí akce spojené s rozšířením kladenské továrny, tak společně s Jindroushem novou sekci vytvoří. Poté od vás budu potřebovat pomoc s vyhledáním všech vláken, které se budou přesouvat do nové sekce.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr