dotazník Lega - AFOL Packaging Survey

Založil peki, 20.02.2017, 09:41:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Lego žádá AFOly o vyjádření názoru. DOtazník zde:
http://lego.fluidsurveys.com/surveys/yma/afol-packaging-survey/

odpovědi do: before March 6, 2017.

Tomik

Tak jsem jim to vyplnil a jsem zvědavej, jestli se něco změní. Je to sice cílené na dražší sety, ale opravdovým problémem je spíše balení těch levnějších setů...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Taky jsem to vyplnil. Jak píše Tomik - nejdřív mě taky zarazilo, že se výslovně ptají na dražší sety. Ale bylo tam několik možností, jak se vyjádřit k balení všeobecně, tak jsem je beze zbytku využil :)
Pán na Žlutém hradě

peki

Určitě doporučuji se vyjádřit ( v dotazníku, tady si můžeme pobrečet na špatném hrobě).  Nevím jak ostatní, ale mne zajímá hlavně to co je v krabici. Ocenil jsem např. vyřešení nemuchlání návodů a samolepek.

Krabice mi také vyhovují ty co mohu "roplácnout" a schovat, pro případný přeprodej (v důchodu  >:D ).

Hlavně bych se opravdu nerad dočkal doby, kdy budu platit navíc X EUR jen kvůli tomu že ta krabička je něco speciálního.

Také  jsem jim v závěru položil řečnickou otázku, jestli se bavíme pořád o hračkách pro děti. U setů  např. 200 EUR a více o tom silně pochybuji. Jíž jsem o tom psal dříve, za stejný peníz toho dítěti pořídím daleko více.

Pokud si tedy Lego otevřeně přizná že těmito sety ve skutečnosti cílí na někoho jiného (tedy např. na mne), tak mne osobně zajímá  co najdu uvnitř té krabice. Tedy např. nové dílky. model který se bude blížit reálu, zajímavé a pokročilé stavební techniky atd.

Návody jako u Porche nebo Disney Castle jsou sice na koukání pěkné, ale hodně nepraktické. Návod na Disney Castle (pouze cena poštovného) z USA 25 US  SWE 20 EUR.

papluh

S návodmi a nálepkami súhlasím. Tiež som to pridal.

Osobne mám rád aj tie krabice čo sú pre Ideas a Architecture, používam ich na skladovanie (polo)poskladaných setov a podobne. Samozrejme, že ich neočakávam v bežných setoch  ;D

Neviem či je to len môj dojem, ale mám pocit, že niektoré bricky vo veľkých setoch nesú znamky mierneho poškodenia pri transporte (škrabance, otlčené rohy). Trpia tým práve tie drahé sety kde sú v boxe 2-3 kilá dielov a keď sa k tomu k tomu správajú pri transporte ako k bežnej zásielke tak sa nečujem - fyziku neoklameš. Pri takýchto setoch by boli nejaké predelovače v krabici ideálne. Ešte lepšie ak by sa dali zrecyklovať ako sortery pri skladaní. A kludne to nemusí byť plast ako v 80tych rokoch ale recyklovaný kartón...

milanv

To je dobrý nápad, peki, se ozvat i o samolepkách a návodech. Škoda, že jsem jim to tam taky nezmínil.

Co se týče krabic, já jich nesbírám tolik, abych je chtěl štosovat a potřeboval je tím pádem rozložené. Takže jsem jim napsal, že mi (jako papluhovi) nejvíc vyhovují ty od Ideas: nejenže jsou zavírací, ale jsou i pevné (takže se nebortí), nízké a otevírané svrchu (takže fungují dobře jako miska na díly), neválí se žádné víko nikde... A mimochodem, je to úplně běžný typ krabičky. Výrobci malé elektroniky a jiných podobně malých věcí ji používají úplně běžně a cenu jim to nenavyšuje. Takže nevidím jediný důvod, proč by to nebyl standard i pro LEGO. A kdyby i standardizovali třeba 3-4 velikosti, to by se to skladovalo!

Naopak příklady dvou naprosto mně nevyhovujících typů jsou ty krabice s těsně nasouvacím víkem àla banánovka (ty nenávidím i např. u deskových her) nebo krabice od modulárů. Ty s víkem jsou drahé a přitom extrémně nepraktické. Blbě se otvírají, obzvlášť prázdné, člověk aby měl po ruce takové ty přísavky, co používají sklenáři. Ty od modulárů jsou na jedno otevření, otevírají se z nepraktické strany, takže jsou na nic při stavění, a navíc jsou strašně měkké, jak nemají ty zpevněné boky. A oba tyto typy mají ještě ten společný nešvar, že jsou naschvál předimenzované. Nejenže tím pádem zabírají spoustu místa, ale i klamou spotřebitele a návody v nich pak lítají jak nudle v bandě. Nebo, u toho banánovkového typu, to prodraží ještě víc a udělají do toho ještě pět přihrádek...

No jsem zvědavý, jestli si z toho něco vezmou. Podle stylu těch otázek se bojím, že cílí přesně opačně: odůvodnit si nesmyslně obří krabice a přesvědčení, že obal sám o sobě je "hodnota", za kterou má zákazník platit.
Pán na Žlutém hradě

peki

Citace od: milanv kdy 20.02.2017, 14:00:20
...... Podle stylu těch otázek se bojím, že cílí přesně opačně: odůvodnit si nesmyslně obří krabice a přesvědčení, že obal sám o sobě je "hodnota", za kterou má zákazník platit.

Mám z toho bohužel stejné obavy  :-\  Každopádně bude dobré pokud se ozve více AFOlů a dá relevantní zpětnou vazbu.

papluh

tak jedna z veci co som im napisal, bola preprava vzduchu. Napr posledne som dva sety pirátskych šachov zbalil do jednej krabice (a to ešte predtým ako som vybral biele 16x16 plates a minifigov)

milanv

#8
Citace od: peki kdy 20.02.2017, 13:22:16
Také  jsem jim v závěru položil řečnickou otázku, jestli se bavíme pořád o hračkách pro děti. U setů  např. 200 EUR a více o tom silně pochybuji.
Přesně tak. Ale nejde jen o cenu. Dodal bych: "U setů za např. 200 EUR a přitom s návodem na jeden jediný, propracovaný model. Tedy velmi svádějící jednou postavit a vystavit na poličce místo hračky na kreativní zábavu na roky."

Já nemám problém pořídit dětem hračku za 200 a více EUR, pokud to má smysl. Stejně tak jim člověk kupuje lyže, brusle, různé výtvarné potřeby... Ale těžko jim to koupím na to, aby si s tím pohráli tři hodiny a pak se na to několik let prášilo.
Pán na Žlutém hradě

juraj

Co myslia pod pojmom "integrated lids"?

jerzeeg

Tak jsem jim napsal, ze za ty prachy, co za lego chteji, by mohli davat aspon u tech drahych setu ty exklusivni boxy jako kdysi, jako napr. 6080
a ne ten crap, co davaji dneska :)


peki

Citace od: milanv kdy 20.02.2017, 14:31:35
Já nemám problém pořídit dětem hračku za 200 a více EUR, pokud to má smysl. ........ Ale těžko jim to koupím na to, aby si s tím pohráli tři hodiny a pak se na to několik let prášilo.

Přesně tak jsem to myslel. Ono je to  markantní (můj subjektivní pohled) u menších dětí, které se "učí" hrát, poznávat jak ty věci fungují atd.  Zuzka cca 4 roky krabice kostek (různých) hodně figurek, které různě předělává. Kostky jsou součástí hraní s jinými hračkami / značkami (je to správně ami nebo ama?). Takže se kostky postupně nacházejí jako nedílná součást jiných světů na různých místech (panenky mají např. šaty z modelíny). U setíku za pár stovek s tím člověk počítá. Ale např. Disney  Castle (který by dopadl úplně stejně - prostě by si s ním hrála) bych takto "vysublimovat" nenechal. Současně za 10 000 Kč nakoupím hromadu hraček se kterýma si pohraje více a déle. Chápu že Disney castle nemusí být cílovka pro 4 letou holku. Nicméně na Mikyho klubíka se právě nyní dívá. 
     

peki

Citace od: jerzeeg kdy 20.02.2017, 14:56:12
Tak jsem jim napsal, ze za ty prachy, co za lego chteji, by mohli davat aspon u tech drahych setu ty exklusivni boxy jako kdysi, jako napr. 6080
a ne ten crap, co davaji dneska :)


Tak mostalgie, pěkné, ale jak by byla velká krabice pro nový např. pro modulár ?  Kolik tyto sety měli dříve dílků, kolik dneska? Nejsou takovéto boxy zbytečným plýtváním?

To že je Lego drahé, čím dal dražší s tím souhlas.

Odhaduji že pokud něco v rámci "inovace" zavedou, tak to poznáme na ceně, čili bude to ještě dražší.  Není to jenom o té výsledné krabici, ale o technologickém postupu při balení.

papluh

Navyše ono to v tedy plnilo aj nejakú úlohu. Vtedy sa nenakupovalo online, neboli žiadne online recenzie, referencia na produkt bola z katalógu, z TV spotu a "osobnej skúsenosti od suseda".
Vtedy mali výhodu tieto otváracie veká keď sa vyberalo ešte vo veľkom v obchode. (Samozrejme sa nebavíme o našich končinách, kde to bolo zober čo chytíš.)

A ako peki spomínal je aj veľká zmena v technológii balenia. Vtedy sa robilo kopec vecí ručne, takže spomalenie a predraženie osadením dielov do plastu nebolo také veľké ako teraz keď sa to robí roboticky (okrem pár špecifických setov).
Takže by museli pustiť trocha žilou aby sa k tomu dostalo. Vzhľadom na to, že šetria kde sa dá (napr pohodené nálepky v drahých setoch) tak to nevydím reálne. Možno v nejakom retro exklusive, niečo menej nákladové, keď už nebudú vedieť čím zaujať.

Hacislav

#14
Citace od: milanv kdy 20.02.2017, 14:00:20
To je dobrý nápad, peki, se ozvat i o samolepkách a návodech. Škoda, že jsem jim to tam taky nezmínil.
Já jsem samolepky a návody zmínil.
Citace od: papluh kdy 20.02.2017, 15:34:47
že šetria kde sa dá (napr pohodené nálepky v drahých setoch)

Todle fakt nesnášim. Zvláště, když jde o exkluzivnější set, cílený více na fanoušky jako je třeba WV brouk

Postupem času jsem v tomto směru absolutně netoleratní. Když mám aršík samolepek poškozený kontaktuji lego linku a samolepky reklamuji. Dělám to i v případech kdy mne samolepky nezajímají, kdy je na postaveny set nemám v umyslu lepit nebo, když jsem set pořídil jako zdroj dílků.
Je to nutné, protože Legu se to pak promítne do jejich statistik a jak jinak je přesvědčit, že šetření na tom, že návod není zabaleny (samolepky přibalené k návodu) je šetření na nesprávném místě.

Navíc když se chce tak to očividně jde. Ve čtvrtek jsem rozbalil 75101 a ten měl aršík samolepek zabalený spolu s návodem.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

STARHAWK

Tak som sa vyjadril tiez a asi v tomto duchu

- urcite som tam vyjadril nazor, ze krabica ma nezaujima, vobec nerozhoduje pri kupe a len ju musim bohuzial skladovat kvoli zberatelom - inak by bola vyhodena do zberu
- dufam ze to neprinesie zvisenie ceny kvoli cool vizerajucim krabiciam
- nacrtol som moznost kupy setu bez krabice a tlaceneho navodu - roby amazon napr u niektorych produktov - nech skusia pouvazovat
- krabica ma uchovat produkt pri preprave a skladovani - to je co od nej ocakavam
- krabice treba zmensovat - ziadna polka velkej krabice naplnena vzduchom. Mensie krabice = mozem este nakupovat lebo uz mi dochadza ulozny priestor :)
- a tiez som spomenul ze pre velke sety je treba dat navod+nalepky ku kartonu

Tak hadam nas bude dostatok na to aby nenastupili zbytocne drahe krabice lebo to zakaznici "chcu" - tak cely moj feedback bol v tom duchu ze nie, nechcem nabliskane drahsie krabice.

Martins

Citace od: STARHAWK kdy 20.02.2017, 16:50:30
Tak som sa vyjadril tiez a asi v tomto duchu

- urcite som tam vyjadril nazor, ze krabica ma nezaujima, vobec nerozhoduje pri kupe a len ju musim bohuzial skladovat kvoli zberatelom - inak by bola vyhodena do zberu
- dufam ze to neprinesie zvisenie ceny kvoli cool vizerajucim krabiciam
- nacrtol som moznost kupy setu bez krabice a tlaceneho navodu - roby amazon napr u niektorych produktov - nech skusia pouvazovat
- krabica ma uchovat produkt pri preprave a skladovani - to je co od nej ocakavam
- krabice treba zmensovat - ziadna polka velkej krabice naplnena vzduchom. Mensie krabice = mozem este nakupovat lebo uz mi dochadza ulozny priestor :)
- a tiez som spomenul ze pre velke sety je treba dat navod+nalepky ku kartonu

Tak hadam nas bude dostatok na to aby nenastupili zbytocne drahe krabice lebo to zakaznici "chcu" - tak cely moj feedback bol v tom duchu ze nie, nechcem nabliskane drahsie krabice.

Naprostý souhlas, vyplnil jsem to také v tomto duchu!

mesje

preprava vzduchu je problem, ale s tym asi nic neurobia. Lego potrebuje vytvarat dojem niecoho velkeho, za co sa oplati vysolit vela penazi. Tazsie kupi mama synovi policajnu stanicu za 90 eur v malej skatulke 40x20x10 cm, kde by sa to hravo zmestilo, nehovoriac o exkluzivoch za 200 a viac eur. Je to umele vyvolavanie efektu, ktory niekedy moze ovplyvnit kupujuceho. Riesenim by boli aspon nejake vnutorne priehradky, ako tu niekto navrhoval, aby to minimalizovalo iny negativny dojem - ze vyvalim kopu prachov a vysypem len hromadu volne nahadzanych sackoch a pokrceny navod. Dalsim riesenim by bolo ztencit krabicu - ze by bola rovnako dlha a siroka, ale tensia - takze efekt by ostal, ale vzduchu by ubudlo. Ak by mala aj vnutorne priecky, tie by zaroven davali ochranu obsahu proti prehnutiu (prepadnutiu) krabice.
A co vobec nepochopim je to, ze cim drahsi set, tym horsie je uzavrety - bezne sety pre decka maju zalepene krabice a treba to pretrhnut. Ale velke drahe sety drzia na dvoch malych lepiacich paskach, ktore niekedy nevydrzia, nehovoriac o tom, ze sa lahsie manipuluje s obsahom (staci to nahriat, a daju sa odlepit bez poskodenia).

STARHAWK

Tak pytaju sa hlavne nas co kupujeme sety za 100e a vyssie a ked im vecsina odpovie ze chce menej vzduchu v krabici, tak hadam nepojdu proti voli svojej cielovej skupiny.
Ja som im tam jasne naznacil ze my dochadza skladovaci priesto a ked dojde tak bnudem kupovat len to co je faaaakt dobre a budem dost preberavy. Tak ked zmensia krabice, usetria my skladovaci priestor a mozem este co to pokupovat.
A vyslovene pri otazke od akej miery ma ovplyvnuje krabica pri nakupe som dal ze absolutne vobec.

To s lepsim zalepenim/uzavretim drahsich krabic si im tam napisal ? To ma nenapadlo. Je pravda ze male krabicky musis pretrhnut naboku a tie velke nemaju lepidlo na tych stranach, takze fakt ked niekto sikovne odlepi original lepiacu pasku tak z toho neco moze vybrat.

Hacislav

Citace od: STARHAWK kdy 21.02.2017, 13:12:20
To s lepsim zalepenim/uzavretim drahsich krabic si im tam napisal ? To ma nenapadlo. Je pravda ze male krabicky musis pretrhnut naboku a tie velke nemaju lepidlo na tych stranach, takze fakt ked niekto sikovne odlepi original lepiacu pasku tak z toho neco moze vybrat.
No oni jsou i menší sety se samolepkama, případně některé sety mají oba druhy zalepeni.
Podle toho co nám říkal pán na prohlídce, když jsme tam byli před časem na akci s kostkama. Tak ty zalepené sety byli nakompletovane na automatické lince. Zatím co ty samolepkové byli nakompletované na ruční kompletačce. Logicky malé sety není problém složit na automatické lince. A ty velké mají kompletaci asi přiliš náročnou na automatickou linku a tak se jedou ručně. Ale proč nedávají na konec ruční kompletační linky automatický zalepovací modul, netuším. Propože tato otázka mne napadla až nyní.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest